przygotowaniu i jak dla mnie cudownie pechnie Francja, a to za sprawa wina i musztardy. Goraco polecam! Skladniki: 750g udek lub palek z kurczaka sol pieprz 4 szalotki, przeciete wzdluz i pokrojone na platerki (uzylam 1 duzej szalotki i 2 malych cebul) 3 zabki czosnku cieniutko pokrojone w plasterki 0,5 szklanki bialego wina 1 szklanka bulionu z kurczaka
Codzienne Gotowaniewierzchu, nadaje całej potrawie fantastyczny aromat. Dziś przygotowałam to danie wspólnie z Panna Malwina . Składniki: 750g ziemniakow 200ml mleka 200ml śmietany 1 ząbek czosnku 1 łyżeczka suszonego tymianku szalotka (opcjonalnie) szczypta gałki muszkatołowej żółty ser (w oryginalnym przepisie parmezan) sol, pieprz masło do wysmarowania naczynia Przygotowanie: Ziemniaki obrać i poszatkować na cienkie plastry. Piekarnik nagrzać do 160 stopni C. Naczynie(...)żaroodporne nasmarować masłem. Mleko i śmietanę wlać do rondelka, dodać czosnek, szalotkę pokrojona w drobniutka kostkę i tymianek. Powoli podgrzewać mleko, aż prawie się zagotuje. Zdjąć z ognia i doprawić gałką muszkatołową. Po ł ow ę ziemniaków ułożyć w naczyniu, tak aby nachodziły na siebie, posolić i popieprzyć, zalać polowa mleka, następnie ułożyć kolejna warstwę ziemniaków i zalać reszta mleka
Codzienne Gotowaniepublikowanie postow. Powoli wracam jednak do formy i wczoraj przygotowalam takie oto pyszne danie, ktore moze stanowic idealna przystawke do roznego rodzaju mies. Sa to malutkie pieczareczki przesmazone z szalotka z dodatkiem chili, a nastepnie ugotowane w sosie z mleka kokosowego. Danie pochodzi z kuchni indyjskiej i jest nie zwykle smaczne. Polecam! Skladniki : 150g malutkich pieczarek 2 szalotki 1 zabek
Codzienne Gotowanieryżowego (płaski, szeroki na kilka milimetrów) 200-300g piersi z kurczaka 1 łyżeczka maki kukurydzianej 3 łyżki sosu sojowego 3 ząbki czosnku 1 czerwone chili 1 szalotka 2-3 łyżki kiełków fasoli 2 garście zielonego groszku (mrożony) kilka strączków groszku cukrowego pokrojonego na cienkie paski sól, pieprz 0,5 łyżki pasty z tamarynowca rozcieńczona niewielka ilością wody(...)sosem sojowym, dokładnie wymieszaj i odstaw. W woku lub głębokiej patelni rozgrzej olej, dodaj czosnek wyciśnięty przez praskę, drobno posiekaną papryczkę chili oraz pokrojoną w piórka szalotkę. Przesmaż chwilę, aż cebula się zeszkli i dodaj kurczaka. W razie potrzeby, gdy wok będzie zbyt suchy dolej odrobinę wody, dodaj groszek. Gdy kurczak będzie usmażony dodaj makaron ryżowy oraz
Codzienne Gotowanielekkiego, dietetycznego, a zarazem bardzo smacznego - sałatka z awokado z tuńczykiem podana w połówkach tego fantastycznego owocu. Składniki : 1 dojrzałe awokado 1 puszka tuńczyka w zalewie 1 mała szalotka drobniutko pokrojona łyżka oliwy z oliwek extra virgin szczypta płatków chili sok z połowy cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Awokado przekroić na pół i delikatnie wydrążyć, aby nie uszkodzić skórki. Miąższ(...)przełożyć do miseczki, skropić sokiem z cytryny i ugnieść widelcem. Dodać odsączonego tuńczyka, szalotkę, doprawić oliwą, płatkami chili, solą i pieprzem, polać pozostałą częścią soku z cytryny. Wszystko dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Masę przełożyć do wydrążonych połówek awokado i tak podawać. Można jeść samo lub nakładać na tortillę - smakuje wybornie! Smacznego
Codzienne Gotowanieteraz muszę koniecznie dowiedzieć się czy mogę jeść awokado na mojej diecie, gdyż daje ono mnóstwo kulinarnych możliwości, jest zdrowe i sycące. Składniki : 1 dojrzałe awokado 1 mała szalotka drobno posiekana 1 lub pół papryczki chili drobniutko pokrojona sok z połowy małej limonki sól, pieprz feta ostra papryka Przygotowanie : Awokado wydrążyć ze skórki, przełożyć do miseczki, skropić sokiem(...)limonki (aby nie ściemniało), dodać szalotkę, papryczkę chili, sól i pieprz. Wszystko dokładnie wymieszać i dodać pozostały sok z limonki. Nakładać na opieczonego tosta, posypać niewielką ilością pokruszonego sera feta i oprószyć ostrą papryką. Smacznego
Codzienne Gotowaniesmakowały nie tylko osobom na diecie. Polecam! Składniki : Na pulpeciki : 500g mielonego mięsa indyczego 1 jajko 2 garście bułki tartej 1 łyżeczka koncentratu pomidorowego sól, pieprz Na sos : 1 szalotka 1 mały ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 puszka krojonych pomidorów (400g) 500ml przecieru pomidorowego (passaty) 1 łyżeczka suszonej bazylii 1 łyżeczka suszonego oregano szczypta cukru szczypta cynamonu sól(...)pieprz Przygotowanie: Pulpeciki : Wszystkie składniki wrzucić do dużej miski i dokładnie wymieszać, ewentualnie doprawić do smaku. Z mięsa ulepić małe pulpeciki, odłożyć na bok. Sos pomidorowy : Szalotkę drobniutko pokroić i przesmażyć na łyżce oliwy aż się lekko zeszkli, dodać czosnek wyciśnięty przez praskę, chwilę smażyć. Wlać pomidory z puszki oraz przecier pomidorowy, dodać zioła i przyprawy i gotować na małym
Codzienne Gotowaniezupę można zrobić w 15 minut, to z pewnością jest ona łatwa i stosunkowo szybka do przygotowania - spokojnie można zmieścić się w 30 minutach ;) Składniki : 1-2 szalotki lub dymka 1 papryczka chili pół dyni piżmowej 3 małe marchewki kostka rosołowa (drobiowa lub warzywna) gałązka świeżego rozmarynu litr wrzątku puszka ciecierzycy (400g) szczypta słodkiej i ostrej papryki łyżka oliwy sól(...)pieprz Przygotowanie : Szalotkę obrać, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować razem z rozmarynem, papryczką chili i kostką rosołową. Dynie obrać i marchewkę, pozbawić pestek, pokroić na mniejsze kawałki i zmiksować. W garnku rozgrzać oliwę i przesmażyć na niej zmiksowaną masę cebulową z rozmarynem, chili i bulionówką. Dodać poszatkowaną dynię i marchewkę. Zalać wrzątkiem i gotować pod przykryciem kilkanaście minut
Codzienne Gotowanieprzez Mopsa . Frittata to bardzo smaczne i delikatne, a jednocześnie sycące danie. Dziś gorąco polecam wersję z pieczarkami, ale będę także pokazywać inne opcje tego dania. Składniki : 1 szalotka 1 ząbek czosnku 200-250g pieczarek (obranych i bez nóżek) 4 jajka sól, pieprz słodka i ostra papryka masło Przygotowanie : Na patelni rozpuścić masło i przesmażyć drobniutko posiekaną szalotkę
Codzienne Gotowaniezasmakowała mogę ją bez skrupułów polecić każdemu:) Krem jest bardzo delikatny, lekko kwaskowy i tak jak wspomniałam prosty i szybki w przygotowaniu. Składniki : łyżka masła łyżka oliwy 1-2 szalotki 1-2 ząbki czosnku 500ml bulionu warzywnego 500g zielonych szparagów sól, pieprz sok z polowy cytryny Przygotowanie : W garnku z grubym dnem roztopić masło z oliwą, przesmażyć na nim drobno(...)posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Gdy cebula się zeszkli, zalać bulionem, doprowadzić do wrzenia i wrzucić pokrojone na mniejsze kawałki szparagi (bez główek). Gotować na niewielkim ogniu przez około 8-10 minut, lub do czasu aż szparagi zaczną mięknąć, dodać główki i gotować jeszcze przez kilka minut, co chwilę sprawdzając twardość szparagów, aby ich nie rozgotować, żeby
Codzienne Gotowaniepostanowiłam przygotować właśnie takie śniadanie - gorące, rozgrzewające i aromatyczne. Polecam omlet po tajsku z delikatnym mięsem mielonym z indyka. Składniki : 3 jajka 2 łyżeczki sosu rybnego 1 szalotka kawałek świeżego imbiru 1-2 ząbki czosnku 1 lub 0,5 papryczki chilli (zależnie od smaku) 2 łyżki sosu sojowego kilka kropli soku z limonki 100-150g mięsa mielonego(...)dokładnie rozkłócić w miseczce. Na patelni roztopić łyżkę masła i przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę czosnek, starty na tarce imbir, drobno pokrojoną papryczkę chilli oraz pokrojoną w kosteczkę szalotkę. Dodać mięso i chwilę smażyć, wlać 1 łyżeczkę sosu rybnego, sos sojowy, sok z limonki, dokładnie wymieszać, doprawić do smaku solą i pieprzem i smażyć do czasu aż mięso będzie
Codzienne Gotowaniedobrze współgra z pomidorami. I tak w bardzo krótkim czasie powstał smaczny i sycący obiad. Polecam! Składniki : 250g ulubionego makaronu 2-3 ząbki czosnku 1-2 szalotki 2 fileciki anchovy 1 papryczka chili 1 łyżka kaparów słoiczek suszonych pomidorów w oliwie kilka garści zielonych oliwek bez pestek sok z cytryny sól, pieprz Przygotowanie : Makaron ugotować al dente(...)patelni rozgrzać nieco oliwy z suszonych pomidorów, przesmażyć na niej wyciśnięty przez praskę czosnek, drobno posiekaną szalotkę, anchovy, pokrojoną w plasterki papryczkę chili i kapary. Smażyć na niewielkim ogniu, ciągle mieszając, aby czosnek się nie przypalił. Dodać pokrojone suszone pomidory oraz oliwki przekrojone na pół. Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę przesmażyć. Dodać ugotowany makaron, wymieszać, aby składniki połączyły się
Codzienne Gotowaniepomocą wilgotnych ręczników kuchennych. Podgrzybkom odcinamy twarde trzonki (możecie je zasuszyć) a kapelusze kroimy w cienkie plasterki. W dość dużym rondlu rozpuszczamy masło. Cebulę koimy w ćwierć plasterki, szalotki w cienkie plastry. Cebule smażymy na maśle, do czasu aż się zeszklą, ale nie zbrązowią. Do zeszklonej cebuli dodajemy pokrojony drobno czosnek i pokrojone w plasterki grzyby. Mieszamy, zmniejszamy ogień(...)potrzebują ich dużo), podajemy gorące. Z kluskami śląskimi , z kopytkami, z pyzami. Z bułką, grzanką, ziemniakami. A grzybki z plackiem ziemniaczanym to idealne zderzenie konsystencji. SKŁADNIKI 500g podgrzybków 2 szalotki 1 średnia czerwona lub biała cebula 1 mały pęczek pietruszki 2 małe ząbki czosnku ¼ kostki masła 200g śmietany 30%, użyłam Zott Natur 1 płaska łyżeczka suszonego tymianku sól pieprz
Karo in the Kitchenmistrza. Madzi smalec stoi teraz na podium i pokazuje, czym smalec być powinien. Jak nie wierzycie to wpadnijcie do nas na degustację :) 1 kg słoniny 0,5kg podgardla 4 szalotki 1 jabłko 1,5 łyżki chili w proszku 1 łyżka mielonego pieprzu kolorowego 1 łyżka oregano 1 łyżka soli Słoninę i podgardle mielimy w maszynce na sitku o średnich oczkach(...)niewielką kostkę. Topimy wszytko w rondlu na średnim ogniu przez około 0,5 godziny. Musimy wszystko dokładnie wytopić, jednocześnie uważając, aby nie przypalić skwarek. Po przetopieniu dodajemy naraz: posiekane szalotki, starte na dużych oczkach jabłko, pieprz, chili, oregano i sól. Mieszamy dokładnie i przelewamy do słoiczków lub kamionkowego naczynia. Po wystudzeniu przechowujemy w lodówce lub innym chłodnym miejscu. Smacznego
Marder&Marder Manufacturepieczarek cebula świeża bazylia Sos pomidorowy: 2 świeże pomidory (ewentualnie dobrej jakości passata) przyprawy: bazylia, oregano, tymianek, sól morska i pieprz kolorowy, szczypta cukru 2 ząbki czosnku 1 cebula szalotka Przygotowanie: 1. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, podgrzewamy na niewielkiej ilości oleju. Dodajemy zmiażdżone ząbki czosnku oraz pokrojone w kostkę pomidory. Przyprawiamy do smaku ziołami i przyprawami. Odstawiamy do ostygnięcia
VegUlka