szalotka - 3092 przepisów (strona:48/207)

Parmezanowe racuchy z grzybami 90

jajko 1 szkl mąki 1 szkl mleka 1 łyżeczka proszku do pieczenia 3 łyżki startego parmezanu sól i pieprz do smaku masło lub oliwa do smażenia sos: 2 szalotki 2 łyżki masła 100 g podgrzybków sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Jajko roztrzepujemy z mlekiem, dodajemy mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia, a następnie szczyptę soli, pieprzu i parmezan(...)ciasta smażymy racuchy. sos: Szalotki kroimy w pióra i szklimy na maśle,a następnie dodajemy obgotowane wcześniej grzyby. Racuchy podajemy z grzybami i odrobiną parmezanu

Bon appetit mon amie
Wegańskie curry - krem z dyni 172

przerobienia! :) Dziś rozgrzewające curry na śniadanie, bo dłonie zimne, a niedziela leniwa. Bez glutenu, bez laktozy, wegańskie! Składniki: 500g dyni / 150 g ziemniaków / 100g pieczarek 2 ząbki czosnku / 3 szalotki 200g krojonych pomidorów z puszki / ćwiartka czerwonej papryka świeża kolendra / sól i pieprz pół łyżeczki pasty z tamaryndowca pół łyżeczki czerwonej pasty curry - jest pikantna, uważajcie :) (lub 2 łyżeczki przyprawy(...)lubię ze skórką, ziemniaki obieramy i też kroimy w kostkę, skrapiamy oliwą na blasze i pieczemy w piekarniku przez ok. 10 min. w temp. 180'C. Krok 2. Szalotkę siekamy, czosnek kroimy na plasterki i wrzucamy na rozgrzaną oliwie w dużym garnku. Kiedy się zeszkli, dodajemy dynię i ziemniaki, doprawiamy solą i smażymy ok. 5 min. często mieszając.  Krok

Spektrum Smaku
Pieczone udka z kurczaka 113

się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na marynowane udka z kurczaka. 1 kg udek z kurczaka 2 cebule szalotki 1 płaska łyżka soli 3 łyżki musztardy francuskiej 2 łyżki miodu 1/4 łyżeczki białego pieprzu 3 łyżki oleju słonecznikowego 1/2 cytryny rękaw do pieczenia Pieczone udka z kurczaka Jak przygotować(...)kurczaka O czym warto pamiętać przygotowując pieczone w miodzie udka z kurczaka. Do pieczenia użyłam udek z kurczaka. Można je jednak zastąpić podudziami czy skrzydełkami. Sięgnęłam po cebulę szalotkę. W marynacie spradziła się bardzo fajnie. Nie jest tak ostra jak cebula biała dlatego nadała ona mięsu jedynie delikantego smaku. Lubisz mięso z kurczaka? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis

mecooks
Poniedziałek: Kurczak w winie Elisabeth Taylor 90

głównym składnikiem jest wino i wreszcie – jest to danie idealne dla leniwych, bo wymaga minimum pracy. Polecamy! Przepis pochodzi z serwisu Littlethings . Składniki: 4 udka z kurczaka 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 szklanka białego, wytrawnego wina Liść laurowy 2 łyżki oleju Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Kurczaki osusz dokładnie papierowym ręcznikiem, posól i popieprz. Rozgrzej(...)łyżki oleju. Wykładaj na rozgrzany tłuszcz udka skórą do dołu. Smaż na dobrym ogniu przez 2-3 minuty albo do czasu aż skórka się przyrumieni. Krok 2 Posiekaj szalotki i dwa ząbki czosnku. Odwróć kurczaki na drugą i wsyp do rondla cebule i czosnek. Smaż kolejny 2-3 minuty. Krok 3 Dodaj liść laurowy i zalej całość winem, zmniejsz temperaturę

Niedzielny kucharz
Środa: Kurczak Marengo, albo kurczak Napoleona 260

legionów Dąbrowskiego – tego od Mazurka Dąbrowskiego. 800 żołnierzy zostało tam na zawsze. Składniki: 500 g kurczaka, najlepiej po połowie piersi i filetów z udek 1/2 szklanka mąki 2 szalotki lub jedna duża cebula 2 ząbki czosnku 1 szklanka wina Puszka całych pomidorów 8-10 pieczarek 10-12 krewetek surowych 1 łyżka przyprawy włoskiej (np. z tego przepisu) lub duża(...)wlej do rondla szklankę wina, przy pomocy drewnianej szpatułki zeskrob z dna wszystkie smakowitości jakie przywarły do rondla podczas smażenia. Przykryj i gotuj 10 minut. Krok 3 Posiekaj 2 szalotki i 2 ząbki czosnku, wsyp do rondla. Smaż chwilę, a następnie wlej do rondla przesiekane pomidory z puszki wraz z płynem. Przypraw łyżką włoskiej przyprawy, zamieszaj, przykryj i duś kolejne

Niedzielny kucharz
Wtorek: Steak au poivre, czyli stek panierowany w pieprzu 172

uznania) Sól 2 łyżki oleju Sos Kubek śmietany 250 ml (im bardziej procentowa tym lepiej, ale 12 proc. też daje radę) 25 g koniaku 1 łyżka musztardy dijon Mała szalotka drobno posiekana Przygotowanie: Krok 1 Osusz dokładnie mięso ręcznikiem papierowym, posól dobrze w obydwu stron i odstaw na 15 minut. Rozgrzej na patelni 2 łyżki oleju. Patelnia powinna być naprawdę(...)zmniejsz ogień. Smaż minutę. Ostatni raz odwróć steka i smaż kolejną minutę. Przełóż steki na talerz i przykryj. Krok 2 Na tłuszcz wytopiony ze steków wysyp drobno posiekaną szalotkę, zamieszaj i smaż przez 3-4 minuty, aż zmięknie. Staraj się zebrać drewnianą szpatułką z dna patelni przypalone kawałki steka oraz wszystkie kawałki pokruszonego pieprzu. Wlej na patelnię koniak, zamieszaj

Niedzielny kucharz
Poniedziałek: Kaczka l’Orange, czyli filety w sosie pomarańczowym 104

pochodzi z serwisu Thespruceeats.com Składniki: 2 filety z kaczki Pieprz i sól Sos 4 łyżi cukru 2 łyżki wody 2 łyżki octu winnego Sok z 4 pomarańczy 1 mała szalotka drobno posiekana Filety wykrojone z jednej pomarańczy 2 łyżki skórki otartej z pomarańczy 2 łyżki masła Przygotowanie: Krok 1 Zacznij od sosu. Wlej do rondla łyżki wody i wsyp(...)roztopić cukier w wodzie. Kiedy syrop zagotuje się, na powietrzchi pojawią się bąble, a płyn zmieni kolor na brązowy, wlej do rondla sos pomarańczowy, 2 łyżki octu winnego, posiekaną szalotkę i otartą skórkę z pomarańczy. Mieszaj, żeby połączyć składniki. Uwaga! Syrop jest bardzo gorący! Zmniejsz ogień i gotuj, aż sos zgęstnieje. Wtedy włóż do niego 2 łyżki zimnego masła

Niedzielny kucharz
Karaibska sałatka z mango i awokado 160

spędzonych na Jamajce. Gorąco polecam! Karaibska sałatka z mango i awokado Składniki: mała sałata (najlepiej little gem)* 2 dojrzałe mango 1 dojrzałe awokado kawałek łagodnej czerwonej papryczki chilli pół szalotki bananowej lub kawałek czerwonej cebuli sok z połowy limonki 2 łyżki płynnego miodu 2 łyżki oliwy z oliwek sól *Ilość składników zależy od ich wielkości oraz od tego(...)drugą stronę i odkroić cząstki mango. Awokado przekroić na pół, wyjąć pestkę, wyjąć ze skórki, a połówki pokroić w cienkie plasterki).  Sałatkę przybrać cieniutko pokrojoną papryczką chilli, szalotką i świeżą kolendrą. Polać sokiem z limonki z miodem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
BUDDHA BOWL 174

papryki czerwonej 1 awokado 4 łyżki kimchi (polecam przepis  Jadłonomii ) 160 g wegańskiego kebabu (użyłam tego w sosie "słodkie chilli" z  Bezmięsnego Mięsnego ) 100 g pieczarek 1 szalotka 2 łyżeczki natki pietruszki do posypania Oliwa do smażenia Przepis na buddha bowl: Cieciorkę należy odcedzić, porządnie wypłukać i delikatnie osuszyć. Do ciecierzycy dodajemy wszystkie przyprawy wraz z oliwą(...)minut (konieczne jest obserwowanie cieciorki i jej ewentualne przemieszanie po 10 minutach). W czasie, gdy ciecierzyca się piecze, rozgrzewamy odrobinę oliwy na patelni i podsmażamy pieczarki wraz z szalotką, po usmażeniu odkładamy na bok. Następnie na tej samej patelni podsmażamy wegański kebab. Pozostałe składniki (paprykę i awokado) myjemy, obieramy i kroimy w paski lub kostkę.  Do niewielkiej miseczki wlewamy

Emcia Pichci
CZERWONA PASTA Z WĘDZONEJ MAKRELI 148

prostu mniam. Świetnie smakuje na świeżym pieczywie z dodatkiem, np. rukoli lub/i cebulki, czy pomidora.  Polecam na codzienne śniadanie. SKŁADNIKI 50 g miękkiego masła 1 wędzona makrela 1 szalotka 1 ząbek czosnku 150 g kremowego twarożku np. Almette 2 łyżeczki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka posiekanej natki pietruszki sól, pieprz, szczypta chili w proszku, 1/2 łyżeczki słodkiej czerwonej papryki WYKONANIE(...)Makrelę oczyszczamy ze skóry i ości, przekładamy do miski. Dodajemy twarożek, koncentrat pomidorowy oraz przyprawy. Wprost do miski z rybą ścieramy na tarce (o dużych oczkach) czosnek i szalotkę, dodajemy posiekaną natkę pietruszki i dokładnie mieszamy. W drugiej misce ucieramy/miksujemy masło na puch. Stopniowo, cały czas miksując dodajemy po łyżce makreli z twarożkiem. Próbujemy i ewentualnie doprawiamy do smaku. Podajemy

cool and minty
Sałatka obiadowa z zielonej fasolki. 136

żółtej. Dobrze smakuje podana na ciepło i zimno. Jeśli przygotujesz ją godzinę przed podaniem, będzie jeszcze smaczniejsza, bo smaki przegryzą się. Składniki: 0,5 kg zielonej fasolki 2 szalotki lub 1 niewielka czerwona cebula 2 łyżki octu jabłkowego lub winnego + 2 łyżki wody 1/4 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cukru szczypta czarnego mielonego pieprzu 4 łyżki oleju rzepakowego lub słonecznikowego(...)łyżki siekanej natki pietruszki Przygotowanie: Szalotkę obrać i pokroić w cieniutkie półplasterki. W miseczce wymieszać ocet, wodę, sól i cukier, dodać cebulkę i wymieszać. Odstawić na 15 minut, aby cebulka zmiękła, a w tym czasie ugotować fasolkę. Fasolkę umyć, poobrywać końcówki, ugotować w mocno osolonej wodzie. Ugotowaną fasolkę przelać zimną wodą i pozostawić na sicie, aby lekko przestygła. Do macerującej

Codziennik Kuchenny
Grochowe pierogi z kozim serem 105

kozim serem <3 Składniki 500 g ziemniaków 300 g roladki sera koziego 300 g mąki pszennej 200 g mąki z grochu 350 ml wrzątku 1 łyżka masła 4 szalotki 100 ml oliwy z oliwek sól, pieprz Przygotowanie Ziemniaki obieramy, gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Studzimy. Ser i ziemniaki mielimy, mieszamy i doprawiamy solą oraz pieprzem. Mąki mieszamy(...)cienko rozwałkowujemy, przy pomocy szklanki wykrawamy okręgi, ma środek każdego umieszczamy farsz i zlepiamy krawędzie. Gotujemy w osolonym wrzątku,   3-4 min. od momentu wypłynięcia na powierzchnię wody. Szalotki siekamy, dusimy na podgrzewanej oliwie. Z podanych proporcji wychodzi około 50 pierogów

R'n'G Kitchen
Nadziewane cebule 142

opcji na wykorzystanie tego warzywa. Cebula w zależności od rodzaju może mieć bardziej lub mniej wyrazisty smak. Najbardziej znane rodzaje cebuli to cebula dymka, cebula czerwona, biała czy cebula szalotka. Do sałatek najlepsza jest cebula czerwona lub szalotka. Obie te cebule są łągodniejsze w smaku od cebuli białej czy dymki. Natomist dymka czy cebula biała idealnie pasują do smażenia, jako

mecooks
Smażona wątróbka kacza na toście z chałki 118

dzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na smażoną wątróbkę. 30 dkg kaczych wątróbek 2 cebule szalotki 2 łyżki masła 1/2 owocu granatu sól pieprz kilka kromek chałki opcjonalnie: sałata rukola do podania Smażona wątróbka kacza na toście z chałki Jak przygotować kacze wątróbki. Wątróbki włożyć do miski, zalać(...)zimną wodą i pozostawić na 10 minut. Po 10-u minutach wyjąć z wody, oczyścić i podzielić na duże kawałki. Na patelnię włożyć masło, dodać pokrojoną cebulę szalotkę oraz wątróbkę. Smażyć na średnim ogniu (bardziej w kierunku małego niż dużego ognia się skłaniając) przez 6 do 7 minut. Przed końcem smażenia posolić oraz popieprzyć do smaku. Chałkę pokroić w kromki

mecooks
Makaron z kurkami 146

ostudzony stwardnieje i będzie się dał drobniutko pokruszyć. Do pozostałego z bekonu tłuszczu (powinno być go zostać około 1-2 łyżeczek, nie więcej) dodajemy łyżkę masła. Wrzucamy pokrojone drobno szalotki i smażymy na małym ogniu do momentu aż cebulki zmiękną. Dodajemy do nich dokładnie osuszone i pokrojone grzyby rozkładając je w jednej warstwie, zwiększamy płomień pod naczyniem i smażymy grzyby(...)talerze, posypujemy odrobiną pokruszonego bekonu, posiekaną natką, startym parmezanem i podajemy od razu. SKŁADNIKI 2-3 porcje obiadowe 4-5 cieniutkich plasterków wędzonego bekonu 1 łyżka masła 2 szalotki albo mała czerwona cebula, ok. 90g 300g świeżych kurek 1 ząbek czosnku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 3 pełne (z lekką górką) łyżki startego parmezanu – 2,5 do sosu

Karo in the Kitchen