szalotka - 3092 przepisów (strona:148/207)

Confit z kaczki w wolnowarze 210

kacze nogi (Ilość zależy od wielkości wolnowaru) 5 jagód jałowca 4 goździki 4 - 5 listków laurowych 2 gałązki rozmarynu  główka czosnku - podzielona na ząbki, w łupinkach 2 szalotki - obrane tłuszcz kaczy ok 2 kg (zależy od wielkości garnka przygotowanie Wolnowar rozgrzać zgodnie z instrukcją. Nogi kacze umyć i osuszyć. Mięso włożyć do miski. Natrzeć solą i pieprzem, odstawić

Stare Gary
Klasyczny przepis na mule 194

owoce morza Przepis na mule Małże dokładnie myjemy pod bieżącą wodą. Wszystkie otwarte wyrzucamy, bo zapewne są zepsute i stare. W garnku na maśle szklimy pokrojoną w drobną kosteczkę szalotkę i czosnek . Jak już nam się cebula zeszkli dodajemy małże , zalewamy białym winem, przykrywamy garnek i całość dusimy do momentu aż mule się otworzą. Podczas gotowania 2-3 razy wstrząśnijmy

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Risotto z kurkami 109

objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 200 g kurek 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 – 2 szalotki 2 ząbki czosnki 1 pęczek natki pietruszki około 600 ml bulionu warzywnego 1 – 2 łyżki świeżo wyciśniętego soku z cytryny 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła

Moja pasja smaku
Pulled pork z szynki wieprzowej 311

naczynia i całość dokładnie mieszamy. Świeża bułka, zimny coleslaw lub sałata lodowa z dodatkami – smacznie i bez większych ceregieli, prawda? SKŁADNIKI 100-1200g szynki wieprzowej 3-4 szalotki albo 2 średnie czerwone cebula 100ml piwa 100ml klasycznej Coca-Coli lub napoju Dr.Pepper 8 łyżek dobrego ketchupu – łagodnego lub pikantnego 3 łyżki sosu Worcestershire 4 łyżki oliwy 2 łyżki brązowego

Karo in the Kitchen
ROLADKI Z KURCZAKA W SZYNCE PARMEŃSKIEJ Z KOZIM SERKIEM I SOSEM BAZYLIOWO - POMIDOROWYM 152

sól morska świeżo zmielony czarny pieprz SOS POMIDOROWY 4 pomidory np. malinowe lub 400 g rozdrobnionych pomidorów z puszki 2 ząbki czosnku  1-2 łyżki oleju  1 szalotka  1 łyżka miodu lub syropu klonowego 1 łyżka octu balsamicznego garść listków świeżej bazylii plus kilka listków do przybrania sól morska świeżo zmielony czarny pieprz 1 łyżeczka suszonego oregano

cool and minty
NALEŚNIKI ORKISZOWE Z WARZYWAMI I SOSEM POMIDOROWYM 126

Brokuły gotujemy na parze lub w lekko osolonym wrzątku. Odcedzamy i przekładamy do miski. Doprawiamy szczyptą soli i pieprzu. Na patelni rozgrzewamy masło i 1 łyżkę oliwy. Wrzucamy pokrojoną szalotkę, podsmażamy przez około 5 minut, na umiarkowanym ogniu, aż zrobi się szklista. Często mieszamy, nie rumienimy zbyt mocno. Zwiększamy płomień do dużego, dodajemy pokrojone pieczarki. Smażymy przez kolejne

cool and minty
SURÓWKA Z KAPUSTY KISZONEJ Z MARYNOWANĄ PAPRYKĄ, SZCZYPIORKIEM I KMINKIEM 119

znajomych lub z eko sklepu.  SKŁADNIKI / 2 porcje 1 salaterka kapusty kiszonej ( ok. 300 g, 3 szklanki) / odsączonej i posiekanej ¹⁄₂ szklanki papryki konserwowej/ pokrojonej w kostkę 1 szalotka lub ¹⁄₂ cebuli/ drobno posiekanej  1 mała marchewka / starta na tarce  1 łyżeczka miodu lub syropu klonowego 2 łyżki oliwy 2 łyżki szczypiorku ¹⁄₄ łyżeczki świeżo zmielonego czarnego pieprzu ¹⁄₂ łyżeczki nasion

cool and minty
Kino Kulinarne TRANSATLANTYK 'Ants on a shrimp' 174

smaku, cieniutko krojona i zwinięta w rulon była dominującym elementem dania. Mus i chips z buraka + chips z pietruszki uzupełniły smak i złamały tekstury na talerzu. Zaskakiwała również piklowana szalotka - intensywnie cytrusowa i chrupiąca. Świeży chrzan i liść ostrygowy zaostrzyły smaki. Po takim wstępie zastanawiałam się, czym teraz może zaskoczyć mnie danie główne. Pokrzywa i Emilgrana na początku brzmiały dość

Spektrum Smaku
Jajka faszerowane na trzy sposoby 86

szczypiorku 1 łyżeczka mielonej wędzonej papryki 1 łyżka posiekanej świeżej natki pietruszki do dekoracji     Farsz z awokado: 4 jajka 1/2 ząbka czosnku, drobno posiekanego 1 mała cebulka szalotka, drobno posiekana dojrzałe awokado 1 łyżka soku z cytryny lub limonki 1 łyżka majonezu 2 łyżki posiekanego szczypiorku 11 sól morska świeżo zmielony czarny pieprz   Przygotowanie Farsz z mozzarellą

R'n'G Kitchen
Dorsz z salsą z botwiny i białymi szparagami 182

parze. Ryba wyszła soczysta a listki mięsa delikatnie osuwały się pod naciskiem widelca. Do ryby przygotowaliśmy salsę, gdzie bazą były łodygi i listki botwiny. Do salsy dodaliśmy pokruszone pistacje, szalotkę, drobno pokrojone suszone pomidory, miód, pieprz i na końcu skropiliśmy to sokiem z cytryny. Smak takiej salsy – jak chipy paprykowe Idealnie pasowały do dorsza. Szparagi Na talerz, gdzie wcześniej

Ciasna Kuchnia
Bruschetta po polsku z grzybkami na francuskiej bagietce 174

łyżki marynowanych małych grzybków z oleju (nie z octu) np. podpieńki 1 ząbek czosnku 2-3 łyżki oliwy sól i pieprz do smaku ok. 10 listków świeżej bazylii 1 szalotka lub łyżka drobnego szczypiorku a najlepiej szczypiorku czosnkowego (opcjonalnie) szczypta świeżych posiekanych listków tymianku ew. suszonych Wykonanie: Pomidory pokroić w kostkę, najlepiej usunąć wodnistą część z pestkami jeśli pomidory

Sztuka gotowania w/g Samiry
Sałatka z młodej kapusty z kukurydzą, marchewką i świeżym ogórkiem 241

marchewka, świeże ogórki i kukurydza. Dzięki marchewce sałatka ma piękny, słoneczny kolor :) Składniki: pół małej główki młodej kapusty 2 młode marchewki 3 gruntowe ogórki 1 puszka kukurydzy 1 cebula szalotka 1 łyżka soku z cytryny pół płaskiej łyżeczki cukru pudru sól pieprz 3 łyżki oliwy z oliwek Wykonanie: Kapustę szatkujemy, solimy i chwilkę ugniatamy rękoma. Dzięki temu kapusta puści

Smak mojego domu
Gulasz rybny z gremolatą 150

włoskiej Lombardii charakterystycznym dodatkiem do ossobuco (cielęciny duszonej w winie i pomidorach), który fajnie "podkręca" smak rybnego gulaszu.  Składniki: 500 g polędwicy z dorsza 250 g krewetek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 łodygi selera naciowego 1 czerwona papryka 2 małe cukinie 1 batat 2 puszki krojonych pomidorów 250 ml białego wina wytrawnego 250 ml bulionu warzywnego sól

Smakowity Blog Kulinarny
Krewetki z awokado podane na liściach sałaty rzymskiej 232

awokado 1 garść pomidorków koktajlowych  1 garść oliwek  1 mała ostra papryczka   1 cytryna 1 mała sałata rzymska  1/4 czerwonej cebuli (dla koloru) można zastąpić szalotką lub zwykłą cebulką 2 ząbki czosnku  oliwa z pierwszego tłoczenia sól morska pieprz biały 1 garść pokrojonego szczypiorku   Wykonanie: Sałatę umyć, osuszyć, rozdzielić listki, ułożyć na talerzach

Wino Francja Kuchnia
Gotowany indyk w sosie curry i kaszą 112

mięso indyka jest kruche i soczyste. Marynata z bazylii i soli nadają mięsu fajnego smaku ale całość uzupełnia sos curry. Sos, który jest bardzo prosty w wykonaniu. Mleczko kokosowe, szalotka czosnek i przyprawa curry to wszystko czego potrzebujecie do jego zrobienia. Nie można zapomnieć o kaszy. Kasza gryczana, podana z suszonymi pomidorami i pistacjami . Artykuł Gotowany indyk w sosie curry

Ciasna Kuchnia