szalotka - 3092 przepisów (strona:171/207)

Pappardelle z leśnymi grzybami i dynią w sosie serowo-tymiankowym 210

młodej dyni Hokkaido lub piżmowej (ze skórą),•    150 g serka Almette śmietankowy,•    2 łyżki masła,•    1 szalotka lub ½ cebuli,•    1 ząbek czosnku,•    kilka gałązek tymianku,•    szczypiorek,•    szczypta gałki muszkatołowej,•    oliwa do smażenia

SzczyptaSmaQ
Żeberka w przyprawie korzennej w sosie czekoladowo- chili 154

piernikowa 2 łyżki (pisałam o niej tu)- papryka chili 2szt- cukier brązowy 2szt- oliwa- ocet balsamiczny ok 50ml SKŁADNIKI DO SOSU:- wino czerwone wytrawne 250ml- miód 3 łyżki- cebula szalotka 2szt- świeży imbir kawałeczek- tymianek świeży 2 gałązki- papryka chili 1 mały strączek- pieprz świeżo zmielony do smaku- czekolada gorzka 2 tabliczkiWYKONANIE - mięso myje osuszam i kroje na kawałki

Basia w kuchni
Mini hamburgery 183

suchych lub 14 g świeżych- 2 łyżki masła (rozpuścić w rondelku)- 1 łyżeczka soli morskiej  dodatkowo- jako do smarowania- sezam- do kotletów wykorzystałam łopatkę wieprzową, która zmieliłam- rukole- szalotkę- płaty kanapkowe z ogórka domowego wyrobu-  paprykę czerwona świeżą- ketchup domowej robotySPOSÓB WYKONANIA BUŁEK  - do miski wsypuję mąkę, która mieszam ze solą, w garnuszku rozpuściłam masło do niego

Basia w kuchni
Zupa z krewetkami 131

tego wyjdzie.Zaczynamy.Składniki:2 świeże szklarniowe ogórki 25 mrożonych krewetek 2 łyżki szklanki śmietany 18%1 łyżki masła 2 łyżki posiekanego szczypiorku 1 łyżka posiekanej szalotki 1 litr bulionu drobiowego 1 ziemniakząbek czosnku szczypta słodkiej papryki sól, pieprzSposób przyrządzenia:Rozmrożone krewetki wrzucić do wrzątku na kilka minut. Ogórki umyć,obrać

pieprzny smaczek
CYTRYNOWY KURCZAK 174

Swój smak i aromat kurczak zawdzięcza nie tylko cytrynie, jego delikatnośc zależy od leżakowania w kwaśnym mleku. Kto nie próbował zachęcam, naprawdę wyśmienitySkładniki:kurczak ok. 2

Z Majeczką w kuchni
Wiejska pizza 493

różowe świnki, i które chrumkają na wolności. Te ,które jeszcze chrumkają.Składniki na pizzęWykonanie ciasta do tej pizzy jest TUTAJNa nadzienie potrzebujemy-dobrej wiejskiej wędzonej kiełbasy-boczku wędzonego-cebuli szalotki z piórami-bazylii-sosu pomidorowego bądz dobrego ketchupu ,żeby tylko za bardzo kwaśny nie był!-ser rycki u mnie GOUDA i CEZAR – obydwa różne daltego dałam trochę tego i trochę

Z Kuchni Do Kuchni
Makaron z kurczakiem i pieczarkami z trzema serami 195

makaron gniazdko pasował znakomicie i smakował wyśmienicie.    Składniki: 150 g makaronu Gniazdko 1 Czaniecki, 6 ząbków czosnku, 1 filet z kurczaka, 150 g pieczarek, 1 cebula szalotka, 150 ml śmietany 30%, 10 g sera żółtego (wędzony radamer), 60 g sera kremowego śmietankowego, 30 g sera camembert, 2 łyżki oleju  rzepakowego do smażenia, sól himalajska do smaku

Moniki Smakołyki
Szparagi w dojrzewającym boczku, podane na sosie beurre blanc z jajkami po benedyktyńsku. 181

użyłam szparagów w słoiczku. Ponieważ nie znalazłam innych ;)  6 cienko pokrojonych plasterków boczku  6 jajek 75 ml octu z białego wina 75 ml wytrawnego białego wina pokrojona szalotka, lub mała cebula ząbek czosnku kawałek rozmarynu sól i pieprz 100 ml śmietany kremówki 30-36% (musi być rzadka, mi gęsta 36 się zważyła) ok 100g masła w kawałkach

Malinowe Pocałunki
Świąteczna rolada jajeczna. 315

robi wrażenie wizualne i smakowe. Połączenie tego na co mamy ochotę  i tego co najbardziej lubimy.  Z czystym sumieniem gorąco polecam. Składniki: 5 jaj Farmio papryka czerwona szalotka szczypior rzeżucha sól, pieprz czarny Kamis Wykonanie:Jajka rozbijamy delikatnie widelcem, dodajemy drobno pokrojone warzywa, doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Smażymy roladę na styl omletu japońskiego. Czyli wylewamy część

Malinowe Pocałunki
Kopytka z dyni – dziś bez hipsterów ale z telewizją w tle 163

stresy trzeba rozładować. Więc dziś kopytka. Kopyta z sera i dyni, do tego polskie pesto i polska salsa. Szybko, łatwo i pysznie. Potrzebujemy: dwie szklanki musu z dyni 1 szalotka 3 ząbki czosnku ½ papryczki chilli bez pestek (żółta) 0,3 kg sera białego 1 opakowanie serka Arla Tapas lub India mąka orkiszowa jedno jajko sól i pieprz zielony ogórek

ladykitchen
Roladki schabowe z ricottą 324

samym podaniem. Świetne danie dla osób, którym znudziły się tradycyjne schabowe. Roladki najlepiej podawać z sosem grzybowym, serowym lub winnym – jaki lubicie. Ja polecam przesmażyć na patelni posiekaną szalotkę na łyżce masła, wlać szklankę czerwonego, wytrawnego wina, zredukować, aż połowa płynu wyparuje i doprawić do smaku musztardą miodową, rozmarynem oraz solą. Składniki: 4 plastry dobrej jakości schabu 4 czubate

Poezja smaku
Na grzyby przepisy z borowikami 210

nich grzyby ,posypać posiekanym szczypiorkiem. Resztą oliwy z patelni polać jajka i posypać gruboziarnistą solą morską. Grzyby na sposób dziadka.  Składniki. 300g borowiki 50g szynki wiejskiej 1 szalotka 1 ząbek czosnku 50ml wina czerwonego wytrawnego natka pietruszki  tymianek  sól pieprz olej do smażenia Wykonanie. Borowiki oczyścić dokładnie szczoteczką, nie myć. Pokroić w dosyć grube plastry najlepiej razem

Kulinarny karnet Christophera
Czerwone spaghetti z kawałkami pomidorów 135

Składniki: 2 porcje 100 makaronu spaghetti, 1 puszka pomidorów w kawałkach, 100 g polędwiczki wieprzowej, 4 ząbki czosnku, 2 cebule szalotki, 2 łyżki sosu worcetershire, sól himalajska do smaku, pieprz czarny świeżo mielony, świeża kolendra, 2 łyżki oleju rzepakowego, 10 oliwek zielonych z papryką, 2 plasterki sera żółtego, 4 mini suszone papryczki chili (do smaku) 2 pomidorki koktajlowe. Przygotowanie

Moniki Smakołyki
Joke Moo Sub, czyli tajska zupa śniadaniowa (โจ๊กหมูสับ) 237

jedynie odgrzać - w takiej wersji jest nawet smaczniejsza i gęstsza. Przepis znalazłam na stronie Thai Table. Do zupy możecie dodać swoje ulubione dodatki: papryczkę chilli, świeżą kolendrę, szalotkę, jajko na twardo, dymkę, imbir, sos sojowy, sos rybny, itd.. Tajowie czasem dodają cukier trzcinowy (dziwnie trochę, ale pewnie warte wypróbowania). Poniżej podaję przepis na moją wersję :) Dlaczego warto

Tajskie smaki
Cebulka marynowana 146

składniki : 50 dag małej cebulki, najlepsza byłaby szalotka 2 szklanki wody 1/2 szklanka octu 2 łyżki cukru, łyżka soli 2 listki laurowe, kilka ziaren pieprzu i ziela angielskiego Przygotowanie: Obrane cebulki zalać przygotowaną marynatą Zakręcić słoiki, wstawić do gorącej wody i gotować około 10 min. od momentu zawrzenia wody. Cebulki już były próbowane w szerszym gronie i wszystkim smakowały

Proste Potrawy

Proponowane wyszukiwania