szalotka - 3092 przepisów (strona:96/207)

Spaghetti puttanesca 141

albo puszka pomidorów 4 ząbki czosnku łyżka oliwy 10 filecików anchois w oleju natka pietruszki łyżka liści bazylii 2 garści czarnych oliwek kilka zielonych oliwek 1 cebula 2-3 szalotki 2 łyżki kaparów 1/2 papryczki chili sól, pieprz opcjonalnie – małże Wykonanie: Na patelni rozgrzać oliwę. Wrzucić poszatkowaną cebulę, szalotkę i czosnek. Zeszklić. Dodać filecki anchois i smażyć na niewielkim

Pociąg Do Kuchni
Pieczona flądra. Nadziewane pieczone papryki. 198

Łączymy wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem. Na pergaminie wykładamy łyżką okrągłe placuszki. Skrop oliwą. Pieczemy całość 15 minut w temp. 220 stopni C. Pieczone papryki nadziewane: - papryki czerwone - szalotka - 2 łyżki masła - kuskus - kurkuma - 3 łyżki białego wina - imbir Na maśle zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj białe wino i przyprawy. Niech sos się zredukuje. Podlej wodą. Dodaj kuskus. Masą napełnij

SMYKWKUCHNI
Frittata z karczochami 140

Szybka w zrobieniu i pyszna. W sam raz na kolację lub późny obiad. 6 jaj słoiczek karczochów w oliwie opakowanie sera ricotta 100 gram pecorino 2 szalotki pokrojone w piórka natka kurki estragon lub tymianek pieprz i sól do smaku Jaja rozbijamy do miski i ubijamy lekko z ricottą i pecorino za pomocą trzepaczki. Wyjmujemy karczochy ze słoika. Oliwy(...)wyrzucajmy. Można ją wykorzystać do sałat. Oliwę z karczochów wlej na patelnię ok 1 łyżki. Uduś szalotkę. Lekko wystudzoną dodaj do masy jajecznej. Rozgrzej patelnię ponownie z odrobiną oliwy, wlej całość na wierzchu układając karczochy, posypując estragonem lub tymiankiem i kurki.  Smażyć na średnim ogniu aż całość się zetnie, a frittata zacznie odchodzić od brzegów.  Następnie odwróć

AZgotuj!
Sałatka makaronowa z pomidorkami koktajlowymi i papryką 378

czerwonej,  1 duży ogórek 150 g pomidorków koktajlowych 200 g jogurtu greckiego 1 łyżeczka oliwy z oliwek 1 łyżka soku z cytryny sól  pieprz 1 średnia cebula szalotka           Sposób przyrządzania:             Makaron ugotować al dente w osolonej wodzie, a następnie odcedzić. Odstawić do ocieknięcia i wrzucić do dużej(...)miski. Papryki oczyścić i pokroić w kostkę. Ogórek dobrze umyć lub obrać i pociąć w kostkę. Pomidorki koktajlowe przepołowić lub pokroić w ćwiartki. Cebulę szalotkę obrać i pokroić w małą kostkę. Wszystkie warzywa dorzucić do makaronu. Dodać jogurt grecki. Składniki doprawić do smaku solą i pieprzem, po czym skropić oliwą z oliwek i sokiem z cytryny. Całość wymieszać i wstawić

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Uszka i barszcz Wigilijne 148

postanowiłam go napisać może ktoś w przyszłości zrobi takie uszka . Składniki  2 garście grzybów suszonych ( podgrzybki i prawdziwki) 1 płaska łyżeczka soli 1 czubata łyżeczka pieprzu 1 duża szalotka 2 łyżki miodu oliwa rzepakowa 1 łyżeczka chrzanu tartego Wykonanie Krok1 Grzyby wypłukać i moczyć w zimnej wodzie ok 1 godz. Ugotować . Odcedzić Krok 2 Odcedzone  grzyby zmielić . Krok(...)Pokroić  w drobną  szalotkę i podsmażyć na oliwie . Dodać grzyby , smażyć na wolnym            ogniu   mieszając ( grzyby szybko mogą się przypalić) Krok 4 Dodać przyprawy , miód , dobrze wymieszać i jeszcze smażyć cały czas mieszając

Eli Gotowanie
Omlet z warzywami 166

chyba warzywa z którego bym nie włożyła do omletu. Dzisiaj będzie dość dziwnie . Składniki 1 szt. 2jajka 1 mała marchewka z natką 5cm białej rzodkwi 1 szalotka sól,pieprz do smaku 2 łyżki  wina lub wody olej do smażenia lub masło Wykonanie -  Umyte warzywa z wiórkować (obieraczką do kartofli kroić cieniutkie paski ). Szalotkę pokroić w pół

Eli Gotowanie
Risotto z selerem naciowym, cukinią i krewetkami 228

także jest specjalistą od idealnie przygotowanego risotto.  Bardzo mi ta potrawa smakowała. Była idealnie doprawiona. Jednym słowem rewelacyjna. Składniki: - 200g ryżu włoskiego - 2 selery naciowe - 300g cukinii - 3 szalotki - 250g dużych krewetek - 0,7 litra bulionu warzywnego - oliwa z oliwek - lampka białego wina - 2 łyżki masła - natka pietruszki Sposób przygotowania: Krewetki obieramy ze skorupek. Cukinie myjemy, obieramy ze skórki(...)kroimy w kostkę. Seler naciowy pozbawiamy włókien i także kroimy na małe kawałki. Na oliwie podsmażamy seler z cukinią i poszatkowana szalotką. Po około 10 minutach wsypujemy ryż i dokładnie mieszamy aby każde ziarenko pokryło się oliwą. Następnie wlewamy wino i całość dokładnie mieszamy.  Czekamy aż całość się zredukuje i dolewamy bulion w małych porcjach. Cały czas mieszając

Pan i Pani Smith w kuchni
Sałatka tajska 139

zazwyczaj są to potrawy jednogarnkowe. Dziś polecam sałatkę tajską z kabaczkiem i kurczakiem. 3 kabaczki 1 łyżeczka soli 225 gr. pokrojonej w paski piersi kurczaka 4 szalotki 2 małe świeże czerwone chili   2 łyżki stołowe sosu rybnego. 1 łyżeczka cukru 2 łyżki stołowe soku cytrynowe 20 liści mięty Kabaczki przeciąć na pół i pokroić w cienkie plastry, następnie wrzucić(...)zanim będą użyte. W wysokim naczyniu (może być wok, ale nie musi)   podgrzać 4 łyżki stołowe wody, dodać kurczaka i szybko obgotować, energicznie przy tym mieszając. Dodać kabaczki, szalotki, chili, sos rybny i cukier. Znowu wszystko pomieszać. Zdjąć z ognia dodać sok z cytryny i liście mięty. Ponownie energicznie wymieszać. Potrawa gotowa, można położyć na talerz i serwować

Smaki Przyprawy i Kolory
Tomato soup with coconut milk and balsamico 142

Bring the soup to a boil, check it for seasoning  adjust, and serve hot with extra basil and olive oil drizzles.   Składniki: 4 duże pomidory 3 szalotki 4-5 ząbki czosnku 1/2 puszki mleczka kokosowego Listki tymianku 1-2 łyżki oliwy sól pieprz 1 łyżka przeciery pomidorowego liście bazylii 2-3 kubki bulionu 1 łyżka balsamico Podgrzać piekarnik(...)stopni. Pociąć pomidory i szalotki na ćwiartki, Posypać ja na blaszkę przykrytą papierem do pieczenia. Pokropić oliwą. Dodać ząbki czosnku posypać listkami tymianku. Posolić i popieprzyć wszystko. Włożyć do piekarnika na około 30 minut. Chodzi o to, aby cebulka była miękka. Całość włożyć do blendera i zblędować.  Należy dodać wszystko co jest na papierze do pieczenia, czyli soczek, który

Smaki Przyprawy i Kolory
Łosoś pieczony w papilotach z pastą chili, limonka i mięta oraz frytki z batata 138

papryczka chili 1/2 pęczka mięty 1/2 limonki sól i pieprz opcjonalnie kilka listków mięty do dekoracji Frytki z batata: 1/2 dużego batata 1 łyżka oliwy z oliwek 2 szalotki sól i pieprz świeży tymianek Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni (góra/dół). W moździerzu ucieramy miętę z chili i szczyptą soli. Dodajemy sok z limonki i nadal chwilę całość ucieramy(...)odkładamy na 4-5 minut, by ryba odpoczęła. Frytki z batata Ziemniaka obieramy, kroimy w plastry o grubości 0,5 cm i następnie paski o tej samej grubości. Szalotki kroimy w ćwiartki. W naczyniu żaroodpornym lub na blaszce do pieczenia warzywa mieszamy z oliwą z oliwek, doprawiamy solą i tymiankiem. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 25 minut

Mango Papaja
Koktajlowe pomidorki 185

dużo w lodówce, wystarczy przerzucić do miseczki i wsadzić kilka wykałaczek. Bardzo przyjemnie się je zajada podczas spotkania z przyjaciółmi.  Składniki: 500 g pomidorków 4 małe cebulki lub szalotki po ok 1 łyżeczce gorczycy na słoik główka czosnku zalewa  600 ml octu jabłkowego 1 łyżeczka mielonego imbiru 1 łyżka soli 2 łyżki cukru kilka ziaren pieprzu Niezbędne(...)składniki znajdziecie tutaj Przygotowanie:  Pomidorki myjemy i układamy ciasno w słoiczki dodając przekrojoną na pół cebulkę lub szalotkę i kilka ząbków czosnku. Wsypujemy do słoika gorczycę. W garnuszku łączymy wszystkie składniki zalewy i zagotowujemy. Gorącą zalewą, zalewamy słoiki i natychmiast zakręcamy. Słoiki układamy przykrywka do dołu. Aby zapewnić im trwałość pasteryzujcie je ok 10 minut w 90 C. Smacznego

Niezły Młynek
udka kurczaka duszone z marchewką i szalotką 206

należy do typu - "nie może się nie udać". Prosta, smaczna a jej przygotowanie trwa dosłownie chwilę. składniki dla czterech osób 8 udek kurczaka (pałek) 3-4 marchewki 3 cebule (szalotki) 2 łyżki octu winnego 3 łyżki oliwy sól pieprz sposób przygotowania  W misce mieszamy ocet winny, olej, sól, oraz pieprz i tak sporządzoną marynatą, dokładnie nacieramy umyte udka kurczaka(...)niej kawałki kurczaka i wkładamy naczynie bez przykrycia, na 20 minut do piekarnika nagrzanego do 200 stopni. W tym czasie obieramy marchewki, krojąc je na spore kawałki, również szalotki, obieramy i kroimy je w ósemki. Po 20 minutach pieczenia, do udek dodajemy pokrojone warzywa, zmniejszamy temperaturę w piekarniku do 170 stopni, nakrywamy brytfankę  i pieczemy dalsze 30 minut. Upieczone

Miód i pieprz
Keczup domowy 174

kilka godzin pracy, ale smak tego domowego keczupu wynagradza to milion razy ;)   Składniki: ok. 4,5-5 kg pomidorów (wybierajcie odmiany soczyste i mięsiste, słodkie) 2 cebule szalotki 2-3 ząbki czosnku 7 łyżek octu (może być winny, może być zwykły) 150 g cukru 3-4 liście laurowe 6 ziaren ziela angielskiego 1 mały koper włoski (fenkuł) 3 łodygi(...)garnka (w czasie gotowania keczup lubi „wysoko podskoczyć”). Sok zebrany pod sitkiem dodajemy do garnka z pomidorami. Do pomidorów dodajemy pokrojony fenkuł, seler naciowy, posiekaną cebulę i szalotkę. Dodajemy także pokrojony czosnek. Nie przejmujcie się sposobem krojenia, bo i tak będziemy to potem miksować. Dodajemy przyprawy i oliwę i wstawiamy na niewielki ogień. Gotujemy około

Pociąg Do Kuchni
Chińskie danie – „Jīròu mógū” 520

około 3 osoby : 1 pierś z kurczaka ,pojedyncza 1/2 paczki suszonych grzybów mun – około 15-20 g (są lekkie,ale mocno „rosną” w wodzie ) 2 szalotki 2 łyżki ciemnego sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 3 ząbki czosnku 1 łyżeczka-płaska świeżego startego imbiru 1 pęczek cebulki dymki 1 płaska łyżka prażonego sezamu 1/2 strąka zielonego chilli(...)czasie powinny podwoić swoją objętość-zrobić się sprężyste , wtedy je odcedzamy i kroimy w cienkie paski . Na rozgrzanego wok-a wlewamy łyżkę oleju , wrzucamy utarty imbir, siekane szalotki , kurczaka , podsmażamy , dodajemy sos ostrygowy , grzyby mun , glutaminian i wszystko smażymy na dużym ogniu około 6 -7 minut ciągle mieszając . Makaron przygotowujemy wg. instrukcji na opakowaniu . Makaron dodajemy do kurczaka , mieszamy , smażąc

Ogrodnik w podróży
Szaszłyki z mięsa na grilla. Kociołek z ziemniaczkami! 196

morską i świeżym oregano. Super pomysł na weekendowy obiad! SKŁADNIKI NA ZIEMNIAKI ALA KOCIOŁEK: - 1,5 kg młodych ziemniaków (koloru żółtego) - czosnek świeży - 1/3 kostki masła - 500 g pieczarek - szalotka - sól morska - świeże oregano W dużym garnku z grubym dnem, rozpuść masło, dodaj czosnek, szalotkę, pokrojone w grube plastry ziemniaki i pieczarki. Przykryj pokrywką i duś około 45 minut

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania