omlet z warzywami prosto z San Escobar. Składniki 3 jajka 100 g zielonej fasolki szparagowej 50 ml mleka 1 opakowanie serka do smarowania ½ czerwonej papryki 3 pomidorki koktajlowe 1 szalotka kilka szczypt suszonej kolendry kilka szczypt tymianku kilka szczypt ziół prowansalskich sól pieprz świeżo mielony Fasolkę szparagową gotujemy al dente w osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy do całkowitego ostygnięcia. Jajka(...)rozbijamy w miseczce, dodajemy serek, mleko i mieszamy, aby składniki dokładnie się połączyły. Paprykę kroimy w kostkę, szalotkę w piórka i dodajemy do masy jajecznej. Następnie łączmy z fasolką szparagową i doprawiamy solą, pieprzem, kolendrą, tymiankiem i ziołami prowansalskimi. Masę przelewamy do formy na tartę. Pomidorki koktajlowe kroimy w plasterki i układamy na wierzchu masy z warzywami. Wstawiamy do piekarnika
My Chcemy Jeśćprzez praskę, marchew kroimy w cienkie zapałki, kalarepę – w półcentymetrowe słupki. Odkładamy pokrojone warzywa do osobnych miseczek. Obieramy cebulki – malutkie zostawiamy w całości, większe kroimy na połowy. Jeśli używacie szalotek – kroimy je na ćwiartki. Odkładamy do osobnej miski. W moździerzu tłuczemy razem kolendrę i kumin. W woku lub grubym, głębszym rondlu rozgrzewamy bardzo mocno olej kokosowy. Wrzucamy na niego kolendrę(...)SKŁADNIKI 300-400g mrożonych krewetek średniej wielkości 500g mrożonej, ciętej zielonej fasolki 350-400g kalarepy 1 większa marchew (150-200g) 200g drobnych białych cebulek albo małych szalotek 30g imbiru 400ml puszka mleka kokosowego + 200ml wody 2 duże ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka kolendry 1 płaska łyżeczka kuminu 3 liście limonki kaffir 1 opakowanie pasty Red Curry Kanokwan
Karo in the Kitchenmiodu 3 łyżki musztardy 3 – 4 łyżki oliwy z drugiego tłoczenia 1 łyżka majeranku 1 łyżka kminku 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka ostrej papryki 4 owoce jałowca 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 – 1.5 kg żeberek wieprzowych Przygotowanie: Szalotkę i czosnek bardzo drobno siekamy. Łączymy ze sobą wszystkie składniki marynaty i dokładnie nacieramy mięso. Odstawiamy na co najmniej godzinę
Kate's Kitchencałości 6 przegrzebków 250g kubeczek śmietany 36% Białe wino wytrawne „do gotowania” – zastrzelcie mnie, ale zapomniałam na co padło Masło Mleko Świeża szałwia 3-4 sztuki korzenia pietruszki Szalotka Czosnek sól/pieprz do smaku Przygotowanie: Akt 1 Mięso. Mięso ma być w temperaturze pokojowej. Steki musnęłam uprzednio przygotowanym w akcie 2 masełkiem szałwiowo-czosnkowym i oprószyłam pieprzem. Akt 1.5 Puree(...)nerwów. Ślicznie wydłubał całe mięso z większości raków (4 sztuki zostawiliśmy w całości), które trafiło do aktu 4. Akt 4 (robił M <3) Sos. 2 szalotki oraz 2-3 ząbki czosnku drobno posiekał i podsmażył na oliwie z drugiego tłoczenia. Dodał mięso z raków (kilka ogonów zostało do dekoracji) i 250 ml białego wina „do gotowania”. Podgotował. Wlał
Kate's Kitchensię nie podzielić. Pikantna zupa z kurczakiem i mlekiem kokosowym Składniki: (na 6-8 porcji) 800 g piersi z kurczaka (bez skóry) 2 łyżki oliwy z chilli 2 bananowe szalotki 2 ząbki czosnku 2 cm kawałek świeżego imbiru skórka otarta z 1/2 cytryny 3 łyżki karry (proszek) 1 łyżka mielonego kminu rzymskiego 1 łyżka mielonej kolendry 1 l bulionu drobiowego(...)suszone liście kaffiru skórka otarta z 1 limonki sok z 1 limonki 200 g mrożonego bobu dodatkowo: pęczek kolendry pęczek dymki Kurczaka pokroić w kostkę, doprawić solą i pieprzem. Szalotki pokroić w drobną kosteczkę. Zeszklić na oliwie, dodać przeciśnięty przez praskę czosnek i kurczaka. Smażyć, aż mięso się zrumieni. Zetrzeć na tarce imbir, dodać do kurczaka razem ze skórką
Pożeraczka, czyli raz adobrzewina czerwonego * 150 ml bulionu z dziczyzny lub wołowiny 100 ml słodkiej śmietanki 1 gałązka rozmarynu 3 ziarenka jałowca 3 łyżki musztardy 4 łyżki koncentratu pomidorowego 4 szalotki 3 ząbki czosnku 2 łyżeczki miodu 2 łyżki masła klarowanego pieprz czarny sól Polenta 500 ml wody 500 ml mleka 180 g kaszki kukurydzianej 20 g masła 60 g parmezanu 1 łyżeczka(...)papierowym i układamy na patelni. Obsmażamy z każdej strony do momentu, aż mięso nabierze ładnego, brązowego koloru i mocno się przyrumieni. Mięso przekładamy na talerzyk. Na patelnię wrzucamy posiekane szalotki i czosnek. Chwilę przesmażamy uważając, aby nie przypalić czosnku. Winem deglasujemy patelnię. Przekładamy mięso z powrotem na patelnię, dodajemy koncentrat pomidorowy, musztardę, jałowiec, rozmaryn i miód. Doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy
Wędrówki po kuchnikomponuje się zarówno z daniami mięsnymi jak i rybnymi. Przepis Karola Okrasy po mojej modyfikacji. Składniki: 1 kg buraków 2 łyżki jogurtu greckiego łyżka majonezu łyżka miodu 3-4 szalotki sok z cytryny sól, świeżo mielony pieprz czarny Sposób przygotowania: Buraki szorujemy i gotujemy w łupinkach w wodzie z dodatkiem soli do miękkości. Studzimy. Buraki obieramy i kroimy w kostkę(...)Szalotki drobno siekamy. Łączymy buraki z cebulką, majonezem i jogurtem greckim. Dodajemy miodu do smaku. Doprawiamy sola i świeżo mielonym czarnym pieprzem. Pozostawiamy do przegryzienia smaków na 30 minut. Serwujemy z daniami mięsnymi lub rybnymi
Pyry na Gazprzepis na przepyszne kotleciki drobiowe i zmykam do obowiązków:) Składniki: 400g filetu z kurczaka 100g żółtego sera 1 łyżka majonezu 1 duże jajko 2 łyżki kaszy manny 1 szalotka sól pieprz tymianek bułka tarta do panierowania olej do smażenia Mięso pokroić w bardzo drobną kostkę. Ser zetrzeć na dużych oczkach. Szalotkę posiekać drobno. Wszystkie składniki połączyć, wymieszać, doprawić do smaku
Obiad gotowydelikatne. Do tego ziemniaczki, marchewka, cebulka... wszystko pachnie obłędnie i smakuje nieziemsko. Składniki: 1 kurczak (ok 1,5kg, bez szyi i lotek) 1 kg ziemniaków 2-3 marchewki 2 szalotki 4 ząbki czosnku kilka gałązek tymianku i rozmarynu 50g zimnego masła olej do wysmarowania formy oliwa marynata: 1 łyżka majonezu 2 łyżki jogurtu 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka soli(...)łyżeczki tymianku Przygotować marynatę: czosnek przecisnąć przez praskę, wymieszać z pozostałymi składnikami i natrzeć kurczaka. Przykryć folią i odstawić do lodówki na 12 godzin. Warzywa obrać, ziemniaki i szalotki pokroić w ćwiartki, marchew w słupki lub grube krążki. Czosnek pozostawić w całości. Warzywa wymieszać, doprawić solą, pieprzem, ziołami, skropić oliwą. Piekarnik nagrzać do 180stC. Naczynie żaroodporne (najlepiej z przykrywką) wysmarować
Obiad gotowyZdrowy i dietyczny obiad. Polecam! Składniki: 600 g mielonego mięsa (u mnie zmielony udziec indyczy) 1 jajko 1 czerstwa bułeczka 2 łyżki średnio ostrej musztardy 1 cebula lub kilka szalotek 350 ml bulionu 150 ml białego wytrawnego wina 2 łyżki mąki 2 listki laurowe 1 łyżeczka czarnych ziarenek pieprzu sól, pieprz 1+2 łyżki masła ghee 200 ml śmietany kremowki(...)Dodać jajko, podsmażoną cebulkę, połowę posiekanej pietruszki, musztardę, sól, pieprz i dobrze wyrobić mięso. Z masy uformować 20 klopsików w rondlu zagotować bulion z z winem, listkami laurowymi, 1 szalotką i ziarenkami pieprzu. Do wywaru włożyć klopsy, przykryć pokrywką i 10 minut trzyzmać na ledwie mrugającym ogniu. Po tym czasie wyłowić je, a wywar przecedzić przez sitko i odstawić
Gotuj zdrowo!Guten Appetit!jajko 1 łyżka mleka 1 łyżeczka soli Nadzienie: 250 g fileta z indyka 1 mały por 100 g surowej szynki np. parmeńskiej 1 niewielka cebula lub 2 cebulki szalotki 1 papryka czerwona (200 g) ½ łyżeczki papryki słodkiej ½ łyżeczki ziół prowansalskich ½ łyżeczki curry 3 łyżki oliwy z oliwek Masa: 200 g śmietany 18% (mały kubek) 2 jajka szczypiorek(...)cebuli szalotki 1 łyżeczka soli szczypta pieprzu odrobina masła Dodatkowo: 70 g tartego sera mozzarella 1 łyżka szczypiorku Przygotowanie: Ciasto: Mąkę przesiać na stolnicę, dodać do niej łyżeczkę soli oraz masło i wszystko posiekać. Wbić jajko, wlać łyżkę mleka i zagnieść na gładkie ciasto. Następnie rozwałkować, wyłożyć na blachę do tarty
KuchniaWeDwoje.plrodzaje prostych sosów winegret, które są świetnym dopełnieniem naszych sałatek ze świeżych warzyw. Jeden powstał z dodatkiem soku z cytryny, drugi z dodatkiem octu winnego, trzeci z dodatkiem szalotki - tak powstał gładki winegret cebulowy. Winegret I Składniki: 1 łyżka soku z cytryny 4 łyżki oliwy 1 szczypta soli 1 łyżeczka musztardy łagodnej do smaku zmielony drobno świeży czarny pieprz Sposób(...)sól i mieszamy aż sól się rozpuści, dolewamy oliwę i mieszamy (najlepiej trzepaczką kuchenną) aż wszystkie składniki się ze sobą połączą, doprawiamy pieprzem. Winegret cebulowy Składniki: 1 posiekana szalotka 2 łyżki octu winnego czerwonego 5 łyżek oliwy do smaku sól i pieprz czarny mielony Sposób przygotowania: drobno posiekaną cebulkę solimy i pieprzymy, odstawiamy na 3-4 minuty, następnie
Zasmakuj KuchniPrzepysznie aromatyczna, rozgrzewająca zimą zupa. Składniki 50 g masła 2 szalotki 2 szt kopru włoskiego 4 łodygi selera naciowego 50 ml białego wina wytrawnego 500 ml bulionu drobiowego 3 łyżki słodkiej śmietany 18% pieprz-młynek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Masło roztapiamy w garnku, dodajemy posiekaną szalotkę, pokrojony koper, seler i smażymy przez
R'n'G KitchenSkładniki 1 opakowanie mixu sałat garść świeżego szpinaku 200 g wędzonej piersi kurczaka ½ melona żółtego 1 łyżka pestek dyni 1 łyżka ziaren słonecznika Sos 1 mały jogurt grecki 1 szalotka 2 łyżki startego żółtego sera odtłuszczonego 1 płaska łyżeczka ziół prowansalskich sól pieprz drobno mielony Do jogurtu greckiego dodajemy pokrojoną w drobną kostkę szalotkę i stary żółty ser. Doprawiamy ziołami
My Chcemy JeśćPonieważ nie łączę węglowodanów z białkiem, śledzia zjadłam bez pieczywa. Jest zdrowo :) Składniki na jedną porcję: 2 płaty śledziowe 1 mały ogórek kiszony 2 pomidory suszone 1 mała szalotka 1/4 małego jabłka mała garść natki kolendry mała garść świeżych liści bazylii pieprz do smaku Śledzie pokroiłam w kostkę 2cm x 2cm. Przełożyłam do miseczki Ogórek, pomidory, szalotkę, jabłko i świeże
Szczęśliwa kuchnia