pół papryczki), anyż, goździki, ziele angielskie, pieprz i sos sojowy. Chwilę pogotować, aby składniki się połączyły. Ciepłym sosem zalać golonki. Sos powinien sięgać mniej więcej do połowy mięsa. Dodać szalotki, które rozłożyć po bokach mięsa. Naczynie przykryć pokrywką lub folią aluminiową. Golonki piec ok 1,5 godz. w połowie czasu pieczenia odwrócić je na drugą stronę
olalacookingJędrne mięso krewetek świetne świetnie komponuje się z równie jędrnym i charakternym pęczakiem. Do tego pieczone buraczki, dodające całości słodyczy i delikatności oraz lekki dresing na bazie mango i szalotki. Czytaj dalej Wtorek: Sałatka z kaszy jaglanej z wędzonym twarogiem Zaskakująco dobrze dobrany zestaw marynowanych, kwaskowych składników (kapary, ogórki kiszone, grzyby), ze słodkimi, pieczonymi (papryka) i dymnym, wędzonym tarogiem. Środa
Niedzielny kucharzmoże śmiało zagościć na Wigilijnym stole. Dzięki IKRA OWOCE MORZA :) Składniki: 2 korzenne śledzie Iwasi 500 ml gęstej kwaśnej śmietany 1 łyżka soku z cytryny 1 szalotka 1 łyżka musztardy francuskiej 1 łyżka posiekanego koperku szczypta cukru pieprz do smaku Dodatkowo: ziemniaki w mundurkach Sposób przygotowania: Śledzie obrać ze skóry i wyfiletować. Pokroić
Gosia gotujetrochę nadzienia. Postanowiłam pod nim zapiec słodkie ziemniaki. W sam raz na szybki weekendowy obiad. Pyszne! Składniki: kilka batatów średniej wielkości twarożek śmietankowy 2 garście swieżego szpinaku 2 cebule szalotki tłuszcz do smażenia sól, pieprz do smaku Przygotowanie: Bataty myjemy, przekrawamy na pół i umieszczamy na blasze do pieczenia. Umieszczamy w nagrzanym do 160/170 stopni piekarniku i pieczemy do miękkości
Szybko Tanio Smaczniejajka 1/2 - 3/4 szklanki mleka łyżeczka cukru sól (łyżeczka lub mniej) Nadzienie i dodatki: 60 dag twarogu 2/3 szklanki kaszy gryczanej (u mnie biała) 2 cebule (u mnie szalotki) olej do smażenia cebuli 1-2 łyżeczki czosnku niedźwiedziego (opcjonalnie) sól, pieprz do smaku żółtko rozmieszane z łyżką śmietanki do posmarowania pierożków czarnuszka do posypania Przepis na pierogi krucho-drożdżowe
Rodzinka w kuchninadziewana serem i cebulą Nie dodałam do farszu dużej ilości soli dlatego, iż ser feta jest słony i dodając więcej soli łatwo przesolić farsz. Czerwoną cebulę zastąpić możemy cebulą szalotką. Nie używałabym innego rodzaju cebuli poza tymi dwoma, gdyż pozostałe cebule są w smaku dość intensywne. Lubisz zapiekane warzywa? Jeśli tak to wypróbuj nasz przepis na Zapiekankę brokułową . The post
mecooksoliwa z oliwek lub olej roślinny około szklanki bulionu użyłam bulionetki pieczeniowej knorr (bulionetkę rozpuściłam w 1/2 l wody resztę użyłam do sosu) Sos pieprzowy : 1 średnia cebula (najlepiej szalotka) oliwa z oliwek zielony pieprz w zalewie (ze względu na innych domowników użyłam około 60 g, ale można dodać go nawet 100 g) 100 ml czerwonego wina (użyłam
cucinaresłonecznikowego 2 łyżki musztardy 3 ząbki czosnku Sos : 1/3 szklanki musztardy 2/3 szklanki jogurtu 3 łyżeczki majonezu szczypta czosnku granulowanego Dodatki : pomidorki koktajlowe sałata lodowa ser kozi 2 szalotki ogórek Przygotowanie Marynata: wymieszałem olej z musztardą i przyprawą gyros. Dodałem przeciśnięty przez praskę czosnek . Wymieszałem marynatę, w której „utopiłem” plastry karkówki. Wstawiłem po przykryciu folią spożywczą w plastikowym pojemniku
R'n'G KitchenTAKIEJ 1 łyżeczka cukru (można dać więcej, jeśli pomidory są bardzo kwaśne) 2 łyżki octu winnego, jabłkowego lub spirytusowego 2 łyżki posiekanej kolendry lub natki pietruszki 1 duża szalotka lub mała cebula sól, pieprz 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej 2 łyżeczki wody WYKONANIE Czosnek ścieramy na tarce, świeże papryki i papryczkę jalapeño kroimy w drobną kosteczkę, cebulę drobno siekamy. W rondelku
cool and mintyadsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Sałatka ze szpinakiem i pieczoną dynią składniki: 1/2 dyni piżmowej 2 duże garści szpinaku typu baby 100 g sera feta 1 łyżka siemienia lnianego 1 mała szalotka lub 1/2 większej mały ząbek czosnku 1 łyżka octu z białego wina 1 łyżka soku z cytryny 1 łyżka miodu od 100 - 200 ml oleju słonecznikowego Sałatka ze szpinakiem
Delusional TrineCoś dla mnie owoce morza i ulubione curry. Tym razem zielone curry, które zrobiłam sama. Curry pasta – do malaksera wrzucić listki kefir, ziarenka kolendry, obrany imbir, obraną szalotkę, oczyszczone z ziarenek i błonek zielone chili, bazylię, pokrojoną na kawałki trawę cytrynową. Zmielić dokładnie blenderem. Wlać wodę i olej i jeszcze raz zmiksować. Gotowanie – do garnka wlać pastę curry
Kuchnia Pokoleńwinegret wiśniowy, żel z pieczonego jabłka. Każdy dodatek o innej teksturze. Kaszanka zyskuje nowy wymiar. III. Gołąbek z kaszy pęczak z grzybami, piana z jabłka i buraka, marynowane kurki, szalotki marynowane. IV. Polędwiczka pieczona w niskiej temperaturze (mięso pieczone w niskiej temperaturze szczerze polecam, jest miękkie, soczyste i super :) mam na blogu kilka przepisów); sos kawowy, krem ziemniaczany (z dużą
królestwo garówmnie było to ok. 10 sporych sztuk Łyżka masła klarowanego 500 ml śmietanki 30% 250 – 300 ml białego wytrawnego wina (użyłam Jacob’s Creek Chardonnay) 2 spore szalotki (można zastąpić zwykłą cebulą) Świeżo mielony czarny pieprz Świeżo otarta gałka muszkatołowa Sól Świeżo otarty parmezan Posiekana natka pietruszki Makaron spaghetti Spaghetti z rydzami w sosie winno-śmietanowym Przygotowanie: Grzyby oczyszczamy
Kate's Kitchenaromatyczne, no...pyszne :). Składniki: 500 g mięsa drobiowego (najlepiej pół na pół pierś indyka i kurczaka) 30 g suchej bułki + mleko do namoczenia (w wersji bez glutenu, bezglutenowa) 1 szalotka lub mała cebulka 1 ząbek czosnku 1-2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1 jajko masło klarowane do podsmażenia cebulki sól, pieprz mąką do otoczenia pulpecików (w wersji bez glutenu
Rodzinka w kuchniDodatki do ramenu: ugotowane na półpłynnie jajko mięso boczek długo pieczony glony nori sezam prażony płatki chilli zielona cebulka. U mnie było jajko, chilli, cebulka, sezam, wołowina, makaron i szalotka. To w zupełności wystarczyło i chyba było dobre, bo gar bulionu zniknął w ciągu kilku chwil. Bulion i tare możemy przechowywać przez tydzień w lodówce. Wyszło tak dobre, że wiem
ladykitchen