szalotka - 3092 przepisów (strona:35/207)

Domowe zielone curry – pasta Green Curry 156

Zielne curry – pasta green curry , to lekko pikantny sos powstały ze zmiksowana zielonej papryczki chilli z imbirem, trawą cytrynową, kolendrą, listkami kaffir, szalotkami i ząbkami czosnku z dodatkiem mleka kokosowego i soku wyciśniętego z jednej limonki. Charakterystyczne jest dla kuchni tajskiej. Pasta curry to p odstawowy składnik „ Zielonego curry z makaronem ryżowym, marchewką, papryką i zielonym groszkiem(...)trzymamy w lodówce i zużywamy do tygodnia. Składniki: 1 zielona papryczka chilli 1 kłącze trawy cytrynowej 3 cm imbiru 2 liście kaffiru pół pęczka świeżej kolendry 2 małe cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 1 mała puszka mleka kokosowego (ok. 200-250 ml)) 1 łyżeczka sosu rybnego 1 limonka   Przygotowanie: Zieloną papryczkę chilli posiekać bez ziaren. Kłącze trawy cytrynowej ostukać

Moja Delicja
Zupa rybna 192

Zresztą do ryb z MAKRO jeszcze wrócimy :) Składniki: 1 kg ryb (łosoś, dorsz, miętus), 500 g małży, 1 i 1/2 puszki pokrojonych pomidorów, 750 ml bulionu warzywnego, 1 duża szalotka, 1 duży ząbek czosnku, 1/4 łyżeczka tymianku, 1 pełna łyżeczka wędzonej papryki, 1 pełna łyżeczka papryki ostrej, 1/4 łyżeczka suszonych płatków chilli, natka pietruszki, oliwa z oliwek, sól, pieprz Ryby(...)jest wycięty, następnie pozbywamy się brzydkich końcówek i ściągamy skórę. Przygotowaną rybę kroimy na większą kostkę, najlepiej taką 3-4 cm! Małże oczyszczamy z zanieczyszczeń i odkładamy na bok. Szalotkę drobno siekamy, czosnek kroimy w cienkie plasterki lub przeciskamy przez praskę. W garnku o grubym dnie, na oliwie z oliwek należy zeszklić drobno pokrojoną szalotkę, dodajemy czosnek i przesmażamy całość

Plate of Joy
Świąteczne przepisy od laureatów konkursu Zgotuj sobie sukces! 198

laska cynamonu Marynowane śliwki: 150 g śliwek, 1 gwiazdka anyżu, 2 g cynamonu, 100 ml śliwowicy, 80 g cukru Sos porto: 100 ml demi glas, 50 ml porto, szalotka, tymianek, czosnek Sposób wykonania: 1.Pierś z kaczki doprawić solą i pieprzem. Kaczkę smażyć od zimnej suchej patelni, powoli wytapiać tłuszcz i ciągle go zbierać. Piekarnik nastawić na 160°C. Kiedy(...)pół, wyjąć pestki. Włożyć na 10 minut do gorącej marynaty. Obrać ze skórki i przechowywać do momentu podania w schłodzonej marynacie 6.  Porto zredukować z czosnkiem tymiankiem i szalotką. Dodać demi- glace pogotować przez chwilę wszystko razem- odcedzić dodatki smakowe( szalotka, czosnek, tymianek).  Krem z buraka z kozim serem i chrzanem (Igor Antoszewski, Michał Wester) Składniki

Plate of Joy
Pieczony pstrąg na puree z marchewki 194

chili bez pestek (lub pół łyżeczki chili w płatkach) + opcjonalnie chili do posypania ryby kilka łodyżek natki kolendry Puree z marchewki, chrzanu i mascarpone: 1 kg marchwi 1 cebula szalotka 1,5 szklanki mleka 2 łyżki masła 2 łyżki mascarpone 2 łyżki tartego chrzanu (ze słoika) 1 łyżeczka zmielonych ziaren kolendry (roztartych w moździerzu) sól morska świeżo mielony pieprz listonic(...)chili w płatkach. Sos zagotowujemy i odparowujemy do czasu aż pozostanie około 1/3 płynu. Odstawiamy do całkowitego ostudzenia. Ryby myjemy i jeśli mają łuski – skrobiemy je. Przygotowujemy puree: Szalotkę siekamy w drobną kostkę. Marchewki obieramy i kroimy na cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy dwie łyżki masła. Podsmażamy szalotkę, a po chwili dodajemy marchewki. Przesmażamy razem przez

Poezja smaku
Kurczak faszerowany grzybami 275

kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny – najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki (można pominąć) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 gałązka rozmarynu lub kilka gałązek tymianku oliwa z oliwek(...)piersi z kurczaka ok. 40 g suszonych grzybów leśnych (tym razem użyłam samych suszonych kurek, dlatego sos jest tak jasny - najlepiej użyć mieszanych grzybów) 1 duża cebula 1 cebula szalotka 4 łyżki tartego parmezanu 1 liść laurowy 1 łyżka masła 1 płaska łyżeczka mąki (można pominąć) 1 łyżeczka suszonego tymianku 1 gałązka rozmarynu lub kilka gałązek tymianku oliwa z oliwek

Poezja smaku
Łosoś z truskawkami 117

łosoś wędzony, szalotki, sok z pomarańczy, posiekana skórka z pomarańczy, truskawki, Szalotki posiekać. Łososia posiekać. Wymieszać z szalotką i sokiem z pomarańczy – wszystkie składniki dodajemy do smaku. Na łososiu układać ćwiartki truskawek, posypać skórka pomarańczową. zastawa

królestwo garów
Pomarańczowy łosoś z jajkiem 126

plastry łososia wędzonego, pomarańcza, 4 jajka przepiórcze, 2 szalotki, Szalotki, obrać, przekroić wzdłuż na pół a następnie wzdłuż w cienkie plasterki – w „piórka”. Jajka ugotować na twardo. Ostudzić, obrać, przekroić wzdłuż na pół. Pomarańczę dokładnie umyć. Cienko obrać ze skórki. Skórkę pokroić w cienkie paseczki. Sok wycisnąć. Łososia podzielić na 8 części, na każdej ułożyć trochę szalotki i połówkę jajka

królestwo garów
Bażant w miodzie pitnym 97

bażant, 1 łyżka smalcu, 300 ml miodu pitnego trójniaku APIS, 250 g szalotki, 200 ml bulionu drobiowego, sól, cukier, Bażanta oczyścić, pokroić na 4 części, oprószyć solą. Obsmażyć na rumiano z obu stron, przełożyć do naczynia do zapiekania. Wlać bulion i wstawić pod przykryciem do piekarnika nagrzanego do 180 stopni. Szalotki obrać, skarmelizować na patelni, na której obsmażaliśmy bażanta, dodając(...)szczyptę soli i cukru. Po około 40 minutach do bażanta dodać szalotki i miód. Piec do miękkości. W trakcie pieczenia kawałki bażanta obracać. zastawa z "29 lipca 2008 r. trójniak wraz z pozostałymi miodami pitnymi uzyskał unijne oznaczenie Gwarantowanej Tradycyjnej Specjalności. Ponieważ ten typ ochrony produktu nie obejmuje jego nazwy, która w niektórych przypadkach może nadal być używana do nazywania

królestwo garów
Łososiowa przekąska 145

łososia wędzonego, 2 małe szalotki, skórka otarta z 1/2 pomarańczy, sok z pomarańczy, garść liści baby szpinaku 100 g mrożonych malin, 100 g mrożonej mieszanki owoców*, 3 g agaru, Owoce rozmrozić, zmiksować, przetrzeć przez sito (pestek nie wyrzucać). Zmierzyć objętość przetartej pulpy. Ponieważ do przygotowania galaretki potrzeba nam 170 ml przecieru, brakującą ilość płynu uzupełniamy wodą, którą najpierw wlewamy(...)minut. Zdjąć z ognia i połączyć z pulpą owocową, wymieszać, ewentualnie doprawić cukrem do smaku. Wylać na formę z płaskim dnem ( ja użyłam 16x28 cm). Odstawić do zastygnięcia. Szalotkę pokroić w piórka ( przeciąć wzdłuż na pół i następnie w plasterki wzdłuż), wymieszać ze skórka pomarańczową. Plasterki łososia pokroić w paski, delikatnie wymieszać z szalotką i sokiem pomarańczowym – sok dodajemy

królestwo garów
Tatar z tuńczyka 80

świeżego tuńczyka, 1/2 dużego, winnego jabłka, 2 szalotki, 2 łyżki sosu sojowego Kikkoman, skórka otarta z 1 limonki, sok z limonki, 4 łyżki oleju rzepakowego tłoczonego na zimno, 250 g truskawek, kilka listków melisy, pieprz świeżo zmielony, sól Tuńczyka pokroić w cienkie plastry a następnie paseczki. Szalotki drobno posiekać. Jabłko pokroić w drobną kostkę. Truskawki pokroić w plasterki a następnie(...)Większe liście melisy pokroić w paski, małe zostawić w całości. Na talerzu ułożyć truskawki. Do miski wlać sos sojowy, sok z 1/2 limonki, olej i dokładnie wymieszać. Dodać jabłko, szalotkę, skórkę z limonki oraz tuńczyka, delikatnie wymieszać. Spróbować czy nie trzeba dodać jeszcze soku z limonki. Na truskawkach ułożyć tuńczyka, oprószyć pieprzem, solą, posypać melisą. zastawa

królestwo garów
Perliczka w winie 90

perliczka, sól, 250 g szalotki, 3 ząbki czosnku, kilka gałązek rozmarynu, 6 ziemniaków, 3 łyżki masła, 4 łyżki oliwy, 250 ml białego półwytrawnego wina, 200 ml bulionu drobiowego Perliczkę podzielić na cztery części, oprószyć solą. Szalotki, czosnek obrać. Ziemniaki obrać, pokroić wzdłuż na pół a a następnie wzdłuż na 3. Dno naczynia do zapiekania posmarować masłem, ułożyć szalotki, czosnek, rozmaryn

królestwo garów
Szpik cielęcy 151

kości cielęce pocięte wzdłuż- 800g* sól, pieprz, oliwa, natka pietruszki – 60g, kapary – 20g, sos vinaigrette – 50ml**, szalotka – 50g, bagietka, oliwa-50ml Kości ułożyć przecięciem do góry. Posypać solą, pieprzem i skropić oliwą. Nagrzać piekarnik do 200stopni Piec do momentu w którym szpik zacznie mięknąć ale nie będzie rozpuszczony, około 10 minut. Natkę pokroić na dość duże kawałki. Szalotkę przekroić wzdłuż(...)pół a następnie pokroić w plasterki wzdłuż (w piórka). Wymieszać pietruszkę z kaparami i szalotką. Bagietkę pokroić w kromki, podsmażyć na oliwie. Następnie skropić sosem vinaigrette. Szpik ułożyć na talerzu, obok podać sałatkę i grzanki z bagietki. Takie oto wspaniałe danie przygotowaliśmy podczas warsztatów w Sofitel Warsaw Victoria . Z tak zwaną piątą ćwiartką oswajał nas Maciej Majewski szef kuchni

królestwo garów
Krem z bulw topinamburu z szybkowaru 161

MÓWIĄ, ZAPRASZAM  TUTAJ Składniki 500 g bulw topinamburu, obierz i pokrój w plasterki o grubości max. 0,5 cm 450 ml zimnej wody 1 mała szalotka, obbierz i pokrój w plasterki sól i biały pieprz masło do smażenia łyżka zimnego masła lub parę łyżek śmietany kremówki 30% Przygotowanie rozgrzej szybkowar i dodaj masło, dorzuć szalotkę i chwilkę podsmażaj dodaj(...)Cię do dodania czystej, przegotowanej wody na końcu (gdyż zupa wyjdzie za gęsta), co pozbawi wywar pierwotnego aromatu i smaku. Bulwy topinamburu. Plasterki topinamburu podsmażone z szalotką na tłuszczu

Szybko Szybkowar
Frittata z cukinią, chili i tymiankiem 161

potrzeba;) No i jest gotowa w 15 minut!           Składniki na 4 porcje: 8 wiejskich jaj 1 średniej wielkości cukinia 1/2 ostrej czerwonej papryki 3 szalotki świeży tymianek (ok łyżka listków) łyżka oliwy z oliwek sól, pieprz do smaku     Przygotowanie: Szalotki obrać i pokroić w półplasterki. Zeszklić na patelni z oliwą. Cukinię pokroić(...)cienkie plasterki (ok. 2-3mm), dodać do szalotki i podsmażyć, aż zrobią się elastyczne.  Odrobinę posolić. Dodać posiekaną papryczkę i tymianek. Jajka ubić trzepaczką, dodać do smaku pieprz i szczyptę soli. Zalać masą jajeczną warzywa i smażyć, aż brzegi zaczną się ścinać. Wstawić razem z patelnią do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na 4-5 minut, aż frittata

Kulinarne Inspiracje
Pad Thai 170

tamaryndowa. Moja wersja jest z serem tofu, który z powodzeniem  można zastąpić kurczakiem lub krewetkami. Składniki na 2 porcje: 100 g makaronu ryżowego wstążki 100 g sera tofu szalotka 2 ząbki czosnku 2 jajka 2 łyżki pasty z tamaryndowca 2 łyżki sosu rybnego 4 łyżki kiełków fasoli mung spora garść orzeszków ziemnych niesolonych olej z orzeszków ziemnych(...)limonki szczypior do dekoracji Szalotkę i czosnek posiekać, jajka roztrzepać w miseczce, tofu pokroić w kostkę, orzeszki posiekać. Makaron ryżowy przygotować według instrukcji na opakowaniu. W woku rozgrzać olej, podsmażyć szalotkę i czosnek. Dodać ser tofu i chwilę podsmażyć. Wlać jajka i zamieszać, aż się zetnie.  Dodać makaron, pastę z tamaryndowca i sos rybny. Wymieszać dokładnie i smażyć około

wyzwania kuchenne