przepisem, który był trochę eksperymentalnie stworzony, ale przeszedł moje najśmielsze oczekiwania :) Składniki: 200 gramów łososia 1 łyżka świeżej posiekanej pietruszki 1 łyżka świeżej posiekanej bazylii 2 łyżki słonecznika 1 szalotka 2 łyżki octu jabłkowego szczypta soli morskiej z papryczką chili W łososia wetrzeć ocet jabłkowy i posolić solą morską z papryczką chili i odstawić na 10 minut W tym czasie(...)szalotkę pokroić w piórka Włączyć piekarnik na 180 stopni C Łososia posypać słonecznikiem i obłożyć szalotką pokrojoną w piórka i posypać ziołami Rybę szczelnie zamknąć w folię aluminiową i włożyć do naczynia żaroodpornego Piec 25 minut Ja podałam z ziemniakami i z miksem sałat. Na zdrowie :) W myśl akcji
Szczęśliwa kuchniasłoiczek. WYKONANIE W małej głębokiej patelni rozpuszczamy połowę masła i wlewamy łyżkę oliwy z oliwek. Gdy tłuszcz jest już gorący, wrzucamy na niego bardzo drobno posiekaną szalotkę i odcedzony zielony pieprz, lekko tylko zgnieciony łyżką. Smażymy razem, na małym ogniu, do momentu aż szalotka się zeszkli. Nie powinna zmienić koloru. Zdejmujemy patelnię z ognia, wlewamy na nią 2 łyżki(...)spójny i niesamowicie kremowy. To nasz zdecydowany faworyt jeśli chodzi o dodatek do dobrze wysmażonego steku i pieczonych domowych frytek. SKŁADNIKI 1 łyżka oliwy z oliwek 1 średnia cebula szalotka, drobno posiekana 3 łyżki zielonego pieprzu z zalewy 1 łyżka zalewy z zielonego pieprzu 30g masła, podzielone na pół 2 łyżki whiskey, koniaku lub brandy 1 pełna łyżka mąki pszennej
Karo in the Kitchenprzygotowania. Moją sałatkę z rukoli i roszponki wspaniale wzbogaca sos na bazie świeżego imbiru, octu balsamicznego i oliwy z oliwek, a dodatkowego smaku nadają jej również czarne oliwki i szalotka. Polecam taką sałatkę na lekkie śniadanie lub kolację, ale również dobrze prezentuje się na stole podana dla gości. Składniki: (porcja dla 2 osób) 100 g sałaty rukoli Fit&Easy(...)sałaty roszponki Fit&Easy 10 szt. pomidorków paprykowych lub koktajlowych 125 g sera Mozzarella 1 szalotka 15 szt. czarnych oliwek sos do sałatki: 1 łyżeczka startego świeżego imbiru 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżeczka octu balsamicznego 1/2 łyżeczki miodu naturalnego 1 łyżeczka soku z limonki 1/2 łyżeczki soli Przygotowanie: Na talerze rozłożyć najpierw rukolę, a na nią roszponkę
Kuchcik gotujezraziki. SKŁADNIKI: 0,5 kg. mięsa mielonego 2-3 marchewki z rosołu 1/3 szkl. wody 1 jajko 2 bułki czerstwe namoczone w mleku i wyciśnięte 2 ząbki czosnku 2 szalotki 3 łyżki masła klarowanego bułka tarta przyprawy:sól, pieprz, majeranek, lubczyk suszony 30 dag. pieczarek WYKONANIE: 1 szalotkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, pieczarki obrać, pokroić w cienkie(...)paski, dodać do cebuli usmażyć, czosnek przecisnąć przez praskę, szalotkę pokroić w drobną kostkę, zeszklić na maśle, do mięsa dodać pokrojoną w drobną kostkę marchewkę, bułki, przyprawy i zeszkloną cebulę z czosnkiem, wodę, a następnie dobrze wyrobić, odstawić na 2-3 godz.(albo na noc), z wyrobionego mięsa formujemy zrazy z pieczarkowym nadzieniem, najpierw płaski placek, kładziemy farsz pieczarkowy
Kuchnia BeatySKŁADNIKI: 20 dag pieczarek 2 szalotki 1 ząbek czosnku 20 dag makaronu penne 100 ml śmietany 18% Przyprawy: pieprz i sól, suszona pietruszka, czerwona papryka masło do smażenia PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję kroję w kostkę lub plastry. Szalotkę obieram i drobno kroję. Czosnek drobno kroję. Na patelni rozgrzewam masło wkładam szalotkę i czosnek a następnie pieczarki. Doprawiam
Gotowanie Patkismaku 2 szklanki mąki pszennej Szczypta cukru Dodatki 120 g plastrów salami ja użyłam z czarnym pieprzem i serem 10 dag sera żółtego w plastrach koncentrat pomidorowy 2 szalotki Kilka plasterków jalapeno ja dałam konserwowe Bazylia, pieprz i sól do smaku Bułka tarta do podsypania Olej do polania blachy PRZYGOTOWANIE: Do miski wlewam ciepłą wodę oraz mleko dodaję suche(...)drożdże i szczypte cukru. Mieszam. Dodaję mąkę i odstawiam aż powstaną bąbelki. Międzyczasie obieram szalotkę kroję bardzo drobno. Do ciasta dostosuję mąkę i wyrabiam ciasto. Ciasto dzie na 3 czesci. Pierwszą część rozwałkowuję. Na blachę posypana bułka tartą daję ciasto. Następnie ciasto smaruję koncentratem pomidlrowym. Posypuję suszoną bazylią oraz pieprzem. Nastepnie posypuję szalotkę. Ukladam plastry jalapeno i sera żółtego. Nastepnie
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 500 g mięsa wołowego chudego Makaron chow mein ok 200g 1 /3 świeżego ananasa 1/3 puszki kukurydzy 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 łyżki pasty curry 2 łyżki pasty limonkowo imbirowej 400 ml mleczka kokosowego Natka pietruszki ok łyżki Olej do smażenia Sól i pieprz do smaku Woda PRZYGOTOWANIE: Na rozgrzaną patelnię wlewam olej rzepakowy. Mięso myje, kroję(...)garnka a następnie wlewam ok 500 ml wody, duszę na małym ogniu ok 20 min aż mięso będzie miękkie. Miedzyczasie przygotowuję ananasa. Ananasa obieram i kroje w drobną kostkę. Szalotkę i czosnek, obieram i również drobno siekam. Kukurydzę odcedzam. Ananasa, szalotkę, czosnek i kukurydzę dodaję do mięsa. Następnie dodaję 2 łyżki curry oraz wlewam mleczko kokosowe. Mieszam całość. Mozna dodac
Gotowanie PatkiSKŁADNIKI: 12 Yorkshire pudding 20 dag pieczarek 1 szalotka 10 dag sera żółtego 1 łyżka oleju kokosowego Sól i pieprz oraz pietruszka suszona PRZYGOTOWANIE: Pieczarki myję i kroję w kostkę. Szalotkę obieram i kroję drobno. W garnku rozgrzewam olej kokosowy i wkładam pieczarki i szalotkę. Smażę na rumiano. Podlewam ok 50 ml wody i duszę z przylrawami. Mieszamy. Yorkshire
Gotowanie Patkicoś ciepłego- dziś zrobiłam tartinki francuskie w kokilkach. SKŁADNIKI: ciasto francuskie 30 dag. pieczarek 1 mała pierś z kurczaka 4-5 plastrów szynki 4-5 plastry sera żółtego 1 szalotka 1 łyżka kwaśnej śmietany, 4-5 pomidorki cherry 2-3 jajka 2 łyżki masła klarowanego sól, pieprz pietruszka, szczypiorek WYKONANIE: mięso kroimy w kostkę, smażymy na maśle z przyprawami, dodajemy(...)pokrojoną w paski szalotkę i szynkę, smażymy około 5 minut, na tym samym maśle smażymy pokrojone w paski pieczarki z dodatkiem szalotki, jajka rozkłócić z solą i pieprzem oraz szczypiorkiem, dodać pokrojony w cienkie paski ser i łyżkę kwaśnej śmietany, kokilki smarujemy masłem, wykładamy ciastem francuskim, nakłuwamy kilka razy widelcem, na ciasto kładziemy farsz mięsny, następnie pieczarki, zalewamy jajkiem
Kuchnia Beatydzisiejszej wersji smakuje o wiele lepiej. Swoją drogą nie sądziłam, że jabłko i majeranek to taki zgrany duet! Palce lizać! Składniki na 2 porcje: 400 g wątróbki drobiowej 3 szalotki 1 jabłko 2 mandarynki świeży lub suszony majeranek sól, pieprz do smaku 1 łyżka masła klarowanego Przygotowanie: Szalotki obrać i pokroić. Masło rozgrzać, dodać wątróbkę i szalotki, smażyć krótko
Ze smakiem i z pasjąilością tych hipotetycznych dodatków. Pewnie tak. Jeżeli ktoś czytał (lub nawet wypróbował) przepis na marokańską zupę , to zauważy zapewne, że początek wykonania jest identyczny - pieczenie bakłażana z czosnkiem i szalotką do uzyskania miękkiego i słodkiego miąższu tych wszystkich warzyw. Robiłem te dwa dania razem i wiem, że ten sposób pieczenia świetnie sprawdził się w obu. Na dodatek do pewnego momentu(...)innego (coś tam chodzi mi po głowie). PS Nie żałujcie pietruszki w tym daniu - naprawdę doskonale łączy się z bakłażanem i bardzo ożywia smak dipu! Składniki: 1 bakłażan 2 szalotki 2 ząbki czosnku sok z 1/2 cytryny sól i pieprz szczypta chili oliwa 1 pęczek pietruszki Wykonanie: Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Przecięte powierzchnie posmarować oliwą i oprószyć solą. Ułożyć
zadanie-gotowanieKiedy jest chłodniejsza, bakłażan daje nieco grzybowy aromat. Po mocniejszym podgrzaniu ten efekt łagodnieje. Danie jest bardzo smaczne, pachnące i całkiem nieźle sycące. Zdecydowanie polecam! Składniki: 1 bakłażan 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 puszka krojonych pomidorów 1/2 litra bulionu warzywnego 1 cm kawałek imbiru 1/2 łyżeczki cynamonu 1/4 łyżeczki kuminu 1/2 łyżeczki kurkumy 1/2 - 1 łyżeczka chili 1 łyżka(...)pieprz ser typu feta oliwki Wykonanie: Bakłażana przekroić wzdłuż na pół. Przecięte powierzchnie posmarować oliwą i oprószyć solą. Ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia wraz z nieobranymi szalotkami i czosnkiem. Skropić wszystkie warzywa oliwą i oprószyć solą od góry. Bakłażana nakłuć w kilku miejscach widelcem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni na około 35 - 45 minut (do całkowitego
zadanie-gotowaniegotowania 40 min Czas przygotowania 55 min Ingredients 500 g dyni * 800 ml bulionu z kurczaka 400 ml mleka kokosowego 120 g mrożonego groszku 2 filety z kurczaka 2 szalotki 1 łyżka czerwonej pasty curry 2 łyżki sosu rybnego 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka cukru brązowego 1/3 łyżeczki kurkumy 2 łyżki masła Instructions Obraną dynię kroimy w niewielką kostkę(...)szalotkę i czosnek siekamy. W garnku rozgrzewamy masło, wrzucamy szalotkę, czosnek i podsmażamy chwilę. Dodajemy dynię, mieszamy i podsmażamy. Całość zalewamy bulionem i gotujemy około 15-20 minut. Kiedy dynia będzie miękka blendujemy zupę na gładki krem. Dodajemy mleko kokosowe, kurczaka pokrojonego w małą kostkę, groszek zielony i doprawiamy do smaku wszystkimi przyprawami. Gotujemy przez kolejne 15 minut. Zupę podajemy
Wędrówki po kuchniProsta, pyszna z aromatycznym dressingiem. Składniki 250 g żółtych pomidorów 1 szalotka szczypiorek bazylia 50 ml oliwy z oliwek 1 łyżeczka musztardy francuskiej 1 łyżeczka musztardy dijon 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka octu malinowego Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Pomidory myjemy, osuszamy i kroimy w półksiężyce. Szalotkę obieramy i kroimy w piórka. Szczypiorek i bazylię(...)siekamy, mieszamy z pomidorami i szalotką. Oliwę, ocet, musztardy i miód dokładnie ze sobą łączymy, wlewamy do pomidorów, mieszamy. Wstawiamy do lodówki na 30 min. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow:yes; mso-style-parent:""; mso-padding-alt:0cm 5.4pt 0cm 5.4pt; mso-para
R'n'G Kitchenponad pół kilo! Tylko co zrobić z taką niespodziewaną klęską urodzaju? Pierwsze przyszło mi na myśl risotto, w końcu to absolutny klasyk. Był jeszcze quiche z dodatkiem gruyera i szalotki, a reszta skończyła pokrojona w cienkie plasterki i wysuszona w piekarniku (wymagania- 50 stopni, termoobieg, uchylony piekarnik, cierpliwość i umiejętność ignorowania woni mokrej skarpety unoszącej się w całym domu). Będą(...)których kiedyś korzystałam (linki na dole dla ciekawych). RISOTTO ZE ŚWIEŻYMI GRZYBAMI 1 litr rosołu (z dwóch kostek grzybowych) 200g parmezanu 1/2 kg grzybów (nasze! podgrzybki 'kozaki') 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku pół główki selera naciowego 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka masła 400g ryżu do risotto (Arborio) 250ml białego wytrawnego wina pęczek pietruszki Przygotowujemy litr wywaru
les mirabelles