szalotka - 3092 przepisów (strona:78/207)

Krem kukurydziano-dyniowy z marchewką i kluseczkami serowymi 209

zdrowa.   Nie warto zagłuszać jej dodatkowymi przyprawami.  Nakarmicie nią całą rodzinę. W to nie wątpię! Składniki: Zupa: 1 kg dyni 3 marchewki 1 puszka kukurydzy 2 szalotki 100 ml mleka kokosowego 1 ząbek czosnku 2 łyżki masła klarowanego ghee 1 łyżeczka startego świeżego imbiru Szczypta mielonego imbiru do smaku Gałka muszkatołowa do smaku Pieprz Cayenne do smaku(...)pietruszki 4 łyżki mąki pszennej Sól do smaku Sposób przygotowania: Dynię i marchewkę obieram ze skórki, myję, dynię kroję w kostkę a marchewkę w talarki, kukurydzę osączam z zalewy. Szalotkę kroję na ćwiartki, czosnek obrany zostawiam w całości. W garnku rozgrzewam klarowane masło, dodaję wszystkie warzywa, starty świeży imbir, zalewam wodą, tyle aby wystawała ponad cm nad warzywami, solę

Wanilia i Kardamon
Zdrowa przyprawa domowa Curry 205

cynamon- pół łyżeczki pepperoni lub chili kolendra- 1 łyżeczka nasion kumin- 1 łyżeczka nasion gałka muszkatałowa- starta na tarce 1/2 gałki goździki- pół łyżeczki nasion gorczyca- pół łyżeczki  szalotka- 2 gramy wysuszonej ( jeżeli chcemy, jeżeli nie nie musi być) oliwa- łyżeczka tylko i wyłącznie gdy robimy do dania  na świeżo, bo gdy mieszankę do stania to nie Sposób(...)mieszanka przypraw, która przedłuża życie i często przeciwdziała nowotworom, ponieważ ma swoim składzie kozieradkę, pepperoni (albo chili), kardamon oraz kurkumę, cynamon, który zmniejsza wchłanianie tłuszczu w komórkach, czosnek i szalotkę – ułatwia ona trawienie i likwiduje wzdęcia; ponadto skórki limonki, które są naszpikowane składnikami chroniącymi serce

pichciszto
Zupa pomidorowa z krewetkami 183

królewskich 2 ząbki czosnku pół szklanki passaty szklanka wody przyprawy suszone: sól, pieprz, łyżeczka vegety natur, liść laurowy, 2 ziela angielskie, tymianek, pietruszka pęczek świeżej natki pietruszki 1 szalotka 1,5 łyżki oliwy z oliwek Przygotowanie: 1. Na rozgrzanej oliwie podsmażcie pokrojony w talarki czosnek i do zeszklenia pokrojoną drobno szalotkę. Po tym czasie dodajcie pomidory pokrojone

Zasmakuj Kuchni
Zupa z kasztanów 150

minęło 15 minut a zupa była ugotowana, zmiksowana i mogłam ją podawać. Do przygotowania zupy (4 bulionówki, dość pełne) potrzebujemy (oryginalny przepis Johann Lafer dla Kenwood) : 2 szalotki 500 ml bulionu (ja miałam akurat pod ręką cielęcy) 180 g ugotowanych kasztanów jadalnych (kupiłam gotowe) 100 ml koniaku (w oryginale biały portwein) 100 ml śmietany kremówki + odrobinę do dekoracji (można zastąpić(...)śmietanką kokosową) pietruszka posiekana do dekoracji tłuszcz do smażenia (w oryginale 50 g, ale ja dałam 1 łyżkę masła ) sól, pieprz do smaku (dość sporo, bo zupa jest słodkawa) Szalotki obieramy i podsmażamy w garnku aż będą szkliste (2-3 minuty na średnim ogniu) po czym dodajemy kasztany. Po chwili dodajemy koniak, bulion i śmietanę. Całość chwilę gotujemy po czym

Szybko Tanio Smacznie
Sałatka ziemniaczana. 166

Niektórzy powiedzą, że i tak najważniejszy jest sos. Może i tak. Składniki: 300 g ugotowanych ziemniaków sałatkowych (można kupić gotowe) 4 rzodkiewki 4 łyżki startej marchewki 1 mała szalotka 1 łyżka kaparów 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu greckiego 2 łyżeczki musztardy Dijon 3 łyżki posiekanej natki pietruszki sól i pieprz Wykonanie: Ugotowane ziemniaki pokroić w około(...)kawałki, jeżeli są małe (najlepiej), to w ćwiartki. Marchewkę zetrzeć na tarce o grubych oczkach, rzodkiewkę pokroić w grubsze, a szalotkę w bardzo cienkie plasterki. Połączyć jogurt z majonezem i musztardą. Dodać pozostałe składniki i dokładnie, ale delikatnie wymieszać. Dodać sól i pieprz do smaku. Pozostawić na 30 minut dla połączenia smaków

zadanie-gotowanie
Orientalny pilaw z pełnoziarnistego ryżu 165

pieczonej perliczki , ale jestem pewna że równie dobrze będzie pasował w wersji wege do grillowanych warzyw. Składniki: 1 szklanka ryżu pełnoziarnistego 1 łyżka masła 1 łyżka oliwy 1 szalotka, drobno pokrojona 4 rozgniecione ziarna kardamonu 4 goździki szczypta szafranu 2 szklanki bulionu warzywnego szczypta pieprzu 2 łyżki rodzynek 3 łyżki podpieczonych orzeszków pinii Przygotowanie: Szafran zalewamy 2 łyżkami wrzątku. Ryż(...)płuczemy. Na rozgrzaną patelnię dajemy masło, oliwę i szklimy szalotkę, dodajemy przyprawy. Po chwili dodajemy ryż, smażymy i mieszamy. Po chwili dodajemy szafran i wlewamy gorący bulion, mieszamy, przykrywamy, gotujemy około 20 minut na małym ogniu. Na powierzchni ryżu powinny powstać małe dziurki. Próbujemy czy ryż jest ugotowany i wystarczająco słony. Zdejmujemy z ognia,spulchniamy widelcem, dodajemy rodzynki. Nakrywamy garnek

Smakowity Blog Kulinarny
Makaron ze szpinakiem, serem pleśniowym i suszonymi pomidorami 426

Drukuj przepis Porcji: 3 Czas gotowania: 30 Składniki opakowanie mrożonego szpinaku opakowanie sera pleśniowego lazur niebieski śmietanka do sosów 18% 8-10 pomidorów suszonych w zalewie 3 ząbki czosnku szalotka łyżka masła płaska łyżka gałki muszkatołowej sól i pieprz do smaku Przepis 1 Rozgrzewamy patelnie i roztapiamy na niej masło, dodajemy zamrożony szpinak. 2 Kiedy szpinak się rozmrozi dodajemy szalotkę

Kuchnia Bazylii
Kremowa pomidorowa 131

niedziela rosół :D ale nie z pomidorowej <3 Bez wybielacza udało nam się :P Koniecznie musicie ją wypróbować, jest nieziemsko delikatna <3 Składniki 50 g masła 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 l bulionu warzywnego 5 łyżek ryżu 190 g koncentratu pomidorowego ( u nas ekologiczny o delikatnym smaku ) świeża bazylia ( 1 łyżka posiekanej do zblendowania ) 200 ml śmietany(...)kremówki 2-3 krople tabasco biały mielony pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło rozpuszczamy na małym ogniu. Dodajemy posiekaną szalotkę i rozgnieciony czosnek. Smażymy 3-4 min. Zalewamy bulionem, dodajemy ryż, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy płomień i gotujemy 20-25 min, od czasu do czasu mieszając, by ryż nie przywarł do dna. Następnie

R'n'G Kitchen
Makaron Miłośniczki Gotowania- penne z małżami nowozelandzkimi 155

gdzie mogę dać upust swojej kreatywności. Zapraszam Was na penne z małżami nowozelandzkimi w sosie na bazie cydru! SKŁADNIKI: - 1/2 opakowanie makaronu penne Lubella - 1/4 pęczka pietruszki zielonej - 1 szalotka - 3 ząbki czosnku - 2 chlusty cydru - 2 łyżki masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 20 małży nowozelandzkiej (mrożone i ju oczyszczone) - sól morska - pieprz cytrynowy WYKONANIE: - Na rondlu roztop masło(...)dodaj oliwę z oliwek - posiekaj szalotkę i czosnek - w międzyczasie nastaw makaron, zgodnie z instrukcją na opakowaniu - małże oczyść z ewentualnych zabrudzeń na muszlach - na rozgrzanym tłuszczu podsmaż cebulę i czosnek dodaj małże i podlej cydrem, całość dusimy tak aby sos się zredukował - doprawiamy pieprzem cytrynowym i solą - posiekaj pietruszkę - makaron przelej na sitko, dodaj do rondla z małżami wymieszaj

SMYKWKUCHNI
Wołowina w curry z ciecierzycą i migdałami 151

lodówce całą noc. Dla takiego smaku było warto czekać.  Składniki: 400ml mleczka kokosowego 1 puszka ciecierzycy (240g cieciorki) 50g migdałów w płatkach 2 żółte papryki 1/2 pora 2 szalotki 500g wołowiny  2 łyżki masła 2 łyżki garam masala curry, pieprz czarny, kmin, kurkuma, chilli, cynamon, imbir, kolendra Wołowinę kroimy na cienkie paski, mocno przyprawiamy i odstawiamy na całą(...)lodówki. Na patelni rozpuszczamy masło, podsmażamy szalotkę, następnie dodajemy wołowinę, a po 5 minutach dodajemy por, paprykę, przykrywamy patelnię i zmniejszamy ogień. Gdy minie około 10 minut i patelni wytworzy się sok dodajemy odsączoną ciecierzycę i wlewamy mleczko kokosowe. Doprawiamy do smaku pieprzem i curry - jeśli jest to konieczne. Całość dusimy przez 15 minut, wyłączamy ogień i dodajemy migdały

Gotowanie i blogowanie
Zapiekanka mięsno-grzybowa z purée z ziemniaków (Sformato di carne, funghi e purè di patate) 208

grzybów  250 g sosu pomidorowego 25 g masła 4  ł y ż ki mleka   2  ł y ż ki koncentratu pomidorowego 3 marchewki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek natka pietruszki suszone oregano s ó l, pieprz   **** INGREDIENTI 500 g di carne di manzo macinata(...)latte    2 cucchiai di concentrato di pomodoro 3 carote 2 scalogni 2 spicchi d'aglio olio d'oliva prezzemolo origano secco sale, pepe PRZYGOTOWANIE Posiekane szalotki i 2 ząbki czosnku szklimy na oliwie, dodajemy mięso, które podsmażamy kilka minut. Do mięsa dodajemy grzyby, posiekaną natkę pietruszki

La grande e la piccola cuoca
KROKIETY ZE SZPINAKIEM I PIECZARKAMI 133

samo się nie zrobi. I tak zapraszam na całkiem smaczne krokiety. SKŁADNIKI: na naleśniki 1 1/2 szkl mleka mąka około szklanki 1 jajko sól na farsz 1 szalotka 500 g pieczarek 300g świeżego szpinaku 250 g ricotty 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego sera sól pieprz dodatkowo bułka tarta mleko olej do smażenia A jak to zrobić: Przygotować(...)ciasto na naleśniki, mieszając dokładnie składniki tak, aby nie było grudek. Usmażyć naleśniki. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju i dodać drobno pokrojoną szalotkę, podsmażyć. Dodać dość grubo pokrojone pieczarki i dusić całość, aż z grzybów odparuje woda. Wrzucić pokrojone liście szpinaki i przeciśnięty przez praskę czosnek. Podsmażać, aż szpinak zmięknie i zmniejszy swoją objętość. Dodać ricottę, doprawić solą i pieprzem

Kuchnia w opałach
Makaron z sosem śmietankowo-borowikowym 156

lepszego pomysłu na szybki obiad, jak makaron z sosem domowej roboty. Danie przygotowuje się ok. 20 minut, jest przepyszne i bardzo aromatyczne. Składniki: makaron pappardelle 2 garści borowików 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 mała papryczka chilli lub 2 szczypty chili w proszku 3-4 łyżki serka śmietankowego Almette skórka otarta z 1 cytryny 200 ml wytrawnego białego wina(...)łyżki oliwy z oliwek kilka gałązek natki pietruszki 1 łyżeczka cukru sól, pieprz Przygotowanie: Grzyby umyć, oczyścić i pokroić na duże kawałki. Oliwę z oliwek rozgrzać na patelni, dodać szalotkę i czosnek (drobno posiekane) smażyć, aż się zeszklą.  Następnie dodać borowiki i całą papryczkę chilli, smażyć jeszcze 2 minuty. Dodać wino i skórkę otartą z połowy cytryny. Gdy połowa

Codziennik Kuchenny
Francuski pasztet z wątróbki. 187

dodatkiem konfitury porzeczkowej Składniki: 250 g wątróbki z drobiowej (do wyboru wątróbka z kaczki, indyka lub gęsi) 2 łyżki masła klarowanego 50 g masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżeczka posiekanych listków świeżego tymianku 50-70 ml koniaku sól do smaku Mieszanka przypraw do przyprawienia wątróbki:   3 miarki ziaren czarnego pieprzu,  1 miarka mielonej gałki muszkatołowej(...)miarki mielonego cynamonu 1 miarka goździków Przygotowanie: Wątróbkę oczyścić z żyłek, obficie posypać zmieloną mieszanką przypraw. Na klarowanym maśle smażyć pokrojone w kostkę szalotki i czosnek.  Następnie dodać wątróbkę i smażyć do miękkości (powinna być lekko różowa w środku).  Wątróbkę i warzywa oraz masło z smażenia lekko przestudzić. A następnie dodać tymianek, skropić koniakiem, przyprawić solą do smaku

Codziennik Kuchenny
Szakszuka. Jajka sadzone w pomidorach. 262

ścięte, a żółtka pozostały płynne. Do szakszuki dodaję kawałek pieczywa, które można maczać w żółtku. Składniki na 1 porcję: 1-2 jajka ekologiczne 2 pomidory (średniej wielkości) 1 mała szalotka 1/2 łyżki ketchupu 1/4 łyżeczki chilli 1/3 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki suszonego oregano 1 cienka dymka 1 łyżeczka masła lub oleju sól, pieprz czarny do smaku Przygotowanie: Na niedużej patelni(...)rozgrzać masło i podsmażyć pokrojoną w kostkę cebulkę (szalotkę). Pomidory przekroić, usunąć gniazda nasienne ** i pokroić w kostkę. Gdy cebula zmięknie dodać pomidory, chilli, oregano, ketchup, cukier, szczyptę soli i pieprzu.  Dusić pomidory na niewielkim ogniu, aż sok z pomidorów prawie odparuje. Pomidory odsunąć na brzeg patelni, a na środku wbić jajka. Jajka posolić i posypać pieprzem. Patelnię przykryć

Codziennik Kuchenny

Proponowane wyszukiwania