myślę, że właśnie takie sytuacje są najfajniejsze i pokazują, że czasem możemy zrobić coś pysznego z niczego i bez specjalnych przygotowań. * SKŁADNIKI na 2-4 porcje Sos pomidorowy: 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 pomidory 200 ml pasty pomidorowej ½ łyżeczki suszonej papryki suszona bazylia i oregano oliwa z oliwek sól, pieprz do smaku Nadzienie: 1 papryka 1 cukinia(...)mascarpone garść listków bazylii sól, pieprz do smaku Dodatkowo: 18 makaronowych muszelek 50 g parmezanu (lub dowolnego innego sera) listki bazylii do przybrania * PRZYGOTOWANIE Sos pomidorowy Szalotki i czosnek posiekaj, a następnie przysmaż na odrobinie oliwy. Wrzuć pokrojone pomidory i smaż kilka minut. Wlej pastę pomidorową i gotuj aż się zagrzeje, następnie zdejmij z ognia. Przypraw solą, pieprzem
Food Squarejajko 70 g migdałowej mąki lub 1 pszenna bułka 50 ml śmietanki 3 łyżki posiekanego szczypiorku 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę olej do smażenia Sos pomidorowy 1 bananowa szalotka 2 ząbki czosnku 800 g pokrojonych pomidorów z puszki 50 ml mięsnego bulionu, skoncentrowanego 1 łyżeczka płatków chili 1 łyżeczka uprażonego i zmielonego rzymskiego kminu ½ łyżeczki czarnego pieprzu, grubomielonego(...)miski. Dodaj resztę składników i wyrób luźny farsz. Jeśli użyjesz bułkę namocz ją w śmietanie. Uformuj 12 klopsików dosyć dużych. Rozgrzej olej i zrumień klopsiki. Przełóż na talerz. Pokrój szalotkę i czosnek w drobną kostkę i podsmaż na patelni na tłuszczu, który pozostał z klopsików. Dodaj przyprawy i pomidory. Zagotuj sos i zanuż w nim klopsiki. Gotuj sos z klopsikami
codojedzeniamnie całkiem fajne połączenie smaków, które sprawdzi się w towarzystwie kwaśnej śmietany (tak lubię najbardziej) jak i ulubionej salsy lub nawet gulaszu. SKŁADNIKI: 4 średniej wielkości ziemniaki 1 szalotka 1 kalarepa 5-6 pieczarek 2 jajka 1 łyżka mąki pszennej 2 łyżeczki suszonego czosnku niedźwiedziego świeży estragon (opcjonalnie) 1/2 łyżeczki soku z cytryny sól, pieprz do smaku(...)zrobić: Ziemniaki ścieramy na tarce i odstawiamy na około 10 minut, po czym odlewamy nadmiar wody. Szalotkę, pieczarki i kalarepę, ścieramy na tarce o drobnych oczkach i dodajemy do masy ziemniaczanej. Możemy sobie powyższe czynności ułatwić, jeśli posiadamy w domu malakser, wtedy wystarczy wszystkie warzywa przez niego przepuścić ;) Dodajemy pozostałe składniki i mieszamy wszystko na jednolitą masę. Odrobina soku
Kuchnia w opałachbułek pita 1 pierś z kurczaka 1 ł yżeczka oliwy lub oleju kokosowego 0,5 kapusty pekińskiej 100g rukoli 100g roszponki 1 duży ogórek 2 czerwone papryki 3 cebule szalotki (może być czerwona cebula) 100g sera smażonego 100g sera żółtego wędzonego 400g fasoli czerwonej z puszki 0,5 świeżego ananasa przyprawy (pieprz, papryka słodka, curry, kminek, oregano) sos kebab-gyros(...)Folwark Przygotowanie : Pierś kurczaka kroimy w paski, przyprawiamy i podsmażamy z łyżką oliwy. Fasolę płuczemy, zostawiamy na sitku. Kapustę pekińską, ogórek, paprykę, szalotkę i ananasa kroimy na kawałki. Ser smażony i wędzony kroimy w drobne paski. W wysokiej misce mieszamy wszystkie składniki i zalewamy sosem kebab-gyros. Odstawiamy na 30 minut do lodówki. Pitę nadziewamy sporą porcją sałatki. Dla koneserów
Kulinarny Świat Konczi i Szpileczkisię właśnie ten przepis. ;) 1 opakowanie dowolnego tortellini (u mnie z serem, ale polecam z szynką, smakuje lepiej) ok. 250g pieczarek (można, a nawet wskazane dać więcej) 4 spore szalotki pęczek szczypiorku sól i pieprz do smaku majonez i śmietana Tortellini gotujemy według przepisu na opakowaniu i przecedzamy na durszlaku. Pieczarki kroimy w plasterki, a następnie na mniejsze cząstki. Szalotki
Kuchenna KontrrewolucyaJakuba półtora kg selera korzeniowego 100 g masła 200 ml gęstej śmietany 4 cykorie 2 łyżeczki curry cukier Sos Beurre Blanc : 500 ml białego wina sok z cytryny 2 szalotki listek laurowy 100 ml śmietany 18 % 200 g masła 1 pęczek koperku Przygotowanie Seler po obraniu pokroiłem na szóstki. Ugotowałem w osolonej wodzie, osączyłem a następnie zmiksowałem. Zagotowałem śmietanę(...)curry i wymieszałem z selerowym puree. Sos : zagotowałem wino z listkiem laurowym i szalotkami, podgrzewałem, aż ¾ wina odparowała. Połączyłem ze śmietaną, ponownie zredukowałem objętość sosu o ¾. Ciągle mieszając, dodawałem po kawałeczku zimnego masła. Następnie zmiksowałem posiekany koperek i połączyłem go z sosem. Doprawiłem odrobiną soku z cytryny. Oddzieliłem poszczególne listki cykorii. Rozgrzałem masło z cukrem, włożyłem listki cykorii, lekko mieszałem
R'n'G Kitchenśrednie cukinie lub 1 większa 1 papryka czerwona 1 papryka żółta 1 papryka zielona 0,5 kg pomidorów ( na ogół wychodzi koło 2-3 średniej wielkości) 2 szalotki 3 małe ząbki czosnku lub 1 większy garść liści świeżej bazylii Przyprawy : Ostra papryka lub pieprz cayenne Słodka papryka Bazylia suszona i świeża rozmaryn świeży i/lub suszony tymianek (można używać(...)Przygotuj Sobie garnek ten jak to się zwykło mówić "na zupę" albo "średni". Rozgrzej w nim 2-3 łyżki oleju , na rozgrzany tłuszcz wsyp posiekaną w dowolne kształty szalotkę, czosnek i dopraw odrobiną soli. Gdy wszystko jest obrane trzeba to pokroić i wrzucić do naszego garnka. papryka W pierwszej kolejności na podpieczoną cebulkę z czosnkiem do garnka leci
Kuba Gotujekuminem i mielonym zielem angielskim. Ja tym razem ograniczyłam się do cynamonu i hojnie doprawiłam sokiem z cytryny. Składniki: 100 g kaszy jaglanej 1 duży pomidor 1 ogórek 1 szalotka 1 ząbek czosnku pestki z owocu granatu (wg uznania) duży pęczek natki pietruszki około 20 listków mięty sól pieprz szczypta mielonego cynamonu 2 łyżki oliwy 4 łyżki soku z cytryny(...)Przygotowanie: Kaszę jaglaną gotujemy około 10-15 minut, tak aby była delikatnie al dente. Pomidora, ogórka i szalotkę kroimy w bardzo drobną kostkę. Natkę pietruszki i miętę bardzo drobno siekamy i dodajemy do ww warzyw. Czosnek przeciskamy przez praskę i mieszamy z warzywami. Do sałatki dodajemy wystudzoną kaszę jaglaną. Dodajemy sok wyciśnięty z cytryny i oliwę, przyprawiamy solą, pieprzem
Smakowity Blog Kulinarnymaniaka gdy tylko na straganach i działkach pojawia się dynia - zaczynam katować ludzkość tą zupą. Do znudzenia. Do końca sezonu. Do ostatniej dyni w sklepie i na straganie. Składniki szalotka papryczka chili mleczko kokosowe bulion warzywny (2 litry) dynia (około 1kg) pierś z kurczaka(około pół kilograma) łyżka masła/oliwy Przyprawy limonka sos rybny sos sojowy sól pieprz imbir makaron/pieczywo(...)Wykonanie : 1. Rozgrzej gar z oliwą. Podsmaż szalotkę,imbir,papryczkę chili. 2. Zalej wcześniej przygotowanym bulionem. Zagotuj. 3. Dodaj mleczko kokosowe. Pokrojone: dynię i kurczaka. (dynie możesz też podpiec w piekarniku 200stopni Celsjusza 15-20 minut) Kurczaka możesz pominąć. W wersji wege już na talerzu dodać podsmażone tofu. 4.Gotuj do miękkości kurczaka i dyni. 5. Dopraw sosami i limonką
Fiolka w kuchniSkładniki Sałatka 200 g jarmużu 2 puszki tuńczyka w sosie własnym 1 puszka ciecierzycy 1 puszka kukurydzy 2 ząbki czosnku 3 szalotki garść oliwek sól świeżo mielony pieprz Sos sezamowy 1 duże opakowanie jogurtu greckiego light 2 łyżki sezamu 1/2 łyżeczki suszonego czosnku kilka kropli soku(...)patelnię, dodajemy czosnek i blanszujemy aż nabierze intensywnego zielonego koloru. Odstawiamy do ostygnięcia. Tuńczyka odsączamy i przekładamy do miski. Ciecierzycę i kukurydzę odsączamy z zalew i dodajemy do tuńczyka. Szalotki kroimy w drobną kostkę i wrzucamy do miski z tuńczykiem, kukurydzą i ciecierzycą. Na koniec dodajemy oliwki, które można przekroić na pół. Całość mieszamy, doprawiamy solą i pieprzem
My Chcemy Jeśćbułki tartej 2 łyżki posiekanej natki kolendry 2 łyżki posiekanych liści mięty lub bazylii 1 czerwona papryczka chilli (bez pestek; można pominąć) 4 cebule dymki (białe części) lub 2 szalotki 4 grube plastry cheddara (użyłam irlandzkiego Kerrygold Vintage Cheddar ) 1 pomidor 2 ogórki konserwowe roszponka, rukola, szpinak lub dowolna sałata 4 łyżki majonezu light 4 bułki pszenno-żytnie(...)bułki tartej 2 łyżki posiekanej natki kolendry 2 łyżki posiekanych liści mięty lub bazylii 1 czerwona papryczka chilli (bez pestek; można pominąć) 4 cebule dymki (białe części) lub 2 szalotki 4 grube plastry cheddara (użyłam irlandzkiego Kerrygold Vintage Cheddar ) 1 pomidor 2 ogórki konserwowe roszponka, rukola, szpinak lub dowolna sałata 4 łyżki majonezu light 4 bułki pszenno-żytnie
Poezja smakualbo puszka pomidorów 4 ząbki czosnku łyżka oliwy 10 filecików anchois w oleju natka pietruszki łyżka liści bazylii 2 garści czarnych oliwek kilka zielonych oliwek 1 cebula 2-3 szalotki 2 łyżki kaparów 1/2 papryczki chili sól, pieprz opcjonalnie – małże Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić poszatkowaną cebulę, szalotkę i czosnek. Zeszklić. Dodać filecki anchois i smażyć na niewielkim
Pociąg Do KuchniŁączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Na pergaminie wykładamy łyżką okrągłe placuszki. Skrop oliwą. Pieczemy całość 15 minut w temp. 220 stopni C. Pieczone papryki nadziewane: - papryki czerwone - szalotka - 2 łyżki masła - kuskus - kurkuma - 3 łyżki białego wina - imbir Na maśle zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj białe wino i przyprawy. Niech sos się zredukuje. Podlej wodą. Dodaj kuskus. Masą napełnij
SMYKWKUCHNISzybka w zrobieniu i pyszna. W sam raz na kolację lub późny obiad. 6 jaj słoiczek karczochów w oliwie opakowanie sera ricotta 100 gram pecorino 2 szalotki pokrojone w piórka natka kurki estragon lub tymianek pieprz i sól do smaku Jaja rozbijamy do miski i ubijamy lekko z ricottą i pecorino za pomocą trzepaczki. Wyjmujemy karczochy ze słoika. Oliwy(...)wyrzucajmy. Można ją wykorzystać do sałat. Oliwę z karczochów wlej na patelnię ok 1 łyżki. Uduś szalotkę. Lekko wystudzoną dodaj do masy jajecznej. Rozgrzej patelnię ponownie z odrobiną oliwy, wlej całość na wierzchu układając karczochy, posypując estragonem lub tymiankiem i kurki. Smażyć na średnim ogniu aż całość się zetnie, a frittata zacznie odchodzić od brzegów. Następnie odwróć
AZgotuj!czerwonej, 1 duży ogórek 150 g pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól pieprz 1 średnia cebula szalotka Sposób przyrządzania: Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Odstawić do ocieknięcia i wrzucić do dużej(...)miski. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Ogórek dobrze umyć lub obrać i pociąć w kostkę. Pomidorki koktajlowe przepołowić lub pokroić w ćwiartki. Cebulę szalotkę obrać i pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa dorzucić do makaronu. Dodać jogurt grecki. Składniki doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Całość wymieszać i wstawić
Zakątek rozkoszy kulinarnych