szalotka - 3092 przepisów (strona:90/207)

TOM KHA KAI – tajska zupa kokosowa z kurczakiem 200

świetny pomysł na obiad! Koniecznie spróbujcie! SKŁADNIKI: ( 4 porcje ) * filet z kurczaka – 200 g * korzeń galangalu – cm * mleko kokosowe – 400 ml * trawa cytrynowa – 1 łodyżka * szalotka – 2 szt * papryczka chili – 1 szt * liście limonki kaffir – 4 szt * grzyby mun – 1 pełna garść * sok z limonki – 3 łyżki * sos rybny(...)czubata łyżka * świeży kawałek imbiru – 1 cm * sól – do smaku * świeża kolendry SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Do garnka wlewamy 300 ml wody i mleko kokosowe, dodajemy pokrojone w piórka szalotki, posiekane chili, liście limonki, trawę cytrynową oraz obrane i pokrojone w paseczki korzeń galangalu i imbiru – gotujemy ok. 8 minut. Wrzucamy filet z kurczaka pokrojony w cienkie paseczki oraz

Ostra na Słodko
Pasta z pieczonej papryki i bakłażana 159

banalnie prosta w przygotowaniu, a efekt końcowy- zdecydowanie niewspółmierny do włożonego wysiłku. Musicie koniecznie spróbować! Polecam!   Składniki: 1 bakłażan 2 czerwone papryki 1 główka czosnku w łupinach 3 szalotki odrobina oliwy po 1/2 łyżeczki nasion kolendry i kuminu, uprażonych na suchej patelni i roztartych w moździerzu sól pieprz Przygotowanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni C. Na dużej blaszce wyłożonej(...)papierem do pieczenia układamy pokrojone na kawałki papryki, szalotki i bakłażana. Warzywa skrapiamy oliwą i pieczemy 10 minut, po czym dodajemy lekko rozgniecione ząbki czosnku w łupinach i pieczemy kolejne 20 minut, aż warzywa będą lekko przypieczone. Wyjmujemy z piekarnika. Czosnek obieramy z łupinek. Wszystkie warzywa razem z kuminem i kolendrą miksujemy na pastę. Przyprawiamy solą i świeżo mielonym pieprzem

Smakowity Blog Kulinarny
Chaczapuri adżarskie 207

gram mąki (typ 450), 20 gram świeżych drożdży, 200 ml mleka, 6 jajek, 1 łyżeczki cukru, oliwy, 2 ząbków czosnku, 500 gram pomidorów koktajlowych, 1 długiego ogórka, 1 szalotki, 1 cytryny, 100 gram twarogu owczego, 100 gram twarogu koziego, 200 gram twarogu krowiego, 2 łyżeczek czarnuszki, 2 łyżeczek suszonego cząbru, 20 gram masła, soli, czarnego świeżo zmielonego pieprzu. Przygotowanie dania(...)pomidorów koktajlowych i ogórka. Ogórka pokroiłem wzdłuż na ćwiartki, a następnie w około czteromilimetrowe ćwierćplasterki. 500 gram pomidorów koktajlowych pokroiłem na połówki. Całość umieściłem w misce. Dodałem drobno posiekaną szalotkę, sok z połowy cytryny i 3 łyżki oliwy. Doprawiłem szczyptą soli i świeżo zmielonym czarnym pieprzem. Dokładnie wymieszałem i wyłożyłem na talerze obok chaczapuri

Wyprawy kulinarne
Lahmacun - turecka pizza 191

gram mąki pszennej (typ 450), 200 ml mleka 3,2%, 15 gram świeżych drożdży, 1 łyżeczki cukru, 1 czerwonej papryki, 1 zielonej papryki, 1 pomidora, 4 ząbków czosnku, 1 szalotki, 1 cytryny, pęczka natki świeżej kolendry, 250 gram jogurtu greckiego, 2 łyżek majonezu, 2 łyżek koncentratu pomidorowego, 1 łyżeczki kminu rzymskiego, 1 łyżeczki kminku, 1 łyżeczki suszonego tymianku, 1 łyżeczki(...)podwoiło swoją objętość. Czerwoną i zieloną paprykę umyłem i pozbawiłem gniazd nasiennych. Pokroiłem miąższ w drobniejsze kawałki i umieściłem w blenderze. Do papryki dodałem dwa ząbki czosnku, obraną szalotkę, pęczek natki kolendry i obranego ze skórki pomidora. Całość zmieliłem tak, aby kawałki poszczególnych warzyw nadal były widoczne. Powstałą masę połączyłem z mięsem mielonym, dodając również dwie łyżki koncentratu pomidorowego

Wyprawy kulinarne
Kurczak z ananasem po chińsku 208

podany z ananasem i makaronem chow - mein pozwoli na chwilę przenieść się w przestrzeni i zakosztować azjatyckiej kuchni. Do przygotowania dania użyłem: 500 gram mięsa z piersi kurczaka, 4 szalotek, 3 ząbków czosnku, 7 łyżek sosu sojowego jasnego, 1 puszki (350 gram) ananasa, 2 łyżek oleju słonecznikowego, 2 łyżek oleju sezamowego, 3 łyżek nasion sezamu, 400 gram makaronu chow - mein(...)dwie łyżki miodu, dokładnie wymieszałem i odstawiłem na godzinę do lodówki. Na zimnego woka wylałem 2 łyżki oleju słonecznikowego, a następnie dodałem do niego 4 pokrojone wzdłuż na ćwiartki szalotki oraz 3 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku. Całość umieściłem na dużym ogniu i smażyłem przez około minutę uważając, aby czosnek nie przypalił się, gdyż w takim wypadku danie mogłoby stać

Wyprawy kulinarne
Kaszotto z boczkiem, porem i pieczarkami, cudnie kremowe 160

zezłocić. Jeśli puszczą wodę – zwiększcie płomień i odparujcie ją. Pieczarki ściągamy do miseczki, do rondla znowu łyżka masła, łyżka oleju. Podsmażamy cały boczek do lekkiego zarumienienia. Dodajemy do niego szalotkę, stale mieszając smażymy, aż cebula się zeszkli. Wrzucamy pokrojonego pora – mieszamy cały czas, smażymy około 2-3 minuty, aż por zmięknie i zrobi się szklisty. Dodajemy drobno posiekany czosnek, wlewamy(...)kremową. Podajemy od razu, gorące, posypane drobno usiekaną natką pietruszki . Z tej ilości składników otrzymacie 4 średnie porcje kaszotta. SKŁADNIKI 250g pieczarek 1 biała część pora (ok.130-150g) 2 cebulki szalotki (80g) 2 ząbki czosnku 200g kaszy pęczak 100g boczku wędzonego surowego, w cieniutkich plastrach 500ml wrzątku ½ kostki bulionu grzybowego ½ kostki bulionu jarzynowego 100ml jasnego piwa 2 łyżki masła 2 łyżki

Karo in the Kitchen
SAŁATKA NA CIEPŁO Z BULGUREM I GRILLOWANYM KURCZAKIEM 145

tylko dlatego, że zrzucą z ramion wierzchnie okrycia. Prosząc mnie o lżejsze dania, zrzucić chcą również kilka zbędnych kilogramów ;) SKŁADNIKI: 2 piersi z kurczaka 1/2 szkl kaszy bulgur 1 szalotka 1 ząbek czosnku 6-7 pieczarek kilka różyczek brokułu 1 łyżka papryki suszonej w płatkach 1 łyżka suszonych pomidorów w płatkach 1 łyżka oliwy sól pieprz A jak to zrobić(...)Kaszę bulgur zalać wrzątkiem, przykryć naczynie i odstawić na 15 minut. Brokuł ugotować al`dente. Na patelni rozgrzać oliwę, dodać drobno pokrojona szalotkę, płatki papryki i pomidorów. Wszystko wymieszać i dusić około 5 minut pod przykryciem, podlewając 2 łyżkami wody z gotujących się brokułów. Pieczarki pokroić w plasterki i dodać na patelnie, razem z przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Całość smażyć

Kuchnia w opałach
Steki wołowe zawijane w bekonie, na sosie pieczarkowym 144

złote, dlatego dobrze robić to na sporym ogniu i w wyższej temperaturze, stale zawartość patelni mieszając żeby pozwolić pieczarkom szybko odparować. Gdy zmienią kolor – wrzucamy przekrojone na ćwiartki cebulki szalotki, zmniejszamy pod patelnią gaz i mieszamy, aż cebulki widocznie się zeszklą. Wlewamy na patelnię gorący bulion i odparowujemy połowę płynu na niewielkim ogniu, bez przykrycia. Pieprzymy, jeśli jest potrzeba – dosalamy(...)stek z rostbefu 150-200g pieczarek 4 cieniutkie długie plasterki surowego wędzonego boczku 50g (1/4 kostki) zimnego masła pokrojonego na 6 równych plasterków 3-4 malutkie szalotki 200ml wody z ½ kostki bulionowej wołowej lub 200ml bulionu wołowego 1 łyżka oliwy 1 płaska łyżeczka mąki pszennej sól (użyłam do steków soli LAWENDOWEJ ) świeżo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Strata – zapiekanka chlebowa bez strat, nie tylko na śniadanie 172

tłuszczu na patelni, na chrupko. Odsączamy boczek z nadmiaru tłuszczu na papierowym ręczniku i łamiemy na mniejsze kawałki.   Na patelnię wkładamy odrobinę masła i szklimy pokrojoną w półplasterki szalotkę. Liście szpinaku drobno kroimy lub rwiemy. Na 20-30 sekund wrzucamy szpinak na patelnię do cebuli, zmniejszy swoją objętość. Ściągamy szpinak z cebulką do osobnej miseczki.   Pieczarki kroimy(...)baton, gryzka) lub 1,5 bagietki, lub objętościowo- tyle samo pszennego chleba 6 jajek rozmiaru M 300ml mleka 50-100g boczku w cieniutkich plasterkach 250g pieczarek 1 cebulka szalotka 2-3 garści młodego szpinaku, posiekanego 1 szklanka startego sera, najlepiej cheddar 1/3 łyżeczki soli ½ łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej świeżo mielony czarny pieprz masło do smażenia i wysmarowania formy

Karo in the Kitchen
Smażone pierogi w bulionie krewetkowym 104

głębokiego smażenia Bulion: 250 g krewetek  1 łyżka masła klarowanego 1 łyżeczka trawy cytrynowej (suszonej) 2 marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 1 l bulionu krewetkowego 1 szalotka 3 ząbki czosnku 2 cm świeżego imbiru Dodatkowo: natka pietruszki   Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Mięso smażymy(...)powierzchnię. Krewetki na sicie przelewamy gorącą wodą, osuszamy. Wrzucamy na rozgrzane masło, smażymy do ich zrumienienia razem z pokrojonymi w julenkę marchewką, pietruszką i selerem oraz pokrojoną w krążki szalotką. Pod koniec smażenia dodajemy pokrojony czosnek i imbir, zalewamy gorącym bulionem, dodajemy trawę cytrynową. Całość gotujemy 15 min na wolnym ogniu. Pierogi nakładamy na głęboki talerz, zalewamy bulionem, podajemy

R'n'G Kitchen
Sałatka z łososiem i pomelo 181

pomelo na tajską nutę. Przepis na to danie pochodzi z książki "Chinatown Kitchen". Składniki : filet z łososia (250-300g) 100-200g pomelo garść kiełków fasoli 2 szalotki pół ogórka kilka listków mięty kilka listków kolendry 1 łodyga trawy cytrynowej 1 czerwona papryczka chili sok z połowy limonki 2 łyżeczki cukru 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka oliwy(...)delikatnie skórę, a łososia podzielić na kawałki wielkości kęsa. Pomelo obrać ze skórki i błonek, podzielić na mniejsze kawałki i w dużej misce połączyć z kiełkami fasoli, drobno posiekaną szalotką, ogórkiem, miętą i kolendrą, następnie dodać łososia. W moździerzu utłuc trawę cytrynową pokrojoną w cienkie plasterki z papryczką chili, dodać sok z limonki, cukier i sos sojowy, ubić i dokładnie

Codzienne Gotowanie
Czarne fettuccine z parowanym pstrągiem i warzywami 167

przygotowanie jakiegoś fajnego deseru.  2 porcje Składniki:  2 pstrągi 4 plastry cytryny mały brokuł 4 gniazdka makaronu fettuccine z dodatkiem atramentu z kałamarnicy 1 duży pomidor 1 szalotka 4 ząbki czosnku pęczek pietruszki pieprz cytrynowy i sól do smaku odrobina oliwy Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Wypatroszone pstrągi myjemy, doprawiamy  solą i pieprzem cytrynowym z obu stron(...)czasie gotujemy makaron zgodnie z instrukcją na opakowaniu i przyrządzamy prosty sos. Na patelni z odrobiną oliwy smażymy pomidora obranego ze skórki i pokrojonego w kostkę, dodajemy posiekaną szalotkę i czosnek wszystko doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Jeżeli lubicie bardziej ostro możecie dodać kilka kropli Tabasco. Pstrągi oddzielamy od ości, nie bójcie się bardzo fajnie odchodzą. Układamy na wcześniej

Niezły Młynek
Pieczony łosoś z kiszoną kapustą curry 229

SKŁADNIKI Ryba: 600 g fileta z łososia 1 cytryna sól morska pieprz cytrynowy kilkanaście gałązek kolendry oliwa z oliwek  Kiszona kapusta curry: 200 g kiszonej kapusty - posiekanej 2 szalotki - drobno posiekane 1 ząbek czosnku - posiekany 1 łyżeczka masła oliwa z oliwek 1 łyżeczka czerwonej pasty curry 1 łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki startego imbiru 150 ml mleczka kokosowego(...)kilka gałązek kolendry i skrapiamy oliwą z oliwek. Zawijamy w folię i wkładamy do piekarnika na 20 minut. Przygotowujemy kapustę curry.  Na patelni podgrzewamy oliwę z masłem. Przesmażamy szalotkę z czosnkiem. Gdy lekko się zeszklą dodajemy pastę i przyprawę curry. Smażymy razem na małym ogniu prze pół minuty.  Dodajemy mleczko kokosowe, śmietankę i imbir. Gotujemy często mieszając przez

Moje Kuchenne Rewelacje
Cytrynowe risotto z cydrem i grillowany łosoś teriyaki 141

Pyszne, lekkie i świeże risotto z dodatkiem skórki cytryny oraz cydru z przepysznym łososiem w marynacie teriyaki to danie, które zachwyci niejedno podniebienie. Składniki (na 2 porcje): 1 szalotka 1 ząbek czosnku 120 gram ryżu Arborio 1 łyżka oliwy z oliwek 100 ml cydru 400 ml bulionu 60 gram startego parmezanu szczypta soli i pieprzu skórka otarta(...)cytryny, 2 łyżki sezamu, 1 łyżka oleju sezamowego, Składniki marynaty mieszam, umieszczam w nich umyte i osuszone filety łososia. Marynuję minimum 30 minut. Na oliwie z oliwek smażę posiekaną szalotkę, skórkę z cytryny i czosnek. Dodaję ryż i smażę 3-4 minuty. Wlewam cydr i duszę całość na średnim ogniu przez chwilę. Następnie wlewam pierwszą porcję bulionu

Mango Papaja
Sałatka z pęczakiem, pomidorami i fetą 160

węglowodanów i rozpuszczalnego błonnika, a także witamin i minerałów. Jedzmy więc kasze na zdrowie!   Składniki: 1 szklanka kaszy pęczak 250 g żółtych i czerwonych pomidorków koktajlowych 1 cebulka szalotka, drobno posiekana 1 podłużna papryczka chili, bardzo drobno posiekana 2 ząbki czosnku, bardzo drobno posiekane 6 rzodkiewek, pokrojonych w ćwiartki garść płatków migdałów duża garść natki pietruszki, drobno posiekanej duża(...)sól i świeżo zmielony pieprz Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonym wrzątku około 20 minut, odcedzamy i studzimy. Przesypujemy kaszę do dużej miski, dodajemy pomidorki pokrojone w ćwiartki, papryczkę chili, szalotkę, rzodkiewkę, płatki migdałów, czosnek, zioła i rukolę. Mieszamy wszystkie składniki, dodajemy pokruszoną fetę, skórkę otartą z cytryny. Przyprawiamy solą, pieprzem, skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą

Smakowity Blog Kulinarny