szalotka - 3092 przepisów (strona:131/207)

Tacos z tortilli! Na obiad lub imprezę! 150

przygotowuje dodatki. Możesz pominąć tą czynność i wtedy farsz zawinąć w tortille, otrzymasz nadziewane tortille. PRZEPIS NA WEGETARIAŃSKIE TACOS W STYLU MEKSYKAŃSKIM SKŁADNIKI: - 500 g brunatnych pieczarek - 2 szalotki lub 1 slodka cebula - 1/2 łyżeczka pieprzu cayenne  - 2 łyżki oleju - wypustki z polowy owocu granatu - 1/3 pęczka pietruszki lub kolendry - kilka plastrów limonki - 6 łyżek konserwowej lub świeżej

SMYKWKUCHNI
TAJSKA ZUPA Z BOCZNIAKÓW, KUKURYDZY Z MLECZKIEM KOKOSOWYM! 132

KUKURYDZY I CURRY PODANĄ Z MAKARONEM RYŻOWYM SKŁADNIKI na 4 - 6 porcji - 1 opakowanie makaronu ryżowego - 1 puszka kukurydzy wraz z wodą -1 średnia marchew - 2 czerwone cebule lub szalotki - pęczek natki - dymka - 500 g boczniaków - 1/2 awokado - 1 limonka - 2 łyżeczki curry - 1 łyżeczka kurkumy - 1/2 łyżeczki słodkiej papryki - 1/3 łyżeczki ostrej papryki - 2 cm świeżego imbiru startego

SMYKWKUCHNI
Czwartek: Sałatka z wędzonym pstrągiem i mango 158

Wędzona ryba (pstrąg lub łosoś) lub prosciutto Dojrzałe małe mango Kolorowe pomidorki koktajlowe 250 g, czyli dwie garści Opakowanie rukoli lub mieszanki sałat Pół małej czerwonej cebuli lub mała szalotka 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki posiekanego koperku Dresing Łyżka miodu Łyżka soku z cytryny Łyżka ostrej musztardy Łyżka oleju Przygotowanie: Krok 1 Myjemy i osuszamy warzywa. Pomidorki kroimy

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – zawsze jest pora na kalafiora 139

Jajko Masło Koncentrat pomidorowy Biała fasolka w puszce 2 kalafiory 1 kalarepa 1 biała rzepa 1 cukinia 2-3 marchewki 2 pietruszki 1 kg ziemniaków 2 kolby kukurydzy 2 szalotki Czosnek 3-4 czerwone papryki 4 pomidory malinowe Zielona fasolka szparagowa 100 g Sałata rzymska Seler naciowy Cytryna Rukola Świeża bazylia Świeży tymianek Natka z pietruszki Orzechy laskowe Garść orzechów

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – fast and fryless, czyli szybko i bez smażenia 205

kapusty lub połowa większej 2 jabłka Pomarańcza 2 czerwone papryki (w tym jedna mała) 2 żółte papryki (w tym jedna mała) 2 cukinie (w tym jedna mała) Brokuł 2 szalotki 2 białe cebule średniej wielkości Pół kilograma dyni 4 pomidory 250 g pomidorków koktajlowych Główka czosnku Świeże zioła (kolendra lub pietruszka, ew. dymka) 2 puszki całych pomidorów Mała puszka czerwonej

Niedzielny kucharz
Nie marnuj jedzenia – co można zrobić z resztek pieczonego kurczaka 303

Ravioli lub pierogi to też doskonały patent na to, by zagospodarować inne pozostałości z niezjedzonego kurczaka czy dowolnego pieczystego. Wystarczy wrzucić mięso do maszynki, przyprawić (np. drobno posiekaną przesmażoną szalotką, solą, pieprzem i tymiankiem) lub posiekać, wbić jajko i wymieszać (to patent z żydowskiej kuchni) i naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów będzie Was kosztowało około

Niedzielny kucharz
Jak wykorzystać resztki pieczonego kurczaka – pierogi nadziewane farszem 262

pieczonego kurczaka. Mięso trzeba poddać obróbce, żeby zyskało dodatkowy smak: wrzucić mięso do maszynki, albo drobno posiekać, albo „poszarpać” dwoma widelcami na oddzielne włókienka, przyprawić np. drobno posiekaną przesmażoną szalotką, tymiankiem, rozmarynem, wbić jajko i wymieszać (to patent z żydowskiej kuchni na farsz ze skrzydełek) i naprawdę niedrogie danie gotowe. 30 pierogów będzie Was kosztowało około

Niedzielny kucharz
Co zamiast fast food – menu na tydzień 123

Suszony estragon Sól Pieprz Grubo mielony pieprz Ze spiżarni: Parmezan 3 – 4 łyżki mąki razowej 300 g mąki pszennej Olej rzepakowy Oliwa Kilka łyżek sosu pomidorowego lub keczupu Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis Woda Pobierz listę zakupów Jak gotowaliśmy Wspólnym mianownikiem dla naszych dań był piekarnik, w którym upiekliśmy szereg potrzebnych składników. Wszystko działo się podczas dwóch godzin poświęconych

Niedzielny kucharz
Środa: Wegetariańskie burgery z cieciorki i koziego sera 144

niemięsne burgery. Grubo (ale niekalorycznie) się myliliśmy! Zobacz menu na tydzień – co zamiast fast food, w którym wykorzystaliśmy ten przepis. To ulubiony burger Agnieszki z rukolą, kalrepką i szalotką (wyglada jak zblazowany malarz francuski w berecie z końca XIX w.:) Czas: 30 minut Szacowany koszt dla osób: Poziom trudności: łatwy Składniki: 400 g ugotowanej ciecierzycy z puszki

Niedzielny kucharz
Czwartek: Focaccia z kaszanką 112

osób: Poziom trudności: średni Składniki: 300 g mąki Opakowanie drożdży instant Średni ziemniak Woda (tyle ile wpije ciasto, generalnie około pół szklanki) 500 g kaszanki Cebula czerwona Jabłko Duszone szalotki (opcjonalnie) – tu znajdziecie przepis Przygotowanie: Krok 1 Zaczynamy od ugotowania na miękko ziemniaka. Obieramy bulwę, myjemy, kroimy w kostkę i zalewamy niewielką ilością wody. Gotujemy około 10 minut

Niedzielny kucharz
Czwartek: Kaszotto z burakami i kozim serem 131

małe Garść rukoli Garść pestek dyni Garść orzechów włoskich 50 g sera koziego Szklanka kaszy gryczanej niepalonej 2 łyżki oleju do smażenia 1 łyżka estragonu 1 łyżeczka majeranku Szalotka Dresing Ząbek czosnku 2 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki oliwy Łyżeczka miodu   Przygotowanie Krok 1 Rozgrzewamy piekarnik do 200 stopni. Buraki myjemy, osuszamy, zawijamy w folię aluminiową i wkładamy

Niedzielny kucharz
Menu na tydzień – leftovers 191

tydzień Lista zakupów: Kurczak z wolnego wybiegu Krewetki tygrysie 300 g (ewentualnie krewetki koktajlowe) Szpinak baby 300 Papryka czerwona Papryka zielona Papryka żółta Brokuł Dwie cebule dymki lub dwie szalotki Cytryna Pomarańcza 6 średniej wielkości ziemniaków Marchew Pietruszka Seler korzeniowy Mieszanka sałat Grzyby mun Główka czosnku Cieciorka Pęczak Garść suszonych grzybów Koperek lub natka pietruszki Kiełki Jogurt grecki

Niedzielny kucharz
Curry z dynią 153

mieszanki curry, a zielona jest z nich najostrzejsza i przygotowana na bazie zielonych papryczek chili, kolendry i tajskiej bazylii.  Znajdziemy w nich także między innymi trawę cytrynową, szalotkę imbir, kolendrę, imbir, galangal i skórkę limonki kaffir. Wszystkie pasty są bardzo aromatyczne i oczywiście można je przygotować również samemu w domu. Bez problemu kupimy je też  w supermarketach, należny

Kulinarne przygody Gatity
Risotto z borowikami 138

objętościowo 3 razy więcej niż ryżu = szklanka ryżu wypije trzy szklanki bulionu. Składniki (2 porcje): 20 g borowików suszonych 2/3 szklanki ryżu arborio 1/2 szklanki białego wina 1 szalotka 2-3 ząbki czosnki 1/2 pęczka natki pietruszki około 400 ml bulionu warzywnego 1 oliwa oliwy z oliwek + 2 łyżki masła 2 łyżki zimnego masła 3 łyżki tartego parmezanu + odrobina

Moja pasja smaku
Twaróg z cheddarem na kanapki 113

włączać każdego dnia. Jest tyle produktów! Takim urozmaiceniem u nas w domu na śniadania są właśnie twarożki z różnymi dodatkami, np. szczypiorem, suszonymi pomidorami, świeżym ogórkiem czy papryką i szalotką, czasem oliwkami i roztartym ząbkiem czosnku, na wytrawnie. Przygotowujemy także, oprócz tradycyjnej jajecznicy ze szczypiorem czy kurkami, jajek na miękko, na twardo – owsianki, jaglanki z miodem, wszelkie płatki kukurydziane

Zasmakuj Kuchni