szalotka - 3092 przepisów (strona:169/207)

Boeuf Bourguignon a la maison z puree z ciecierzcy 160

trzeba niestety zamówić cały kawał, który ma znacznie więcej niż kg; dlatego dobry będzie antrykot, rostbratel, albo rumsztyk-włoszczyzna: kilka średnich marchewek, seler, pietruszka, kilka małych cebulek szalotek-wino, najlepiej burgundzkie, czerwone ja używam półwytrawnego-borowiki; ja mam mrożone, mogą być suszone-świeży tymianek, sól, pieprz, liście laurowe-mąka pszenna-masło-limonka-ciecierzyca-kolendra, ew. natka pietruszkiMięso kroimy na duże

BaRepas
Gnocchi serowe w sosie pomidorowym. 184

dlatego dziś szybkie i delikatne kluseczki serowe.Czego użyłem:-ok 400 g puree-300 gram sera białego przeciśniętego w prasce-2 duże łyżki parmezanu startego-śmietana 12%, lub jogurt naturalny-szalotka posiekana-biała część pora posiekana-6 łyżek mąki pszennej przesianej-ząbek czosnku cały-bazylia starta-białe wino-łyżeczka mąki ziemniaczanej-jajko-szczypiorek zielony posiekany-sól, pieprz -pomidory w puszceCiasto

BaRepas
Tarta z brukselką i brokułami 180

oleju rzepakowego,200 g mąki pszennej,100 g schłodzonego masła,1 jajko,1 łyżeczka posiekanego świeżego rozmarynu,szczypta soli,100 g brokuł,ok.15 brukselek,6 plasterków pora,1 cebula szalotka,200 g kwaśnej śmietany 18%,100 g startego sera żółtego,3 jajka,1 łyżka oleju rzepakowego,sól do smaku,pieprz czarny świeżo zmielony do smaku.Przygotowanie:Na patelni rozgrzewamy olej

Moniki Smakołyki
LEKKA SAŁATKA Z POMIDORKÓW KOKTAJLOWYCH I SERA PLEŚNIOWEGO 252

Danie proste i pyszne.  Na lekką kolację lub jako dodatek do grillowanych mięs.Słodkie pomidorki koktajlowe + pyszny pleśniowy ser. Idealna para :))Składniki:pomidorki

Walijskie Pichcenie
Filet z dorsza w migdałach z sosem pomarańczowym 238

innej ulubionej ryby1/2 łyżeczki kurkumy1/2 łyżeczki ostrej papryki w proszkusól, pieprz½ szklanki bułki tartej1/3 szklanki płatków migdałowych1 jajko4-5 łyżek oleju rzepakowegoSos pomarańczowy:1 łyżka oleju  1 cebulka szalotka lub ½ niewielkiej cebuli1 papryczka chili (lub nieco mniej, jeśli nie lubicie ostrych potraw)1,5 cm świeżego imbiru1 ząbek czosnku1/2 łyżeczki kurkumysok z 1 dużej pomarańczyskórka starta z ½ pomarańczy1 łyżeczka

Mania Gotowania
Sylwestrowe grillowanie – polecane przepisy 144

grillu krewetki będą gumowate. Czas przygotowania: 10 minut; czas grillowania: 6 minutSkładniki: 2 ½ kg krewetek jumbo (śmiało je można również zastąpić mniejszymi)¼ szklanki oliwy z oliwek¼ szklanki posiekanej kolendry½ szalotka pokrojona w drobną kostkę3 łyżki soku z cytryny1 łyżeczka suszonej bazylii1 wyciśnięty ząbek czosnku½ łyżeczki soliPrzygotowanie: Krewetki obieramy, nacinając nożyczkami pancerz na grzbiecie, następnie delikatnie obieramy zostawiając głowę i końcówkę

naRuszcie
Krem z zielonych szparagów na maśle czyli Zupowy Wtorek odc.19 146

szparagi. Wiecie ich zapach mnie odstrasza ale smak już nie. Dlatego też z radością jadłam ten pyszny krem delektując się orzechowym posmakiem. 14 zielonych szparagów500 ml bulionu warzywnegołyżka masła1 szalotka, posiekanasól, pieprzłyżka mascarpone

Dzieje kuchennej Wiewióry
Gazpacho z bialych szparagow czyli Zupowy Wtorek odc.46 130

Na zimno i sezonowo, i baaardzo pysznie!!! i już zaraz dowiecie się cóż to jest :)otóż na bazie wiedzy zdobytej na warsztatach odtworzyłam gazpacho z białych

Dzieje kuchennej Wiewióry
Rolada schabowa faszerowana konfitura cebulowa i sliwkami suszonymi 207

Z zamiarem zrobienia tej konfitury nosiłam się już od sierpniowych warsztatów z wołowina QMP. Jednak okoliczności nie sprzyjały. W ubiegły weekend postanowiłam zaszaleć z obiadem urodzinowym

Dzieje kuchennej Wiewióry
Penne w sosie carbonara z wedzona makrela czyli Srodowe Rybki odc.50 157

Dawno nie robiłam nic z rybą w roli głównej. Planując obiady na ubiegły tydzień zajrzałam do książki "Gotuj sprytnie jak Jamie" i już wiedziałam, że muszę

Dzieje kuchennej Wiewióry
Farfalle z łososiem wędzonym 229

Niekiedy potrzebny nam błyskawicznie zrobiony posiłek. I wtedy ten przepis będzie idealny, niewielka ilość składników i prostota wykonania to jest to. A przy tym bardzo smacznie

Stare Gary
sałatka z bobu czyli portugalskie inspiracje 175

Przepis na blogu Luzomanii . Kolejny przepis portugalski - bób można jeść na wiele sposobówskładnikiok 1/2 kg bobu , ugotowanego i wyłuskanegougotowane na twardo jajko2 szalotki lub 1 średnia cebula3 ząbki czosnku4 łyżki octu balsamicznego lub czerwonego4 łyżki oliwy z oliwekłyżeczka musztardy Dijonziarnka gorczycysól pieprzpęczek kolendryopcjonalniepomidorchiliprzygotowanieUgotować bób -  do  wody dodać główkę czosnku i liść laurowy. Posolić pod koniec gotowania

Stare Gary
Pasta z sardynek 106

Szybka twórczość  kolacyjna, czyli czegoś do chleba nam trzeba, bo w lodówce pusto. Składniki:Puszka sardynek w oliwie2 - 3 łyżki majonezu1 duża szalotka lub mała cebula, pokrojona w małą kosteczkę 1/2 pęczka pietruszki - posiekanepłatki chili - jak ktoś lubi ostrełyżka oliwy z oliweksól, pieprzprzygotowanie:Sardynki przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem, dodać drobno pokrojoną cebulę , posiekaną natkę, majonez, oliwę

Stare Gary
Małże w białym winie 188

zdążyły urosnąć, a były też duże okazy, w smaku średnie.  składniki  (na 2 porcje)1 kg małży kilka ząbków czosnku pokrojonego w cienkie plasterki2- 3 szalotki  - pokrojone w kostkę pęczek pietruszki lub kolendry  - tej drugiej używają w Portugaliikieliszek białego winaoliwa z oliwekprzygotowanieWyrzucić małże  pokruszone, połamane lub w inny sposób uszkodzone. Ponadto, odrzucić

Stare Gary