czasu użycia przechowywać w lodówce. Wówczas przygotowanie sałatki zajmie nam chwilę. SKŁADNIKI / 2-3 porcje SAŁATKA ¹⁄₃ szklanki komosy ryżowej 50 g listków szpinaku ¹⁄₂ papryczki chili 1 mała szalotka ¹⁄₂ mango 1 awokado 25 g fety cząstki cytryny do wyciśnięcia 1 łyżka oliwy 1 łyżka posiekanej świeżej mięty 1 łyżka posiekanego szczypiorku sól, pieprz KURCZAK 1 pierś kurczaka 1 łyżeczka ziaren(...)gotujemy pod przykryciem przez około 25 minut, aż komosa będzie miękka i wchłonie cały płyn. Otwieramy, odparowujemy i całkowicie studzimy. Doprawiamy solą i pieprzem. Szpinak, papryczkę chili i szalotkę bardzo drobno siekamy (można użyć malaksera). Mieszamy z ostudzoną komosą oraz posiekaną miętą. Doprawiamy solą i pieprzem. Skrapiamy sokiem z ćwiartki cytryny oraz 1 łyżką oliwy. Delikatnie mieszamy. Wykładamy
cool and mintyobranych ze skórki zmiksowanych w blenderze 2 pomidory również obrane ze skórki , zaparzone i pokrojone w kostkę 1 cebula średniej wielkości pokrojona drobno w kostkę 2 małe szalotki również pokrojone drobno 4 ząbki czosnku przekrojony na 4 sól morska i pieprz grubo mielone suszona bazylia i oregano do smaku 100 ml białego wytrawnego wina 4 łyżki oliwy(...)ziołami lądują w misce . Wyrabiamy mięso tak by połączyć wszystkie składniki. Odstawiamy na kilka chwil. Następnie w rondelku z podwójnym dnem na oliwie z oliwek szklimy cebulę i szalotkę dodajemy czosnek i często mieszając podsmażamy około 5 minut ,tak by nie usmażyć czosnku ponieważ stanie się gorzki. Dodajemy białe wino odrobinkę wody i redukujemy dodając przecier z naszych pomidorów
Viola cooks with passionbardzo sycący. Polecam i zapraszam! PODUDZIA Z RYŻEM I CZERWONĄ PAPRYKĄ. Składniki na 4 porcje: 4 udka kurczaka 2 łyżki oleju 4 małe szalotki 2 ząbki czosnku 300 g ryżu 2 czerwone papryki 600 ml gorącego bulionu słodka papryka ostra papryka pieprz czarny sól zioła prowansalskie Sposób przyrządzania(...)Podudzia z kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć solą, pieprzem czarnym, słodką i ostrą papryką. Odstawić w chłodne miejsce na 30 minut. Cebulę szalotkę obrać i pokroić w kosteczkę. Czerwoną paprykę oczyścić z gniazd nasiennych, umyć i pokroić w paski. Podudzia z kurczaka obsmażyć na oleju i odłożyć na talerz. Na tym samym tłuszczu smażyć 2 minuty pokrojoną cebulę, dodać czosnek
Zakątek rozkoszy kulinarnychpieprz Sos Salsa: ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ czerwona papryka pęczek szczypiorku szalotka kapary 4 łyżki oliwy z oliwek sok z cytryny 4 łyżki soku pomidorowego 1 łyżeczka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru sól pieprz ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Zmiksować składniki na naleśniki.Dodać posiekane zioła(...)Odstawić. Zrobić teraz sosy: - jogurt grecki wymieszać z sosem sojowym(ok.1 łyżki ale to rzecz gustu) --paprykę oczyścić i pokroić drobno w kostkę.Szczypiorek opłukać i drobno posiekać.Szalotkę obrać i pokroić w kostkę.Kapary posiekać(też według swojego gustu).Składniki wymieszać z oliwą,sokiem cytrynowym i sokiem pomidorowym oraz octem balsamicznym ,doprawić cukrem,solą i pieprzem.Szparagi odsączyć
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkidodatkiem warzyw mrożonych, marchwi, brokułów i kalafiora. Doprawiony aromatycznymi przyprawami i czosnkiem. Doskonałym uzupełnieniem są grzaneczki czosnkowe. mała dynia (dobra cena KLIK) 2 małe cukinie 3-4 szalotki marchewka, brokuł, kalafior u mnie z mrożonki ( po 3-4 różyczki kalafiora i brokuł, marchew –kilkanaście talarków) 3-4 ząbki czosnku 4 łyżki masła ziele angielskie 2 kulki listek(...)jogurt lub śmietana do zabielenia grzanki czosnkowe Dynię i cukinię myję, z dyni wycinam nasiona i kroję razem z cukinią na mniejsze kawałki. W garnku podsmażam, na maślw szalotki pokrojone w piórka i plasterki czosnku, dodaję cukinie i dynię, podsmażam wszystko razem dodaję przyprawy i resztę warzyw. Warzywa zalewam wrzątkiem i gotuję do miękkości, jakieś 15 minut
Takie tam pichcenieobiadowa, którą przygotujemy w zaledwie 20 minut. Świetnie sprawdzi się jako danie do pracy lub szybki obiad. Składniki: olej kokosowy do smażenia 2-3 ząbki czosnku papryczka chilli 2 szalotki 300g tofu marchewka sos sojowy 20-30g suszonych grzybów mun ½ słoiczka pędów bambusa opakowanie makaronu ryżowego do podania sos słodko kwaśny Sposób wykonania: Grzyby mun zalewamy wrzątkiem lub bulionem(...)minut. Odcedzamy. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy krótko (około pół minuty) posiekany w cienkie plasterki czosnek. Dodajemy posiekaną papryczkę chilli oraz plasterki szalotki i smażymy do zeszklenia a następnie dodajemy pokrojony w kostkę tofu oraz posiekaną w małe słupki marchewkę. Po około 3 minutach dodajemy sos sojowy, grzyby mun, pędy bambusa, zmniejszamy ogień i przesmażamy
Pyry na Gazwpisu: 8 przepisów na zupy krem Przepis na zupę z zielonego groszku Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 15 min Składniki 400g mrożonego zielonego groszku Poltino ząbek czosnku szalotka około 2 szklanek bulionu 2 łyżki masła łyżka oleju sól i pieprz do smaku grzanki do podania Przepis 1 Szalotkę i czosnek siekamy. Podsmażamy na oleju, dodajemy zamrożony groszek
Kuchnia Bazyliipyszne, orientalne danie przygotujemy w 20 minut. Jego złożony, pikantno-słony smak świetnie komponuje się z ryżem bądź makaronem ryżowym. Składniki: 3 ząbki czosnku 3 szalotki olej kokosowy do smażenia świeży imbir wielkości kciuka papryczka chilli 250g tofu jedna pierś z kurczaka (w wersji wegetariańskiej pominąć) 500g fasolki szparagowej sól, czarny pieprz ciemny sos sojowy ½ pęczka natki pietruszki(...)Fasolkę gotujemy w osolonym wrzątku z dodatkiem łyżeczki cukru al dente. Odsączamy. Na rozgrzanym woku lub dużej patelni roztapiamy olej kokosowy i podsmażamy krótko posiekany w cienkie plasterki czosnek, szalotki, chilli oraz starty imbir. Dodajemy pokrojone w niewielką kostkę tofu oraz doprawioną solą i czarnym pieprzem pierś z kurczaka i przesmażamy razem. Gdy tofu i kurczak są ładnie podsmażone dodajemy
Pyry na GazKurczak w cytrynie i oregano bardzo dobrze smakuje z ryżem. Składniki: 10 kawałków kurczaka (pałki, udka) 2 cytryny 3-4 gałązki świeżego oregano lub 2 łyżki suszonego 2 niewielkie szalotki, poszatkowane 1 ząbek czosnku 1/2 łyżeczki płatków papryki lub słodkiej papryki 100 ml białego wina 200 ml bulionu drobiowego lub warzywnego 1 łyżka oleju sól, pieprz cukier najlepiej brązowy(...)żaroodpornego na patelnię, na której smażyliście kurczaka (jeśli w piekarniku używaliście tej samej patelni, po prostu zostawcie miękką cytrynę na niej). Patelnię ustawić na średnim ogniu. Dodać oregano, poszatkowaną szalotkę, zmiażdżony czosnek, paprykę i tak podsmażać mieszając przez ok. 1 minutę. Dodać wino i zamieszać dokładnie. Podgrzewać ok. 2 minuty redukując płyn o połowę. Dodać bulion. Gotować ok. 5 minut
Pociąg Do Kuchniżaden problem – świetnie sprawdzi się tutaj np szynka konserwowa, wędzona pierś z kurczaka… Chętnie przekonam się jakie są Wasze pomysły Do przygotowania sałatki potrzebujemy: 1 drobno posiekaną szalotkę 1/2 pęczek pietruszki 6 łyżek wegańskiego twarogu (jeżeli nie macie problemów po „mlecznych” produktach możecie użyć gęstego jogurtu i majonezu) sól, pieprz sok z cytryny (do smaku(...)ogórki gruntowe lub 1/2 wężowego (usunęłam środek z nasionami) 80 g krabów (krewetek, łososia lub innej ryby ale możecie też dodać np grillowanego kurczaka) Do miski dodajemy drobno posiekaną szalotkę, drobno pokrojone ogórki, posiekana pietruszkę oraz mięso (sami zdecydujcie co dodacie). Wymieszajcie dodają serek, przyprawy i sok z cytryny. Sałatkę przechowujcie w lodówce przez kilka godzin lub najlepiej przez
Szybko Tanio SmaczniePodawaj schłodzony jako sos do mięsa, ryby itp. Sałatka z kaszy bulgur i natki pietruszki Składniki: Kasza bulgur – 60g Sok z 2 limonek Pęczek natki pietruszki ½ pęczka świeżej mięty Szalotki – 2 sztuki Oliwa z oliwek – 3 łyki Miód – 2 łyżki Sól, pieprz Opcjonalnie – pomidor lub granat Wykonanie: Kaszę bulgur gotujemy w lekko osolonej wodzie, a następnie studzimy. Dodajemy do niej(...)drobno posiekaną natkę pietruszki, miętę i szalotki. Całość doprawiamy do smaku solą i pieprzem i mieszamy z oliwą z oliwek, miodem i sokiem z limonek. Opcjonalnie do sałatki można dodać drobno posiekanego pomidory, albo granat. Kurczak marokański Składniki: Udka z kurczaka (najlepiej bez skóry i kości) – 700g Sumak – 3 łyżeczki Kardamon mielony – 1 łyżeczka Przyprawa Ras el Hanout – 2 łyżeczki
Kuchnia Bon Appetitkiełbaskę można długo przechowywać, to dobry pomysł na przekąskę do wina dla niespodziewanych gości. Składniki: puszka ślimaków śródziemnomorskich (odsączonych z zalewy) 50 g kiełbasy chorizo (pół kiełbaski) szalotka lub cebula 8 pomidorków koktajlowych pokrojonych na połówki oliwa lub masło klarowane do smażenia Przygotowanie: Szalotkę siekamy i podsmażamy, dodajemy pokrojoną na plasterki kiełbasę. Po 5 minutach, kiedy
Ugotowane pozamiataneplus za nienagrzewające się uchwyty, co w tanich garnkach jest dosyć częste. Dlatego można go przenosić z kuchenki nawet bez ściereczki. Serio! Składniki: 1 kg mięsa wieprzowego gulaszowego 4 szalotki 3-4 ząbki czosnku 2 kolorowe papryki ½ papryczki chili 1 szklanka fasoli Jaś 40 dag dyni 1 marchewka 1 szklanka przecieru pomidorowego 3 -4 szklanki bulionu warzywnego 1 łyżeczka majeranku(...)smaku Pęczek natki pietruszki Jak wykonać ? Fasolę Jaś namoczyć dzień wcześniej w zimnej wodzie,ugotować prawie do miękkości, odcedzić. Mięso umyć, pokroić w grubszą kostkę, obrane szalotki pokroić na ćwiartki, czosnek przecisnąć przez praskę.W garnku rozgrzać olej, wrzucic mięso, cebulę i czosnek, doprawić przyprawą do mięs, dodać liść laurowy i przesmażyć pod przykryciem 10 minut, następnie dodać resztę
Wanilia i Kardamonsałatek Przepis na zupę z pieczonej papryki Drukuj przepis Porcji: 3-4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 800 g czerwonej papryki 4 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki oliwa z oliwek około 0,5-1l bulionu łyżka słodkiej mielonej papryki płaska łyżka cukru pieprz i sól do smaku Przepis 1 Paprykę pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy na kawałki o szerokości(...)około 2 cm. Wykładamy na blaszkę i polewamy oliwą z oliwek. 2 Na blaszkę wykładamy także nieobrane ząbki czosnku oraz całe szalotki. 3 Pieczemy wszystkie warzywa około 40 minut w piekarniku nagrzanym 200 stopni. Kiedy papryka zacznie się zrumieniać, wyciągamy ją z piekarnika. 4 Paprykę przekładamy do garnka, a cebulę i czosnek obieramy z łupinek i dodajemy do papryki
Kuchnia Bazyliiwypróbowania przepisu. SKŁADNIKI: - spaghetti Malma N 41 Makaron ugotuj według instrukcji na opakowaniu. SOS DYNIOWY: - 1/3 małej dyni piżmowej - 7 łyżek oliwy z oliwek - 3 ząbki czosnku - 1 szalotka - 1/4 pęczka natki pietruszki - śmietana kremowa - 1/4 łyżeczki kurkumy - szczypta cynamonu - szczypta chili - szczypta imbiru - szczypta kardamonu - 100 ml wody Na oliwie zeszklij czosnek i posiekaną szalotkę, dodaj pokrojoną
SMYKWKUCHNI