Przepis na : śniadanie
Frittata-to rodzaj włoskiego omletu, gdzie wszystkie składniki łączymy i zapiekamy w piekarniku. Wiem, powinnam zacząć od frittaty w wersji podstawowej (bez makaronu) ale ostatnio taką robiłam i bardzo mi zasmakowała. SKŁADNIKI: (3-4 porcje) ok 80-100 gr. ugotowanego makaronu (najlepiej rodzaj drobnego makaronu) 4 plasterki szynki serrano (lub innej długo dojrzewającej, lub cieniutko pokrojony,chudy boczek) pęczek szczypiorku drobno posiekany lub szalotka 1/2 papryczki chili (posiekana, bez pestek) ok. 40 gr.tw... czytaj dalej...
Jajka faszerowane to świetna alternatywa dla zwykłych jajek. Możemy je nadziać pieczarkami, pomidorami, czy też różnego rodzaju rybami.
Czytaj dalej...Gotowanie jajek nie jest wcale łatwe. Mając ochotę płynne żółtko, często się zdarza, że musimy się zadowolić jajkiem ugotowanym na twardo lub na odwrót.
Czytaj dalej...Wydawać się może, że każdy potrafi ugotować jajko na twardo i potem je obrać. Niestety najwięcej problemów jest z tą drugą czynnością.
Czytaj dalej...Jajka są dosyć bardzo popularnym składnikiem wielu potraw. Wykorzystuje się je przy pieczeniu ciasta, robieniu sosów, placków ziemniaczanych, majonezu, jajecznicy itd
Czytaj dalej...