mozzarella 125 g 120g dyni (ja miałam dynię piżmową - butternut) 2 duże łyżki serka wiejskiego, dokładnie odsączonego na ręczniku kuchennym) 1 łodyga zielonej cebulki (grubego szczypioru) 1 szalotka 50 ml wytrawnego białego wina 1/2 papryczki chili 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 1/4 łyżeczki pieprzu czarnego sól do smaku pieprz czarny i oregano do posypania tostów 1. Rybę dokładnie oczyścić(...)tarce jarzynowej. Piekarnik nagrzać do 200°C. 2. Tosty rozłożyć na dużej blasze, posmarować cieniutko masłem. 3 . Drobno posiekać chili, a szczypior w krążki 3-4 mm. 4. Szalotkę posiekać, zeszklić na maśle, lekko podsmażyć, uważając, aby się nie przypaliła, dodać dynię, mieszając podsmażać ok. 2 minut. 5. Posypać pieprzem ziołowym, solą i czarnym pieprzem. wlać wino, przykryć patelnię
Kuchnia Prezydentowejduże upieczone lub ugotowane buraczki marynata do buraczków: 3 łyżki octu winnego, 3 łyżki oliwy, cukier, sól, pieprz do smaku oraz zioła prowansalskie i majeranek według uznania 1 szalotka 2 jajka ugotowane na twardo 1/2 jabłka lub 1 małe 80 g ryżu (ugotowanego na sypko, najlepiej typu paraboiled) 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 1/2 łyżeczki brązowego cukru sól, pieprz(...)przynajmniej godzinę. 2 . Miąższ buraczany posiekać, przełożyć do miski. Jajka przekroić na połówki, wyciągnąć żółtka, odłożyć, białka posiekać. 3 . W misce wymieszać ryż, pietruszkę, pokrojone w drobną kostkę jabłko, szalotkę oraz białka jajek. Pospolić i popierzyć, wymieszać z łyżką majonezu. 4 . W miseczce wymieszać ocet biały balsamiczny z odrobiną soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki cukru do rozpuszczenia składników, dodać roztarte żółtka
Kuchnia Prezydentowejłupinach) garść świeżego tymianku oliwa garść świeżego rozmarynu Dodatkowo można przy okazji upiec warzywa: marchewkę (najlepiej pokroić na krążki podgotować ją z ziemniakami) 1 mała cukinia 5-6 szalotek papryka pepperoni 1 czerwona słodka papryka 1. Natrzeć kurczaka od środka i od zewnątrz dużą ilością soli i pieprzu - odstawić na kilka godzin ale minimum ze dwie. 2. Zagotować garnek(...)który puści jest klarowny. Mnie się nie chciało robić surówki, więc na koniec dorzuciłam warzywa - cukinię w plastrach, marchewkę podgotowaną razem z ziemniakami, paprykę zieloną i czerwoną i kilka szalotek - całość piekłam jeszcze ok. 15 minut pod grillem
Kuchnia Prezydentowejziół... Wszystko to znajdziecie w cudownym smaku tego bulionu. Gorąco polecam! Składniki (na 3 duże porcje) : 700 ml wody (używam przefiltrowanej) 4 suszone listki limonki kafir 1 marchewka 1 szalotka posiekana 1 pietruszka kawałek selera 3 ząbki czosnku posiekane 4-cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry 2 łodygi trawy cytrynowej 200 g mleczka kokosowego 1 łyżka oleju roślinnego 1 świeża(...)Pietruszkę, marchew i seler zetrzeć na tarce jarzynowej. Chili przekroić w poprzek na pół; grubszą część pokroić na cieniutkie krążki, cieńszą posiekać drobno. Na patelni mocno rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek na złoto, dodać warzywa, podsmażać razem 3-4 minuty cały czas mieszając. 3. Wlać mleczko kokosowe, dodać curry i żółtą pastę curry, gotować 3 minuty i przelać
Kuchnia Prezydentowejudko kawałek piersi kurczaka 4-cm kawałek imbiru, pokrojony w plastry 2 łodygi trawy cytrynowej 4 suszone listki limonki kafir 1 łyżeczka ziaren czarnego pieprzu Zupa: 1 posiekana szalotka 4 posiekane ząbki czosnku 1 marchew starta na tarce jarzynowej lub pokrojona w cienkie słupki 3 łyżki sosu rybnego 4 łyżki sosu sojowego jasnego 1/2 łyżeczki kurkumy 1 łyżka cukru(...)szumowiny, usuwać je łyżką cedzakową. Gotować bulion aż mięso będzie prawie miękkie. 2. Makaron ugotować do miękkości, odcedzić, skropić olejem i trzymać w cieple. 3. Do bulionu dodać szalotkę, marchew, czosnek i sos sojowy, gotować jeszcze 10 minut. Wyjąć mięso, odstawić do wystudzenia. Do zupy dodać sos rybny, curry i żółtą pastę curry, cukier i kurkumę, gotować 5 minut
Kuchnia Prezydentowejskóry i kości, pokrojonego na kawałki 2-3cm 200 g małych ziemniaków 1 łodyga trawy cytrynowej 1 łyżka oleju roślinnego 2 łyżki czerwonej tajskiej pasty curry 2 szalotki pokrojone na cienkie plasterki 2 duże ząbki czosnku grubo posiekane 2-cm kawałek świeżego galangalu lub imbiru 3 liście limonki kaffir 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżeczka cukru 1 łyżeczka(...)mieszać tak długo, aż pasta pokryje dokładnie ziemniaki i mięso. 2. Trawę cytrynową obrać z twardych zewnętrznych liści i bardzo drobno posiekać. Dorzucić do mięsa i ziemniaków razem z szalotką, czosnkiem, imbirem i cukrem oraz wlać sos rybny i sojowy. Smażyć kolejne 5 minut. 3. Zawartość patelni przełożyć do garnka o grubym dnie i wlać mleko kokosowe i wodę
Kuchnia Prezydentowejroślinnego 250 g surowych (lub rozmrożonych) krewetek marynata do krewetek (sok z 1 limonki, połowa posiekanej zielonej chili, 1/2 łyżeczki soli, 1/2 łyżeczki cukru) 2 ząbki czosnku, posiekane 2 szalotki pokrojone na cienkie krążki 2 duże czerwone lub zielone papryczki chili, posiekane 2 ubite jajka 2 łyżki soku z limonki 3 łyżki sosu rybnego 2 łyżki jasnego sosu sojowego (dałam(...)łyżkę oleju i kiedy zacznie lekko dymić wrzucić krewetki wraz z marynatą i smażyć 3 minuty, mieszając. Wyjąć z woka i odstawić. 4. Rozgrzać resztę oleju, dodać czosnek, szalotkę, chili i smażyć minutę. Dodać paprykę, cukinię i makaron i smażyć kolejną minutę lub 2. Dodać sos rybny, sojowy, sos chili, cukier, sok limonkowy i czarny pieprz, smażyć 3 minuty, mieszając
Kuchnia Prezydentowejugotowanego szerokiego makaronu chińskiego 600 ml bulionu drobiowego 1 mała suszona papryczka chili 1 duża łyżka jasnej pasty miso 2 łyżki sosu sojowego 1 posiekana drobno szalotka 1 łyżka sosu rybnego lub ostrygowego 1 łyżka oleju roślinnego 1 łyżeczka oleju sezamowego po małym kawałku słodkiej papryki czerwonej i żółtej, pokrojonej w grube paski nieduży kawałek dyni, pokrojonej(...)ukośne krążki mała garść świeżej kolendry i krążki świeżej papryczki chili do dekoracji czarny pieprz i ewentualnie sól do smaku 1. Rozgrzać olej na patelni, dodać szalotkę, dynię, olej sezamowy i pokruszoną suszoną papryczkę chili i krótko podsmażyć. Dodać pastę miso i sos sojowy, smażyć kolejne 2 minuty, cały czas mieszając. Dodać paprykę i dynię, smażyć kolejne
Kuchnia PrezydentowejBardzo lubimy cukinię pod różnymi postaciami więc tym razem mamy dla Was propozycję placuszków z wykorzystaniem tego warzywa Składniki: - 1 cukinia zielona - 1 cukinia żółta - 1 szalotka - 1 ząbek czosnku - 1 jajko - 6 łyżek mąki - sól, pieprz Dodatkowo olej do smażenia. Porcja dla 2 osób, ok. 8 sztuk Najpierw cukinie myjemy i odcinamy końcówki. Jeżeli cukinie są młode(...)trochę starsze to dobrze wydrążyć środek z nasionami. Startą cukinię lekko solimy i zostawiamy na ok. 15 minut. Po tym czasie cukinię odciskamy z nadmiaru wody, dodajemy jajko, posiekaną szalotkę i czosnek, mąkę, przyprawy i mieszamy. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy placuszki z obu stron. Polecamy zjeść zaraz po upieczeniu gorące i chrupiące Smacznego
Kuchenne Wariacjemamy dla Was propozycję kurczaka o tajskich smakach, w mleczku kokosowym i mango. Bardzo fajne i aromatyczne danie – zachęcamy do wypróbowania Składniki: - 2 średnie filety z kurczaka - 2 szalotki - 1 łyżka oleju - 400 g młodych ziemniaków - 1 mango - 1 puszka mleczka kokosowego - 1 łyżeczka sosu rybnego - 1 łyżka soku tajskiej limonki - 1 łyżeczka czerwonej pasty curry lub pomidorowej(...)łyżeczki pasty tom yum - świeża kolendra Składniki na 2 porcje. Najpierw w rondelku grzejemy olej i wrzucamy pokrojone drobno szalotki. Następnie dodajemy pastę tom yum oraz kurczaka pokrojonego w kostkę. Gdy kurczak nam się poddusi dajemy sos rybny, sok z limonki, mleczko kokosowe i mieszamy. Do tego dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Jak ziemniaki są już prawie miękkie
Kuchenne Wariacjepodawać królika z zapiekanką kukurydzianą, ale nie mieliśmy wszystkich potrzebnych składników. Więc zrobiliśmy pikantne pieczone ziemniaki w ziołach. Zacytuję więc przepis z książki: 1 królik (1100-1500 g) 2 szalotki 250 ml bulionu drobiowego 4-5 łyżek musztardy gruboziarnistej 250 g śmietany 30% 2-3 łyżki oleju słonecznikowego 20 g masła 6 gałązek rozmarynu sól, pieprz Z tuszki króliczej usuwamy(...)tasakiem. Mięso z obu stron doprawiamy solą i pieprzem. W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy 20 g masła, części królika z każdej strony smażymy w garnku na złoty kolor. Szalotki kroimy na ukos w półtalarki i dodajemy do królika. Mieszamy. Dodajemy 250 ml bulionu drobiowego. Przykrywamy. Zostawiamy na małym ogniu przez mniej więcej 20 minut, od czasu do czasu mieszając
Marder&Marder Manufacturedowiecie się o tym niebawem. W każdym razie obie zupy były niesamowicie pyszne. Bo nie pamiętam, czy już dzisiaj wam mówiłem, ale uwielbiam zupy ;) 3 czarne rzepy 1 szalotka biała część jednego pora 2 łyżki oleju rzepakowego 1 korzeń pietruszki 2 ziemniaki (ok. 250 g) 100 g śmietany kremówki 30% sól, biały pieprz do smaku Dodatkowo: kromka żytniego chleba(...)łyżka siemienia lnianego 1 łyżka oleju rzepakowego Warzywa obieramy, myjemy i kroimy w kostkę. W garnku rozgrzewamy olej, wrzucamy szalotkę i pora, lekko solimy i czekamy aż się zeszkli. Dodajemy pokrojoną w kostkę czarną rzepę, pietruszkę i ziemniaki. Dusimy pod przykryciem około 5-7 minut. Całość zalewamy wodą lub bulionem (Madzia zalała wodą i dodała łyżkę naszej domowej bulionetki ). Wody
Marder&Marder Manufacturekuchni współczesnej. Dlatego właśnie kupiliśmy sobie książkę "Zapomniane warzywa" i będziemy wam o tych właśnie zapomnianych warzywach przypominać :) 0,5 kg skorzonery 250 g młodych ziemniaków 1 duża szalotka 2 żółtka 250 g śmietanki 30% 6 łyżek posiekanej natki pietruszki ocet winny i sól do smaku Od razu musimy mieć przygotowaną miskę w wodą z dodatkiem soku z cytryny(...)wodą. Obieramy więc skorzonerę, tniemy na mniejsze kawałki i wkładamy do wody z dodatkiem soku z cytryny. Ziemniaki są młode więc tylko je myjemy i kroimy na kawałki. Szalotkę również myjemy i kroimy. Tak przygotowane warzywa wkładamy do osolonej wody i gotujemy do miękkości. Po ugotowaniu miksujemy. Śmietankę mieszamy z żółtkiem i dodajemy do zupy. Wsypujemy posiekaną zieleninę i doprawiamy
Marder&Marder Manufactureboczku i czerwonego wina. I jeszcze paru innych pysznych rzeczy :) A mianowicie: Na 4 osoby: 4 jajka 1 szklanka czerwonego wina wytrawnego 200 g boczku pokrojonego w kostkę 1 szalotka 100 g pieczarek 1 listek laurowy 2 ząbki czosnku pół pęczka natki pietruszki 1 łyżka mąki pszennej 1 łyżka octu z białego wina Na początek informacja: z pieczarek będą(...)możemy wykorzystać do czegoś innego, np. na zupę. Na patelni podsmażamy boczek aż się zrumieni. Zdejmujemy z patelni i odstawiamy na bok. Na tej samej patelni podsmażamy drobno posiekaną szalotkę. Po kilku chwilach dodajemy też pokrojone na ósemki pieczarki, zmiażdżony bokiem noża czosnek razem z łupinką, podsmażony wcześniej boczek i smażymy jeszcze przez chwilę. Dodajemy mąkę i dokładnie mieszamy. Wlewamy
Marder&Marder ManufactureZresztą nie tylko do burgerów można go przecież używać. Nada się równie dobrze do zwykłych kanapek, jak również jako marynata do mięs. 100 g keczupu (z TEGO przepisu) 2 szalotki 1 papryczka chili 3 łyżki sosu sojowego 2 łyżki whisky 25 g brązowego cukru trzcinowego Chili przecinamy na pół i pozbawiamy nasion. Są zbyt pikantne dla tego sosu, nie będą(...)potrzebne. Chili i szalotkę drobno siekamy i razem z resztą składników przekładamy do rondelka. Gotujemy na niewielkim ogniu przez 10 minut stale mieszając. Miksujemy na gładką masę. Przekładamy do słoiczka i czekamy aż wystygnie. Smacznego! Przepis zaczerpnięty z książki Valéry Drouet & Pierre-Louis Viel "Burgery! (hot dogi i bajgle)" --------------------------------------------------------------------- Chcesz dostawać moje przepisy prosto na e-mail? Wpisz swój
Marder&Marder Manufacture