podanego na opakowaniu (świeże gotują się krócej, suszone – dłużej). Wszystkie pomidory parzymy i ściągamy z nich skórkę. Kilkanaście listków bazylii zostawiamy w całości, resztę razem ze szczypiorem drobno kroimy. Szalotkę drobniutko siekamy. Bakłażana myjemy, zostawiamy w skórce i kroimy w półcentymetrowe pół- lub ćwierć plasterki. W rondlu lub na dużej patelni rozgrzewamy oliwę i rumienimy bakłażana z każdej strony, następnie(...)pomidor malinowy lub bycze serce 1 pomidor długi żółty 1 łyżka kaparów z zalewy 1 łyżka mieszanki ziół toskańskich 8-10 zielonych oliwek (z zalewy lub suszonych) 1 szalotka 2 gałązki świeżej bazylii kilka gałązek grubego szczypioru 4-5 łyżek oliwy z oliwek sól pieprz Zapisz Zapisz Zapisz Zapisz
Karo in the Kitchenkozim serem i słodkim dressingiem. Składniki 200 g jeżyn 100 g miękkiego koziego sera naturalnego 100 g miękkiego koziego sera z miodem garść roszponki garść rukoli 1 szalotka 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru 35 g posiekanych orzeszków piniowych czarny pieprz Przygotowanie Roszponkę i rukolę rozłożyłem na talerzu. Posypałem niezbyt drobno posiekaną szalotką. Rozkruszony ser kozi (naturalny
R'n'G Kitchendanie kuchni tajskiej. Przepis pochodzi ze strony Darii Ładochy. Składniki 100 g makronu ryżowego 150 g fasolki szparagowej 1 marchew 250 g boczniaków 250 g polędwiczki wieprzowej 1 szalotka 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki sosu rybnego 3 łyżki sosu ostrygowego 1 łyżeczka cukru palmowego 2 łyżki soku z limonki tajskiej 50 g orzechów ziemnych szczypiorek 1 łyżka oleju(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Makaron moczymy w zimnej wodzie. W woku rozgrzewamy oliwę. Dodajemy polędwiczkę pokrojoną na cienkie plastry i fasolkę. Chwilę podsmażamy. Dodajemy posiekaną szalotkę, marchew pokrojoną w julienne i boczniaki (większe kroimy na mniejsze kawałki). Dalej smażymy na dużym ogniu, cały czas mieszając. Następnie dodajemy makaron ryżowy z odrobiną wody (50 ml). Energicznie mieszamy, dodając
R'n'G Kitchenskórą, około 500 gram 1 szklanka wydrylowanych wiśni świeżych lub mrożonych 1 kieliszek brandy 1/3 szklanki bulionu szczypta soli i pieprzu 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła 1 szalotka 1 łyżka śmietany kremówki 36% Pierś kaczki nacinam od strony skóry, tworząc ukośne linie na piersi. Na suchej patelni smażę mięso od strony skóry przez 10 minut a następnie przewracam(...)smażę kolejne 3 minuty. Ściągam mięso i odstawiam do na bok by odpoczęło, natomiast na tej samej patelni, pozostawiając jedynie 2 łyżki tłuszczu ze smażenia piersi, duszę posiekaną szalotkę oraz wiśnie. Wlewam brandy i redukuję. Wlewam bulion i całość gotuję kilka minut z dodatkiem gałązki rozmarynu. Doprawiam sos, dodaję masło oraz śmietankę i całość gotuję do zgęstnienia. Pierś kaczki
Mango Papajadodatki też robią swoje - jedna to kotlet jest tutaj kluczowy. Spróbujcie koniecznie i dajcie znać jak Wam smakowało. Składniki : * ulubione pieczywo * 300g mięsa mielonego wołowego * łyżka śmietany * cebula szalotka * ząbek czosnku * sól himalajska * pieprz czarny świeżo mielony * sałata, pomidor, ogórek, cebula * łyżka ketchupu Przygotowanie : Mięso wymieszać ze śmietaną, drobno pokrojoną szalotką i czosnkiem oraz przyprawami. Dobrze wyrobić powstałą
Magiczne Życie Martyziemniaków 2 łyżki śmietany łyżeczka masła łyżka posiekasnej natki pietruszki spora szczypta pieprzu 0/5 łyżeczki ostrej mielonej papryki nadzienie: duża cukinia mała puszka czerwonej fasoli mała puszka kukurydzy mała szalotka łyżka oleju rzepakowego szklanka przecieru pomidorowego 1/4 łyżeczki cayenne spora szczypta pieprzu i soli łyżka posiekanej bazylii łyżka posiekanego rozmarynu dodatkowo: 2 łyżki twardego startego sera cayenne do posypania opcjonalnie(...)ogórki kiszone do podania Ziemniaki gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. W tym czasie cukinię obieramy, pozbawiamy gniazd nasiennych i kroimy w kosteczkę. Szalotkę drobno siekamy i wraz z cukinią podsmażamy do miękkości na oleju. Dodajemy odsączoną fasolę i kukurydzę oraz przecier pomidorowy i odrobinę wody. Dusimy około 10 minut po czym doprawiamy przyprawami i ziołami. Piekarnik nagrzewamy
Mienta blogspaghetti carbonara, jednak nieco wzbogacony o kilka dodatków, dzięki czemu danie jest sezonowe i ciekawsze. Składniki (na 2 porcje): 100 gram makaronu spaghetti, tagliatelle lub innego ulubionego 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 lampka białego, wytrawnego wina 100 gram mascarpone 100 gram kurek 1/2 pęczka natki pietruszki 2 jajka 100 gram surowego boczku świeżo zmielony pieprz i sól(...)Makaron gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie według przepisu na opakowaniu, pozostawiając 1/3 szklanki wody z gotowania makaronu (zawiera skrobię, która zagęści sos). Na oliwie z oliwek smażę posiekaną drobno szalotkę i czosnek. Dodaję pokrojony w kostkę boczek oraz kurki i smażę kilka minut. Wlewam wino, które redukuję o połowę. Dodaję wodę ze gotowania makaronu oraz mascarpone. Sos gotuję kilka minut
Mango Papajajako danie główne. Wspomaga układ krążenia, wzmacnia kości, a syrop z niej wyleczył nie jedno przeziębienie. My cebulę lubimy i jadamy równie często jak czosnek. Tym razem postanowiliśmy zamarynować szalotki, czyli jedną z jej odmian. Dodatek kurkumy zamienił te małe cebulki w kawałki szczerego złota. Zapraszamy po przepis! Potrzebujemy: 0,5 kg małych szalotek 0,5 litra
Marder&Marder Manufacturesię przyznać, ale moje pierwsze guacamole. Świeże, wyraziste w smaku, idealne.... Zniknęło bardzo szybko. Składniki: 2 dojrzałe i miękkie awokado sok z limonki do smaku posiekana drobno szalotka pęczek natki pietruszki/kolendry papryka chilli do smaku sól Wykonanie: Awokado rozkrajamy na pół, wyjmujmy pestkę i łyżką wyjmujemy miąższ do miseczki. Wyciskamy sok z limonki rozgniatamy dość dokładnie widelcem. Dodajemy(...)posiekaną paprykę chilli, szalotkę, natkę, sól i całość dokładnie mieszamy. Podajemy od razu po przygotowaniu
Malinowe PocałunkiPatisony nadziane mięsem mielonym z sosem pomidorowym. Składniki 2 patisony 200 g mielonej karkówki 1 cebula 2 ząbki czosnku 1 szalotka oliwa sól pieprz listki świeżej bazylii 150 ml bulionu warzywnego Sos : pulpa pomidorowa koncentrat pomidorowy suszona bazylia cukier 1 cebula olej słonecznikowy sól Przygotowanie Ściąłem górę z patisonów, środek wyciąłem. Część miąższu pokroiłem w kostkę(...)rozgrzanej oliwy wrzuciłem posiekaną cebulę, szalotkę i czosnek, chwilę szkliłem, po czym dodałem mięso. Doprawiłem solą i pieprzem
R'n'G Kitchenjako samodzielne danie. Wizualnie powinno się użyć fasolki szparagowej zielonej, ale my takiej w czasie gotowania nie mieliśmy. Składniki 200 g kurek 500 g fasolki szparagowej sól 2 szalotki ząbek czosnku 150 g surowej szynki 2 łyżki masła pieprz pół łyżeczki tymianku 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Przygotowanie Kurki dokładnie oczyściłem, przekroiłem wzdłuż. Strąki fasoli oczyściłem, umyłem, zalałem(...)osoloną wodą, gotowałem ok. 15 minut, fasola powinna być jeszcze jędrna. Odcedziłem, przelałem zimną wodą. Szalotki i czosnek pokroiłem razem z szynką w małą kostkę. Wszystko lekko podsmażyłem na łyżce masła. Dodałem grzyby i pozostałe masło. Dusiłem jeszcze 5 minut. Doprawiłem solą i pieprzem oraz tymiankiem. Mąkę ziemniaczaną rozprowadziłem w łyżce wody, wlałem do potrawy, gotowałem, aż się jarzyna zagęści
R'n'G KitchenFajny design przyciąga wzrok, pięknie prezentuje się na kuchence. Jestem z niej mega zadowolona. Składniki: 25 dag makaronu casarecce 1/2 cukinii 1/2 papryki czerwonej 1/2 papryczki chilli 2 cebule szalotki 2 ząbki czosnku 3 łyżki oliwy extra virgine 100 ml białego wytrawnego wina 200 ml słodkiej śmietanki 22% 1 puszka tuńczyka w sosie własnym 50 g sera grana padano(...)łyżeczka włoskiej przyprawy Aglio Olio e Chili Sól morska do smaku Pieprz czarny do smaku natka pietruszki do posypania Sposób przygotowania: Na patelni rozgrzewamy oliwę dodajemy posiekaną szalotkę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, szklimy, dodajemy pokrojoną na paski paprykę, chili oraz cukinię pokrojoną w plasterki, dusimy chwilkę, wlewamy wino, mieszamy do odparowania, dodajemy tuńczyka osączonego z zalewy oraz wlewamy
Wanilia i Kardamonorzechów lub migdałów. Kalafiora krótko gotuję, następnie podpiekam w piekarniku. Uzyskuje się wówczas lekko orzechowy smak. Można również przygotować kalafiora gotując go na parze. Składniki: mała główka z kalafiora szalotka 2 łyżki serka śmietankowego lub ricotty łyżka oleju kokosowego lub klarowanego masła sok z cytryny sól, pieprz gałka muszkatałowa łyżka czarnego sezamu lub maku Wykonanie: kalafior podzielić na różyczki. Ugotować(...)osolonej wodzie z dodatkiem soku z cytryny. Przełożyć do naczynia żaroodpornego i piec w 200`C 15-20 minut na oleju kokosowym lub maśle klarowanym podsmażyć drobno posiekaną szalotkę upieczony kalafior zblendować z serkiem na gładką masę. Dodać sezam lub mak, cebulkę wraz z tłuszczem, sól, startą gałkę muszkatałową i sporo pieprzu. Wymieszać przełożyć do pojemnika lub słoika. Przechowywać
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!Idealne do makaronu, ryżu a nawet grzanek. Pyszne! Sos podałam w przepięknych mini miedzianych patelniach dostępnych w Tureckim Sklepie . Składniki: 400g kurki leśnej 250g mascarpone 200g śmietanki 30% cebula szalotka pęczek koperku 1 łyżeczka masła sól, pieprz Szalotkę kroimy w pióra, szklimy na maśle, dodajemy umyte całe kurki i delikatnie podsmażamy. Wlewamy śmietankę, mascarpone, doprawiamy solą i pieprzem, dusimy
Gotowanie i blogowaniewięc zrobiłam szybki chłodnik ogórkowy ,z octem balsamico i świeżym cząbrem,cytrynką...a do popicia proponuję wodę z limonką ,cytryną i miętą. 1 duży ogórek wężowy ( 500 gram) 1 szalotka 2 łyżki świeżego cząbru 500 ml.zimnego bulionu warzywnego 1 łyżeczka musztardy 1 łyżka octu balsamicznego 200ml.jogurtu greckiego 2 łyżki oliwy z oliwek sól morska oraz 2 łyżeczki skórki otartej(...)cytryny listki cząbru 10 dag. szynki z indyka ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Myjemy ogórki,obieramy, i kroimy ogórki na duże kostki.Siekamy szalotkę i cząber,zmiksować z ogórkami .Dodając bulion warzywny,musztardę,ocet balsamiczny,jogurt grecki i oliwę.Przyprawiamy wszystko do smaku solą, wrzucamy pokrojoną drobno szynkę,wstawiamy do lodówki.Przed podaniem zamieszać ,posypać listkami cząbru i skórką z cytryny,udekorować.Smaczne
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielki