Pyszne, lekkie... nic dodać nic ująć. Składniki: 120 gram makaronu spaghetti (u mnie kukurydziany, bez glutenu) 1 puszka tuńczyka, najlepiej z wody 1/2 opakowania ricotty 1/2 pęczka szałwii 1 szalotka 1 ząbek czosnku około 4 łyżki oliwy z oliwek orzechy włoskie do podania sól i pieprz Makaron gotujemy w osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, w tym czasie na patelni(...)rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z oliwek. Szalotkę i czosnek siekamy, wrzucamy na patelnię i smażymy kilka chwil, wrzucamy tuńczyka odcedzonego z wody i całość dusimy chwilę. Doprawiamy solą i pieprzem, dodajemy posiekaną drobno szałwię (kilka listków odkładamy), dodajemy ricottę i dusimy minutę. Ugotowany makaron mieszamy z dokładnie z sosem, przed podaniem polewamy resztą oliwy z oliwek, posypujemy orzechami i dekorujemy
Mango Papajarazem. Składniki dla 4 osób: 1 kg cielęciny np. karkówka lub łopatka 4-5 łyżek oleju Kujawski z cytryną i bazylią sól wg smaku 4 gałązki świeżego tymianku 2 szalotki 1 szklanka białego wytrawnego wina Cielęcinę opłukać pod zimną bieżącą wodą, osuszyć. Uformować pieczeń i obwiązać ją sznurkiem (szpagatem). 1-2 łyżki oleju wmasować w mięso. Z gałązek tymianku oberwać(...)godziny. Piekarnik rozgrzać do 170°C. Na patelni rozgrzać olej, obsmażyć na nim mięso ze wszystkich stron. Przełożyć do naczynia do pieczenia. Na pozostałym po smażeniu mięsa tłuszczu obsmażyć szalotki. Dołożyć do cielęciny. Polać ⅓ wina. Piec przez 70 - 90 minut. W trakcie pieczenia podlać pieczeń winem i sosem z pieczenia jeszcze 2-3 razy. Po upieczeniu mięso wystudzić, schłodzić
Pełny talerzpolędwicy 2 łyżki oliwy z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz do smaku 1 łyżeczka masła pikantny sos czekoladowy: 2 łyżeczki masła lub oliwy z oliwek 2 łyżeczki zmielonej szalotki lub cebuli ¼ szklanki wina porto ¼ szklanki bulionu wołowego 1 łyżka stołowa octu balsamicznego 30 gram posiekanej gorzkiej czekolady (70% kakao) opcjonalnie sos tabasco lub chrzan do smaku Przygotowanie: Steka przygotować(...)pieprzem z każdej strony. Steka grillować do pożądanego stopnia wysmażenia. Podczas grillowania mięsa można zacząć robić sos. W małym rondelku rozpuścić 2 łyżeczki masła i wymieszać z zmieloną szalotką/cebulą. Po około minucie dodać wino i ocet balsamiczny. Całość gotować na małym ogniu często mieszając aż całość zredukuje się do konsystencji syropu (około 3-5 minut). Dodać bulion
naRuszcieSkładniki: 500 g schabu bez kości 1 puszka ananasa 3 kawałki papryki konserwowej 4 szalotki 1 szczypta pieprzu kajeńskiego sól pieprz czarny 1/2 łyżeczki papryki słodkiej 2 łyżeczki mąki 2 łyżki masła klarowanego 4 łyżki gęstej śmietany Wykonanie: Schab pokroić na cieniutkie kotlety, a następnie pokroić je w paski. Oprószyć solą i czarnym pieprzem, papryką słodką oraz mąką(...)wymieszać, aby mięso było dokładnie obtoczone w przyprawach i mące. W rondlu rozgrzać masło i podsmażyć szalotki pokrojone w kosteczkę. Dodać mięso i obsmażyć ze wszystkich stron. Zalać zalewą z ananasa, dodać pieprz kajeński, pokrojonego w kostkę ananasa oraz pokrojoną paprykę konserwową. Doprawić solą. Przykryć rondel pokrywą i dusić na małym ogniu do miękkości mięsa. Wlać śmietanę i już
O kuchni z uczuciemSkładniki: 3/4 dużego batata 3 jaja 1/2 opakowania ricotty (około 120 gram) 1 szalotka szczypiorek sól, pieprz, wędzona papryka łyżka oliwy z oliwek Batata ścieramy na tarce, szalotkę drobno siekamy. Warzywa mieszamy ze sobą, doprawiamy solą oraz pieprzem, dodajemy oliwę z oliwek i wykładamy do naczynia żaroodpornego bądź patelni z metalową lub odpinaną rączką. Pieczemy 15 minut, następnie wbijamy jaja
Mango PapajaSKŁADNIKI: 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 150 g kaszy kuskus 1 puszka zielonego groszku 1 puszka czerwonej fasoli 1 puszka kukurydzy 3 ogórki konserwowe 1 szalotka 3 łyżki jogurtu greckiego 1 łyżka majonezu 1/2 łyżeczki czerwonej papryki słodkiej sól, pieprz PRZYGOTOWANIE: Kaszę kuskus zalewamy wrzątkiem i odstawiamy. Do miski przekładamy groszek, fasolę, kukurydzę, pokrojonego ogórka i posiekaną szalotkę. Dodajemy
kulinarnyJaprawie nie musiałam doprawiać. No i ten zapach pozostający w kuchni jeszcze długo po gotowaniu. Rewelacja. Potrzebne nam: - słoiczek sosu curry zielone - pojedyncza pierś z kurczaka - pół papryczki ostrej - szalotka - sól do smaku - mięta otarta suszona - 3/4 szklanki ryżu - łyżka octu jabłkowego - 2 łyżki oleju rzepakowego Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z przepisem na opakowaniu. Gotowy mieszamy z octem wymieszanym(...)wodą w stosunku 1:1. Umyte mięso kroimy w mniejsze kawałki. Szalotkę kroimy w kostkę, a papryczkę w plasterki po czym podsmażamy przez minutę na rozgrzanym oleju (kilka krążków papryki zostawiamy do dekoracji). Dodajemy mięso i smażymy do czasu, aż zrobi się miękkie i przestanie być surowe. Solimy mięso i dodajemy sos oraz łyżeczkę mięty. Gotujemy przez parę minut
W poszukiwaniu inspiracjiktóre dostałam z Włoch długo czekały na swoją premierę, było warto :) SKŁADNIKI : makaron nitki ok 100 g na osobę 1 puszka pomidorów 3 łyżki oleju rzepakowego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała marchew oliwki czarne wedle uznania ser parmezan wedle uznania kiełki rzeżuchy sól, pieprz do smaku pół łyżeczki cukru(...)gałązki świeżego tymianku SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Rozgrzewamy patelnię dodajemy pokrojone w kostkę szalotkę oraz czosnek oraz marchew chwilkę podsmażamy po czym dodajemy pomidory z puszki całość dusimy na wolnym ogniu. Doprawiamy solą, świeżo zmielonym pieprzem odrobiną cukru i świeżym tymiankiem. Międzyczasie nastawiamy makaron i gotujemy wedle instrukcji na opakowaniu. Gdy makaron się już ugotuję a sos już zmiękł makaron
Basia w kuchnizamiast białego wina. Składniki: 2/3 szklanki ryżu do risotto 2 łyżki oleju lub oliwy 3 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki cydru 1/2 szklanki mrożonego groszku 1 mała marchew 1 szalotka 1 niewielka kalarepa lub połówka dużej łyżka posiekanej natki pietruszki sól pieprz, najlepiej cytrynowy W garnku z grubym lub najlepiej teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i dusić
Czerwień i błękitblaszki 12 suszonych pomidorów 4 świeże gałązki rozmarynu sól i pieprz do smaku na sos: 1 szklanka bulionu wołowego ½ szklanki octu balsamicznego ¼ szklanki świeżego imbiru, drobno posiekanego ¼ szklanki szalotki, drobno posiekanej ¼ szklanki marchewki, drobno posiekanej ¼ szklanki selera, drobno posiekanego sól i pieprz do smaku Przygotowanie: W rondelku połączyć szalotkę, imbir, marchewkę i seler. Smażyć na dużym ogniu aż zacznie się
naRuszcieśledzicie wydarzenia na FB podam Wam co do tej pory jadłam :) Dzień 1 Przez cały dzień jako przekąska jabłka, oprócz tego: Surówka -1 czerwona papryka, -3 pomidory, -1 szalotka, - 2 ogórki kiszone, - 1/2 cykorii, - sól. Zupa cebulowa Ugotować wywar z marchwi, pietruszki, selera z dodatkiem liścia laurowego i ziela angielskiego, soli, gdy będą miękkie dodać pokrojoną w plastry cebulę(...)posypać zielenizną . Surówka z ogórków kiszonych i szalotek Dzień 2 Jabłka - łącznie 7 sztuk Sok: marchew, jabłka (700ml) Zupa cebulowo - pomidorowa (do wczorajszej zupy dodałam pomidory) Ogórki kiszone 2 szt Jabłka gotowane z cynamonem Dzień 3 Jabłka Sok marchew - jabłko (500 ml) Kapusta gotowana (krojona) z marchewką, cebulą, ziołami, solą Brokuł gotowany na parze (0,5 kg) z duszoną
Co na wege obiad?Czas przygotowania: 25 min. Porcja dla 2-3 osób Koszt przygotowania: 18,00 zł SKŁADNIKI: 400 g polędwiczek z kurczaka 3 boczniaki królewskie 1 szalotka 200 g śmietanki kremówki 30% 50 g masła 1 łyżka posiekanej natki pietruszki 1 gałązka świeżego rozmarynu 1/2 łyżeczki papryki czerwonej słodkiej świeżo mielony pieprz sól PRZYGOTOWANIE: Na początek marynujemy polędwiczki z kurczaka. Mięso myjemy(...)gotujemy w osolonej wodzie na aldente. Na odrobinie masła smażymy polędwiczki z kurczaka z obu stron. Usmażone przekładamy do miski. Na tej samej patelni z dodatkiem masła szklimy posikaną szalotkę. Dodajemy grzyby, smażymy, aby delikatnie się zarumieniły. Następnie dolewamy śmietankę. Sos mieszamy i redukujemy o połowę. Doprawiamy solą i pierzem. Pod koniec dodajemy drobno posiekaną natkę pietruszki. Na koniec
kulinarnyJapaczka gotowych tortilli lub tortille zrobione wg przepisu tu odrobina oliwy z oliwek sól, pieprz, ostra papryka, zioła - wedle uznania* Dip: Około 10-12 pomidorków cherry 1 duża szalotka 3-4 łyżki pokrojonej drobno w kostkę papryki (u nas żółta) 1 łyżka oliwy 2-4 łyżki sosu pomidorowego z chilli Tao-Tao sól, pieprz, ostra papryka do smaku Nachosy Placki(...)nachodziły na siebie, bo wtedy część z nich będzie niedopieczona. Dip Pomidorki kroimy na pół, po czym każdą połówkę na mniejszych 8 części. Dodajemy drobno pokrojoną paprykę i szalotkę i dokładnie mieszamy. Na koniec dodajemy oliwę, sos pomidorowy i przyprawy. Jeśli lubicie nachosy z serem - warto je nim posypać w trakcie podpiekania. Smacznego
Ewa Kuchennie - Kuchnia to serce domu!takich jak Długo-pieczona pieczeń z karkówki ). Sałatka jest świeża, chrupiąca, zdrowa, lekka. Polecam spróbować. Składniki: 1 surowy brokuł 50g-100g blanszowanych migdałów posiekanych garść żurawiny suszonej 1 szalotka Składniki dressingu: 200ml jogurtu naturalnego 1 łyżka octu cydrowego(użyłam ocet jabłkowy) szczypta cukru Sól morska, świeżo mielony pieprz Przygotowanie: Brokuł umyć, podzielić na różyczki. Z każdej różyczki poodcinać(...)łodygi, aż do samego kwiatu (te najmniejsze łodyżki też). Kwiaty brokuła podzielić na małe kawałki. Włożyć do miski. Dodać żurawinę, zblanszowane migdały oraz drobno pokrojoną szalotkę. Przygotować sos: Jogurt wlać do miseczki, dodać niepełną łyżkę octu. Dodać cukier, przyprawić solą i pieprzem. Wymieszać. Spróbować. Jeśli będzie potrzeba można dodać jeszcze trochę octu (nie więcej niż 1/2 łyżki). Sosem polać sałatkę
Moja Delicjajajka ugotowane na twardo; – 10 dag żółtego sera; – 200 g pomidorków koktajlowych; – 1/2 ogórka; – 1/2 czerwonej papryki Sos: - 6 łyżek majonezu; - 2 ogóreki konserwowy; - 2 szalotki; - 2 płaskie łyżeczki musztardy - spora szczypty czosnku w proszku; - 0,5 łyżeczki cukru; - 1 łyżeczka słodkiej papryki w proszku; - 1 płaska łyżeczka ostrego ketchupu; - 1/2 łyżeczki octu jabłkowego Wykonanie: Sałatę(...)włożyć do dużej salaterki dodać pokrojone na ćwiartki pomidorki, pokrojone jajka oraz pokrojone w drobną kostkę ser, paprykę i ogórka. Przygotowanie sosu: Szalotki i obrane ze skórki ogórki ścieramy na najdrobniejszych oczkach tarki i łączymy z pozostałymi składnikami. Sos odstawiamy do lodówki. Przed podaniem polewamy warzywa sosem. Smacznego function load(url, callback) { var xhr; if(typeof XMLHttpRequest !== 'undefined
dom-agi.pl