szalotka - 3092 przepisów (strona:66/207)

Kurczak z sosem musztardowo serowym 150

porcje 500 g piersi z kurczaka ze skórką 1 łyżeczka soli ½ łyżeczki kajeńskiego pieprzu ½ łyżeczki czarnego pieprzu 2 łyżki masła lub oleju do smażenia Sos musztardowo serowy 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 łyżeczki francuskiej musztardy ½ łyżeczki prowansalskich ziół, suszonych 1 łyżka winnego octu 1 łyżeczka soku z cytryny 100 g serka philadelphia 1 łyżka masła 150 ml drobiowego bulionu(...)patelni i ułóż piersi z kurczaka skórą do dołu. Smaż po około 3-4 minut po każdej stronie w zależności od grubości filetów. Owiń mięso w aluminiową folię. Szalotki obierz i drobno pokrój. Zeszklij na maśle. Dodaj przeciśnięty przez praskę czosnek. Smaż jeszcze przez 30 sekund, czosnek nie może się zrumienić. Wlej śmietankę, dodaj serek, musztardę, ocet winny

codojedzenia
Risotto ze szparagami 217

bulionu (ja przygotowałam bulion dzień wcześniej) 3/4 szklanki ryżu do risotto arborio około 10 szparagów 1/2 szklanki wina białego 2 łyżki masła 1 łyżka oliwy z oliwek 2 cebulki szalotki 3 łyżki startego parmezanu 3 łyżki śmietany kremówki Cebulę obieramy, bardzo drobno kroimy. Szparagi myjemy i przekrajmy na 4 części. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła i oliwę. Dodajemy szparagi(...)podsmażamy około 5 minut. Zdejmujemy z ognia. Na patelnię wrzucamy szalotkę i chwilkę smażymy. Do cebulki wrzucamy ryż i smażymy około 1 minuty. Do ryżU wlewamy wino i zwiększamy gaz. Mieszając doprowadzamy do odparowania wina. Następnie stopniowo dolewamy bulion, tak aby przykrywał ryż. I ciągle mieszamy. Gdy ryż będzie miękki zdejmujemy go z ognia. Dodajemy masło, parmezan, szparagi i śmietanę

Ania i Marcin gotują
Tacos z białą rybą, salsą z awokado i sałatą 214

prostu ją zdejmijcie. Miąższ kroimy w naprawdę drobną kostkę, wkładamy do miseczki i od razu wlewamy sok z limonki, żeby awokado nie ciemniało. Dokładnie mieszamy. Obieramy i drobniutko siekamy szalotki. Dodajemy do miski. Na koniec siekamy zioła, mieszamy wszystko razem i lekko solimy, do smaku. SOS MAJONEZOWO-PAPRYKOWO-LIMONKOWY Sos to połączenie ostrego i kwaśnego z najlepszym uwydatniaczem smaku, czyli(...)kawałki ryby, całość jeszcze raz lekko polewamy sosem. Do podania koniecznie naszykujcie cząstki limonki – idealnie zaostrzy teraz smak ryby! SALSA Z AWOKADO 1 duże dojrzałe awokado 2-3 małe szalotki bananowe kilka gałązek natki pietruszki lub kolendry kilka gałązek bazylii cytrynowej (albo zwykłej) 2-3 łyżki soku z limonki sól RYBA 350g filetów z białej ryby (waga po odmrożeniu, razem

Karo in the Kitchen
Smażony ryż z ananasem i nerkowcami 140

przed smażeniem ryżu nie rozgotować, bo  podczas smażenia zamieni się w papkę. RYŻ SMAŻONY z NERKOWCAMI i ANANASEM Składniki: (na 2 porcje) 1 torebka ryżu jaśminowego 1 szalotka 1 jajko 2-3 plastry ananasa (może być z puszki) kilka sztuk orzechów nerkowca 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego olej do smażenia (najlepiej kokosowy) Przygotowanie: Ryż gotujemy. Nerkowce(...)obsmażamy na patelni. Olej rozgrzewamy na woku, dodajemy drobno posiekaną szalotkę i przez chwilę smażymy. Wlewamy rozmącone jajko i mieszamy jak jajecznicę (rozdrabniamy na małe kawałki)  Następnie dodajemy pokrojonego drobno ananasa i ryż.  Całość polewamy sosem sojowym i ostrygowym i mieszamy dokładnie. Smażymy jeszcze przez chwilę.   Przed podaniem mieszamy z podsmażonymi nerkowcami. Przepis według D. Ładochy

Bon appetit mon amie
Taszka - Petiscos, vinho i śpiew 125

kremowe wnętrze, tosty z tuńczykiem i kremem z awokado, sezamem, rzodkiewką i olejem z chili — dla mnie totalna eksplozja smaków oraz fenomenalna meksykańska ośmiornica aguachile z awokado, piklami z szalotki, ogórkiem i olejem z habanero. Nie brakuje tutaj również pieczywa z najlepszą portugalską oliwą, od której trudno się oderwać. . Na koniec uczty możemy zamówić jeden z dwóch oryginalnych deserów(...)krem z awokado, sezamem, rzodkiewką i olejem z chili. Carpaccio z kaczki. Szaszłyki ze schabu w słodkim sosie, pikle. Krokiety z bacalhau (dorsza). Ośmiornica aguachile z awokado, piklami z szalotki, ogórkiem i olejem z habanero. Pica pau: karkówka, pikle, escabeche, chipsy warzywne. Peixinhos da horta: krewetki, fasola oraz musztardowiec w tempurze podawane z majonezem kolendrowym. Rollsy z makreli i sałatka

Food Square
Ratatouille z grillowanym kurczakiem (Ratatouille di verdure e pollo) 217

SKŁADNIKI 2 cukinie 1 bakłażan 1 czerwona papryka 1 żółta papryka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 200 g passaty pomidorowej 400 g filetu z piersi kurczaka oregano kurkuma tymianek bazylia oliwa z oliwek s ó l, pieprz  **** INGREDIENTI 2 zucchine 1 melanzana 1 peperone giallo 1 peperone rosso 1 scalogno 2 spicchi d'aglio(...)lodówki. Cukinie kroimy w pół plasterki, b akłażana w kostkę a paprykę w paski. Na patelni rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Dodajemy pokrojoną w kosteczkę szalotkę oraz rozgniecione ząbki czosnku. Smażymy ok. 3-4 minuty, co jakiś czas mieszając. Na patelnie wrzucamy paprykę oraz bakłażana. Warzywa smażymy ok. 5 min. Dodajemy

La grande e la piccola cuoca
Sałatka śledziowa z groszkiem i ziemniakami 326

ostrawej cebulki. Polecam. Robię ją regularnie w okresie zimowo-wiosennym. Składniki: 2 filety śledziowe matjas 2 niewielkie ziemniaki 2 średnie ogórki kiszone 1 mała cebula - ja użyłam szalotki 1 puszka groszku zielonego 2 - 3 łyżki dobrego majonezu - można użyć 1 łyżki majonezu i 1 łyżki jogurtu greckiego ewentualnie sól, pieprz Matjasy wymoczyć: zalać zimną wodą, wstawić do lodówki(...)ziemniaki.  Ogórki i cebulę również pokroić w kostkę. Jeśli ktoś chce złagodzić smak cebuli można ją sparzyć wrzątkiem. Ale uważam, że nie ma takiej konieczności, szczególnie w przypadku szalotki lub cebuli cukrowej. Groszek odsączyć z zalewy. Wszystkie składniki wrzucić do miski, dodać majonez i wymieszać.  Można doprawić solą i pieprzem, jeśli smak będzie mało wyraźny. Smacznego

Ze smakiem bez glutenu
Farotto z buraczkami z pianką chrzanową 281

Kuchnia wegetariańska może posmakować nawet wybitnym mięsożercom. Nie wierzycie? Spróbujcie przygotować im to danie! 180g orkiszu 2-3 buraki Kwaśna śmietana Tarty chrzan Olej rzepakowy Szalotka 2 ząbki czosnku Świeży tymianek ½ szklanki wytrawnego czerwonego wina 50g parmezanu 2 łyżki masła Koperek Sól i pieprz   Orkisz płuczemy, zalewamy wodą i odstawiamy na noc. Po namaczaniu orkisz płuczemy, następnie zalewamy zimną(...)następnie miksujemy na puree. Gdyby było zbyt gęste, można dodać odrobinę wody. 4 łyżki śmietany ucieramy z 2 łyżkami chrzanu, doprawiamy solą. W garnku na rozgrzanym oleju podsmażamy posiekaną szalotkę. Dodajemy roztarty z solą czosnek oraz tymianek. Następnie dodajemy orkisz, chwilę smażymy i dodajemy wino. Do garnka dodajemy niecały litr wody (możemy użyć buliony warzywnego) i gotujemy do odparowania. Dodajemy

MarcinChef
Zielone warzywa duszone w sosie maślanym / Butter braised green vegetables 213

czosnkiem i parmezanem , też szybkie, łatwe i pyszne. Zapraszam! Scroll down for recipe in English Zielone warzywa duszone w sosie maślanym (6-8 porcji) Składniki: 100 g masła 2 szalotki (lub 1 cebula), pokrojone w cienkie plasterki 200 g fasolki szparagowej, z przyciętymi końcami i przekrojone na pół 200 g zielonego groszku (może być mrożony) 2 pęczki zielonych szparagów, przyciętych(...)pokrojonych wzdłuż na 3 części 400 ml gorącego bulionu warzywnego sól i pieprz Przygotowanie: Rozgrzej masło w dużej i głębokiej patelni, wrzuć szalotki i smaż na średnim ogniu przez 4-5 minut, mieszając od czasu do czasu, aż zmiękną. Dodaj fasolkę i smaż na średnim ogniu przez 2 minuty. Następnie wrzuć szparagi wraz z groszkiem, zalej bulionem i gotuj

karmelowy
Tofu smażone z warzywami 146

Wegetariańskie, lekkie danie z mnóstwem warzyw i naturalnym tofu. Pyszna propozycja na szybki, zdrowy obiad.   Sk ł adniki: 180g tofu naturalnego sok z ½ cytryny ząbek czosnku 2 szalotki imbir wielkości kciuka 3 gałązki selera naciowego czerwona papryka 8-10 pieczarek 2 średnie marchewki mała cukinia sól, curry, czarny pieprz olej kokosowy do smażenia Sposób przygotowania : Tofu odsączamy z zalewy(...)Seler i paprykę kroimy w plasterki, marchew, cukinie i paprykę w kostkę. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju koksowego i przesmażamy przetarty czosnek i imbir oraz posiekaną szalotkę. Gdy cebulka się zeszkli dodajemy tofu i przesmażamy aż się zezłoci. Dodajemy marchew i kontynuujemy smażenie aż marchew zmięknie. Dodajemy resztę warzyw i przesmażamy do miękkości. Doprawiamy solą, curry i czarnym pieprzem. Serwujemy

Pyry na Gaz
Pulpeciki z przyprawą shoarma 109

pieprzu, kolendry, kardamonu i chili. Zapach unosi się po całym mieszkaniu <3 Pulpeciki podaliśmy z delikatnym sosem pomidorowym i kaszą bulgur. Składniki 300 g filetów z kurczaka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 jajko przyprawa shoarma bułka tarta olej do smażenia     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Mięso mielimy z szalotką i czosnkiem

R'n'G Kitchen
Jajka zapiekane na pieczarkach 123

nich jajko to coś po prostu wspaniałego. Polecam wszystkim - danie idealnie sprawdzi się jako śniadanie lub jako przekąska na lunch. Wszystkim gorąco polecam!  Składniki :  2-3 szalotki 1-2 ząbki czosnku 500g pieczarek pęczek cienkiego szczypiorku sok z połowy cytryny 1 łyżeczka suszonego estragonu 2 łyżki ricotty (creme fraiche) szczypta pieprzu kajeńskiego (opcjonalnie) 2-4 jajka sól, pieprz(...)tłuszcz do smażenia, najlepiej oliwa i masło Przygotowanie :  Na patelni rozgrzać tłuszcz. Przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę i czosnek wyciśnięty przez praskę. Cebula powinna się zeszklić. Dodać do niej obrane i drobno pokrojone pieczarki. Smażyć aż woda z pieczarek odparuje. Wcisnąć sok z cytryny, dodać estragon i dalej smażyć, do czasu aż płyn odparuje. Doprawić do smaku solą

Codzienne Gotowanie
Sakiewki z ciasta francuskiego z pieczarkami 246

francuskiego idealnie sprawdzi się jako przekąska lub przystawka zarówno na co dzień, jak i na imprezę.  Składniki :  Opakowanie gotowego, rozwałkowanego ciasta francuskiego 400g pieczarek 2 pory 1 szalotka ser ricotta słodka i ostra papryka sól, pieprz żółtko tłuszcz do smażenia, najlepiej masło Przygotowanie :  Na patelni rozgrzać tłuszcz, przesmażyć na nim drobniutko posiekaną szalotkę, obrane i pokrojone

Codzienne Gotowanie
Grecka pomidorowa 108

proponujemy Wam w wersji z fetą i makaronem ryżowym.  Składniki 500 g  pomidorów 1 marchewka 1 łodyga selera naciowego 1 mała pietruszka pół pęczka natki pietruszki 2 szalotki 2 ząbki czosnku oliwa 750 ml bulionu cielęcego 2 gałązki tymianku gałązka lubczyku 100 g makaronu ryżowego sól pieprz 100 g sera feta koncentrat pomidorowy     Przygotowanie   Marchewkę(...)korzeń pietruszki pokroiłem w kostkę, natkę posiekałem. Pomidory sparzyłem, zdjąłem skórkę, usunąłem pestki a miąższ pokroiłem w kostkę. Rozgrzałem w garnku trochę oliwy, wrzuciłem posiekaną cebulę, czosnek i szalotki, mocno zrumieniłem. Dodałem marchewkę, seler i pietruszkę z natką, chwilę smażyłem. Dodałem pomidory, przykryłem, dusiłem 10 minut. Zalałem bulionem, dodałem lubczyk, tymianek, zagotowałem. Po zawrzeniu włożyłem makaron, gotowałem, aż był miękki

R'n'G Kitchen
Makaron z bakłażanem w pomidorach 99

aromatów, która drzemie, która czeka na wydobycie esencji z warzyw…trudno opisać słowami, to trzeba zrobić i zjeść! Tak też czynimy ;) Składniki 300 g ulubionego makaronu 1 bakłażan 2 szalotki 3 łyżki oliwy z oliwek 2 malinowe pomidory 2 łyżki rodzynków 1 łyżka orzechów piniowych bazylia cukier sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4(...)Szalotki siekamy, szklimy na oliwie. Do nich dodajemy bakłażana pokrojonego w kostkę. Te sklepowe nie potrzebują posypywania solą, ociekania i takich tam… Pomidory sparzamy, obieramy ze skóry, kroimy na ćwiartki, usuwamy gniazda nasienne. Następnie kroimy w kostkę, wrzucamy do bakłażana razem z rodzynkami, dusimy pod przykryciem, na małym ogniu przez 20 min (uzupełniamy płyn wg upodobań przegotowaną wodą). Makaron gotujemy

R'n'G Kitchen