warzywnego (w wersji wegetariańskiej) lub drobiowegosól, pieprz biały, szczypta imbiru2 łyżki serka mascarponeDo podania: gęsta śmietana, świeże zioła, grzanki.Przygotowanie:Na dnie garnka rozgrzewamy oliwę i podsmażamy na niej posiekaną szalotkę i czosnek. Pozostałe warzywa kroimy na kawałki i dodajemy do garnka. Następnie zalewamy warzywa bulionem i gotujemy pod przykryciem, do momentu aż zmiękną. Zupę przecieramy blenderem na gładki krem
Smakowity Blog Kulinarnypadanogarść suszonych grzybówsól, pieprz Przygotowanie:Na rozgrzaną patelnię wrzucamy pokrojony w drobną kostkę boczek i smażymy na złoty kolor, często mieszając. Zmniejszamy płomień. Do boczku wrzucamy pokrojone szalotki, smażymy przez chwilę, a następnie dodajemy pokrojony drobno czosnek. Suszone grzyby zalewamy wrzątkiem na kilkanaście minut. Odsączone, pokrojone grzyby dodajemy do pozostałych smażących się składników. Następnie na patelnię wsypujemy kaszę
Smakowity Blog Kulinarnyśmietany 30%2 jajka60g tartego sera koziegopomidorki koktajlowesól, pieprzPrzygotowanie:Zaczynamy od przygotowania nadzienia. Boczek kroimy w kostkę. Rozgrzewamy patelnię na którą wrzucamy pokrojony boczek, podsmażamy, aż wytopi się tłuszczyk. Szalotkę i czosnek kroimy w plastry i wrzucamy na patelnię z boczkiem. Po chwili dodajemy rozmrożony szpinak. Smażymy wszystko razem chwilę i odstawiamy do wystygnięcia. Jajka mieszamy ze śmietaną i tartym
Smakowity Blog KulinarnySkładniki:2 polędwiczki wieprzowe, umyte i osuszonesólbiały pieprzniewielka ilość olejuSos:1 szalotka, posiekanaskórka i sok z 1/2 cytryny400ml śmietany 30%1 łyżeczka miodu2 łyżeczki musztardy Dijon2 łyżeczki różowego pieprzu ziarnistegosólPrzygotowanie:Polędwiczki kroimy na pół, doprawiamy pieprzem, solą. Na patelni rozgrzewamy niewielką ilość oleju i podsmażamy polędwiczki z obu stron. Następnie przekładamy je do naczynia żaroodpornego wyłożonego papierem pergaminowym(...)polędwiczki, odstawiamy w temperaturze pokojowej na mniej więcej 10 minut. Przed podaniem polędwiczki wkładamy ponownie do piekarnika na 2 minuty.Sos Na patelni (na której wcześniej smażyliśmy polędwiczki) szklimy szalotkę. Doprawiamy skórką startą z cytryny. Mieszamy. Zalewamy śmietanką. Gotujemy na wolnym ogniu 5-10 minut. Doprawiamy solą. Następnie dodajemy 2 łyżeczki musztardy, 1 łyżeczkę miodu, sok wyciśnięty z 1/2 cytryny
Smakowity Blog Kulinarnypieczemy kolejne 15 minut.Śliwkowy sos BBQ: Ze śliwek usuwamy pestki i kroimy w kostkę. W rondelku rozgrzewamy masło i smażymy na nim przez minutę drobno posiekaną szalotkę i czosnek przeciśnięty przez praskę. Dodajemy śliwki, cukier, miód, sos sojowy, pieprz cayenne i sos pomidorowy. Gotujemy około 15 minut, aż sos będzie gęsty. Na koniec dodajemy powidła śliwkowe.Frytki
Smakowity Blog Kulinarnybulionuszczypta gałki muszkatołowej2 łyżki serka mascarponesólpieprzDo podania:prażone pestki dynitarty parmezanlistki świeżej szałwiiPrzygotowanie:Makaron gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Na patelni rozgrzewamy oliwę i szklimy pokrojoną drobno szalotkę. Następnie dodajemy drobno posiekany czosnek i pokrojoną dynię. Smażymy przez chwilę na małym ogniu, po czym do warzyw wlewamy bulion i gotujemy, aż dynia zmięknie, około 15 minut. Do sosu
Smakowity Blog KulinarnyŁyżką wyjmujemy pestki. Dynię smarujemy oliwą i obsypujemy solą. Pieczemy w piekarniku na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia przez około 30 minut w temperaturze 170 stopni C. Obieramy szalotki, kroimy w piórka i smażymy na oliwie w woku lub głębokiej patelni. Do cebuli dodajemy drobno pokrojone papryczki chilli, imbir i czosnek. Dynię hokkaido obieramy i kroimy w kostkę. Smażymy
Smakowity Blog Kulinarnystrony na złoty kolor. Mięso przekładamy na blaszkę i wstawiamy na około 20 minut do piekarnika nagrzanego do 180 stopni C.Sos: Na patelni, na której smażyliśmy mięso, szklimy pokrojoną szalotkę. Dodajemy pokrojone suszone figi i wlewamy porto. Gdy alkohol się zredukuje podlewamy bulionem i redukujemy dalej. Po około 5 minutach dodajemy łyżkę masła i gotujemy przez chwilę.Kasza:Kaszę jaglaną
Smakowity Blog Kulinarnygrana padanoświeża bazyliasól, pieprzPrzygotowanie:Kasztany nacinamy w spory X na zaokrąglonej części i gotujemy 10 minut. Sztuka po sztuce wyjmujemy z wrzątku i jeszcze gorące obieramy. Na maśle dusimy szalotkę i pokrojoną papryczkę. Gdy się zeszklą wsypujemy ryż i chwilę smażymy. Mieszamy. Wlewamy wino, gdy odparuje dodajemy kasztany i wlewamy partiami bulion. Gotujemy do miękkości ryżu. Dokładamy na patelnię drugą
Smakowity Blog Kulinarnykolacyjnej 1 kg wystarczy dla 2 osób. Mięsa jest tam naprawdę niewiele, tu chodzi o smak... :-) Przepis pochodzi z Kwestii Smaku. Składniki:- 1 kg świeżych muli (małży)- 2 szalotki lub 1 cebulka- 2-3 ząbki czosnku- 4 łyżki oliwy z oliwek- 1 szklanka białego wytrawnego wina- sól i świeżo mielony pieprz do smaku- puszka pomidorów bez skóry (dla wersji(...)Uszkodzone muszle wyrzucić. Otwarte gdy nie zamkną się pod wpływem wody lub gdy postukamy nimi o blat również wyrzucamy.W dużej, głębokiej patelni zeszklić na oliwie pokrojoną w cienkie plasterki szalotkę i czosnek, wlać wino a za chwilę dodać także pomidory z puszki (gdy je dajemy) . Doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem (chili lub oregano, lub tymiankiem), zamieszać i gotować
Smaczne ZdrowePOLSKA ze SMAKIEM”, organizowanym przez Kuchnię+ .Składniki:· 5 filetów śledziowych z zalewy· 2 szalotki· ½ czerwonej peperoni· 2 bulwy kopru włoskiego(...)Olej Kujawski z BazyliąPrzygotowanie:Śledzie namoczyć w zimnej wodzie na 2 godziny, kilka razy zmieniając wodę, osuszyć, ułożyć w szklanym naczyniu. Posypać poszatkowanym koprem włoskim, szalotkami i pepperoni. Wymieszać ocet, wodę, cukier, cynamon i pieprz, zalać śledzie, szczelnie zamknąć, odstawić na kilka godzin do lodówki.W tym czasie przygotować galaretkę cydrową: jabłka obrać (lub zostawić skórkę), pokroić w drobną
SzczyptaSmaQnaszym menu nie tylko jesienią. Zupę można podać z grzanką z wiejskiego chleba na zakwasie.Czas przygotowania: 30 minutPorcji: 6 Składniki:500 g grzybów leśnych,1 szalotka lub ½ cebuli,1 ząbek czosnku,3 plastry Speck’a5 łyżek masła,3 łyżki wytrawnego białego wina,ok. 1 l bulionu z kury lub warzywnego,sól i świeżo mielony pieprz(...)smaku,1/3 szklanki orzechów laskowych.Przygotowanie:Grzyby oczyścić, odciąć zapiaszczone korzonki, umyć pod bieżącą wodą, odsączyć na sicie lub papierowym ręczniku, pokroić w ćwiartki, kilka grzybów odłożyć do dekoracji. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle. Dodać grzyby, dusić 5 minut, podlać winem, dusić jeszcze 1-2 minuty żeby alkohol odparował. Dodać bulin, doprowadzić do wrzenia, gotować na wolnym ogniu 25 minut.Orzechy sparzyć
SzczyptaSmaQoliwą truflową, ale można też użyć innej, mniej intensywnej np. pieprzowej lub tymiankowej.Czas przygotowania: 30 minutPorcje: 2 Składniki:200 g makaronu fusilli,250 g boczniaków,1 szalotka,200 ml śmietany 22%,4 łyżki tartego parmezanu,Garść prażonych orzechów włoskich,Kilka gałązek tymianku,Oliwa do smażenia,Oliwa truflowa,Sól i biały pieprz do smaku.Przygotowanie:Makaron ugotować zgodnie(...)instrukcją na opakowaniu, skracając czas gotowania o 4 minuty.Na patelni zeszklić posiekaną szalotkę, dodać boczniaki pokrojone w paski, smażyć 5 minut. Dodać śmietanę i parmezan, dusić 1-2 minuty.Do sosu przełożyć makaron, dolać kilka łyżek wody, w której się gotował, dodać posiekane orzechy, doprawić do smaku, wymieszać, chwilę dusić żeby smaki się połączyły.Przełożyć na talerze, posypać listkami świeżego tymianku
SzczyptaSmaQkwiatów czarnego bzu, które się sporządza samodzielnie tylko na przełomie czerwca i lipca.Czas przygotowania:60 minutPorcje: 4Składniki:polędwiczka wieprzowa ok. 500 g,1 laska wanilii,garść owoców rokitnika ,1 szalotka,Miód,1 cytryna (sok i skórka),3 łyżki sosu sojowego,100 ml nalewki z kwiatów czarnego bzu,2-4 łyżki syropu z kwiatów czarnego bzu,1 żółta cukinie,1 jabłko(...)skórka otarta z 1 cytryny,4 łyżki oliwy,3 łyżki jasnego sosu sojowego,świeżo mielony pieprz.Włożyć polędwiczkę, marynować min. 20 minut.2. Przygotować sos: na oliwie zeszklić posiekaną szalotkę, dodać owoce rokitnika, nasiona i skórkę wanilii, podlać połową szklanki wody, dusić do miękkości. Wyjąć skórę wanilii, sos zmiksować blenderem, ewentualnie przetrzeć przez sito, doprawić do smaku miodem, solą
SzczyptaSmaQSkładniki: 9 ziemniaków,9 plastrów prosciutto,2 serki kremowe Arla Apetina Tapas,1 płat wędzonego pstrąga,3 łyżki gęstego jogurtu,3 łyżki masła,1/2 czerwonej papryki,1 szalotka,3 gałązki tymianku,3 łyżki białego wytrawnego wina,Sok z cytryny,Szczypta cukru,Olej rzepakowy,Sól, pieprz do smaku, Czerwony pieprz i tymianek do przybrania.Przygotowanie:Ziemniaki wyszorować szczotką pod bieżącą(...)minut.W międzyczasie szynkę pokroić w cienkie paseczki, włożyć na rozgrzaną patelnię z jedną łyżką masła, wysmażyć na chrupiąco, przełożyć na papierowy ręcznik, odsączyć z nadmiaru tłuszczu.Szalotkę i paprykę pokroić w drobną kostkę (ok.5x5mm), udusić na łyżce masła z dodatkiem wina, octu winnego, cukru, tymianku, soli i pieprzu (5 minut). Odsączyć na sicie.Ziemniaki wyjąć z piekarnika, lekko przestudzić, łyżką
SzczyptaSmaQ