szalotka - 3092 przepisów (strona:60/207)

Kluski śląskie z sosem grzybowym 200

ugotowanych ziemniaków 150 g mąki ziemniaczanej 1 jajko szczypta soli sos: 200 g pieczarek 100 g suszonych grzybów 1 szkl koncentrat bulionu warzywnego lub drobiowego Krakus 3 szalotki lub 1 średnia cebula śmietana do zabielenia sól, pieprz do smaku olej do smażenia Przygotowanie: kluski: Ugotowane ziemniaki przeciskamy przez praskę lub mielimy maszynką. Do ziemniaków dodajemy mąkę , jajko, sól i zagniatamy(...)środku robimy palcem małą dziurkę. Kluski gotujemy we wrzącej wodzie aż wypłyną na powierzchnię. sos: Grzyby suszone moczymy, a następnie obgotowujemy ok. 10 minut.  Odcedzamy. Pieczarki i szalotki/ cebulę kroimy w plastry. Obsmażamy na oleju, a następnie dodajemy grzyby. Smażymy chwilę razem, a następnie zalewamy szklanką bulionu Krakus. Gotujemy 5 minut, zabielamy śmietaną, przyprawiamy do smaku solą i pieprzem

Bon appetit mon amie
Cytrynowe risotto ze szpinakiem i chipsem z szynki parmeńskiej 120

chrupiącym chipsem z szynki parmeńskiej smakuje wybornie. A dzięki dodatkowi gotowego bulionu od #krakus przyrządzenie tego dania zajmie Wam tylko kilka chwil!  Składniki (na 2 porcje): 1 szalotka  50 gram masła  1 łyżka oliwy z oliwek  1 ząbek czosnku  garść szpinaku  4-5 plastrów szynki parmeńskiej  skórka otarta z jednej cytryny(...)gram parmezanu  sól i pieprz 2/3 szklanki ryżu arborio  koncentrat bulionu od Krakus- 200 ml   sok z 1/2 cytryny  Na oliwie z oliwek smażę szalotkę oraz czosnek. Dodaję ryż i całość podsmażam przez 2- 3 minuty. Wlewam bulion oraz 200 ml wody. Gotuję ryż do momentu wchłonięcia całego płynu. Na koniec gotowania dodaję szpinak oraz skórkę

Mango Papaja
Jajecznica z czerwoną papryką 141

koszulce z bobem Jajecznica z czerwoną papryką Czas przygotowania: 15 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 2 duże wiejskie jajka 1 łyżka  pasty z czerwonej papryki 1/2 szalotki masło do smażenia sól pieprz Wykonanie: Na patelni rozgrzewamy masło. Szalotkę kroimy w kostkę, szklimy ją na patelni. Następnie dodajemy pastę i smażymy przez chwilę. Jajka rozkłócamy w szklance, wylewamy

Kulinarne przygody Gatity
Focaccia z szalotką 194

Focaccia to pyszny chlebek który w zależności od regionu Włoch jest inny, a każdy rodzaj pyszny. Dziś prezentuje focaccię z szalotką, bardzo aromatyczną i pyszną. Chlebki włoskie zajadane z oliwą z oliwek są naprawdę pysznym pożywieniem, polecam. Focaccia z szalotką. ROZWIŃ I CZYTAJ DALEJ

Moje Małe Czarowanie
Burrito alla studio kulinarne The Plate 155

uwielbiam tex-mex. Podzielę się wami przepisem Sławomira Wojtysiaka z The Plate na burrito z mięsem z indyka, winem, awokado i sosem jogurtowym. Składniki na 4 burritos: 4 szalotki drobno posiekane ząbki czosnku przetarte przez praskę pół kilo mięsa mielonego np. z indyka 100 ml czerwonego wina limonka po łyżeczce kuminu, chili, mielonych ziaren kolendry i pieprzu 2 łyżki papryki(...)skropione sokiem z limonki   sos: 200 ml jogurtu greckiego sok z połówki limonki i otarta skórka 1/3 pęczka drobno posiekanej kolendry   Przepis na burrito Na patelni zeszklić szalotkę wraz z czosnkiem. Dodać mięso i podsmażać kilka minut. Po chwili wlewamy czerwone wino i dusimy kolejne kilka minut. Dodajemy kumin, chili, kolendrę, wędzoną paprykę, pieprz świeży tymianek, pomidory

Ugotowane pozamiatane
Mule w białym winie 137

białym winie i ziołach chyba jednak smakują mi najbardziej, dzielę się więc jednym z moich najlepszych, doskonałym w swej prostocie, przepisem. Składniki: 1 kg świeżych muli 3-4 szalotki 150 g masła Ok. 300-400 ml białego wytrawnego wina Natka pietruszki Świeży tymianek Świeże oregano Sól Przygotowanie: Mule dokładnie umyłam w miseczce z wodą usuwając z muszli resztki glonów(...)piasku. Szalotkę, kilka gałązek tymianu i oregano drobno posiekałam. W rondelku roztapiłam masło, dodałam posiekaną cebulę, tymianek i oregano i podsmażyłam tak, aby cebula NIE zrumieniła się. Wlałam wino, dodałam odrobinę soli do smaku i kilka całych gałązek świeżego tymianku i oregano. Całość poddusiłam tak, aby sos trochę zagęścił się. Partiami po ok. 10 sztuk wrzucałam mule do gotującego się

Kate's Kitchen
Jabłkowe risotto z wędzoną szynką i tymiankiem (Risotto alle mele e speck) 129

mela si combinerà alla perfezione con il gusto affumicato e salato dello speck. Ve lo consiglio di cuore! SKŁADNIKI (4 porcje) 250 g ry ż u    2 szalotki 2 jabłka  500 ml bulionu warzywnego 80 g szynki wędzonej tzw. speck 40 g masła  3-4 gałązki tymianku s ó l, pieprz   oliwa z oliwek **** INGREDIENTI(...)pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na roztopionym maśle (ok. 10 gram) z 2 łyżkami oliwy z oliwek podsmażamy pokrojone w drobną kostkę szalotki. Na patelnię wrzucamy ryż i na średnim ogniu tostujemy ok. 1-2 minut. Stopniowo dolewamy gorący bulion warzywny.  Risotto mieszamy delikatnie

La grande e la piccola cuoca
Risotto z pieczoną dynią, parmezanem i orzechami pekan 166

obiadu. Doprawiłam go mocniej, aby ryż stał się dzięki mocnemu wywarowi bardziej aromatyczny.  Będziecie potrzebowali 1 Małą dynie piżmową obraną ze skórki i pokrojoną w sporą kostkę. 1 szalotkę posiekaną w drobną kosteczkę 1 szklankę ryżu do risotto Około 1/2 litra wywaru warzywnego lub rosołu 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej 1/4 szklanki białego wina 2 łyżki zimnego masła(...)Skórki z dyni ułożyłam na papierze do pieczenia i krótko podpiekłam w piekarniku, aby stały się chrupkie. 1/3 dyni pokroiłam w drobniejszą kostkę Na patelni, 1 łyżce oleju zeszkliłam szalotkę, dodałam posiekaną dynie i mieszając podsmażyłam krótko. Dodałam ryż i znowu podsmażyłam ryż, aż stał się suchy. Dodałam rosołu (1 łyżke wazową) i mieszając dusiłam. Jak ryż wchłonął cały płyn

Piekarz-Kucharz-Garkotłuk
Steak Diane. Prawdziwe płonące wołowe steki Diany 206

patelnię po stekach wrzucamy masło, zeskrobujemy z dna patelni wszystkie pysznie przypalone resztki steków i soku z mięsa, dokładnie mieszamy masło do rozpuszczenia. Wrzucamy na gorące, spienione masło posiekane szalotki i smażymy do zeszklenia. Zdejmujemy patelnię z ognia, wlewamy brandy i ostrożnie przechylamy patelnię w stronę płomienia – alkohol powinien się podpalić.   Potrząsamy patelnią i czekamy aż płomień wypali się(...)taką, która nie zabije smaku całości, tylko go podbije). SKŁADNIKI 2 steki wołowe (u mnie z polędwicy, mogą być też z rostbefu lub antrykotu) 50g masła 82% tłuszczu 2 szalotki albo czerwona cebula (70-80g) 120ml płynnej, słodkiej śmietanki 30% tłuszczu 4 łyżki brandy 2 łyżki sosu Worcestershire 1 czubata łyżeczka musztardy Dijon 2 łyżki posiekanej natki pietruszki

Karo in the Kitchen
Makaron fettuccine z kremem z dyni, pieczarkami i orzechami (Fettuccine con crema di zucca, champignon e noci) 203

SKŁADNIKI 500 g makaronu typu fettuccine 400 g pieczarek 300 g dyni 40 g orzechów włoskich 200 ml bulionu warzywnego 1 szalotka 2 ząbki czosnku 3-4 gałązki tymianku s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 500 g di fettuccine 400 g di funghi champignon 300 g di zucca 40 g di noci(...)brodo vegetale 1 scalogno 2 spicchi d'aglio 3-4 rametti di timo sa le, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Dynię obieramy i kroimy w kostkę. Szalotkę pokrojoną w drobną kostkę podsmażamy na 2-3 łyżkach oleju. Dodajemy dynię, 3-4 gałązki tymianku oraz 200 ml bulionu. Doprawiamy solą i pieprzem. Gotujemy pod przykryciem

La grande e la piccola cuoca
Pieczone roladki z piersi z kurczaka z jabłkami i suszonymi morelami (Involtini di pollo con carote e albicocche secche al forno 162

SKŁADNIKI  (4 porcje) 500 g filetów z piersi z kurczaka 1 jab ł ko 1 marchew 4 szalotki 6-8 suszonych moreli 200 ml soku jabłkowego  świeży tymianek s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (4 porzioni) 500 g di filetti di petto di pollo 1 mela 1 carota 4 scalogni 6-8 albicocche secche(...)fresco sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Piersi kurczaka przekrawamy w poprzek, aby powstały 4 filety, lekko rozbijamy. Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę. Po ok. 5 minutach dodajemy 2-3 gałązki tymianku oraz marchew i jabłko pokrojone w kostkę. Doprawiamy solą i pieprzem. Warzywa polewamy 3 łyżkami wody, przykrywamy i na małym

La grande e la piccola cuoca
Gulasz z piersi kurczaka, kurek i cukinii 799

gulasz zostaje na następny dzień. Nabiera smaku, a ja mam wolny dzień od gotowania. Gulasz z piersi kurczaka Składniki: 6-8 porcji 900 g piersi z kurczaka 5 małych szalotek 3 ząbki czosnku 1 cukinia 300 g kurek 250 g wędzonego boczku 500 g bulionu z cielęciny 300 ml śmietany 200 g serka philadephia lub 200 ml kwaśnej śmietany(...)łyżki curry 2 łyżki dżemu z żurawiny 2 łyżki francuskiej musztardy 2 łyżki masła klarowanego sól i pieprz do smaku 2 łyżki świeżego tymianku natka pietruszki do posypania Obierz szalotki i przekrój wzdłuż na 4 części. Czosnek pokrój w drobną kostkę. Rozgrzej masło i zrumień cebulę. Oczyść grzyby, pokrój w grube plasterki i dodaj do cebuli. Smaż na wysokim ogniu

codojedzenia
PSTRĄG ŁOSOSIOWY Z SOSEM KURKOWYM - TEST PATELNI BALLARINI KONKURS 138

było u mnie w tym przypadku. No bo ryby i grzyby to ja zawsze jadałam osobno. Postanowiłam je jednak połączyć i wyszło naprawdę bardzo smacznie. SKŁADNIKI: 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 filet z pstrąga łososiowego 200 g świeżych kurek 150 ml śmietanki 30 % 1 drobno pokrojona dymka (zielona część) sól pieprz 1 łyżka masła przyprawa(...)zrobić: Grzyby dobrze umyć, odsączyć z wody i pokroić na mniejsze kawałki, ale niezbyt drobno. Na patelni rozgrzać masło, dodać drobno pokrojoną szalotkę i czosnek, chwilkę podsmażyć uważając, żeby się nie przypaliło. Dodać grzyby, doprawić solą i pieprzem, smażyć 8-10 minut. Wlać śmietankę i dusić do jej odparowania i zgęstnienia sosu. Dodać pokrojoną dymkę i wymieszać. Rybę oprószyć przyprawą

Kuchnia w opałach
Quinoa i pasztet z króliczej wątróbki z konfiturą z jarzębiny i podgrzybkami 173

wczoraj znów była wątróbka na obiad i kolejny raz zrobiłam jej za dużo ;)  Składniki: Pół szklanki ugotowanej kolorowej quinoy 100 gram wątróbki z królika ćwiartka kwaśnego jabłka 1 szalotka 2 łyżki klarowanego masła kilka małych podgrzybków  2 łyżki konfitury z jarzębiny z kumkwatami* 2 łyżki wody (opcjonalnie) pół łyżeczki śliwowicy suszony majeranek świeży majeranek sól pieprz Wykonanie: Szalotkę

Quinoa Raz!
Marynowane prawdziwki 259

Deszczowa jesień ma swoje zalety. Składniki ok. 0,5 kg małych prawdziwków sól Marynata: 1 szalotka 4 liście laurowe 6 kulek ziela angielskiego 6 ziarnek pieprzu kolorowego 2 szklanki wody 5 łyżek miodu pół szklanki octu pół łyżki soli 1 łyżeczka gorczycy Sposób przygotowania przepisu: 1.  Prawdziwki oczyszczamy, czyścimy je szczoteczką. Następnie wrzucamy je do osolonej wody i gotujemy(...)minut. 2.  W osobnym garnku przygotowujemy marynatę: Tak naprawdę marynatę, każdy powinien zrobić wedle własnego smaku. Do wody wrzucamy szalotkę pokrojoną w plasterki, liście laurowe, ziele angielskie, pieprz, gorczycę, sól i miód, a gdy wszystko się zagotuje dolewam ocet. Jeszcze chwilę podgrzewam. Grzyby odcedzamy, przekładamy do słoików i zalewamy gorącą marynatą. Słoiki szczelnie zamykamy i kładziemy do góry dnem

Anioły w kuchni

Proponowane wyszukiwania