szalotka - 3092 przepisów (strona:157/207)

Niedzielny obiad - polędwiczki wieprzowe w sosie pieprzowym z ... 212

oliwa z oliwek lub olej roślinny około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr (bulionetkę rozpuściłam w 1/2 l wody resztę użyłam do sosu) Sos pieprzowy : 1 średnia cebula (najlepiej szalotka) oliwa z oliwek zielony pieprz w zalewie (ze względu na innych domowników użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet 100 g) 100 ml czerwonego wina (użyłam

cucinare
Risotto- podstawy. Z krewetkami i awokado 181

ziaren pieprzu ¼ kostki masła 200ml (szklanka) ryżu Arborio (ze sklepowych polecam Scotti) 70-100ml białego wytrawnego, półwytrawnego wina lub wytrawnego cydru (np. Stassen) 2 ząbki czosnku 2 większe szalotki albo średnia biała cebula 10-12 średnich krewetek, gotowanych 2 łyżki posiekanej natki pietruszki 1 łyżka posiekanego grubego szczypioru parmezan do podania Nie dodaję do tego risotto soli. Sos rybny

Karo in the Kitchen
Pierogi z zieloną soczewicą. Ulubione ciasto na pierogi 212

tych możecie wytopić również skwarki z boczku. Pierogi są lekko zapychające, więc świetnie pasuje do nich mocno wilgotna surówka – ja podałam je z malinowymi pomidorami z posiekaną bazylią, szalotką, grubym szczypiorem, łyżeczką octu balsamicznego i ketchupem z chili. I była dokładka! Z tej porcji ciasta i farszu wyszło mi 50 pierogów. SKŁADNIKI CIASTA 0,5 kg mąki pszennej płaska łyżeczka

Karo in the Kitchen
Carbonara – za każdym razem perfekcyjna 263

gęstnieje w gotowaniu) 150-200g dobrego, mięsnego boczku parzonego i wędzonego, w kawałku 2 ząbki czosnku łyżka masła 50-80ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina 1 szalotka albo pół małej cebuli kilka gałązek natki pietruszki, drobno posiekane 3 łyżki stołowe utartego sera Parmigiano-Reggiano lub Grana Padano + wiórki do posypania ½ (niepełne) łyżeczki soli 1/3 łyżeczki mielonego pieprzu 300g

Karo in the Kitchen
Letnia sałatka ziemniaczana 156

przez kilka ładnych lat zdążyła sobie zaskarbić rzeszę fanów. Spróbujcie! SKŁADNIKI 800g ziemniaków sałatkowych (waga po obraniu) 200g ogórków kiszonych 2-3 cebule (200g) np. 1 czerwona i 2 szalotki 7 łyżek oleju lub neutralnej oliwy z oliwek 4 łyżki octu z białego wina 1 łyżka (z czubem) musztardy francuskiej, o całych ziarnach gorczycy sól pieprz

Karo in the Kitchen
Omlet letni – ze świeżymi kurkami i ziemniakami 149

jest jeszcze bardziej syte. I piekielnie smaczne. SKŁADNIKI 150-200g świeżych kurek 4 jajka L lub 5 jajek M 2-3 łyżki śmietany 4 łyżki klarowanego masła 2 szalotki 2 średniej wielkości ziemniaki , surowe lub ugotowane 2 łyżki startego parmezanu 2 łyżki posiekanej natki pietruszki olej rzepakowy do usmażenia ziemniaków sól pieprz 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku ¼ łyżeczki gałki

Karo in the Kitchen
Tom yum khai – tajska zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym 393

której sama korzystam – marki Kanokwan. Kupicie ją w Piotrze i Pawle, Almie, Tesco, na stoiskach z azjatycką żywnością. Jej skład to cukier, sól, olej palmowy, przyprawy (chili, szalotka), trawa cytrynowa, regulator kasowości: kwas cytrynowy, wzmacniacz smaku: glutaminian monosodowy. Produkowana i pakowana w Tajlandii. Warto się zaopatrzyć w kilka opakowań i mieć je w spiżarni. Nie jest droga, jej cena

Karo in the Kitchen
Gulasz grzybowy z czosnkową grzanką 160

śląskimi kluskami, ale z grzanką smakuje obłędnie. Przypieczony, czosnkowy chleb nie pozwoli się zmarnować ani jednej kropelce sosu. SKŁADNIKI 250g kurek 250g boczniaków 2 gałązki szczypioru z cebulką 1 szalotka lub mała cebulka 1/6 kostki masła ½ małego pęczka pietruszki 1 ½ łyżeczki suszonego tymianku 1 duży ząbek czosnku 150g śmietany 18% – naprawdę gęstej i kwaśnej pieprz sól parmezan do podania

Karo in the Kitchen
Tortilla española – tortilla de patatas. Hiszpański omlet z ziemniakami 228

gałązki szczypioru z cebulką 3 łyżki śmietany, ja używam 18%, nie musi być gęsta 3-4 plastry dowolnej wędliny 4-5 plasterków żółtego sera lub 2-3 łyżki startego szalotka lub mała cebula olej do smażenia ziemniaków masło klarowane do smażenia omletu ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej sól pieprz KONIECZNA – patelnia z pokrywką

Karo in the Kitchen
Polędwiczki z kurkami w winie 130

warzywami i wyszedł bardzo przyjemny obiad. Polecam!   Składniki: 1 nieduża polędwiczka wieprzowa 20 dkg kurek pół szklanki wina białego (wytrawne lub półwytrawne) szklanka słodkiej śmietanki 18% 2-3 szalotki 2 gałązki rozmarynu młotkowany czarny pieprz sól łyżeczka oliwy łyżeczka masła   Przygotowanie: Polędwiczkę oczyścić z błonek i pokroić na 2 c, plastry. Lekko rozklepać je dłonią. Na patelnię włożyć

Kulinarne Inspiracje
Moules Marinieres/Mule w białym winie 136

jakości (i świeżości) owoce morza i żal byłoby z tego nie skorzystać. Więc korzystam - coraz chętniej i coraz częściej. MOULE MARINIERES/MULE W BIAŁYM WINIE Składniki: - 1 kilogram muli - 2 szalotki - 3 ząbki czosnku - 1 szklanka białego wina - sól - pieprz Przygotowanie: Mule czyścimy i wyrzucamy te, które są otwarte i nie zamykają się po jednokrotnym naciśnięciu. Wkładamy je do dużego garnka

Życie zamknięte w smaku
Kapuśniak Alfreda 131

wywar mięsny 1,5 Litra · kapusta biała 50 dag · cebulki szalotki 10 szt · pieczarki 10 dag · tłuszcz · mąka pszenna 1-2 łyżki · sól · pieprz · curry · płatki migdałowe  Kapustę oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usuwając głąb i grube nerwy, zalać wywarem, ugotować. Cebulę obrać, opłukać, usmażyć. Pieczarki oczyścić, opłukać, pokrajać w kostkę, usmażyć, dodać mąkę, lekko zrumienić, połączyć z kapustą

Camilla w kuchni
Mule w białym winie na ostro 192

klimatyzacji - szaleństwo. Dlatego moja propozycja obiadowa zajmuje tylko 10 minut i jest na prawdę pycha :) Składniki: 2 łyżki masła 1 kg świeżych muli 4 ząbki czosnku 3  małe szalotki 1 papryczka chilli 300 ml białego słodkiego wina pęczek świeżej pietruszki sól i pieprz do smaku Przydatne składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie: Mule należy dobrze umyć i oczyścić pod bieżącą wodą

Niezły Młynek
Terrina z orzechami, śliwkami i pomarańczami 166

drobiowe i wieprzowe) 300g wątróbki drobiowej (lepiej z kurczaka, niż indyka) 300g boczku w plastrach (ja akurat tutaj miałam taki szeroki parzony, 10 plastrów) 4-5 ząbków czosnku 2 szalotki drobno posiekane łyżka tymianku garść natki pietruszki 2 liście laurowe, pokruszone bardzo drobno szczypta imbiru * garść suszonych grzybów, zaparzonych i posiekanych * garść (kilka) suszonych śliwek, najlepiej kalifornijskich pokrojonych w mniejsze

Pociąg Do Kuchni
ZAPIEKANKA Z FASOLKĄ SZPARAGOWĄ I KURCZAKIEM 220

ugotowane w mundurkach 2 piersi z kurczaka 1/2 kg fasolki szparagowej, ugotowanej al dente 200 g świeżego szpinaku 150 g startego żółtego sera (ostrego) 200 ml śmietanki 30 % 2 szalotki 2 ząbki czosnku sól pieprz papryka mielona słodka sos sojowy gałka muszkatołowa świeży tymianek olej A jak to zrobić: Piersi z kurczaka umyć, osuszyć i pokroić w kostkę. Przyprawić solą

Kuchnia w opałach

Proponowane wyszukiwania