łyżek zimnej wody trochę masła i bułka tarta lub mąka do wysypania formy Na nadzienie 4 plasterki boczku 2 łyżki syropu klonowego 250g brukselki (nasze!) 1 większa/ 2 małe szalotki 1 łyżka masła 50g masła 2 łyżki mąki 100ml śmietanki kremówki 100ml mleka 100g sera Comte 1 duże jajko sól i pieprz do smaku W kwestii kruchego ciasta jak zwykle(...)Staramy się, żeby kapustki leżały jedną warstwą i równomiernie pokrywały się klonową glazurą. Podsmażamy je średnim ogniu co jakiś czas mieszając, aż staną się miękkie. Gotowe przenosimy na talerz. Szalotkę obieramy i kroimy w plasterki (dobrze zrobić to w trakcie przygotowywania brukselek). Na rozgrzaną wciąż patelnie kładziemy łyżkę masła i pokrojoną cebulę- szklimy na małym ogniu, ale nie przysmażamy. Naszym
les mirabellesPonieważ bardzo lubię kaczkę, a kaczka bardzo lubi jabłka, postanowiłam przyrządzić bigosik właśnie z kaczki. 4 nogi kaczki, 3 goździki, kilka nasion kolendry, pieprz kolorowy świeżo mielony, 100 g szalotki, 1 ząbek czosnku, 1 jabłko (około 200 g), 800 ml kwasu chlebowego, miód spadziowy, ocet jabłkowy, 2 kromki chleba razowego, Z nóg kaczki zdjąć skórę, włożyć do garnka z grubym(...)dnem i powoli (na małym ogniu) wytopić tłuszcz. Mięso obrać z kości, pokroić jak na gulasz. Kości nie wyrzucać. Goździki i kolendrę zemleć. Oprószyć mięso pieprzem, goździkami i kolendrą. Szalotki obrać, każdą pokroić na 4 – 6 kawałków. Czosnek posiekać. Jabłka obrać, pokroić w kostkę. Gdy wytopimy tłuszcz, pozostałości skóry wyjąć i wyrzucić. Do garnka z tłuszczem wrzucić mięso i obsmażyć
królestwo garówkanapie to dodatek prawie dla mnie niezbędny. Grube solone chipsy podane z tym dipem – bajka! Masło podgrzewamy w głębokiej patelni z grubym dnem. Wrzucamy pokrojone w cienkie półplasterki szalotki, posypujemy cukrem i smażymy je na średnim ogniu około 15-20 minut, aż zrobią się szkliste i delikatnie złote. Cebula powinna się skarmelizować, nie przypalić, więc smażąc ją nie zapominamy(...)częstym mieszaniu. Jeśli macie problem z kupieniem szalotek użyjcie białej lub czerwonej cebuli. Żółta jest zbyt pikantna, ma największą wśród cebul zawartość siarczanów i łatwiej się przypala niż karmelizuje. Odcedzamy cebulkę po usmażeniu, dajemy jej przestygnąć, mieszamy z octem winnym i jogurtem. Solimy i mocno pieprzymy świeżo mielonym pieprzem do smaku. Wierzch posypujemy drobno posiekanym szczypiorkiem i podlewamy cebulowym masłem
Karo in the Kitchendużego wysiłku, a efekt z pewnością zadowoli niejedno podniebienie Składniki: 2 piersi z kurczaka 200 g makaronu Chow Mein 1 czerwona papryka 1 marchewka 1/2 małej kapusty pekińskiej 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka startego imbiru szczypta chili 2 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki oleju sezamowego 1 łyżka sosu rybnego kilka łyżek sosu sojowego 1 łyżka soku z limonki(...)według przepisu na opakowaniu. Odcedzić. Piersi kurczaka umyć, osuszyć i pokroić na paseczki. Dodać 2 łyżki sosu sojowego, szczyptę chili, wymieszać i odstawić. Paprykę i marchewkę pokroić w zapałki, szalotkę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Kapustę pekińską przekroić wzdłuż, następnie pokroić w poprzek zaczynając od strony liści i kończąc w połowie kapusty (na paski około 2 cm szerokości). W woku
Oryginalny smakidealnie sprawdzą się w tej roli. Możecie próbować również z podłużną cukinią. Składniki: 4 małe okrągłe cukinie 1kg marchewki 0,5l bulionu warzywnego 3 ząbki czosnku 1 cebula szalotka 2 łyżki masła szczypta soli himalajskiej pieprz oregano oliwa Cukinię dokładnie myjemy, odcinamy "kapelusz" i wydrążamy miąższ za pomocą łyżeczki. Im więcej wydrążymy, tym pojemniejsza będzie nasza(...)miska. Szalotkę obieramy, kroimy i podsmażamy na złoto z dodatkiem masła. Dodajemy miąższ z cukinii, pocięte na plasterki ząbki czosnku i doprawiamy. Nie żałujemy oregano :) Całość podsmażamy przez około pięciu minut. Marchewkę gotujemy, aż będzie miękka. Do bulionu dodajemy ugotowaną marchew, podsmażoną cukinię z szalotką i czosnkiem i blendujemy na gładki mus. Cukinie umieszczamy w żaroodpornym naczyniu, wypełniamy kremem
Gotowanie i blogowaniekremowe zupy są u nas częstym gościem na stole. Dziś zawitała pyszna zupa z cukinii i "makaronem" z sera. Składniki: 1l bulionu warzywnego 4 średniej wielkości cukinie 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 50g jogurtu naturalnego 100g sera żółtego maasdamer od Mlekoma pieprz 2 łyżki oliwy Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy w pióra, ząbki(...)czosnku na cienkie plasterki. Na oliwie podsmażamy cukinię, szalotkę i czosnek. Do bulionu dodajemy zawartość patelni i gotujemy przez około 30 minut - aż warzywa będą bardzo miękkie. Zupę blendujemy na gładki krem. Dodajemy jogurt naturalny, doprawiamy pieprzem i blendujemy przez kilka sekund. Ser ścieramy na tarce (małe oczka), dodajemy porcję na środek porcji kremu. Na zdjęciach: talerz głęboki Onse
Gotowanie i blogowaniepłaty śledzi z zalewy, 6 polówek pomidorów suszonych w oliwie, 2 szalotki, ostra papryczka, oliwa z pomidorów, Płaty śledzi wymoczyć w zimnej wodzie, następnie osuszyć. Długość moczenia zależy od ich słoności. Czasem zalewa jest bardziej, innym razem mniej słona. Najlepiej po 2 godzinach spróbować kawałek śledzia. Płaty śledzi pokroić w dzwonka. Szalotki pokroić w drobną kostkę. Ostrą papryczkę i pomidory(...)drobno pokroić. Śledzie ułożyć na półmisku, na nich ułożyć wymieszane pomidory z szalotką. Polać oliwą z pomidorów. zastawa
królestwo garówwłaśnie jest z tym sosem do makaronu. Naprawdę wyszedł wyśmienity, więc polecam. dla dwóch osób 100 g krewetek 100 g wędzonego łososia 2 szalotki pęczek natki pietruszki 1/2 szklanki kremówki 2 łyżki masła 2 ząbki czosnku 1 łyżka mąki sól, pieprz 200 g makaronu Szalotkę i pietruszkę poszatkować. Szalotkę podsmażyć maśle, dodać zgnieciony czosnek
Jadło i czytadłopomyślałam sobie, że taka sałatka do obiadu to nuda, właściwie standard, bo w spiżarce zalega cała półka z buraczkami na zimę. Więc szybko poszperałam w lodówce, wyjęłam kapustę pekińską, szalotki, marchewkę, otworzyłam puszkę z kukurydzą i szybciutko powstała nowsza wersja surówki z buraków czerwonych. Składniki: mała kapusta pekińska 2 szalotki 4 średnie ugotowane buraki czerwone puszka kukurydzy konserwowej(...)średnie marchewki 3 łyżki majonezu łyżka soku z cytryny łyżeczka curry pół łyżeczki pieprzu sól Sposób przygotowania: Kapustę pekińską drobno poszatkować. Szalotkę posiekać. Buraki i marchewki zetrzeć na tarce warzywnej. Kukurydzę odsączyć na sicie. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą, skropić cytryną, dodać curry, pieprz, sól, majonez i wymieszać. Smacznego
na moim stole...Szukasz przepisu na szybką przekąskę.....oto nasza propozycja. Składniki 400 g wędzonego halibuta 250 g pomidorków koktajlowych 2 szalotki sałata rzymska sos 1000 wysp Przygotowanie Wędzonego halibuta oczyściłem z ości i podzieliłem na mniejsze kawałki. Pomidorki koktajlowe po umyciu pokroiłem na połówki. Sałatę rzymską opłukałem, porwałem. Szalotki obrałem, pokroiłem w piórka. Tortille podgrzałem na gorącej patelni, posmarowałem(...)sosem 1000 wysp. Rozłożyłem na nich sałatę, pomidorki, szalotkę oraz halibuta. Złożyłem, owinąłem folią aluminiową. Tak przygotowane tortille umieściłem w rozgrzanym piekarniku, w którym były do czasu, aż były gorące. Podałem z sosem 1000 wysp
R'n'G KitchenŚwietny dodatek do dań głównych. Inspiracja "W mojej tajskiej kuchni" D. Ładochy Składniki 100 g ryżu jaśminowego 1 szalotka 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego szczypta cukru palmowego 1 łyżka oleju Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Ryż gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. W woku rozgrzewamy olej. Dodajemy(...)pokrojoną w piórka szalotkę, lekko szklimy. Wrzucamy ryż. Do ryżu wlewamy sos rybny, sojowy i ostrygowy oraz cukier palmowy. Mieszamy dokładnie, tak by ryż był cały pokryty sosem. Podajemy jako dodatek do dania głównego. Z dodatkiem ananasa (dodanego do szalotki) i orzechów nerkowca, stanowi świetną, lekką przekąskę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size
R'n'G Kitchenjako dodatek do mięs i to bardzo rzadko. Dziś postanowiłam to zmienić i od teraz z pewnością jest to moja ulubiona potrawa z kaszy. Pyszne pesto przygotowane z rukoli, szalotki, czosnku, parmezanu oraz oliwy z oliwek i pestek dyni wymieszane z najzdrowszą z kasz. To danie musi być idealne i takie jest. Tak przygotowaną kaszę podałam z pomidorkami koktajlowymi(...)listkami rukoli. Szczególnie polecam to9 danie. Składniki (na 1 dużą porcję): 1/3 szklanki kaszy jaglanej 2/3 szklanki wody garść rukoli + kilka listów do dekoracji 1 ząbek czosnku 1/2 szalotki 1łyżka startego parmezanu 1 łyżka pestek dyni 3 łyżki oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu pomidorki koktajlowe do podania Kaszę jaglaną gotuję w podanej ilości wody na małym ogniu
Mango Papajaziołowymi, duszonymi w sosie pomidorowym. Efektowne i proste danie smakujące niemal każdemu. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) Klopsiki 300g mielonej wołowiny 75g średnio przerośniętego wędzonego boczku 1 szalotka 1 żółtko z dużego (L) jajka 1/2 łyżeczki oregano 1/2 łyżeczki tymianku 1 czubata łyżeczka słodkiej papryki 1/2 łyżeczki soli szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego Sos 1 średnia cebula (150g(...)oliwy Dodatkowo 200g spaghetti sól i łyżka oliwy do gotowania makaronu świeże liście bazylii oraz tarty parmezan do podania Instrukcje Wędzony boczek mielimy lub blendujemy na dość gładką masę. Szalotkę obieramy i drobno siekamy. Cebulę i czosnek przeznaczone do sosu obieramy i również drobno siekamy W misce umieszczamy wszystkie składniki klopsików – wołowinę, boczek, zółtko, szalotkę i przyprawy, po czym wyrabiamy
Kulinarna Pokusabarwnika z kałamarnicy. Kolorowe spaghetti z krewetkami. Składniki (ilość dopasowujemy według potrzeb) : - jasny makaron spaghetti - czarny makaron spaghetti al nero di sepia - krewetki królewskie (podgotowane) - ½ szklanki białego wina - czosnek - szalotki bananowe - masło niesolone - olej sezamowy - natka pietruszki - różowa sól himalajska - świeżo mielony pieoprz kolorowy - chilli w płatkach - suszona natka kolendry - skórka starta z 1 wyparzonej cytryny Ponieważ danie przygotowuje się(...)bardzo szybko, wszystkie składniki należy przygotować wcześniej, aby były „pod ręką”. Nastawiamy posoloną wodę wodę na makaron. Gotowałam osobno, aby nie mieszać kolorów. Czosnek obieramy i kroimy w talarki. Szalotki kroimy w kostkę. Ścieramy skórkę z wyparzonej cytryny – ja użyłam specjalnego nożyka do cytrusów. Siekamy natkę pietruszki. Teraz możemy w rzucić makarony do gotowania. Gotujemy al dente, 6 minut
mojewypiekiinietylkozmielonych orzechów włoskich 0,5 szklanki zmielonych nerkowców 0,5 szklanki pestek słonecznika 4 jajka 3 łyżeczki domowego proszku do pieczenia (przepis znajdziesz tutaj ) 2 marchewki 3 szalotki 3 łyżki oleju kokosowego 1 łyżeczka czosnku niedźwiedziego 3/4 łyżeczki soli himalajskiej mak do posypania Przygotowanie: Orzechy włoskie, nerkowce i pestki słoneczka mielimy na mąkę. Szalotki kroimy w kostkę(...)podsmażamy na łyżce oleju kokosowego. Marchewki obieramy i mielimy w blenderze na masę. Wszystkie składniki: mąka, marchewka, szalotka, jajka, sól, czosnek niedźwiedzi, olej kokosowy (2 łyżki), proszek do pieczenia i mieszamy, jak składniki się połączą masę wylewamy do foremki, którą wcześniej smarujemy olejem kokosowym. Wierzch chleba posypujemy makiem i zapiekamy w 180 st przez 30 min, po czym
Łycha smaków