szalotka - 3092 przepisów (strona:162/207)

Street Food/Street Wines na Burakowskiej 144

przez 5 food tracków i połączyć je z winem. Zadanie mieliśmy ułatwione gdyż propozycje połączeń czekały. Próbowałam następujących dań: Set mango (25 zł) z „różowej krewetki”-krewetki + chili + czosnek + szalotka + sok z limonki i pomarańczy + mango + kolendra. Krewetki dobrze przygotowane, mango mało słodkie przez co całe danie miało  inny od oczekiwanego smak. Spodziewałam się słodyczy, której tu nie było

królestwo garów
Potrawka z zająca 121

nogi tylne zająca, 100 g wędzonej słoniny, 150 g szalotki, sól, pieprz, 1 mała łyżeczka ostrej papryki, 1 łyżka mąki pszennej, 200 ml czerwonego wytrawnego wina, listek laurowy, Oczyścić mięso z błon, wyjąć kości, pokroić każdą nogę na 4 kawałki. Oprószyć solą i pieprzem. Słoninę pokroić w plasterki a następnie w kostkę, podsmażyć. Dodać mięso, które obsmażyć ze wszystkich stron

królestwo garów
Chile to nie tylko wino 131

hotelu Regent - Witold Drobny - przygotował dla nas menu inspirowane oryginalnymi tradycyjnymi chilijskimi przepisami. Jako przystawkę otrzymaliśmy Ceviche z łososia z awokado. Sok z cytryny + sok z limonki, czosnek, cebula szalotka, kolendra (nie za bardzo rozdrobiona) oraz łosoś. Marynować 6 – 12 godzin (co 2 godziny mieszając). Danie proste i dobre. Przegrzebki zapiekane w czosnkowej oliwie z oliwek z zielonym sosem pebre

królestwo garów
Stek pieprzowy – wyjątkowe steki znane z kuchnii francuskiej 187

skorzystajcie z naszego poradnika klikając tutaj ). Tak przygotowane steki są często podawane z sosem pieprzowym składającym się ze zredukowanego koniaku, śmietany w połączeniu m.in. z takimi składnikami jak: masło, szalotka i musztarda Dijon. Stek pieprzowy – wyjątkowe steki znane z kuchnii francuskiej is a post from: naRuszcie.pl The post Stek pieprzowy – wyjątkowe steki znane z kuchnii francuskiej appeared first on naRuszcie.pl

naRuszcie
El Dorado po mojemu, czyli grillowana Dorada w cytrynie 140

następnym razem zakupię Piątnicę) 1 cytryna (w celu pozyskania skórki z połowy i 2 łyżek soku) świeży korzeń imbiru (kawałek wielkości kciuka) 1 mała cebula (w przepisie oryginalnym szalotka) sól, pieprz, cukier Przygotowanie: Doradę porządnie myjemy. My odcięliśmy również głowy, żeby nie musieć patrzeć jedzeniu w oczy. Rybę nasoliłam i posypałam pieprzem 4-5 godzin przed podaniem. Reszta, czyli produkcja

Kuchnia po mojemu
Sałatka Siekana 203

sałatce pojawiła się po raz pierwszy. proporcje składników można dobrać według własnego uznania. Moim zdaniem sałatka się udała. Składniki: pomidorki winogronowe - małe opakowanie 1 czerwona papryka 1 szalotka 5 - 10 dkg salami 1 szklanka ciecierzycy 5 - 10 dkg sera edam 2 cykorie 1 sałata rzymska suszone oregano sos: 1 ząbek czosnku 1 łyżka octu winnego 2 łyżki sosu wostershire

Mama Gotuje
Pyszne minestrone 171

dodaje swoje ulubione i wówczas wyjdzie „pyszne minestrone”.  Składniki: 100 g pietruszki korzeń, 50 g pora, 80 g papryki czerwonej, 200 g marchwi, 70 g selera, 3 cebule szalotki, 100 g fasoli szparagowej, 3 łyżki oliwy z oliwek,   400 g pomidorów krojonych w sosie (1 puszka), 1 łyżeczka sosu chili, 700 g bulionu, 1 łyżeczka cukru

Moniki Smakołyki
PASTA KANAPKOWA Z AWOKADO 140

zastępuje masło. W towarzystwie suszonych pomidorów, podbiło moje serce, a raczej podniebienie ;) SKŁADNIKI: 1 dojrzałe awokado 1 jajko ugotowane na twardo sok z cytryny 1 mały ząbek czosnku 1/2 szalotki sól pieprz zioła prowansalskie A jak to zrobić: Awokado przekroić na pół i wydrążyć miąższ, który od razu skropić sokiem z cytryny, aby nie ściemniał. Dodać pozostałe składniki i rozdrobnić

Kuchnia w opałach
Tarta z pomidorami 172

dziś. Smak słodkich pomidorów na cieście francuskim przypomni słoneczne, letnie dni. To działa! ;) Składniki 4-5 pomidorów 6 suszonych pomidorów w oliwie 5 małych cebulek (nie muszą być szalotki, zwykłe niewyrośnięte cebulki świetnie się sprawdzają) kulka mozarelli 1 łyżka octu balsamicznego łyżeczka brązowego cukru sól, pieprz, świeży rozmaryn bazylia (świeża lub suszona) gotowe ciasto francuskie Przygotowanie Ciastem francuskim wylepić

Kulinarne Inspiracje
TAGLIATELLE Z CUKINIOWYM SOSEM ŚMIETANOWYM 174

plasterków szynki 6 pieczarek 200 ml śmietanki 30% sól pieprz parmezan olej A jak to zrobić:  Makaron ugotować al`dente. Na patelni rozgrzać olej, dodać pokrojoną drobno szalotkę, którą lekko podsmażyć. Dodać pokrojone dość grubo pieczarki i pokrojona w paski szynkę. Oprószyć solą i pieprzem, podsmażyć. Gdy pieczarki zaczną "puszczać wodę" wsypać startą na grubych oczkach tarki cukinię. Całość

Kuchnia w opałach
Fit sałatka z nasionami chia i olejem z czarnuszki 209

SKŁADNIKI: 2 garści ruccoli 2 garści świeżego szpinaku baby 5 pomidorków koktajlowych 1 duży pomidor 2 szalotki ser kozi (głównie do smaku) 1 łyżeczka nasion chia sos: olej rzepakowy z octem jabłkowym i łyżeczką oleju z czarnuszki, doprawiony pieprzem i czosnkiem. CHIA co to jest? Nasiona chia, czyli szałwia hiszpańska, to roślina, pochodząca z Meksyku i Gwatemali. Była znana

ClauditteMissCooking
Enchilada wegetariańska z warzywami 174

papryczka chili (opcjonalnie); sól, pieprz do smaku; Składniki na sos pomidorowy: 1,25 szklanki rozgniecionych pomidorów z puszki; 1,25 szklanki wywaru z warzyw;  2 małe cebule lub szalotki; ząbek czosnku; 1 łyżeczka cukru; mielone chili; Szpinak, fasolę, kukurydzę, pokrojoną w kostkę cukinię, paprykę, papryczkę chili, marchewkę i cebulę oraz rozgnieciony czosnek podgrzewamy do miękkości na patelni (świeży szpinak

In my kitchen
Francuskie rożki z pieczarkami 166

bardzo Wam je polecam. Przepis wyłowiony na blogu "W kuchni Usagi" . Składniki na 8 rożków: 1 opakowanie ciasta francuskiego (275g); 300 g pieczarek; 100 g orzechów włoskich; 10 szalotek lub 1 cebula; 1 ząbek czosnku; 1 łyżka octu balsamicznego; 1 łyżka śmietany; natka pietruszki; szczypta rozmarynu; szczypta bazylii (lub zioła prowansalskie); sól, pieprz; 1 jajko; sezam do posypania; Pieczarki umyć

In my kitchen
Smażona ryba z pomidorami i koperkiem - przepis Ani i Krzyśka 168

filetów rybnych 1 łyżka sosu rybnego 1/2 łyżeczki mielonego pieprzu 3 łyżki stołowe mąki 4 łyżki oleju lub oliwy Składniki na sos 1 łyżka stołowa oleju 2 cebule szalotki 4 ząbki czosnku 3 duże pomidory 2 niewielkie kawałki suszonych pomidorów ( modyfikacja wprowadzona przez Olę )   125 ml bulionu z kurczaka ( Ola dodała rosól drobiowo - wołowy ) 1,5 łyżki stołowej

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Kuchenne zamienniki - co czym zastąpić i do czego stosować 193

zastąpić świeżą bazylią lub liścmi limonki kaffir (patrz niżej) Czosnek - liście Młode liście czosnku są bardzo często używane w kuchni indyjskiej do pieczonych mięs i sałatek Można zastąpić: szczypiorkiem szalotką Dzięgiel Można zastąpić: lubczykiem estragonem Galangal świeży i suszony Zastępujemy go samym imbirem (świeżym lub suszonym) lub imbirem z dodatkiem suszonej cebuli (1/4 łyżeczki suszonej cebuli na 1 łyżkę imbiru

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata

Proponowane wyszukiwania