Szybka twórczość kolacyjna, czyli czegoś do chleba nam trzeba, bo w lodówce pusto. Składniki:Puszka sardynek w oliwie2 - 3 łyżki majonezu1 duża szalotka lub mała cebula, pokrojona w małą kosteczkę 1/2 pęczka pietruszki - posiekanepłatki chili - jak ktoś lubi ostrełyżka oliwy z oliweksól, pieprzprzygotowanie:Sardynki przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać drobno pokrojoną cebulę , posiekaną natkę, majonez, oliwę
Stare Garyzdążyły urosnąć, a były też duże okazy, w smaku średnie. składniki (na 2 porcje)1 kg małży kilka ząbków czosnku pokrojonego w cienkie plasterki2- 3 szalotki - pokrojone w kostkę pęczek pietruszki lub kolendry - tej drugiej używają w Portugaliikieliszek białego winaoliwa z oliwekprzygotowanieWyrzucić małże pokruszone, połamane lub w inny sposób uszkodzone. Ponadto, odrzucić
Stare GarySuper szybkie, super łatwe, super smaczne danie obiadowe. Powstało z połączenia kilku przepisów z książki "Mała, Wielka Księga Makaronu"składniki (3 porcje)250 - 300 g makarony150
Stare GaryBardzo dobre danie, które powstało głównie w celu zagospodarowania pieczonych resztek ptasich. Miałam trochę mięsa z perliczki i resztki przepiórki. Idealna
Stare Garyzrobienia pasta do chleba. Można dodać więcej chili by bardziej pastę zaostrzyć. Z domowym chlebem pycha!składniki4 jajkapuszka tuńczyka może być rozdrobnionyłyżka kaparów1/2 łyżeczki płatków chiliduża łyżka majonezu1 szalotka lub 1/2 średniej cebuli1 niewielki kiszony ogóreksól, pieprzprzygotowanieJajka ugotować na twardo, oddzielić białko od żółtek i osobno posiekać w blenderze. Przełożyć do miseczki. Posiekać drobno cebulę, kapary, ogórek
Stare Garystronie Davida Lebovitz'askładnikiok 960 g, pełnotłustego gęstego jogurtu naturalnego (najlepiej typu greckiego)duża szczypta solido podania1/4 szklanki ( 40 g), drobno pokrojonych rzodkiewek1 łyżka drobno pokrojonej w kostkę szalotki , dymki , czosnku2 łyżki drobno pokrojonej marchewki ( obranej )Oliwa z oliwek extra virginprzyprawy takie jak zatar, sumak lub dowolne świeże ziołaprzygotowaniesito wyłożyć paroma warstwami gazy lub chustą serowarską. Umieścić
Stare Gary"Tatar" lub sałatka - nie ważne jak nazwiemy to danie z łososia. Ważne, że jest bardzo smaczne, zwłaszcza podane na chrupiącej grzance. Mniam......Składniki150 g wędzonego na
Stare Garybardzo charakterystyczny smak, świetnie komponujący się z jajkami. Do tego majonez z awokado i pyszna przystawka gotowaskładniki4 jajka2 - 3 łyżki posiekanych listków świeżego estragonu1 nieduża szalotka - drobno pokrojona2 łyżki pokrojonego szczypioru dymki3 spore łyżki majonezu z awokado ( np z tego przepisu ) lub pół na pół ze zwykłym sól, pieprz, papryka do smakuprzygotowanieJajka
Stare GaryJeszcze jeden pomysł na faszerowane jajka. Pasta z bryndzy i żółtek jest bardzo wyrazista. Koperek znakomicie ją uzupełnia. Polecamskładniki4 jajka3 - 4 łyżki posiekanego koperku + koperek do przybrania1 nieduża szalotka - drobno pokrojona2 łyżki bryndzy2 spore łyżki majonezu sól, pieprzprzygotowanieJajka ugotować na twardo, przestudzić, obrać, przekroić na pół, wyjąć żółtka. Koperek drobno posiekać. Do miski włożyć żółtka, dodać koperek, bryndzę, majonez
Stare Garysmaczna przystawka. Krewetki i majonez z awokado świetnie się uzupełniają. Polecam!składniki ( 3 - 4 porcje)ok130 g koktajlowych krewetek ( gotowanych, obranych)4 łyżki majonezu z awokadogarść świeżej kolendry1/2 szalotki, drobno pokrojonejpapryka ostra do posypaniapieprz4x 1/2 plasterki cytrynyprzygotowanieKrewetki rozmrozić, najlepiej w lodówce, po rozmrożeniu osuszyć ręcznikiem papierowym, skropić cytryną. W małych naczynkach przygotować przystawki. Na spód nałożyć łyżkę sosu, posypać
Stare GaryPisałam już, że uwielbiam grzanki? Pieczywo, coś i ser, to jeden z moich ulubionych zestawów. Tym razem w roli "cosia" wystąpiły kurki. Użyłam sera Taleggio, taki
Stare GaryBardzo prosta i bardzo smaczna pasta z wątróbki gęsiej. Zostały mi wątróbki z dwóch gęsi, szukałam prostego przepisu na jakieś smarowidło. Ten okazał się
Stare GaryOrientalne smaki ponownie zawitały na naszym stole, talerzach, podniebieniach i szczęśliwych brzuszkach, tym razem za sprawą pysznych krewetek w mleku kokosowym :)Składniki:0,5 kg krewetekłyżka masła3 - 4 szalotki (lub mała cebulka, bądź cebula cukrowa)kilka ząbków czosnku, ok 4 szt.papryczka chilli1 cm świeżego imbirułyżeczka kurkumysól do smakusok z połowy limonkipuszka mleka kokosowego, 400 mlbagietka do podaniaWykonanie:Na łyżce masła
Taste Of My Daykwercetyna-zabojcza dla bakterii.Pomaga zwalczyc przeziebienie,ogranicza stany zapalne,zmniejsza obrzeki,tlumi reakcje alergiczne.Wakazuje takze wlasciwosci przeciwutleniajace.Podobnie jak rutyna dziala na wzmacniajaco na sciany naczyn krwionosnych.Kwercetyne znajdziesz w cebuli,szalotce,czosnku,porze,jablkach,czerwonym winie i herbacie. allicyna wystepujaca w duzej ilosci w czosnku moze przyczynic sie do obnizenia poziomu cholesterolu.Wykazuje dzialanie przeciwnowotworowe i przeciwutleniajace.Codzienna porcja czosnku moze uchronic
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!swoim gosciom w Weimarze.Schiller tez byl ponoc jego wielbicielem.Uczta wlasciwie zapowiada sie juz przy plukaniu ziol.Trybula uwodzi cudownym lekko anyzkowym zapachem.Przepis podstawowy:1 opakowanie "Grüne- sauce"2-3 szalotki 4 -5 lyzek jogurtu greckiego2-3 lyzki majonezu2-3 lyzki oleju sol,pieprz1 lyzeczka soku z cytryny3 szczypty cukru1 lyzeczka musztardy( dalam chrzan)Wykonanie: ziola oplukac,pozbawic grubych lodyzek
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!