szalotka - 3092 przepisów (strona:62/207)

Jajka „carbonara” 143

tarty. Jeżeli nie chce Wam się bawić w delikatne rozbijanie skorupek ta wersja również prezentuje się dość dobrze. Jajka carbonara 6 jajek 5 dag wędzonego boczku 2 łyżki posiekanych szalotek po 1 łyżce posiekanego szczypiorku, koperku i rzeżuchy 2 łyżki startego parmezanu 5 łyżek śmietany 30 % sól, pieprz, olej 70 dag grubej soli Boczek pokroić w drobną kosteczkę i lekko(...)zrumienić z szalotką na patelni. Z każdego jajka ostrożnie odkroić górę skorupki, wnętrze przelać do miski, wymieszać z boczkiem, ziołami, parmezanem, śmietaną. Doprawić do smaku solą i pieprzem. Skorupki jajek dokładnie wypłukać, delikatnie osuszyć, do każdej wlać po kropelce oleju i do 2/3 napełnić masą jajeczną. Spód naczynia do zapiekania wysypać grubą solą, ustawić w niej jajka. Piec

Pieguskowa Kuchnia
Fritatta z młodych ziemniaków, kiełbasek i szczypiorku! 135

Wami moim ulubionym pomysłem na fritattę! Polecam! PRZEPIS NA FRITATTĘ SKŁADNIKI: - 8 sporych młodych ziemniaków - 1 opakowanie kiełbasek śląskich z papryką Henryk Kania Maestro - 2 ząbki czosnku - 1 szalotka - 4 jajka - sól, pieprz - dymka - 3 łyżki masła - 2 łyżki oliwy - 1/3 szklanki mleka opcjonalnie: ser żółty, pomidory, bądź kurki  WYKONANIE: Ziemniaki obieramy i kroimy w dość cienkie plastry. Kiełbaski(...)kroimy na plasterki. Jajka zmiksuj z czosnkiem, szalotką i przyprawami. Żeliwną patelnię wysmaruj masłem, wyłóż częścią ziemniaków, oprósz solą, przełóż kiełbaskami pokrojonymi w plasterki, następnie znowu ziemniaki i na sam wierzch plasterki kiełbasek. Całość polej oliwą z oliwek i zalej 100 ml wody, przykryj pokrywka i smaż przez 35 minut, aż ziemniaki będą miękkie. Wlej masę z jajek i mleka

SMYKWKUCHNI
DANIE JEDNOGARNKOWE, KURCZAK Z QUINONĄ I WARZYWAMI! 157

PROSTO Z PATELNI SKŁADNIKI: - 2 spore ćwiartki z kurczaka - przyprawa do kurczaka gram masala - 1/3 łyżeczki kolendry mielonej - odrobina mielonego kuminu - gwiazdka anyżu - sól - czosnek 2-3 ząbki - 2 szalotki - 2-3 ziarna kardamonu - kilka ziaren kopru włoskiego - 2 łyżki sosu sojowego ciemnego - płaska łyżka pasty z tamaryndowca (jeśli nie masz pomiń) - 3 łyżki oleju i 3 łyżki oliwy(...)Nacieramy kurczaka i wstawiamy na min. 30 minut do lodówki. Smażmy na oleju na złoty kolor, zdejmujemy i odkładamy na talerz, na tym samym oleju podsmażamy czosnek i posiekaną szalotkę, po 2-3 minutach dodajemy pokrojoną drobno paprykę, oliwki, pomidory suszone , pastę z tamaryndowca, miód, sos sojowy, całość podsmażamy chwilkę, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut. Dodajemy kurczaka, podlewamy

SMYKWKUCHNI
NADZIEWANE CUKINIE 153

zainspirujecie. SKŁADNIKI:  - 1 duża cukinia, lub dwie małe - 1 paczka mrożonego szpinaku - 2-3 ząbki czosnku - 100 g komosy ryżowej białej - po 1 jajku na połówkę cukinii - 1 szalotka - chili - 2 jajka - 2-3 łyżki serka śmietankowego - 3-4 łyżki masła dodatkowo: posiekane migdały do posypania Na maśle podsmaż czosnek i posiekaną szalotkę, dodaj szpinak i serek śmietankowy, dopraw

SMYKWKUCHNI
Pikle ekspresowe w 48h – relish do hot dogów i hamburgerów 608

zalejcie wodą do 2/3 wysokości i zagotujcie – litrowe słoiki w tym wypadku gotujemy przez 10-15 minut.   Warzywa dokładnie myjemy. Ja wybrałam gruntowe ogórki, mini patisony, paprykę chili, szalotki i czerwoną cebulę. Wszystkie składniki które podałam to porcja na jeden litrowy słoik – nie pasteryzuję tych pikli, zjadamy na bieżąco, robię je wtedy kiedy jest potrzeba. Jeśli chcecie zakonserwować więcej(...)proporcjach jak wyżej – żeby się elegancko wszystko ze sobą zlepiło. SKŁADNIKI NA 1 litrowy słoik 900g mieszanych warzyw – ogórki, papryka, młode patisony i cukinia, słodka i ostra papryka, cebula, szalotka, zielona fasolka, groszek cukrowy, drobne pieczarki, różyczki brokułu lub kalafiora, młoda marchew 1 łyżka soli (15g) 350ml filtrowanej wody 150ml octu spirytusowego o kwasowości 5% (ocet 10% rozcieńczony wodą

Karo in the Kitchen
Placuszki z cukinii 130

SKŁADNIKI:  2 - 3 PORCJE, OK. 20 SZT. Ciasto: 3 duże łyżki mąki (najlepiej razowa) 1 jajko 1 cukinia (około 300 g) olej rzepakowy 1 cebula szalotka świeża bazylia (ewentualnie natka pietruszki) pieprz, sól Sos: jogurt naturalny czosnek ziarna słonecznika PRZYGOTOWANIE Dobrze umytą cukinię zetrzeć (ze skórką) na dużych oczkach. Posolić, wymieszać, odstawić na 10 minut, po tym czasie(...)odlać zgromadzoną wodę i lekko odcisnąć.   Dodać przesianą mąkę, pieprz i jajko. Następnie dodać drobno posiekaną szalotkę i zioła.  Rozgrzać patelnię na której uprażyć ziarna słonecznika. Uprażone ziarenka odstawiamy, na patelnie wlać olej. Na dobrze rozgrzaną patelnie z olejem nakładać po dużej łyżce ciasta i smażyć placuszki do zarumienienia. Następnie przewrócić i zarumienić z drugiej strony. Każdy placuszek

Better Life By Auntie Ju
Kuskus z warzywami i grejpfrutem [ENG] 140

couscous with veggies & grapefruit .. easy to digest, delicious, perfect for any time of day :) SKŁADNIKI: 2 porcje 100g kuskus pół grejpfruta pół średniej wielkości cukinii 1 cebula szalotka ćwiartka średniej wielkości selera 6 pomidorków koktajlowych 1 marchewka 2 łyżki oleju rzepakowego sos sojowy świeża bazylia INGREDIENTS: 2 servings 100g couscous half a grapefruit half a medium-sized zucchini(...)wrzącą wodą (ok. 2cm powyżej poziomu kaszy) i odstaw w spokoju na kilka minut, aż woda się wchłonie. Rozgrzej olej na patelni, dodaj warzywa pokrojone jak na zdjeciu, tj. szalotkę, seler, marchew, po chwili dodaj cukinię i pomidory (one potrzebuję mniej czasu na zmięknięcie). Dodaj 1 łyżkę sosu sojowego. Kiedy zauważysz, że cukinia jest coraz bardziej miękka dodaj kuskus. Mieszając

Better Life By Auntie Ju
Gulasz cielęcy z winem i groszkiem 116

przygotowania potrzebujemy (3- 4 porcje): ok 700 g cielęciny bez kości 1 puszkę zielonego groszku 150 – 200 ml wytrawnego białego wina 2-3 ząbki czosnku 5 szalotek (może być więcej) 400 ml bulionu cielęcego (u mnie ze słoika) sól, pieprz do smaku tłuszcz do smażenia Cielęcinę myjemy, osuszamy i wykrawamy ewentualne błony itp a mięso kroimy w kostkę(...)patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy mięso, odrobinę solimy. W osobnym garnku podgrzewamy bulion wraz z winem i dodajemy mięso. Na jeszcze gorącą patelnię wrzucamy pokrojone szalotki (ja pokroiłam je na pół) oraz czosnek i gdy lekko się przybrązowią dodajemy do drugiego garnka. Gotujemy na małym ogniu ok 20-30 minut i pod sam koniec dodajemy groszek. Można ewentualnie sos zabielić

Szybko Tanio Smacznie
Krewetki z papryką, czosnkiem i winem 192

Polsce na urlopie u rodziny to mój chrzestny przygotował dla nas krewetki. Były tak pyszne, że nie mogliśmy się nimi najeść. Do przygotowania potrzebujemy: 500 g krewetek 2 cebulki szalotki 100 g masla 1 lyżeczka papryki slodkiej 1 papryka szpiczasta czerwona 2 ząbki czosnku w plasterkach 100 ml białego wytrawnego wina Szalotki drobno siekamy, wrzucamy na rozgrzaną patelnię z masłem

Szybko Tanio Smacznie
Makaron z botwiną, szparagami, kurczakiem i ricottą 126

drobnego makaronu MINI Lubella 5 warzyw  10 szparag  pęczek botwinki bez korzenia 5-6 mini cukinii  200 gram sera ricotta 400 gram piersi kurczaka  1 szalotka  1 ząbek czonku  rozmaryn świeży  natka pietruszki  sólo i pieprz oliwa z oliwek  1 lampka białego wina  Makaron ugotuj według przepisu na opakowaniu(...)oliwie z oliwek podsmaż posiekaną szalotkę i czosnek. Pierś kurczaka pokrój w plastry i podsmaż ze składnikami. Dodaj świeży rozmaryn. Szparagi i cukinię pokrój na mniejsze kawałki. Liście botwiny pozostaw w całości. Z patelni wyciągnij rozmaryn. Natomiast wrzuć pokrojone warzywa i botwinę. Dopraw solą i pieprzem, dodaj wino. Duś składniki 4-5 minut. Dodaj ricottę i dokładnie wymieszaj

Mango Papaja
Ryżowy makaron z zielonymi warzywami w tajskim sosie z sezamem! 184

pyszne warzywa z ryżowym makaronem w tajskim sosie z sezamem. 15 minut o obiad masz gotowy!   SKŁADNIKI: - 1 opakowanie ryżowego makaronu typu wstążki- TaoTao - 1 mała cukinia - 1 szalotka - 3 ząbki czosnku - 1 papryczka chilli - 2 łyżki sezamu - dymka - 1/3 brokuła - kawałek części pora - garść zielonego groszku cukrowego - 2 łyżki marynaty w sosie tajskim TaoTao - 2 łyżki sosu chilli(...)rzepakowego - sól Makaron zalej wrzątkiem i odstaw na 5 minut. Cukinię kroimy na cienkie wstążki, jak makaron. Brokuł dzielimy na małe różyczki. W woku na rozgrzanym oleju podsmaż pokrojoną szalotkę, czosnek, pora, groszek cukrowy i brokuła. Po 2-3 minutach dodaj przyprawy sos sojowy, marynatę, cukinię i sos. Całość smażymy co chwilę mieszając, podlej 4 łyżkami wody. Warzywa podsmażamy

SMYKWKUCHNI
Sałatka z bobem i ziemniakami 171

ryż z bobem i groszkiem cukrowym Zielone warzywne curry ------------------------------------------------------------- Sałatka z bobem i ziemniakami Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1000 g młodych małych ziemniaków  500 g bobu 1 szalotka 1/2 pęczka koperku   Sos: 1 łyżeczka musztardy Dijon szczypta cukru pieprz sól oliwa z oliwek sok 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku przeciśnięty przez praskę Wykonanie: Ziemniaki dokładnie płuczemy. Bób(...)zielony kolor. Po 2 minutach odcedzamy i gdy lekko przestygnie łuskamy. Ziemniaki obieramy i kroimy na pół. W szklance mieszamy musztardę, olej, sok z cytryny, rozgnieciony czosnek i przyprawy. Szalotkę kroimy w kostkę, koperek siekamy. Wszystkie warzywa wrzucamy do miski, zalewamy sosem, dodajemy koperek i mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Panzanella – sałatka pomidorowo-chlebowa z grillowanymi warzywami i serem halloumi 153

zostaje. Pomidory parzymy wrzątkiem, obieramy ze skórki – kroimy na ćwiartki lub w ósemki jeśli mamy duże pomidory, a te jeszcze w poprzek na połowy. Wrzucamy do dużej miski. Obieramy szalotki, kroimy w cieniutkie półplasterki – dodajemy do pomidorów. Dorzucamy pokrojone drobniej oliwki i całe kapary. Ogórka kroimy wzdłuż na pół, wycinamy pestki. Kroimy w półcentymetrowe plasterki, dodajemy do miski. Kręcimy winegret(...)wierzch każdej porcji rozkładamy gorący ser halloumi i dekorujemy bazylią. Pyszne letnie jedzenie. Orzeźwiające, lekkie i sezonowe. Spróbujcie koniecznie! SKŁADNIKI 800-900g dojrzałych pomidorów, najlepiej różnych 3 szalotki bananowe 80g 200g bagietki, może być czerstwa 15-20 oliwek, czarnych i zielonych 1 łyżka kaparów drobnych z zalewy 2 gałązki świeżej bazylii (20-25 sporych liści) ½ średniego bakłażana

Karo in the Kitchen
MÓJ PRZEPIS NA CHŁODNIK Z WIŚNIĄ I SEREM BAŁKAŃSKIM 168

Barszcz Koncentrat Krakus - 1/3 szklanki wydrylowanych soczystych wiśni - 250 ml jogurtu greckiego 10% tłuszczu - 100 ml śmietany 12% tłuszczu - 250 ml mleka 3,2% tłuszczu - 1 spora szalotka - 1/2 młodej kalarepy - 100 g sera bałkańskiego + 1 łyżka do dekoracji - 3 młode dymki - 1 młody długi ogórek - pieprz - kilka kropel z cytryny WYKONANIE: - jogurt, śmietanę, mleko i koncentrat barszcz - Krakus(...)wymieszaj ze sobą, przelej do misy blendera, dodaj obraną szalotkę, sok z cytryny, pieprz, kalarepę i ser bałkański, całość zmiksuj na bardzo gładką masę - ogórka zielonego za pomocą nożyka, tniemy na "makaron" - dymkę kroimy dość drobno w ukośne prążki - do miseczek przelej masę i wstaw na godzinę do lodówki - po tym czasie na wierzchu poukładaj posiekaną dymkę, pokruszony ser bałkański

SMYKWKUCHNI

Proponowane wyszukiwania