mamy dla Was propozycję kurczaka o tajskich smakach, w mleczku kokosowym i mango. Bardzo fajne i aromatyczne danie – zachęcamy do wypróbowania Składniki: - 2 średnie filety z kurczaka - 2 szalotki - 1 łyżka oleju - 400 g młodych ziemniaków - 1 mango - 1 puszka mleczka kokosowego - 1 łyżeczka sosu rybnego - 1 łyżka soku tajskiej limonki - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub pomidorowej(...)łyżeczki pasty tom yum - świeża kolendra Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku grzejemy olej i wrzucamy pokrojone drobno szalotki. Następnie dodajemy pastę tom yum oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Gdy kurczak nam się poddusi dajemy sos rybny, sok z limonki, mleczko kokosowe i mieszamy. Do tego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki są już prawie miękkie
Kuchenne Wariacjepodawać królika z zapiekanką kukurydzianą, ale nie mieliśmy wszystkich potrzebnych składników. Więc zrobiliśmy pikantne pieczone ziemniaki w ziołach. Zacytuję więc przepis z książki: 1 królik (1100-1500 g) 2 szalotki 250 ml bulionu drobiowego 4-5 łyżek musztardy gruboziarnistej 250 g śmietany 30% 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 20 g masła 6 gałązek rozmarynu sól, pieprz Z tuszki króliczej usuwamy(...)tasakiem. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy 20 g masła, części królika z każdej strony smażymy w garnku na złoty kolor. Szalotki kroimy na ukos w półtalarki i dodajemy do królika. Mieszamy. Dodajemy 250 ml bulionu drobiowego. Przykrywamy. Zostawiamy na małym ogniu przez mniej więcej 20 minut, od czasu do czasu mieszając
Marder&Marder Manufacturedowiecie się o tym niebawem. W każdym razie obie zupy były niesamowicie pyszne. Bo nie pamiętam, czy już dzisiaj wam mówiłem, ale uwielbiam zupy ;) 3 czarne rzepy 1 szalotka biała część jednego pora 2 łyżki oleju rzepakowego 1 korzeń pietruszki 2 ziemniaki (ok. 250 g) 100 g śmietany kremówki 30% sól, biały pieprz do smaku Dodatkowo: kromka żytniego chleba(...)łyżka siemienia lnianego 1 łyżka oleju rzepakowego Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i pora, lekko solimy i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę czarną rzepę, pietruszkę i ziemniaki. Dusimy pod przykryciem około 5-7 minut. Całość zalewamy wodą lub bulionem (Madzia zalała wodą i dodała łyżkę naszej domowej bulionetki ). Wody
Marder&Marder Manufacturekuchni współczesnej. Dlatego właśnie kupiliśmy sobie książkę "Zapomniane warzywa" i będziemy wam o tych właśnie zapomnianych warzywach przypominać :) 0,5 kg skorzonery 250 g młodych ziemniaków 1 duża szalotka 2 żółtka 250 g śmietanki 30% 6 łyżek posiekanej natki pietruszki ocet winny i sól do smaku Od razu musimy mieć przygotowaną miskę w wodą z dodatkiem soku z cytryny(...)wodą. Obieramy więc skorzonerę, tniemy na mniejsze kawałki i wkładamy do wody z dodatkiem soku z cytryny. Ziemniaki są młode więc tylko je myjemy i kroimy na kawałki. Szalotkę również myjemy i kroimy. Tak przygotowane warzywa wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy. Śmietankę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Wsypujemy posiekaną zieleninę i doprawiamy
Marder&Marder Manufactureboczku i czerwonego wina. I jeszcze paru innych pysznych rzeczy :) A mianowicie: Na 4 osoby: 4 jajka 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 200 g boczku pokrojonego w kostkę 1 szalotka 100 g pieczarek 1 listek laurowy 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka octu z białego wina Na początek informacja: z pieczarek będą(...)możemy wykorzystać do czegoś innego, np. na zupę. Na patelni podsmażamy boczek aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Po kilku chwilach dodajemy też pokrojone na ósemki pieczarki, zmiażdżony bokiem noża czosnek razem z łupinką, podsmażony wcześniej boczek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy
Marder&Marder ManufactureZresztą nie tylko do burgerów można go przecież używać. Nada się równie dobrze do zwykłych kanapek, jak również jako marynata do mięs. 100 g keczupu (z TEGO przepisu) 2 szalotki 1 papryczka chili 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki whisky 25 g brązowego cukru trzcinowego Chili przecinamy na pół i pozbawiamy nasion. Są zbyt pikantne dla tego sosu, nie będą(...)potrzebne. Chili i szalotkę drobno siekamy i razem z resztą składników przekładamy do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut stale mieszając. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczka i czekamy aż wystygnie. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój
Marder&Marder ManufacturePotrzebujemy: 1,5 kg schabu bez kości 2 ząbki czosnku kilka gałązek świeżego oregano lub 2 łyżeczki suszonego pieprz 6 plasterków szynki serrano 1/3 łyżeczki płatków chili 2 spore szalotki sól 2 łyżki oliwy z oliwek 4 łyżki różowego lub białego wina 4 łyżki wrzątku 50 g rukoli Piekarnik rozgrzewamy do 200 stopni. Mięso rozcinamy wzdłuż w połowie i rozklepujemy(...)było cieńsze. Nacieramy je czosnkiem i oregano. Oprószamy pieprzem i kładziemy plastry szynki. Posypujemy chili, zwijamy ciasno i związujemy sznurkiem kuchennym. Szalotki w łupinach kroimy w grube plastry, układamy na dnie brytfanny, dodajemy trochę oregano oraz sól i pieprz. Wkładamy roladę i skrapiamy oliwą z oliwek. Pieczemy ok 75 minut. Po tym czasie wyjmujemy, a brytfannę stawiamy na kuchence. Dolewamy
Marder&Marder Manufacturedelikatnej ryby pasował doskonale. Z czystym sumieniem polecamy to danie, jest naprawdę smaczne. Potrzebujemy: ok. 400 g fileta z ryby (u nas pstrąg łososiowy) 5 większych pieczarek 2 szalotki 1 esencja do sosu pieczarkowego Knorr 200 g jogurtu naturalnego 2 łyżki masła sól, pieprz garść posiekanej natki pietruszki Rybę solimy, pieprzymy i wkładamy do lodówki na 2-3 godziny. Szalotki
Marder&Marder Manufacturedzieło chińskiej sztuki kulinarnej. :) 1 duża pierś kurczaka 2 porcje rosołowe ze skrzydłami 1 garść suszonych grzybów mun ok. 50g pędów bambusa 0,5 małej kapusty pekińskiej 3 szalotki 2 jajka 2 łyżki soku z cytryny 3 łyżki sosu sojowego 1 łyżka pieprzu cayenne 4 łyżki koncentratu pomidorowego Do tej zupy bulion najlepiej przygotować na pieczonym kurczaku, ale nie zaszkodzi(...)przecedzamy go na durszlaku. By zminimalizować ilość tłuszczu można odstawić wywar do lodówki na 2 godziny, po czym przelać przez papierowy ręcznik. Ugotowaną pierś kurczaka kroimy w cieniutkie paski. Szalotkę kroimy w dość grube półksiężyce. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i pozostawiamy w nim, aż napęcznieją, po czym przecedzamy. Kapustę pekińską płuczemy i drobno siekamy. Wszystkie składniki wrzucamy do garnka
Kuchenna Kontrrewolucyałopatki wieprzowej, ale może być także indyk) 1 duża marchew 1 łyżeczka otartego, świeżego imbiru 1 łyżka sosu sojowego jasnego 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 duże szalotki (ew. zwykła biała cebula) 2 ząbki czosnku kilka suszonych grzybów mun sok z połowy limonki 2 jajka pieprz czarny, świeżo mielony sól morska olej rzepakowy do smażenia szczypiorek do podania Na patelni(...)rozgrzewamy niewielką ilość oleju i delikatnie szklimy na nim drobno posiekane szalotki. Grzyby mun zalewamy wrzątkiem i czekamy, aż napęcznieją, po czym kroimy je na niezbyt duże kawałki. Na patelnię dodajemy pokrojone grzyby, otarty drobno czosnek oraz świeży imbir, całość dusimy na niewielkim ogniu. Marchew obieramy i ścieramy na tarce o dużych oczkach, po czym także dodajemy na patelnię. Wszystko
Kuchenna KontrrewolucyaBring the soup to a boil, check it for seasoning adjust, and serve hot with extra basil and olive oil drizzles. Składniki: 4 duże pomidory 3 szalotki 4-5 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego Listki tymianku 1-2 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżka przeciery pomidorowego liście bazylii 2-3 kubki bulionu 1 łyżka balsamico Podgrzać piekarnik(...)stopni. Pociąć pomidory i szalotki na ćwiartki, Posypać ja na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Pokropić oliwą. Dodać ząbki czosnku posypać listkami tymianku. Posolić i popieprzyć wszystko. Włożyć do piekarnika na około 30 minut. Chodzi o to, aby cebulka była miękka. Całość włożyć do blendera i zblędować. Należy dodać wszystko co jest na papierze do pieczenia, czyli soczek, który
Kulinarna rozmowamąka orkiszowa – 3 łyżki * jajko – 1 szt * mleko – 150 ml * oliwa z oliwek – 2 łyżki * sól – 1 szczypta FARSZ: * jajko – 2 szt * cebula szalotka – 1 szt * szczypiorek – 1 pęczek * chili – 1 szt * sól, pieprz – do smaku * oliwa z oliwek – 2 łyżki SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: NALEŚNIKI: Wszystkie składniki dokładnie ze sobą(...)miksujemy. Smażymy duże naleśniki na nieprzywierającej patelni. FARSZ: Szalotkę oraz chili bardzo drobno siekamy, przesmażamy na oliwie. Dodajemy roztrzepane jajka, posiekany szczypiorek, doprawiamy do smaku, smażymy aż jajka się „zetną” CAŁOŚĆ: Przygotowanym, farszem nadziewamy naleśniki, zwijamy w rulony, kroimy pod skosem. PS. Świetnym dodatkiem są świeże pomidory oraz sok pomarańczowy! Smacznego
Ostra na Słodkoenergii) na długie stanie "przy garach" Zapraszam do eksperymentowania:) Składniki (dla 1 osoby): 4 plastry koziego sera pasta z awokado (przepis tu ) garść rukoli około 10 oliwek pól szalotki nierafinowany olej rzepakowy - dwie łyżki bazylia, sól,pieprz, mielone suszone pomidory Wykonanie: Każdy plaster serca posmaruj pastą z awokado i delikatnie zroluj W osobnej misce zmieszaj ze sobą rukolę, oliwki oraz(...)pokrojoną w drobną kostkę szalotkę W kubeczku zmieszaj olej z przyprawami i wylej do sałatki Kolacja gotowa Smacznego
pyszne zdrowościskładników. Składniki: 1 szklanka brązowego okrągłego ryżu (np. Radix-bis) 150 g salami w kawałku 2 łyżki oliwy 2 szklanki bulionu warzywnego 1/2 szklanki czerwonego wytrawnego wina 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 młode buraki z nacią pół łyżeczki ziół prowansalskich 100 g sera Lazur kilka zielonych szparagów sól i pieprz do smaku W garnku z grubym lub najlepiej(...)teflonowym dnem rozgrzać olej, dodać obraną, pokrojoną szalotkę i smażyć na małym ogniu ok. 2 minuty. Po tym czasie dodać obrany i zmiażdżony czosnek, mieszając. Po minucie wsypać suchy ryż, chwilę smażyć, ciągle mieszając. Wlać wino i gotować do całkowitego odparowania płynu. Wlać gorący bulion. Dodać umyte, obrane i drobno starte buraczki. Gotować do całkowitego odparowania płynu
Czerwień i błękitsałatka colesław przygotowana z młodej kapusty z lekkim dresingiem na bazie jogurtu jest świetnym dodatkiem do dan mięsnych, ryb a nawet burgerów. Składniki: główka młodej kapusty marchew 1-2 szalotki ½ pęczka koperku łyżka majonezu 3 łyżki jogurtu greckiego łyżeczka musztardy Dijon sok z ½ cytryny sól, czarny pieprz Sposób przygotowania: Kapustę drobno posiekać. Marchew umyć, obrać i zetrzeć na tarce(...)dużych oczkach. Szalotki obrać i zetrzeć na małych oczkach. Warzywa umieścić w salaterce. W małej miseczce wymieszać majonez, jogurt, musztardę, sok z cytryny, koperek i przyprawy. Dresing dodać do warzyw dokładnie wymieszać. W razie potrzeby doprawić jeszcze solą i świeżo mielonym czarnym pieprzem
Pyry na Gaz