boczkiem. Wyszło nie tylko smacznie ale i ciekawie. Składniki: 800 gram wołowego mięsa mielonego 2 małe marchewki 1 pietruszka Kawałek selera 100 gram chudego boczku parzonego szczypior 4 szalotki Bulion około ½ l Mąka Olej do smażenia Sól Pieprz Wykonanie: Marchew, seler i pietruszkę ścieramy na tarce warzywnej, szczypiorek kroimy na małe kawałki. Boczek bardzo drobno siekamy lub przez kilka sekund(...)wszystkich zrazów, rozwijamy z foli i obtaczamy w mące. Obsmażamy na patelni z niewielką ilością oleju. Po obsmażeniu wyjmujemy roladki i na tej samej patelni przesmażamy obrane i przekrojone szalotki. Ponownie umieszczamy zrazy i podlewamy bulionem. Dusimy pod przykryciem do miękkości mięsa ok. 40 minut ( zależnie od wołowiny ). SMACZNEGO. (function(i,s,o,g,r,a,m){i['GoogleAnalyticsObject
Smaki EwyMoże i Was zainspiruje. Chrupiący boczek idealnie spaja całość. Polecam. Składniki: 150 gram chudego boczku parzonego Czarna fasola z puszki Mieszanka : groszek z marchewką i kukurydzą ( kartonik ) 1 cebula szalotka 2 kiszone ogórki Pieczarki marynowane ( mały słoik ) Kilka suszonych pomidorów w oleju Majonez light około 2 łyżek Sól Pieprz Natka pietruszki Wykonanie: Boczek kroimy w cienkie plasterki a następnie(...)chrupkości. Po usmażeniu przekładamy na talerzyk wyłożony ręcznikiem papierowym aby pozbyć się nadmiaru tłuszczu. Mieszankę warzywną odsączmy i wykładamy do miski. Fasolę dodatkowo przepłukujemy wodą i pozostawiamy do odcieknięcia. Szalotkę drobno siekamy, ogórki i pomidory kroimy w słupki. Natomiast pieczarki kroimy w plasterki. Na koniec dodajemy część wystudzonego boczku, majonez. Całość doprawiamy solą i pieprzem. Mieszamy. Sałatkę posypujemy pozostałym boczkiem
Smaki Ewykrwi. Ponadto jest skarbnicą kwasu foliowego, tak ważnego dla kobiet w ciąży. SKŁADNIKI: * kasza bulgur – 0,5 szkl * bób – ok. 100 g * czosnek – 1 ząbek * szalotka – 1 szt * orzeszki pinii – 0,5 szkl * natka pietruszki, mięta, kolendra, koperek * sok z cytryny * sól, pieprz * oliwa z oliwek dobrej jakości SPOSÓB PRZYRZĄDZENIA: Wypłukaną w zimnej wodzie kaszę(...)minut nie mieszając już ponownie w trakcie gotowania – kasza musi wchłonąć cały płyn. Umyty bób gotujmy do miękkości z gałązką koperku, odcedzamy, studzimy, obieramy ze skórek. Czosnek oraz szalotkę siekamy, dodajemy do ugatowanej kaszy. Wrzucamy bób.orzeszki pinii oraz posiekane zioła, doprawiamy sokiem z cytryny, solą oraz pieprzem. Polewamy odrobiną oliwy i zajadamy! Smacznego
Ostra na Słodkososem musztardowym na winie i frytkami Składniki: 4 filety z tuńczyka (świeże lub mrożone) 2 łyżki oliwy sól morska biały pieprz Sos do tuńczyka: 1 szalotka 2 ząbki czosnku 2 łyżki masła 1 pęczek świeżej natki pietruszki 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżka octu balsamicznego 100 ml białego wytrawnego wina(...)osuszyć, skropić oliwą, oprószyć solą i pieprzem, ułożyć w naczyniu żaroodpornym, wstawić do nagrzanego piekarnika do 185 stopni na 20 minut. W osobnym garnku rozpuścić masło, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, zarumienić. Podlać winem, zostawić do odparowania, dodać ocet balsamiczny, musztardę, po jednej szczypcie soli, pieprzu i cukru. Połączyć składniki, dodać śmietankę, zredukować. Na koniec dodać posiekaną natkę pietruszki. Sposób
Wino Francja Kuchniaminut (sprawdźcie na opakowaniu). Makaron odcedzamy, mieszamy z łyżką oliwy, żeby się nie posklejał. Zostawiamy go pod przykryciem. W rondlu rozpuszczamy masło. Dodajemy pokrojone w cienkie półplasterki szalotki, drobno pokrojony ząbek czosnku i zmielony pieprz. Całość szklimy na średnim ogniu mieszając, żeby nie spalić czosnku, bo będzie gorzki. Wlewamy śmietanę kremówkę, wrzucamy posiekany koper. Gotujemy razem około(...)kremówki ½ szklanki startego parmezanu łyżeczka grubo mielonego czarnego pieprzu 2 łyżki masła 2 łyżki kaparów z zalewy 1 czubata łyżka posiekanego koperku 1 czerwona cebula lub 2 szalotki 1 ząbek czosnku 200g suchego makaronu, z tych długich– bucatini, bavette, tagliatelle, fettucine, linguine 1 łyżka oliwy z oliwek sól
Karo in the Kitchenudział w konkursie – stąd lokowanie produktu. Składniki: (dla 2 osób) 2×125 g długoziarnistego ryżu z dzikim UncleBen’s 1 duża pierś z kurczaka 2 małe szalotki 1 łyżka przyprawy do kurczaka * 1/3 łyżki czubrycy białej * około 21/2 łyżki oleju 1/3 szklanki wody + 2 płaskie łyżeczki mąki ziemniaczanej 11/2 łyżki posiekanej zielonej pietruszki pieprz do smaku Przygotowanie(...)smaczniejsze, gdy spędzi odpowiednią ilość czasu w lodówce w przyprawach. Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kurczaka wyjmujemy z lodówki. Na patelni podsmażamy na minimalnej ilości tłuszczu pokrojone szalotki. Następnie dodajemy około 2 łyżki oleju i całe mięso. Kurczaka smażymy na średnim ogniu. Gdy kurczak będzie podsmażony dolewamy do niego 1/3 szklanki wody z mąką ziemniaczaną (dokładnie wymieszaną). Całość
Słodkie okruszkiryby solimy i pieprzymy. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła, wysmażamy na chrupko centymetrowe plasterki bekonu. Zdejmujemy z patelni, odkładamy. Na pozostałym na patelni tłuszczu szklimy drobno pokrojoną cebulę lub szalotki. Gdy się zeszklą – zdejmujemy, dodajemy do boczku. Rozpuszczamy pozostały tłuszcz i smażymy śledzie partiami po 2-3 minuty z obu stron, delikatnie przewracamy je na patelni żeby się nie porozpadały(...)wędzonego boczku w cienkich plastrach 1 łyżka musztardy Dijon 1 łyżka octu jabłkowego (albo octu z białego wina) 1 łyżka oleju rzepakowego 1 średnia czerwona cebula lub 2 szalotki 2 łyżki stołowe posiekanej natki pietruszki pieprz Zapisz
Karo in the Kitchenproblemami skórnymi- poprawia ogólny wygląd cery oraz usprawnia działanie wątroby. Uwierzcie, że smak tej zupy budzi chęć na dokładkę, a to chyba najlepsza rekomendacja. Składniki: 2 pęczki botwinki 2 szalotki 3 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 marchewki 1 korzeń pietruszki 2 łodygi selera naciowego 200 ml koncentratu barszczu 200 ml mleka kokosowego liść laurowy szczypta kuminu szczypta(...)ziaren kolendry sól pieprz sos sojowy olej Do podania: makaron ryżowy szczypiorek limonka Przygotowanie: Na dnie garnka rozgrzewamy olej i podsmażamy drobno pokrojone szalotki, po chwili dodajemy posiekany czosnek i imbir oraz pokrojone marchewki, pietruszkę, seler naciowy, buraczki z botwinki (liście i łodygi dodamy pod koniec gotowania). Mieszamy i dusimy około 5 minut. Po tym czasie dodajemy przyprawy: kumin, kolendrę
Smakowity Blog Kulinarnyupalne dni nasze kubki smakowe "domagają" się lekkich i zwiewnych potraw. Smakuje na gorąco, jak i na zimno. Składniki 3 młode marchewki 1 pietruszka 1 mały seler 2 szalotki 100 g ryżu 1/2 łyżki masła klarowanego 1 pęczek koperku 50 ml mleka 1,5% sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Marchew, pietruszkę(...)seler ścieramy na tarce do jarzyn. Szalotkę siekamy i razem z jarzynami i ryżem podsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Oprószamy solą, zalewamy wrzątkiem (1,5l ) i gotujemy do miękkości ryżu. Dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem. Zabielamy mlekiem. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchenjakie pyszne. Pierwszy raz robiłam i wiem, że nie ostatni, mniam:). Zapraszam serdecznie do wypróbowania przepisu! JAJECZNICA Z BOTWINKĄ. Składniki: 6 dużych jajek pęczek botwinki bez buraczków 2 cebule szalotki 6 łyżek posiekanego szczypiorku 4 - 5 łyżek masła sól pieprz ziołowy pieprz czarny Sposób przyrządzania: Cebulę szalotkę obrać i pokroić w kostkę. Botwinkę oczyścić, umyć, osuszyć i pokroić na kawałki
Zakątek rozkoszy kulinarnychpółplasterki. Miseczka numer cztery za nami. W dużym garnku rozgrzewamy mocno dwie łyżki oliwy, rumienimy boczek i jednocześnie szklimy cebulkę. Zajmie to około 3-4 minut. Do zeszklonych szalotek i mocno pachnącego boczku wrzucamy jarzyny – selery, pietruszkę i marchew. Dodajemy pozostałe 3 łyżki oliwy i smażymy całość razem, co jakiś czas mieszając, około 10-12 minut – całość powinna być(...)talerzach dodatkowo posypujemy parmezanem startym na drobnych oczkach tarki. Zupę podajemy gorącą. Sami powiedzcie, kolor zachęca do jedzenia, prawda? SKŁADNIKI 50g wędzonego surowego boczku lub pancetty 2 cebule szalotki 200g zielonych szparagów 1 mała cukinia 250g ½ małego selera 150g 1 pietruszka 60-80g 1 marchewka 150g 1 średni por 200g fasolki zielonej lub masłowej 250g brokułu 100g zielonego groszku
Karo in the Kitchenświetnie sprawdzą się grzanki. Zupę można udekorować także groszkiem czy np. przesmażonymi pieczarkami. Krem z zielonego groszku z mascarpone: 400 g zielonego groszku (wyłuskanego lub mrożonego) 4 spore cebule szalotki 4 średnie ziemniaki 200 ml białego wytrawnego wina (3/4 szklanki) 750 ml bulionu warzywnego (3 szklanki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone (można zastąpić dwoma łyżkami gęstej śmietanki(...)pieprz do podania: dodatkowy groszek, grzanki czosnkowe (lub groszek ptysiowy ) listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content=''; document.write(" "); W garnku rozgrzewamy dwie łyżki oliwy z łyżką masła. Podsmażamy szalotki pokrojone na plasterki. Gdy się zeszklą, wlewamy białe wino. Pozwalamy mu się gotować ok. 2-3 minuty, aż alkohol wyparuje. W tym czasie obieramy ziemniaki i kroimy je w mniejsze
Poezja smakudanie Wam posmakuje. ;) * SKŁADNIKI na 4 porcje Polędwiczki: 2 polędwiczki wieprzowe pieprz ziarnisty sól morska klarowane masło Sos rabarbarowy: 6 łodyg rabarbaru 1 laska wanilii 1 laska cynamonu 2 szalotki 1 łyżka klarowanego masła szczypta płatków chili 100 ml octu winnego rosso 50-80 g cukru biały pieprz Purée: kilka ziemniaków (ok. 600 g) bouquet garnis* gałka muszkatołowa sól(...)plastry. Gotowe polędwiczki wykładaj na sos rabarbarowy. Sos rabarbarowy Łodygi rabarbaru obierz, jeśli skórka jest gruba. Następnie pokrój na kawałki. W rondelku rozgrzej masło i wrzuć drobno posiekane szalotki, laskę cynamonu, oraz rozkrojoną na pół wanilię. Cebulkę smaż do zeszklenia. Później wrzuć rabarbar, zalej octem winnym i zasyp cukrem. Gotuj na mały ogniu przez pół godziny, aż rabarbar całkowicie się
Food Squarerisotto, naszpikowane umami. Kremowy ryż ugotowany z wywarem szparagowym, połączony z pure szparagowym i chrupiącymi kawałkami. Składniki: 500 g zielonych szparagów 350 g ryżu risotto Uncle Ben's 1 szalotka 100 g startego parmezanu 3 łyżki oliwy 3 łyżki masła 1,5 l wody 120 ml białego wytrawnego wina sól, biały pieprz i sok z cytryny do smaku 1 łyżeczka(...)gotuj 15 minut, zmiksuj, dopraw do smaku, przetrzyj przez sito (do risotto będziesz potrzebować ok. 1000 ml wywaru). W rondlu rozgrzej oliwę z łyżką masła, zeszklij posiekaną szalotkę, dodaj ryż i smaż aż będzie błyszczący (2-3 min.), od czasu do czasu mieszając. Dodaj wino, smaż minutę. Dolej jedną chochlę gorącego wywaru, gotuj na małym ogniu mieszając
SzczyptaSmaQjajko sól, pieprz i szczypta gałki muszkatołowej 12 -14 plastrów makaronu lasagne 100 g sera gouda startego sos łyżka oliwy 4 ząbki czosnku 1 duża szalotka 400 g pomidorów w całości (1 puszka) 1 łyżka cukru trzcinowego garść świeżej bazylii sól i pieprz do smaku Ciekawe rozwiązania znajdziecie tutaj Przygotowanie: Kurczaka kroimy w małą kostkę(...)Następnie do pozostałej części dodajemy posiekany szpinak i kurczaka ostudzonego. Wszystko łączymy na gładką masę. sos na rozgrzanej patelni na oliwie podsmażamy posiekaną w mała kostkę szalotkę i czosnek, dodajemy cukier trzcinowy, wszystko podsmażamy i dodajemy pomidory w puszce. Na sam koniec dodajemy porwaną bazylię i doprawiamy. Gotowym sosem wypełniamy spód naczynia do zapiekania. W garnku gotujemy
Niezły Młynek