szalotka - 3092 przepisów (strona:122/207)

Sos grzybowy 125

Taki sos nadaje się jako dodatek do ryb, mięs lub tak jak ja dodatek do pierogów, kluseczek itp. Na patelni roztopić masło, szalotki obrać,drobno posiekać i wrzucić na patelnię. Smażyć aż cebulka zmięknie, dodać pokrojone w plasterki pieczarki. Smażyć chwilkę, aż pieczarki puszczą sok. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Wlać wino, smażyć chwilę. Wino musi wyparować. Następnie wlać

Kuchnia Pokoleń
Coq au vin czyli kogut w winie 200

małe) 500 ml czerwonego wina  + dodatkowo do podlewania 100 g wędzonego boczku ,pokrojonego w kostkę - opcjonalnie 250 g drobnych pieczarek kilkanaście małych cebulek, szalotek lub perłowych 6 - 8 ząbków czosnku, pokrojonych w plasterki 1 marchewka, obrana i pokrojona w grube plastery olej słonecznikowy, masło zioła 2 -3 gałązki tymianku i 1 liść laurowy, 2 -3 goździki natka pietruszki sól

Stare Gary
Zdrowe leczo 194

nasiennego i kroimy w kostkę. Cukinię myjemy, kroimy w kostkę. Kiełbasę kroimy w kostkę. Pieczarki obieramy i kroimy w ćwiartki (jeśli macie duże pieczarki, to pokrójcie je w ósemki. Szalotki kroimy w plasterki. W garnku na odrobinie oleju podsmażamy kiełbasę, jak już będzie podsmażona dodajemy cebulę i podsmażamy aż zrobi się szklista. Następnie dodajemy pieczarki i całość dusimy przez

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Sałatka z kapusty pekińskiej, korniszonów i marchewki 134

kolor, który uzyskujemy dzięki oliwie i marchewce. Pachnie lekko koperkiem i smakuje bardzo fajnie. Idealnie pasuje do dań mięsnych. Składniki: pół małej kapusty pekińskiej 1 duża marchewka 1 cebula szalotka 3 korniszony 1 czubata łyżka posiekanego koperku (świeżego lub mrożonego) 1,5 łyżeczki octu winnego jasnego pół płaskiej łyżeczki cukru pudru sól do smaku pieprz do smaku 2 łyżki oliwy

Smak mojego domu
Wiosenne pierogi z botwiną 218

wody 2 łyżki stołowe koncentratu barszczu czerwonego Ogródek Dziadunia - klik  2 duże lub 3,4 średnie młode buraczki z botwiny liście i łodygi z całego pęczka botwiny 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 łyżka stołowa masła 82% 200 gramów ricotty sól, pieprz, cukier do smaku Wykonanie: Buraki, dymkę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę.  Na patelni rozpuść masło

Garniec Magalie
W biegu: wykwintny makaron 395

prosto z patelni. Całość przygotowania zajmie nie dłużej niż 30 minut. Zapraszam! SKŁADNIKI: na 3 porcje 250 g świeżych boczniaków 125 g wędzonego łososia w kawałku 2 większe cebulki szalotki 0,5 małego kubeczka śmietany kremówki 2 duże łyżki serka mascarpone garść gałązek świeżego tymianku 0,5 pęczka natki pietruszki pieprz, sól oliwa z oliwek pół opakowania makaronu spaghetti PRZYGOTOWANIE

Kuchnia w biegu
Na wolnych obrotach: domowy rosół 278

trzeba być cierpliwym. Do dzieła! SKŁADNIKI: 1 wiejska kura (ok. 1 kg) 4 marchewki 4 pietruszki 0,5 średniego korzenia selera 4 łodygi selera naciowego 2 duże cebule szalotki 0,5 pęczka natki pietruszki 0,5 pęczka lubczyku 10 ziarenek pieprzu sól PRZYGOTOWANIE: Kurę rozpracowujemy dzielnie na części, dokładnie myjemy i czyścimy w środku. Obieramy ze skóry i odcinamy wystający

Kuchnia w biegu
szalotka z bazą 143

Białka ubić mikserem. W trakcie ubijania stopniowo dodawać cukier, mąkę ziemniaczaną i ocet. Ubite białka wyłożyć na jabłka i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec około 50 min. Smacznego Artykuł szalotka z bazą pochodzi z serwisu Gotowanie

Gotowanie-uk
Guacamole - czyli awokado w najpyszniejszej postaci (przepis podstawowy) 222

ząbki czosnku ª       1 łyżeczka soku z cytryny ª       sól i pieprz ª       pół szalotki lub odrobina cebuli ª       2 cm chili Awokado przekrawam na pół i nożem kroję w kratkę, a następnie wyjmuję łyżką ze skórki, od razu skrapiam

Bazując na smaku
Śledzie po skandynawsku 189

wspólnym wigilijnym stole.  A ja będę przeszczęśliwa, jeśli uda mi się wzbogacić tym przepisem Wasze świąteczne menu o kolejną, myślę bardzo ciekawą, pozycję. :) Składniki: 8 matiasów solonych 2 szalotki kilka gałązek koperku 5 jagód jałowca 5 goździków 8 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżeczka gorczycy 1 łyżeczka ziaren kolorowego pieprzu 1 łyżeczka soli (opcjonalnie

Garniec Magalie
Bakłażan z mięsem po bałkańsku 206

jest wyśmienite, sycące i niezwykle smaczne. Zapraszamy. Czas przygotowania: 20 minut + 20 minut pieczenia Ilość porcji: 4 Składniki: Woreczek ryżu naturalnego 500g mięsa mielonego 4 bakłażany (optymalnie papryki) 2 szalotki Ząbek czosnku Puszka krojonych pomidorów 100 g żółtego sera 2 łyżeczki przecieru pomidorowego Pęczek natki pietruszki Łyżka oleju rzepakowego Przyprawy: 4 łyżeczki przyprawy bałkańskiej (znajdziecie taką w sklepie EKO MAJA

Kolizje Smaków
Ostrygi z sosem szalotkowym 151

jednej osoby podaje się od 6 do 12 sztuk. Ja oczywiście wybieram tą drugą opcję. Najbardziej smakują mi z sosem szalotkowym, który jest najprostszy na świecie: drobno pokrojone szalotki i ocet winny czerwony. Można je jeszcze jeść z sokiem z cytryny , z pieprzem , tabasco, zapiekane z masłem czosnkowym, zapiekane w sosie holenderskim... co kraj to obyczaj... Jednak u mnie

Jemy Pijemy
Polędwiczka wieprzowa z czerwoną cebulą 209

która pod wpływem temperatury i kwaśnego środowiska jeszcze piękniej wyróżnia się na talerzu swym amarantowym odcieniem! Polędwiczka wieprzowa z cebulką  - 2 duże polędwiczki wieprzowe - 5 czerwonych cebulek (najlepiej szalotek) - łyżka masła klarowanego do smażenia Marynata: - 2 ząbki czosnku pokrojone na plasterki - kilka gałązek świeżego rozmarynu - 2 liście laurowe rozkruszone  - 4 gałązki świeżego oregano posiekanego - 200 ml soku

Sajkofanka smaku
Francuska zupa cebulowa na piwie 192

innego - byle narobić się jak najmniej :) Zapraszam do gotowania!Składniki na 5-6 porcji:1 l wywaru drobiowego lub warzywnego500 g cebuli (u mnie jedna czerwona, dwie białe, 5 szalotek)250 ml piwa ciemnego1 łyżka masła10-12 kromek bułki lub bagietki200 g sera ementaler lub radamer1 łyżeczka cukrugałka muszkatołowasól, pieprzCZAS PRZYGOTOWANIA: 30 MINPOZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY1. W garnku z grubym dnem

My Culinary Art
Warzywa gotowane na parze jako danie główne 205

Składniki dla 1 osoby (forever alone): 3 młode ziemniaczki 1 marchewka 1 szalotka 1 dymka szczypior suszona pietruszka sól, pieprz szklanka maślanki (może też być kefir)  +liście kapusty pekińskiej  (jeżeli przyrządzacie w parowniku bambusowym tak jak ja) 1. Ziemniaki dokładnie myjemy i "szorujemy". Kroimy na połówki. Marchewkę kroimy na kawałki, szczypior w paski, a cebulki w krążki

My Culinary Art

Proponowane wyszukiwania