szalotka - 3092 przepisów (strona:52/207)

Zupa krem z kopru włoskiego z parmezanem 138

wyobraźnię i po prostu gotuję.  Na dziś jest to prosta zupa krem, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Palce lizać! Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 1 ziemniak 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 garść startego parmezanu 1 garść uprażonych orzeszków piniowych sól i biały pieprz do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej  Wykonanie(...)Bulwy kopru obrać z zewnętrznych płatów, odciąć końcówki, opłukać, pokroić w paski. Do rozgrzanej oliwy z masłem dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem i pokrojonym ziemniakiem w kostkę, obsmażyć, dodać przygotowany pokrojony koper włoski, dokładnie wymieszać, oprószyć przyprawami, obsmażyć, podlać wodą około 500 ml (przykryć warzywa) i gotować na małym ogniu 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie zmiksować całość

Wino Francja Kuchnia
Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem 135

gotowanym jajkiem Proporcje na 3 osoby: Składniki: 500 g białych szparagów 2 jajka ugotowane na pół twardo 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka 2 ziemniaki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku  1 garść startego parmezanu świeże zioła do ozdoby 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła Wykonanie(...)Szparagi obrać pozostawiając główki nienaruszone, twarde końcówki odkroić. Opłukane i obrane pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szalotkę i czosnek, ziemniaki oraz szparagi, przyprawić, zeszklić całość, podlać winem, odparować, przykryć warzywa wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlać mleko, sok z cytryny i gotować jeszcze

Wino Francja Kuchnia
Cukinie faszerowane mięsem mielonym 205

boczkiem i kaparami Wegetariański pasztet z cukinii Przepis na cukinie faszerowane Drukuj przepis Porcji: 4 Czas gotowania: 1 godzina Składniki 2 cukinie 500 g mięsa mielonego wieprzowo-wołowego szalotka 2 ząbki czosnku pomidor łyżka słodkiej papryki łyżka oregano ser żółty do posypania cukinii kilka pomidorków koktajlowych sól i pieprz opcjonalnie: śmietana do podania Przepis 1 Cukinie kroimy na pół (wzdłuż(...)pozbywamy się z nich gniazd nasiennych - wydrążamy z nich łódeczki. Pomidora obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. 2 Szalotkę kroimy w kostkę, czosnek siekamy drobno. Podsmażamy na odrobinie oleju, kiedy się zeszklą, dodajemy na patelnię mięso. 3 Mięso smażymy do zrumienienia, następnie dodajemy do niego pokrojonego pomidora, oregano oraz słodką paprykę. Mieszamy i gotujemy około 10 minut, aby wszystkie

Kuchnia Bazylii
Zupa krem z białych szparagów podana z gotowanym jajkiem 168

gotowanym jajkiem Proporcje na 3 osoby: Składniki: 500 g białych szparagów 2 jajka ugotowane na pół twardo 100 ml białego wytrawnego wina 100 ml mleka 2 ziemniaki 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1/2 cytryny 1 szczypta gałki muszkatołowej sól i pieprz biały do smaku  1 garść startego parmezanu świeże zioła do ozdoby 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła Wykonanie(...)Szparagi obrać pozostawiając główki nienaruszone, twarde końcówki odkroić. Opłukane i obrane pokroić na mniejsze kawałki. Ziemniaki obrać, opłukać, pokroić w kostkę. Na rozgrzany tłuszcz wrzucić szalotkę i czosnek, ziemniaki oraz szparagi, przyprawić, zeszklić całość, podlać winem, odparować, przykryć warzywa wodą. Gotować pod przykryciem na małym ogniu około 15 minut, po tym czasie wlać mleko, sok z cytryny i gotować jeszcze

Wino Francja Kuchnia
Ramen 183

bulionu drobiowego - 600 g polędwicy wołowej - 400 g boczku - 2 x po 3 zmiażdżone ząbki czosnku - 2 x po 5 cm zmiażdżonego imbiru (ze skórką) - 3 pokrojone szalotki - wodorosty kombu ( KLIK ) - 2 pokrojone, świeże papryczki chilli - 2 marchewki - 2 gałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu(...)patelnię wlewamy niewielką ilość bulionu, drewnianą szpatułką zeskrobujemy to co do niej przywarło (inaczej mówiąc – deglasujemy) i dodajemy do garnka razem ze zmiażdżonym korzeniem imbiru, czosnkiem, papryczkami chilli, szalotkami, i wodorostami kombu. Zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 godziny, co jakiś czas zbieramy szumowiny. W drugim garnku gotujemy wywar z warzyw. Obrane marchewki i gałązki selera kroimy

mojewypiekiinietylko
Filet z pstrąga Yuan Yaki 109

Marynata – proporcje 1:1:1 – sos sojowy – mirin – sake – 1 limonka lub cytryna Dodatkowo (dekoracja): – rzodkiewki – fenkuł – świeży tymianek – płatki szalotki – natka pietruszki – chilli nitki – pieprz czerwony Filet z pstrąga łososiowego pozbawiamy skóry i kroimy na kawałki. Szykujemy marynatę (ilość proporcjonalnie do ilości ryby) – wszystkie składniki mieszamy(...)rozgrzanej patelni grillowej. Smażymy do uzyskania złotego koloru z obu stron. Filet z pstrąga Yuan Yaki podałam na puree z topinamburu. Do dekoracji użyłam świeży tymianek, chilli nitki, płatki szalotki, poszatkowany fenkuł i rzodkiewki. Filet z pstrąga Yuan Yaki zajął I miejsce w konkursie świąteczno noworocznym 2017 na grupie Wędzenie z pasją . Tematem konkursu była „Ryba”. Nagroda za I miejsce

mojewypiekiinietylko
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 198

łyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka soli - ¼ l gorącej wody Dodatkowo: - szalotki (+ olej) - rzeżucha - chilli nitki Z białej kiełbasy zdejmujemy jelito, siekamy ostrym nożem, przekładamy do miski. Dodajemy 4 łyżki rosołu, chrzan, pieprz i majeranek, wyrabiamy masę. Zarabiamy ciasto na pierogi. Mąki(...)cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na każde kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy ok. 8 minut, od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy okraszone smażoną szalotką oraz przybrane rzeżuchą i nitkami chilli. Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu zajęły I miejsce w Konkursie Wielkanoc 2018 i muszę, choć nieskromnie przyznać, że były naprawdę wyśmienite. Ocenie

mojewypiekiinietylko
Pulpety rybne w sosie koperkowym 126

szeroki wachlarz dodatków od ziemniaków po ryż, kluseczki czy świeżą bułeczkę. Ze wszystkim smakują wybornie ;) Składniki: 500 gram ryby, waszej ulubionej 1 łyżka czubata mąki ryżowej 1 jajko 1 szalotka 1 mała łyżeczka masła sól, pieprz, świeży koperek dodatkowo do wywaru/sosu: woda 2 marchewki 1 pietruszka sól, pieprz, liść laurowy 2 szt, ziele angielskie 3 kuleczki pęczek świeżego koperku(...)jeśli posiadają. Przepuszczamy przez maszynkę lub kroimy w drobną kostkę. Ja wybrałam opcję krojenia. Przekładamy do miski, dodajemy jajko, mąkę, sól, pieprz, dużo koperku, oraz poszatkowaną w drobną kostkę szalotkę, a następnie zeszkloną na maśle. wyrabiamy dokładnie, aby składniki się połączyły.  Kształtujemy kulki i wkładamy do lekko gotującego się wywaru na mniej więcej 15-20 minut. Pulpeciki rybne wyjmujemy

Życie zaczyna się w kuchni
Makaronowa zapiekanka z pulpecikami z kurczaka (Sformato di pasta con polpettine di pollo) 160

ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej   oliwa z oliwek sól, pieprz  Sos pomidorowy 400 g passaty pomidorowej 10 listków bazylii 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka  cukru 2-3 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki suszone oregano s ó l, pieprz  oliwa z oliwek PREPARAZIONE Pasta Per preparare(...)formujemy małe pulpeciki, które  smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ok. 10 minut. Sos pomidorowy W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy 2  szalotki  pokrojone w drobn ą  kostkę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Dodajemy passat ę, 2-3 gałązki świeżego tymianku, 10 listków bazylii, 1/2 łyżeczki

La grande e la piccola cuoca
Zupa krem z kopru włoskiego z parmezanem 165

wyobraźnię i po prostu gotuję.  Na dziś jest to prosta zupa krem, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Palce lizać! Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 1 ziemniak 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 garść startego parmezanu 1 garść uprażonych orzeszków piniowych sól i biały pieprz do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej  Wykonanie(...)Bulwy kopru obrać z zewnętrznych płatów, odciąć końcówki, opłukać, pokroić w paski. Do rozgrzanej oliwy z masłem dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem i pokrojonym ziemniakiem w kostkę, obsmażyć, dodać przygotowany pokrojony koper włoski, dokładnie wymieszać, oprószyć przyprawami, obsmażyć, podlać wodą około 500 ml (przykryć warzywa) i gotować na małym ogniu 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie zmiksować całość

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z komosą ryżową, cukinią, groszkiem i fetą (Insalata di quinoa con zucchine, piselli e feta) 175

SKŁADNIKI 300 g ugotowanej komosy ryżowej 150 g groszku 150 g fety 2 cukinie 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3-4 gałązki natki pietruszki 10 listków bazyli 10 listków mi ę ty s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 300 g di quinoa cotta 150 g di piselli 150 g di feta 2 zucchine 2 scalogni 2 spicchi(...)rametti di prezzemolo 10 foglie di menta 10 foglie di basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojone szalotki . Dodajemy groszek oraz cukinię pokrojoną w plasterki; doprawiamy sol ą  i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 5 minut. **** PREPARAZIONE In una padella scaldate 2 cucchiai di olio d'oliva. Aggiungete

La grande e la piccola cuoca
Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu 108

gorgonzola) Z cyklu kuchnia włoska. Bardzo kremowa i szpinakowa pasta z odrobiną  dobrych dodatków oraz najważniejszego: serca. Składniki: 200 g świeżych liści szpinaku 100 g gorgonzoli  2 szalotki 5 ząbków czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam 12%) sól i pieprz do smaku 1 szczypta ostrej papryczki 4 łyżki oliwy(...)makaronu włoskiego ze szpinakiem (może być dowolny, choć dobrze jest wybrać wyrabiany ręcznie) 1 garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Do rozgrzanego masła z oliwą dorzucić posiekane szalotki i czosnek, lekko oprószyć solą, smażyć do zrumienienia się, kolejno dorzucić opłukane liście szpinaku (jeżeli są duże należy je lekko przeciekać) całość przesmażyć, dodać pokruszony ser, pieprz, szczyptę ostrej papryczki, podlac winem, chwilę

Wino Francja Kuchnia
Zupa z pokrzywy z komosą ryżową 117

szansę. Może się zdarzyć, że już po jednym razie zdążycie ją pokochać. Składniki na 4 porcje : duża garść młodych pokrzyw lub ich liści z górnych partii roślin 3 szalotki włącznie ze szczypiorkiem łyżka oliwy 50ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina szczypta gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz Do podania: 100g komosy ryżowej 30g śmietany 12% (można pominąć, jeśli zupa(...)być wegańska) W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną szalotkę. Dodać wino i poczekać, aż odparuje. Następnie dodać pokrzywę i przesmażyć ją z cebulą. Zalać litrem wrzątku, dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować około 10 minut. W międzyczasie na drugi palnik wstawić komosę ryżową. Ugotować według przepisu na opakowaniu, w osolonym wrzątku. Zupę zblendować

Dietolog
Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym 122

kozim serem, świeżą bazylią i suszonymi pomidorami , Roladki z bakłażana nadziewane białym serem , Roladki z bakłażana i sera ricotta . Proporcje na 3 osoby: Składniki: 2 bakłażany 1 szalotka 6 ząbków czosnku  1 łyżeczka oregano 400 g passaty pomidorowej 100 ml białego wina 4 łyżki oliwy (uwaga bakłażan wchłania) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru(...)garści parmezanu 250 g makaronu typu spaghetti Wykonanie:   Na gorącą oliwę wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, pokrojony w kostkę bakłażan, oregano zamieszać, smażyć kilka minut do zmiękczenia bakłażana. Podlać winem, odparować chwilę, dodać sos pomidorowy (można dolać około 100 ml wody), sól i pieprz do smaku, cukier, dusić całość pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać starty

Wino Francja Kuchnia
Guacamole na rozgrzanej bagietce 174

bagietce, którą można przyrządzić również na grillu, a samo kremowe guacamole tylko podkreśli jej walory i smak. Alternatywa pysznej przystawki na słoneczne dni. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1/2 szalotki 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1 garść liści bazylii 1 garść posiekanej kolendry 1 dojrzały pomidor 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia  1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu(...)szczypta suszonej ostrej papryczki  1 bagietka Wykonanie: Awokado przeciąć na pół, wydrążyć łyżką miąższ, przełożyć do pojemnika, dodać pokrojoną szalotkę, ząbek czosnku, bazylię, wycisnąć sok z połowy cytryny, dolać oliwę, oprószyć solą, pieprzem oraz ostrą papryczką. Zblendować całość, dodać pokrojony w drobną kostkę pomidor, oprószyć odrobiną posiekanej kolendry, wymieszać. Bagietkę pokroić na kromki, ułożyć na papierze do pieczenia, skropić

Wino Francja Kuchnia