szalotka - 3092 przepisów (strona:170/207)

Surówka z ogórka i zielonego jabłka 211

smakow?Jesli nie to koniecznie sprobujcie,a bedziecie mile zaskoczeni,bo to jest naprawde smaczne.Skladniki na 2 porcje:2 srednie ogorki gruntowe lub 1 salatkowy1 zielone jablko np.Granny Smith1 szalotka lub szczypiorkoperek zielony2-3 lyzki octu winnego3 lyzki oliwy lub olejusol,pieprz1 lyzeczka mioduPrzygotowanie:ogorka obrac pokroic w cienkie plasterki .Posolic,odstawic na bok,by puscil sokszalotke pokroic w kostke

Gotuj zdrowo!Guten Appetit!
2 wyjątkowe przepisy na udziec jagnięcy z grilla 314

udziec z kościądo marynaty: ½ szklanki oliwy z oliwek1/3 szklanki bulionu warzywnego lub wołowego¾ szklanki liści świeżej mięty¼ szklanki czerwonego wytrawnego winasok z jednej cytryny3 łyżki świeżego rozmarynu1 duża szalotka (grubo posiekana)5 dużych liści szałwii4 wyciśnięte ząbki czosnku2 łyżki sosu Worcestershire2 łyżeczki soli2 łyżeczki brązowego cukru1 łyżeczka czarnego pieprzu½ łyżeczki kolendry½ łyżeczki mielonego ziela angielskiegosos do nacierania1 szklanka bulionu warzywnego

naRuszcie
Makaron z Pesto di Cantarella 242

makaron … świeże zioła … Zresztą zobaczcie! Składniki:- makaron wstążki – 400 g– pesto z kurkami – 160 g– kurki ( mrożone ) – 100 g– szalotka – 1 szt– oliwa – 2 łyżki– sól – 1 szczypta– pieprz – 1 szczyptaSposób przyrządzenia:Makaron gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie z odrobiną oliwy

Ostra na Słodko
RYBA ZAPIEKANA Z PORAMI 158

Rewelacyjny pomysł nie tylko na piątek i nie tylko dla osób będących na diecie!Polecam!SKŁADNIKI:( 2 porcje )* filety rybne ( np. miruna ) – 2 szt* por – 2 szt* szalotka – 2 szt* prawdziwe masło – 50 g* sól – do smaku* pieprz – do smaku* sok z cytryny – 1 łyżeczkaSPOSÓB PRZYRZĄDZENIA:Ryby oczyszczamy , oprószamy solą i pieprzem , skrapiamy

Ostra na Słodko
Zbójcy w Pałacu i Tydzień Restauracji Groupon 158

TYDZIEŃ RESTAURACJI Zainicjowany w zeszłym roku przez Groupon Polska projekt Tydzień Restauracji doczekał się swojej drugiej edycji.Poprzednia miała miejsce w listopadzie zeszłego roku i okazała się

Ostra na Słodko
Chrupiące placuszki z łososiem + recenzja 145

cebula – 1 szt* mąka – 1 czubata łyżka * sól – płaska łyżeczka* pieprz – 1 szczypta* olej do smażeniaDODATKOWO:* tatar z łososia Suempol – 100 g* szalotka – 1 szt* świeży koperek – 1 łyżka* sok z cytryny – 1 łyżeczka* ocet balsamiczny – 1 łyżeczka* oliwa z oliwek – 1 łyżeczka* kukurydza – 3 łyżki* groszek

Ostra na Słodko
Sałatka Londyn-Tokio 156

porzeczki4 łyżki japońskiego octu ryżowego4 łyżki japońskiego wina śliwkowego lub innego białego słodkiego wina3 łyżki sosu sojowego1 papryczka chili (bez pestek)1 ząbek czosnku, starty1 łyżka drobno startego imbiru1 szalotka lub dymka, drobno posiekanasól morskaPrzygotowanie:Wymieszać wszystkie składniki marynaty i odstawić. Piersi kacze dokładnie oczyścić z błonek i nadmiaru tłuszczu. Skórę ponacinać głęboko w kratkę lub w paski. Natrzeć solą

Food Square
Frankfurcki zielony sos 200

ręką.Składniki:3 żółtka z jajek ugotowanych na twardo3 łyżki oleju150 g jogurtu naturalnego (lub w wersji mniej dietetycznej majonezu)150 g gęstej śmietanysok z 1 cytryny1 łyżeczka musztardy2 szalotki lub 1 mała cebula1 ogórek konserwowystarty ząbek czosnkuco najmniej 200 g świeżych ziół (u mnie: natka pietruszki, lubczyk, szczypiorek, szczaw, botwinka, mięta, koperek, bazylia)świeżo mielony pieprz i sól

Food Square
Grillowany łosoś curry z salsą owocową, podawany z miętowym kuskusem 144

przygotowywania salsy i kuskusu.*Najlepiej łagodna lub medium, nie wybierajcie najostrzejszej, bo zdominuje smak łososia.Na owocową salsę:1 mango, pokrojone w kostkępół szklanki truskawek, pokrojonych na ćwiartki2-3 szalotki, drobno posiekane1 łyżeczka ziaren kolendry, utłuczonych w moździerzu1 łyżeczka świeżego imbiru, otartego1 łyżka miodusok z 1 limonkiWszystkie składniki na salsę umieścić w misie, dokładnie wymieszać i odstawić na 30 minut

Food Square
Krewetki po tajsku 117

przygotowanie tego dania wystarczy 15 minut. Więc do dzieła!  Skladniki na 2-3 porcje:mleczko kokosowe 165 mlłyżka zielonej pasty curry (skład: chili, trawa cytrynowa, czosnek, sól, szalotka, galangal, kmin, limonka)250 g krewetek1 cukinia kilka liści miętynatka pietruszkiryżPrzygotowanie:Do garnka wlewamy mleko kokosowe i zieloną pastę curry i podgrzewamy na średnim ogniu. Dodajemy krewetki i dusimy

Smakowity Blog Kulinarny
Krem z cukinii z mlekiem kokosowym i krewetkami 146

Składniki:1 kg cukinii3 szalotki lub 1 cebula2 ząbki czosnkuoliwa400ml mleka kokosowego2 łyżki zielonej pasty curry700ml bulionu500g obranych krewetek (magą być mrożone)sól Sposób przygotowania:W garnku rozgrzewamy oliwę i podsmażamy pokrojone dymki i czosnek. Następnie dodajemy pokrojoną cukinię i smażymy wszystko razem około 15 minut. Po tym czasie do warzyw wlewamy bulion, mleko kokosowe, przyprawiamy pastą curry

Smakowity Blog Kulinarny
Burgery w picie z sosem tatarskim 174

Składniki (4 porcje):500g mięsa mielonego wołowego4 sztuki pieczywa pitasos tatarski (przepis poniżej)pomidorki koktajlowesałata roszponkasól, pieprz Przygotowanie:Mięso mielone przyprawiamy solą i pieprzem i

Smakowity Blog Kulinarny
Śledzie korzenne w oleju rzepakowym 134

Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega-3 i dlatego uważany jest za najzdrowszy wśród olejów roślinnych. Nazywany jest też "oliwą północy", zawiera aż 10 razy

Smakowity Blog Kulinarny
Zwykły-niezwykły krem z ziemniaków 209

Wczoraj wróciłam do domu kompletnie wykończona. Nie miałam siły na nic. Serio. Prawie zasnęłam, jak tylko usiadłam na kanapie. C. dokonał niemożliwego i doprowadził mnie do

Pożeraczka, czyli raz adobrze
Zupa czosnkowa z nutą sezamu serwowana z chipsami szwarcwaldzkimi 179

zupy na niekorzyść.Czas przygotowania łącznie z pieczeniem ok. 30 minut.   Składniki:150 g serka Almette ze szczypiorkiem i cebulą,4 główki czosnku,2 ziemniaki,2 szalotki,1 litr bulionu,2 łyżeczki oleju sezamowego,2 plastry szynki szwarcwaldzkiej,oliwa,2 gałązki tymianku,kilka pręcików szczypiorku do dekoracji,sól,pieprz biały.Przygotowanie:Czosnek przeciąć na pół, skropić oliwą

SzczyptaSmaQ

Proponowane wyszukiwania