się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki na surówkę z czerwonej kapusty. 1 małą kapusta czerwona 2 małe cebule szalotki 1 jabłko 1 duża papryka czerwona 1 marchew 1 płaska łyżeczka soli pieprz do smaku 1 łyżka octu jabłkowego 5 łyżek majonezu Surówka z czerwonej kapusty i papryki Jak przygotować(...)jabłkowy i majonez. Bardzo dokładnie wymieszać. Schłodzić w lodówce. Surówka z czerwonej kapusty i papryki O czym warto pamiętać przygotowując surówkę. Czerwoną kapustę zastąpić możemy kapustą białą. Użyłam cebulę szalotkę gdyż jest ona zdecydowanie łagodniejsza w smaku niż biała czy czerwona. Lubisz kapustę? Jeśli tak to koniecznie wypróbuj nasz przepis na Młodą kapustę gotowaną . The post Surówka z czerwonej kapusty
mecookszatem i wrzucę ją również do zakładki Wielkanoc na moim blogu. Składniki: 2 duże bataty 4 duże marchewki puszka mleka kokosowego (400 ml) kawałek świeżego imbiru wielkości kciuka 3 szalotki 4 ząbki czosnku 1 łyżeczka suszonej papryki chili 1 łyżka stołowa masła 3 łyżki stołowe oleju kolorowy pieprz sól morska Do podania: 2 łyżki stołowe masła 1 opakowanie kolorowych mini(...)marchewek 1/5 pęczka świeżego tymianku sól morska Wykonanie: Szalotki, czosnek, imbir oraz marchew i bataty obierz i pokrój w plastry. Wrzuć je na patelnię, dodaj sól, pieprz i paprykę chili, podsmażaj na oleju około 10 minut. Przełóż do garnka, zalej mlekiem kokosowym oraz wodą (około 1 litra). Gotuj na małym ogniu, aż warzywa zmiękną. Dodaj na koniec do całości masło
Garniec Magaliepokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido) 3 łyżki masła 1/3 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do posypania gotowego dania 2 szalotki 1/2 papryczki chili kilkanaście listków szałwii sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. 2) Listki szałwii opłukać, delikatnie osuszyć(...)wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć ok. 3 minuty, aż staną się chrupiące. Gotowe listki wyjąć na talerzyk i odłożyć. 3) Drobno pokrojoną szalotkę zeszklić na tej samej patelni z tym samym masłem, na którym smażyliśmy szałwię. 4) Dodać obraną (dyni hokkaido nie trzeba obierać, ale ja tym razem obrałam), oczyszczoną z pestek, pokrojoną w kostkę dynię i smażyć
Fitsweet.meszklanki ciepłej wody 1 łyżka oliwy z oliwek 1 czubata łyżeczka suszonych drożdży instant ½ łyżeczki soli ½ łyżeczki cukru Pizza bianca z kurkami – dodatki: 1 szklanka kurek 2 cebule szalotki 1 kulka mozzarelli 3 czubate łyżki gęstej śmietany 18% 1 ząbek czosnku kilka plasterków sera koziego lub camemberta (opcjonalnie) świeże zioła: koperek, tymianek, rozmaryn sól, pieprz Drożdże instant wsypujemy wraz(...)zioła, po szczypcie soli oraz pieprzu i dokładnie mieszamy. Rozsmarowujemy na cieście. Na śmietanie układamy porwaną na duże kawałki mozzarellę i ser kozi/camembert. Rozsypujemy kurki i pokrojone w półplasterki szalotki. Do piekarnika wstawiamy pustą, płaską blachę (tą największą) i nagrzewamy piec do najwyższej możliwej temperatury (u mnie 250°C) – grzanie góra-dół lub sam dół. Pod papier do pieczenia
Poezja smakuziela angielskiego pół łyżeczki pieprzu ziarnistego 3 ziarna jałowca liść laurowy Dodatki do słoika ładne, małe kapelusze borowików, podgrzybków, maślaków pstrych (kazarków), kozaków łyżeczka nasion gorczycy białej 1 - 2 szalotki lub 2 plastry cebuli Oczyszczone młode i ładne kapelusze grzybów gotować w osolonym wrzątku ok. 7 minut. Odcedzić. Odstawić do schłodzenia. Zagotować składniki zalewy. Odstawić do schłodzenia. Na dnie słoika(...)umieścić pokrojone szalotki lub plastry cebuli i gorczycę. Do słoików (do wysokości szyjek) włożyć obgotowane kapelusze grzybów. Grzyby zalać zalewą. Słoki zakręcić. Słoiki ustawić na dnie garnka wyłożonego ściereczką. Wlać wodę do wysokości szyjek słoików i doprowadzić wodę do wrzenia. Gotować potem na palniku o małej mocy ok. 12-15 minut. Wyjąć słoiki i odstawić do schłodzenia. Grzybki przechowywać
Weekendy w domu i ogrodziepokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido) 3 łyżki masła 1/3 szklanki śmietanki kremówki 3 łyżki tartego parmezanu + 2 łyżki do posypania gotowego dania 2 szalotki 1/2 papryczki chili kilkanaście listków szałwii sól świeżo mielony pieprz Przygotowanie: 1) Makaron ugotować al dente w lekko osolonej wodzie wg przepisu na opakowaniu. 2) Listki szałwii opłukać, delikatnie osuszyć(...)wrzucić na rozgrzaną patelnię z masłem. Smażyć ok. 3 minuty, aż staną się chrupiące. Gotowe listki wyjąć na talerzyk i odłożyć. 3) Drobno pokrojoną szalotkę zeszklić na tej samej patelni z tym samym masłem, na którym smażyliśmy szałwię. 4) Dodać obraną (dyni hokkaido nie trzeba obierać, ale ja tym razem obrałam), oczyszczoną z pestek, pokrojoną w kostkę dynię i smażyć
Fitsweet.meSkładniki: 5 filetów śledziowych 4 ogórki kiszone 1 papryka czerwona 5 szalotek 1 pęczek koperku 4 łyżki octu jabłkowego 10 ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka pieprzu ziołowego w proszku 1 szklanka oleju roślinnego Sposób wykonania: Śledzie zalewamy zimną wodą, moczymy około 1 godziny. Następnie filety kroimy w paski, wkładamy do dużego słoika bądź miski i zalewamy octem. Odstawiamy(...)minut. Paprykę i ogórki kroimy w drobną kostkę. Szalotkę kroimy w krążki. Koperek drobno szatkujemy. Pokrojone warzywa, koperek i przyprawy dodajemy do śledzi. Zalewamy olejem i mieszamy. Odstawiamy do lodówki na parę godzin
Qchnia po prostuwynagradza cały trud . A radość domowników bezcenna Składniki : 0,2 kg wołowiny ( może być gulaszowa ) 100 g makaronu sojowego kawałek słodkiej , cienkościennej papryki np Ramiro lub Marconi Red 2 szalotki 1/2 marchewki 1/2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka oleju sezamowego 1 płaska łyżeczka chilli lub mniej jeśli nie lubicie ostrości 1/2 łyżeczki cukru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry(...)sosu sojowego kawałek korzenia imbiru , startego na drobnej tarce ( kawałek około 1 cm ) sól do smaku białko z jednego jajka do sklejania płaty do sajgonek olej do smażenia Marchewkę , szalotkę i seler naciowy , tniemy w małe , cienkie słupki ( jak zapałki ) . Czosnek drobniutko siekamy . Mięso także siekamy drobno .Na patelni rozgrzewamy nieco oleju , podsmażamy pocięte warzywa , z czosnkiem , dokładamy mięso
Ogrodnik w podróżyProsta przekąska, doskonałe danie na przyjęcie, ciekawa opcja na kolecję. Faszerowane pieczarki. 4 duże pieczarki 1 szalotka 1 ząbek czosnku Granat 1 puszka pomidorów Kapary Pieprz w zalewie Szczypiorek Słodka papryka Kmin rzymski Kurkuma Sól Pieprz Od pieczarek odcinamy ogonki i kroimy w drobną kostkę. Podobnie robimy z szalotką i cukinią. Podsmażamy na patelni do zrumienienia. Dodajemy pomidory z puszki
MarcinChefjako drugie śniadanie, albo jako sałatka na spotkanie w gronie znajomych. Składniki na sałatkę z wędzonym łososiem: miks sałat 1 kulka mozzarelli 2 opakowania łososia sałatkowego (200g) 1 mała szalotka 3 pomidory 5 jajek Przepis na sałatkę z wędzonym łososiem: Miks sałat wsypujemy do miski. Ja użyłem miksu z sałatą lodową. 3 pomidory kroimy w grubszą kostkę i dodajemy(...)sałaty. 5 jajek gotujemy na twardo, obieramy ze skorupki, kroimy w półplasterki i dodajemy do sałaty. Małą szalotkę kroimy w półplasterki i dodajemy do sałaty. Kulkę mozzarelli kroimy w kosteczkę i dodajemy do pozostałych składników. Łososia dzielimy na mniejsze kawałki i również dodajemy do naszej sałatki. Wszystkie składniki dokładnie mieszamy. Do sałatki nie dodaję, żadnego dressingu, bowiem pomidory i mozzarella
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!jabłokowy smak właśnie z tym mięsem. Co z tego wyszło? Przkonajcie się sami. Przygotuj: 500g polędwicy wieprzowej 125ml Somersby 220ml śmietany Młode ziemniaki Sałata rzymska Szczypiorek Garść kaparów Masło Szalotka (4-5) Sól Pieprz Młode ziemniaki myjemy, dokładnie szorując, ponieważ nie będziemy ich obierać. Nacinamy w paski lub kratkę, skrapiany oliwą, solimy i pieczemy przez ok. 30 minut(...)Polędwicę myjemy i suszymy, pozbawiamy nadmiaru tłuszczu i kroimy w cienkie plastry. Mięso przyprawiamy solą i pieprzem, a następnie smażymy z obu stron na maśle. Do mięsa dodajemy posiekaną szalotkę. Gdy cebulka się zarumieni, dolewamy Somersby, zmniejszamy ogień pod patelnią i odparowujemy część płynu. Dodajemy kapary – ja je lubię, więc dodałem nieco więcej. Jeśli są dla Ciebie zbyt intensywne, możesz
MarcinChefduszy w te zimowe wieczory. To także wspaniała zabawa podczas przyrządzania, najlepiej w dobrym towarzystwie, na koniec uwieńczona pracą uczta. Zapraszam. Składniki: 1 cały kurczak 4 szalotki 2 ząbki czosnku 4 marchewki 4 liście laurowe 2 gałązki tymianku 1 gałązka rozmarynu 200 g pieczarek 200 g boczku 1/2 l czerwonego wytrawnego wina ( Côtes du Rhône-Villages(...)podlać koniakiem, flambirować, dodać pokrojony w paski boczek, dodać posiekany czosnek, pokrojoną marchew, liście laurowe, tymianek, rozmaryn, oprószyć solą i pieprzem oraz mąką. Na osobnej patelni przesmażyć na maśle szalotkę z pieczarkami, przełożyć do kurczaka. Całość zalać winem. Dusić na małym ogniu 1 godzinę. Serwować z purée ziemniaczanym. Bon appétit
Wino Francja Kuchniasałatkę (na 6 osób): 1 butelka soku buraczanego 1 mieszanka sałat włoskich 5 średnich buraków 6 jajek 4 kawałki chleba pszennego lub pszenno - żytniego 2-3 szalotki 200 gramów bekonu lub pancetty sól do smaku oliwa z oliwek Składniki na dressing: 1-2 ząbki czosnku 2 łyżki stołowe musztardy Dijon 4 łyżki stołowe octu z białego wina(...)kostkę i podsmaż na odrobinie oliwy. Następnie odsącz na papierowym ręczniku, nie wyrzucaj jednak pozostałości po smażeniu, zrobisz na nim grzanki. Chleb pokrój w kostkę, zrób grzanki. Odstaw. Szalotkę pokrój w półksiężyce lub w kostkę. Posiekaj drobno czosnek. Wszystkie składniki na dressing włóż do zakręcanego słoiczka, potrząśnij aby dobrze się ze sobą wymieszały. Przed samym podaniem wyjmij
Garniec Magaliełatwe Czas przygotowania: 15 minut Ilość porcji: 2-3 Składniki: kilogram świeżych omułek (małż) 1 szalotka lub pół zwykłej cebuli 250 ml białego półwytrawnego wina 2-3 ząbki czosnku łyżka oliwy z oliwek 1 łyżka mascarpone Przygotuj: spory garnek Podaj z: kieliszkiem białego wina pszennym pieczywem, bagietką lub frytkami(...)batatów Małże umyj i oczyść (usuń wszelką narośl), posiekaj czosnek i cebulkę. W garnku na rozgrzanej oliwie podsmaż szalotkę ok 2-3 minut, następnie dodaj czosnek. Po chwili dolej wino i zaczekaj aż zacznie się gotować. Dodaj małże, nałóż pokrywkę i wstrząśnij garnek. Po 3 minutach duszenia na średnim ogniu sprawdź czy małże się otworzyły. Jeśli nie wszystkie, odczekaj jeszcze
Bazując na smaku