szalotka - 3092 przepisów (strona:52/207)

Makaronowa zapiekanka z pulpecikami z kurczaka (Sformato di pasta con polpettine di pollo) 177

ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej   oliwa z oliwek sól, pieprz  Sos pomidorowy 400 g passaty pomidorowej 10 listków bazylii 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka  cukru 2-3 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki suszone oregano s ó l, pieprz  oliwa z oliwek PREPARAZIONE Pasta Per preparare(...)formujemy małe pulpeciki, które  smażymy na dobrze rozgrzanym oleju ok. 10 minut. Sos pomidorowy W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy 2  szalotki  pokrojone w drobn ą  kostkę oraz 2 ząbki czosnku wyciśnięte przez praskę. Dodajemy passat ę, 2-3 gałązki świeżego tymianku, 10 listków bazylii, 1/2 łyżeczki

La grande e la piccola cuoca
Zupa krem z kopru włoskiego z parmezanem 178

wyobraźnię i po prostu gotuję.  Na dziś jest to prosta zupa krem, szybka w przygotowaniu i bardzo smaczna. Palce lizać! Składniki: 2 bulwy kopru włoskiego 1 ziemniak 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 garść startego parmezanu 1 garść uprażonych orzeszków piniowych sól i biały pieprz do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej  Wykonanie(...)Bulwy kopru obrać z zewnętrznych płatów, odciąć końcówki, opłukać, pokroić w paski. Do rozgrzanej oliwy z masłem dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem i pokrojonym ziemniakiem w kostkę, obsmażyć, dodać przygotowany pokrojony koper włoski, dokładnie wymieszać, oprószyć przyprawami, obsmażyć, podlać wodą około 500 ml (przykryć warzywa) i gotować na małym ogniu 15 minut. Kiedy warzywa będą już miękkie zmiksować całość

Wino Francja Kuchnia
Sałatka z komosą ryżową, cukinią, groszkiem i fetą (Insalata di quinoa con zucchine, piselli e feta) 194

SKŁADNIKI 300 g ugotowanej komosy ryżowej 150 g groszku 150 g fety 2 cukinie 2 szalotki 2 ząbki czosnku 3-4 gałązki natki pietruszki 10 listków bazyli 10 listków mi ę ty s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 300 g di quinoa cotta 150 g di piselli 150 g di feta 2 zucchine 2 scalogni 2 spicchi(...)rametti di prezzemolo 10 foglie di menta 10 foglie di basilico sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojone szalotki . Dodajemy groszek oraz cukinię pokrojoną w plasterki; doprawiamy sol ą  i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 5 minut. **** PREPARAZIONE In una padella scaldate 2 cucchiai di olio d'oliva. Aggiungete

La grande e la piccola cuoca
Bardzo szpinakowa pasta z dodatkiem gorgonzoli i parmezanu 121

gorgonzola) Z cyklu kuchnia włoska. Bardzo kremowa i szpinakowa pasta z odrobiną  dobrych dodatków oraz najważniejszego: serca. Składniki: 200 g świeżych liści szpinaku 100 g gorgonzoli  2 szalotki 5 ząbków czosnku (gwarancja dobrego smaku) 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki kremówki (wybrałam 12%) sól i pieprz do smaku 1 szczypta ostrej papryczki 4 łyżki oliwy(...)makaronu włoskiego ze szpinakiem (może być dowolny, choć dobrze jest wybrać wyrabiany ręcznie) 1 garść uprażonych orzeszków piniowych Wykonanie: Do rozgrzanego masła z oliwą dorzucić posiekane szalotki i czosnek, lekko oprószyć solą, smażyć do zrumienienia się, kolejno dorzucić opłukane liście szpinaku (jeżeli są duże należy je lekko przeciekać) całość przesmażyć, dodać pokruszony ser, pieprz, szczyptę ostrej papryczki, podlac winem, chwilę

Wino Francja Kuchnia
Zupa z pokrzywy z komosą ryżową 130

szansę. Może się zdarzyć, że już po jednym razie zdążycie ją pokochać. Składniki na 4 porcje : duża garść młodych pokrzyw lub ich liści z górnych partii roślin 3 szalotki włącznie ze szczypiorkiem łyżka oliwy 50ml białego wytrawnego lub półwytrawnego wina szczypta gałki muszkatołowej sól, świeżo mielony pieprz Do podania: 100g komosy ryżowej 30g śmietany 12% (można pominąć, jeśli zupa(...)być wegańska) W garnku z grubym dnem rozgrzać oliwę i zeszklić na niej posiekaną szalotkę. Dodać wino i poczekać, aż odparuje. Następnie dodać pokrzywę i przesmażyć ją z cebulą. Zalać litrem wrzątku, dodać 1/2 łyżeczki soli i gotować około 10 minut. W międzyczasie na drugi palnik wstawić komosę ryżową. Ugotować według przepisu na opakowaniu, w osolonym wrzątku. Zupę zblendować

Dietolog
Spaghetti z bakłażanem w sosie pomidorowym 135

kozim serem, świeżą bazylią i suszonymi pomidorami , Roladki z bakłażana nadziewane białym serem , Roladki z bakłażana i sera ricotta . Proporcje na 3 osoby: Składniki: 2 bakłażany 1 szalotka 6 ząbków czosnku  1 łyżeczka oregano 400 g passaty pomidorowej 100 ml białego wina 4 łyżki oliwy (uwaga bakłażan wchłania) sól i pieprz do smaku 1 łyżeczka cukru(...)garści parmezanu 250 g makaronu typu spaghetti Wykonanie:   Na gorącą oliwę wrzucić posiekaną szalotkę i czosnek, pokrojony w kostkę bakłażan, oregano zamieszać, smażyć kilka minut do zmiękczenia bakłażana. Podlać winem, odparować chwilę, dodać sos pomidorowy (można dolać około 100 ml wody), sól i pieprz do smaku, cukier, dusić całość pod przykryciem około 10 minut. Na koniec dodać starty

Wino Francja Kuchnia
Guacamole na rozgrzanej bagietce 191

bagietce, którą można przyrządzić również na grillu, a samo kremowe guacamole tylko podkreśli jej walory i smak. Alternatywa pysznej przystawki na słoneczne dni. Składniki: 1 dojrzałe awokado 1/2 szalotki 1/2 cytryny 1 ząbek czosnku 1 garść liści bazylii 1 garść posiekanej kolendry 1 dojrzały pomidor 2 łyżki oliwy z pierwszego tłoczenia  1 szczypta soli morskiej 1 szczypta pieprzu(...)szczypta suszonej ostrej papryczki  1 bagietka Wykonanie: Awokado przeciąć na pół, wydrążyć łyżką miąższ, przełożyć do pojemnika, dodać pokrojoną szalotkę, ząbek czosnku, bazylię, wycisnąć sok z połowy cytryny, dolać oliwę, oprószyć solą, pieprzem oraz ostrą papryczką. Zblendować całość, dodać pokrojony w drobną kostkę pomidor, oprószyć odrobiną posiekanej kolendry, wymieszać. Bagietkę pokroić na kromki, ułożyć na papierze do pieczenia, skropić

Wino Francja Kuchnia
Spaghetti ze szparagami czyli włoskie jedzenie! 217

oliwek i masła! Polecam ten pomysł na obiad w kwadrans. PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI na 4 porcje: - paczka spaghetti - duży pęczek zielonych szparagów polskich - 5 ząbków czosnku - 2 szalotki małe - chlust wina wytrawnego, białego - parmezan starty wedle uznania - oliwa z oliwek około 6 łyżek - masło 1 duża łyżka - sól morska - świeży tymianek Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozpuść(...)masło dodaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, szalotkę i obrane, pokrojone w 3 cm kawałki szparagi. Całość przesmaż około 5 minut. Podlej winem poczekaj aż się zredukuje dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj, dodaj świeże zioła i starty parmezan. Gotowe

SMYKWKUCHNI
Sałatka z kurczakiem – cała grillowana! 247

sobą spaja. Ta sałatka z grillowanym kurczakiem świetnie sprawdzi się i na ciepło, i na zimno – jako cały obiad, danie do zabrania na piknik albo do lunchboxa do pracy. Szalotki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do nich jogurt, mieszamy. Dodajemy łyżeczkę miodu i octu, mieszamy. Dosalamy i pieprzymy do smaku – zobaczcie czy sos potrzebuje więcej kwasowości(...)cebulka ze szczypiorem, duża – oliwa z oliwek lub olej ryżowy – 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich – sól – pieprz   DRESSING CEBULOWY – 2 łyżki startej szalotki (45g cebulek, waga po obraniu) – 1 mały kubek jogurtu naturalnego bez cukru – 1-2 łyżeczki octu jabłkowego – 1 łyżeczka miodu – sól i pierz do smaku   CHRUPIĄCE

Karo in the Kitchen
Pieczone pulpeciki z komosy ryżowej i jarmużu (Polpettine di quinoa e cavolo riccio) 156

parmezanu 2 jaja 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek s ó l, pieprz  Sos pomidorowy 400 g passaty pomidorowej 10 listków bazylii 1 szalotka 1 łyżeczka  cukru 1 ząbek czosnku 2-3 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki suszone oregano s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI  (ca. 10 pezzi(...)aggiustate di sale e pepe. Amalgamate bene il tutto.  Iniziate a formare le polpettine. Sos pomidorowy W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy  szalotkę  pokrojoną w drobn ą  kostkę oraz 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Dodajemy passat ę, 2-3 gałązki świeżego tymianku, 10 listków bazylii, 1/2 łyżeczki

La grande e la piccola cuoca
Sos chimichurri 172

chimichurri 1 pęczek natki pietruszki (2 garści po posiekaniu) ½ pęczka natki kolendry (1 garść po posiekaniu) ½ pęczka świeżego oregano (1 garść po posiekaniu) 3 ząbki czosnku 1 mała szalotka (lub kawałek cebuli) 1 zielona papryczka chili (lub ¼ łyżeczki płatków chili) 100-150 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sok z ½ cytryny świeżo zmielony czarny pieprz sól morska(...)PRZYGOTOWNIE Zioła umyj i posiekaj. Umieść je w kielichu blendera. Dodaj obrane ząbki czosnku, pokrojoną szalotkę oraz papryczkę chili. Wlej połowę oliwy z oliwek, ocet winny i sok z cytryny. Zmiksuj, aż powstanie gęsty sos z widocznymi kawałkami składników. Dolej więcej oliwy, uzyskując żądaną gęstość sosu. Całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Sos  chimichurri   możesz przechowywać

Food Square
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 160

boczniakami i kurczakiem Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku Liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku(...)posól, popieprz i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Krok 2 W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp na nią posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Krok 3 Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Pęczotto z groszkiem, fasolką i boczniakami 162

menu na tydzień! Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku Liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku(...)posól, popieprz i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Krok 2 W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp na nią posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Krok 3 Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około

Niedzielny kucharz
Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu 228

łyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka soli - ¼ l gorącej wody Dodatkowo: - szalotki (+ olej) - rzeżucha - chilli nitki Z białej kiełbasy zdejmujemy jelito, siekamy ostrym nożem, przekładamy do miski. Dodajemy 4 łyżki rosołu, chrzan, pieprz i majeranek, wyrabiamy masę. Zarabiamy ciasto na pierogi. Mąki(...)cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na każde kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy ok. 8 minut, od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy okraszone smażoną szalotką oraz przybrane rzeżuchą i nitkami chilli. Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu zajęły I miejsce w Konkursie Wielkanoc 2018 i muszę, choć nieskromnie przyznać, że były naprawdę wyśmienite. Ocenie

mojewypiekiinietylko
Pieczone bataty z jarmużem i ciecierzycą 196

liści jarmużu (bez łodyg) 100 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 100 g sera feta 1 papryczka chili 4-6 pomidorków, np. koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 mała szalotka 1 łyżeczka pasty Harrisa 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku oliwa natka pietruszki Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stop(...)gąbki i przekrawamy wzdłuż na dwie połówki. Miąższ płytko nacinamy nożem, skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 60 minut, aż batat będzie miękki. W międzyczasie czosnek, szalotkę i papryczkę chili drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy umyty i osuszony jarmuż, czubatą łyżeczkę pasty Harrisa, sos sojowy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut

gutfut

Proponowane wyszukiwania