chroniąca przed promieniowaniem słonecznym i wzmacniająca wzrok. Oto jajko, główny bohater Wielkanocy, które wraz z ziemniakami tworzy smaczny duet na świątecznym stole. Składniki 500 g ziemniaków 3 jajka 2 szalotki 1 pęczek cienkiego szczypiorku 1 opakowanie serka do smarowania typu Bieluch sól świeżo mielony Ziemniaki obieramy, myjemy i kroimy na małe kawałki. Gotujemy do miękkości w osolonej wodzie. Odcedzamy(...)odstawiamy do ostygnięcia. Jajka gotujemy na twardo w osolonej wodzie. Po ugotowaniu zalewamy zimną wodą i odstawiamy. Szalotki obieramy i kroimy w kostkę. Szczypiorek siekamy. 2 łyżki można zostawić do dekoracji. Przestudzone jajka obieramy i kroimy w kostkę. Kilka plasterków można zostawić do dekoracji. Do miski wrzucamy ziemniaki, jajka, szalotki, szczypiorek oraz serek. Wszystko dokładanie mieszamy. Doprawiamy solą i pieprzem
My Chcemy Jeśćmedaliony wołowe 2 ziemniaki 4 marchewki 1/2 selera korzennego 6 ząbków czosnku 6 małych szalotek 2 gałązki rozmarynu sól morska oliwa 50 g masła Sos pieprzowy: 1 łyżka kolorowych ziaren(...)białego wytrawnego wina 150 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli morskiej Wykonanie: Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić w niewielkie słupki. Szalotki przekroić na polówki, ząbki czosnku obrać. Ułożyć wszystko w żaroodpornym naczyniu. Oprószyć solą, pieprzem, dodać rozmaryn. Skropić oliwą. Wstawić do piekarnika na 45 minut, piec w 200 stopniach. Przygotować w tym czasie medaliony
Wino Francja Kuchniajajek przepiórczych* ugotowanych na twardo, 250 g cienkiej białej kiełbasy**, 250 g małych pieczarek, 250 g pomidorków koktajlowych, 2 – 3 szalotki, świeżo stary chrzan masło do smażenia. Jajka obrać. Część pokroić wzdłuż na pół, część zostawić w całości. Pomidorki umyć. Część pokroić w poprzek na pół, część zostawić w całości. Szalotki obrać, pokroić w cienkie plasterki, rozdzielić na krążki. Pieczarki(...)pomidory (całe i pokrojone). Kiełbasę pokroić na kawałki długości około 3 cm (jeżeli mamy normalnej grubości kiełbasę pokroić w plasterki). Na półmisku ułożyć kawałki kiełbasy, pieczarki, jajka, pomidorki, krążki szalotki. Oprószyć świeżo startym chrzanem. Posypałam kiełkami pora. *zamiast przepiórczych mogą być jajka od kur: 1 jajko kurze to 3 jajka przepiórcze, ** można użyć normalna białą kiełbasę – zamiast kroić w kawałki
królestwo garówcały płyn wyparował. A przecież szkoda byłoby zmarnować tyle dobrego mięsa. ;) * SKŁADNIKI na 4-6 porcji 1 kg polędwicy wołowej 150 g wędzonego boczku 3 marchewki 20 dag szalotek lub małych cebulek 3 ząbki czosnku 50 dag małych pieczarek 2 listki laurowe 6 ziarenek czarnego pieprzu 300 ml czerwonego wytrawnego wina, np. bordeaux 400 ml bulionu wołowego kilka gałązek(...)pokrój w sporą kostkę (2-4 cm). Następni przysmaż do zrumienienia z każdej strony na wytopionym z boczku tłuszczu. Pamiętaj, że wołowina powinna w środku nadal być krwista. Marchew, szalotki, pieczarki i czosnek obierz. Marchew pokrój w talarki, zaś szalotki możesz przekroić na pół. Warzywa podsmaż na tłuszczu. Wymieszaj z wołowiną i umieść wszystko w rondlu. Zalej całość bulionem oraz
Food Squarełyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta lub mąka do wysypania formy Na nadzienie 4 plasterki boczku 2 łyżki syropu klonowego 250g brukselki (nasze!) 1 większa/ 2 małe szalotki 1 łyżka masła 50g masła 2 łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle(...)Staramy się, żeby kapustki leżały jedną warstwą i równomiernie pokrywały się klonową glazurą. Podsmażamy je średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż staną się miękkie. Gotowe przenosimy na talerz. Szalotkę obieramy i kroimy w plasterki (dobrze zrobić to w trakcie przygotowywania brukselek). Na rozgrzaną wciąż patelnie kładziemy łyżkę masła i pokrojoną cebulę- szklimy na małym ogniu, ale nie przysmażamy. Naszym
les mirabellesPonieważ bardzo lubię kaczkę, a kaczka bardzo lubi jabłka, postanowiłam przyrządzić bigosik właśnie z kaczki. 4 nogi kaczki, 3 goździki, kilka nasion kolendry, pieprz kolorowy świeżo mielony, 100 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 jabłko (około 200 g), 800 ml kwasu chlebowego, miód spadziowy, ocet jabłkowy, 2 kromki chleba razowego, Z nóg kaczki zdjąć skórę, włożyć do garnka z grubym(...)dnem i powoli (na małym ogniu) wytopić tłuszcz. Mięso obrać z kości, pokroić jak na gulasz. Kości nie wyrzucać. Goździki i kolendrę zemleć. Oprószyć mięso pieprzem, goździkami i kolendrą. Szalotki obrać, każdą pokroić na 4 – 6 kawałków. Czosnek posiekać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Gdy wytopimy tłuszcz, pozostałości skóry wyjąć i wyrzucić. Do garnka z tłuszczem wrzucić mięso i obsmażyć
królestwo garówkanapie to dodatek prawie dla mnie niezbędny. Grube solone chipsy podane z tym dipem – bajka! Masło podgrzewamy w głębokiej patelni z grubym dnem. Wrzucamy pokrojone w cienkie półplasterki szalotki, posypujemy cukrem i smażymy je na średnim ogniu około 15-20 minut, aż zrobią się szkliste i delikatnie złote. Cebula powinna się skarmelizować, nie przypalić, więc smażąc ją nie zapominamy(...)częstym mieszaniu. Jeśli macie problem z kupieniem szalotek użyjcie białej lub czerwonej cebuli. Żółta jest zbyt pikantna, ma największą wśród cebul zawartość siarczanów i łatwiej się przypala niż karmelizuje. Odcedzamy cebulkę po usmażeniu, dajemy jej przestygnąć, mieszamy z octem winnym i jogurtem. Solimy i mocno pieprzymy świeżo mielonym pieprzem do smaku. Wierzch posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i podlewamy cebulowym masłem
Karo in the Kitchendużego wysiłku, a efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 g makaronu Chow Mein 1 czerwona papryka 1 marchewka 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru szczypta chili 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego kilka łyżek sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki(...)według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na paseczki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę chili, wymieszać i odstawić. Paprykę i marchewkę pokroić w zapałki, szalotkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Kapustę pekińską przekroić wzdłuż, następnie pokroić w poprzek zaczynając od strony liści i kończąc w połowie kapusty (na paski około 2 cm szerokości). W woku
Oryginalny smakidealnie sprawdzą się w tej roli. Możecie próbować również z podłużną cukinią. Składniki: 4 małe okrągłe cukinie 1kg marchewki 0,5l bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka 2 łyżki masła szczypta soli himalajskiej pieprz oregano oliwa Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy "kapelusz" i wydrążamy miąższ za pomocą łyżeczki. Im więcej wydrążymy, tym pojemniejsza będzie nasza(...)miska. Szalotkę obieramy, kroimy i podsmażamy na złoto z dodatkiem masła. Dodajemy miąższ z cukinii, pocięte na plasterki ząbki czosnku i doprawiamy. Nie żałujemy oregano :) Całość podsmażamy przez około pięciu minut. Marchewkę gotujemy, aż będzie miękka. Do bulionu dodajemy ugotowaną marchew, podsmażoną cukinię z szalotką i czosnkiem i blendujemy na gładki mus. Cukinie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, wypełniamy kremem
Gotowanie i blogowaniekremowe zupy są u nas częstym gościem na stole. Dziś zawitała pyszna zupa z cukinii i "makaronem" z sera. Składniki: 1l bulionu warzywnego 4 średniej wielkości cukinie 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 50g jogurtu naturalnego 100g sera żółtego maasdamer od Mlekoma pieprz 2 łyżki oliwy Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy w pióra, ząbki(...)czosnku na cienkie plasterki. Na oliwie podsmażamy cukinię, szalotkę i czosnek. Do bulionu dodajemy zawartość patelni i gotujemy przez około 30 minut - aż warzywa będą bardzo miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy pieprzem i blendujemy przez kilka sekund. Ser ścieramy na tarce (małe oczka), dodajemy porcję na środek porcji kremu. Na zdjęciach: talerz głęboki Onse
Gotowanie i blogowaniepłaty śledzi z zalewy, 6 polówek pomidorów suszonych w oliwie, 2 szalotki, ostra papryczka, oliwa z pomidorów, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach spróbować kawałek śledzia. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. Szalotki pokroić w drobną kostkę. Ostrą papryczkę i pomidory(...)drobno pokroić. Śledzie ułożyć na półmisku, na nich ułożyć wymieszane pomidory z szalotką. Polać oliwą z pomidorów. zastawa
królestwo garówwłaśnie jest z tym sosem do makaronu. Naprawdę wyszedł wyśmienity, więc polecam. dla dwóch osób 100 g krewetek 100 g wędzonego łososia 2 szalotki pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki kremówki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki sól, pieprz 200 g makaronu Szalotkę i pietruszkę poszatkować. Szalotkę podsmażyć maśle, dodać zgnieciony czosnek
Jadło i czytadłopomyślałam sobie, że taka sałatka do obiadu to nuda, właściwie standard, bo w spiżarce zalega cała półka z buraczkami na zimę. Więc szybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych. Składniki: mała kapusta pekińska 2 szalotki 4 średnie ugotowane buraki czerwone puszka kukurydzy konserwowej(...)średnie marchewki 3 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu sól Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Szalotkę posiekać. Buraki i marchewki zetrzeć na tarce warzywnej. Kukurydzę odsączyć na sicie. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, skropić cytryną, dodać curry, pieprz, sól, majonez i wymieszać. Smacznego
na moim stole...Szukasz przepisu na szybką przekąskę.....oto nasza propozycja. Składniki 400 g wędzonego halibuta 250 g pomidorków koktajlowych 2 szalotki sałata rzymska sos 1000 wysp Przygotowanie Wędzonego halibuta oczyściłem z ości i podzieliłem na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe po umyciu pokroiłem na połówki. Sałatę rzymską opłukałem, porwałem. Szalotki obrałem, pokroiłem w piórka. Tortille podgrzałem na gorącej patelni, posmarowałem(...)sosem 1000 wysp. Rozłożyłem na nich sałatę, pomidorki, szalotkę oraz halibuta. Złożyłem, owinąłem folią aluminiową. Tak przygotowane tortille umieściłem w rozgrzanym piekarniku, w którym były do czasu, aż były gorące. Podałem z sosem 1000 wysp
R'n'G KitchenŚwietny dodatek do dań głównych. Inspiracja "W mojej tajskiej kuchni" D. Ładochy Składniki 100 g ryżu jaśminowego 1 szalotka 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego szczypta cukru palmowego 1 łyżka oleju Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy(...)pokrojoną w piórka szalotkę, lekko szklimy. Wrzucamy ryż. Do ryżu wlewamy sos rybny, sojowy i ostrygowy oraz cukier palmowy. Mieszamy dokładnie, tak by ryż był cały pokryty sosem. Podajemy jako dodatek do dania głównego. Z dodatkiem ananasa (dodanego do szalotki) i orzechów nerkowca, stanowi świetną, lekką przekąskę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchen