szalotka - 3092 przepisów (strona:26/207)

Krewetki po tajsku 126

Dziś zapraszam na tajskie krewetki duszone na patelni, w ich przygotowaniu pomogły mi produkty House of Asia . Składniki: 500g krewetek (obranych, oczyszczonych) 6 liści kaffiru 2 łyżki masła 2 szalotki 2 łodygi trawy cytrynowej 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego 1 papryczka chili pęczek świeżej kolendry Szalotkę, trawę cytrynową i chili kroimy w cienkie plasterki, liście kaffiru(...)kruszymy (odrzucamy twardy, środkowy patyczek). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, trawę cytrynową, chili, liście kaffiru i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy oczyszczone krewetki (obrane, z usuniętą czarną nitką) dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut. W trakcie duszenia dwa razy mieszamy składniki szpatułką. Krewetki podajemy posypane świeżą kolendrą

Gotowanie i blogowanie
Makaron nadziewany dynią i pancettą (Conchiglioni ripieni di zucca e pancetta) 132

SKŁADNIKI  300 g makaronu typu muszle 500 g dyni 150 g pancetta 30 g parmezanu 2-3 łyżki mleka 1 szalotka 5 listk ó w szałwii s ó l, pieprz oliwa z oliwek   **** INGREDIENTI 300 g di conchiglioni 500 g di zucca 150 g di pancetta 30 g di parmigiano 2-3 cucchiai di latte(...)scalogno 5 foglie di salvia sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron muszle gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą.  Szalotkę i pancettę kroimy w drobną kosteczkę. Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, podsmażamy szalotkę razem z pancettą. Dodajemy dynię

La grande e la piccola cuoca
Pieczona perliczka 149

zwolennika zdrowej żywności. Do prezentowanej poniżej perliczki podałam orientalny pilaw, a przepisem podzielę się z Wami w następnym poście:)   Składniki: 1 perliczka w całości (około 1300 g) 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki mąki świeże zioła (rozmaryn, szałwia, oregano) sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Perliczkę nacieramy solą i pieprzem (możemy to zrobić(...)patelni rozgrzewamy olej. Perliczkę oprószamy mąką i wkładamy na rozgrzaną patelnię piersią do dołu, smażymy 10 minut, następnie obracamy ptaka piersią do góry, na patelnię dajemy pokrojone w ćwiartki szalotki i rozgnieciony w łupinach czosnek i smażymy kolejne 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Perliczkę przekładamy do naczynia do zapiekania. Do wnętrza ptaka wkładamy świeże zioła. Na patelnię

Smakowity Blog Kulinarny
Ketchup paprykowy. 169

posmarować kanapki z kiełbasą, dodać go do marynaty lub posmarować spód pizzy. Polecam!   KETCHUP PAPRYKOWY.           Składniki: 1500 g czerwonej papryki 300 g cebuli szalotki 300 g jabłek 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki goździków 2 liście laurowe 200 ml octu z czerwonego wina 1 czubata łyżeczka soli(...)pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 30 - 35 minut. Blachę wystawić z piekarnika i lekko przestudzić papryki, jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Szalotki obrać i pokroić na bardzo drobno. Papryczkę chili oczyścić z pestek i posiekać. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Obrane papryki, jabłka, papryczkę chili

Zakątek rozkoszy kulinarnych
Śledź w śmietanie – sałatka śledziowa do pieczonych ziemniaków 207

również osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na połowy, usuwamy im pestki. Bardzo drobno kroimy ogórki w kostkę, a pestki wyrzucamy. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Najlepiej, gdyby były to szalotki bo są najbardziej delikatne. Jeśli szalotek w Waszej kuchni brak, to czerwona cebula też zda egzamin – byle nie klasyczna, żółta, bo ta jest najostrzejsza, a po pokrojeniu surowa gorzknieje. Mieszamy(...)piekarnika, pieczone w jadalnym popiele, smakujące i chrupiące prawie tak samo :) SKŁADNIKI 3-4 filety śledziowe ‘a la matias lub lekko kwaszone, po wiejsku (300-350g) 1-2 szalotki lub pół czerwonej cebuli (około 30g) 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 duże ogórki kiszone (150-200g) ½ twardego, słodko-winnego jabłka (150g) 3 pełne łyżki

Karo in the Kitchen
Zupa serowo - cebulowa. 138

Jednym z chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni francuskiej jest zupa cebulowa i jej różne wariacje. Zupa bardzo aromatyczna, przygotowana w tradycyjnej postaci na białym wytrawnym winie, z szalotek, podawana z grzanką z dużą ilością sera, często w całości zapiekana w piekarniku. Ilu kucharzy tyle pewnie jej wersji. Ja pierwszy raz jadłam tą zupę całkiem niedawno bo jakieś z 3 lata(...)gładka.  W ramach serii przepisów na Tydzień Francuskiej Kuchni wraz ze sklepem Lidl, zapraszam Was na przepyszną zupę. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI na 2 porcje: - 5 dużych cebuli szalotek - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz biały - 350 ml wody - 2 kieliszki białego wytrawnego wina (możesz też przygotować na cydrze, jest bardziej słodkawa

SMYKWKUCHNI
Kubdari - gruziński placek z mięsem i kolendrą 205

pół szklanki letniego mleka pół szklanki jogurtu naturalnego (gęstego) 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 8g drożdży suchych Nadzienie 500g mięsa mielonego wieprzowego 8 ząbków czosnku 1 cebula szalotka pęczek kolendry sól pieprz 1 łyżeczka kurkumy Drożdże wsypujemy do mleka, mieszamy do rozpuszczenia. W misce umieszczamy mąkę, mleko z drożdżami, jogurt, cukier oraz sól, zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 60 minut(...)przykryciem. Gotowe ciasto delikatnie zagniatamy, formujemy rulon i dzielimy na pięć części. Czosnek przeciskamy przez praskę, kolendrę i szalotkę szatkujemy. Mięso mieszamy z czosnkiem, szalotką, kolendrą i doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą. Odstawiamy do lodówki na 60 minut. Gotowe dzielimy na pięć równych części i formujemy kulki. Porcję ciasta rozwałkowujemy, na środek kładziemy kulkę mięsa, lekko rozpłaszczamy i składamy ciasto

Gotowanie i blogowanie
Jesienne mule w sosie pomidorowym z zieloną cukinią 152

mięso bywa często gorzkawe. Natomiast zimą mule nabierają masy (to tak jak ja ) a ich mięso jest pyszne. Dziś więc mule jesienne w pomidorowej odsłonie, z szalotką, czosnkiem i cukinią.  Składniki: 1 kg świeżych muli ok. 500 ml sosu pomidorowego / u mnie własnej roboty, z tegorocznych zbiorów. Jeśli nie macie, to kupcie raczej sos pomidorowy, a nie przecier(...)zmiksować pomidory z puszki. Kolejna – można też na szybko ze świeżych pomidorów zrobić sos i wiadomo, że ten sposób polecam najbardziej :)/ ok. 250 g zielonej cukini 3 szalotki (pokrojone w cienkie piórka)  3 ząbki czosnku (drobno posiekany) 3 łyżki oleju 2 łyżki orientalnego sosu słodkiego (opcjonalnie) 1/4 szklanka wody (opcjonalnie) pęczek drobno posiekanej natki pietruszki pół pęczka

gutfut
Kremowa sałatka z jajek, białego sera i szalotki na awokado 147

Kremowa sałatka z jajek, białego sera i szalotki na awokado Składniki: 1 dojrzałe awokado 4 ugotowane na twardo jajka (z wolnego wybiegu) 1 szalotka 2 łyżki kremowego serka typu Philadelphia 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta mielonego kuminu rzymskiego 1 szczypta mielonej słodkiej papryki 1 szczypta ziół prowansalskich  świeży tymianek do ozdoby Wykonanie: Awokado(...)przekroić na pół, pozbyć się pestki, wydrążyć łyżką środek. W miseczce połączyć ze sobą pokrojone jajko w kosteczkę, posiekaną szalotkę oraz serek, przyprawić, ułożyć na awokado. Oprószyć słodką papryką oraz tymiankiem.  Smacznego

Wino Francja Kuchnia
Sos barbecue (sos BBQ) 250

receptury, przekazując ja dopiero na łożu śmierci;) Przygotowany przeze mnie sos barbecue jest słodko-kwaśny lekko pikantny, gęsty i ma cudowny aromat wędzonki;) Składniki: 2 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki 1 puszka pomidorów bez skórek 1/2 szklanki wody 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie musztarda rosyjska) 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu jabłkowego (lub czerwonego octu winnego) 2 łyżki(...)łyżki wędzonej papryki 2-3 łyżki brązowego cukru ewentualnie 1/3 łyżeczki chili w proszku (pieprzu cayenne) lub kilka kropli sosu habanero 50 ml whiskey Jim Beam Przygotowanie: Szalotki i czosnek posiekać bardzo drobno i podsmażyć je na oleju. Następnie dodać pomidory, gotować na bardzo wolnym ogniu, aż pomidory, szalotki i czosnek rozgotują się tworząc gęsty sos. Jeśli sos nie będzie

Codziennik Kuchenny
Larb (laab, lap, laap, larp). Sałatka z mieloną wieprzowiną. 200

Bardzo istotne są wyraziste dodatki warzywne (cebula, chili) i zioła (kolendra, bazylia tajska, mięta).  Larb bardzo mi smakował, mięso było chrupiące, pikantne, kwaśne i słone jednocześnie. Do tego szalotka i aromatyczna kolendra, całość to prawdziwa eksplozja smaków. Znajdziecie tu jeszcze jeden zaskakujący smak, mianowicie prażony i utarty ryż nadaje potrawie lekko popcornowy posmak.  Sałatkę podaje się na liściach(...)wraz z mięsem. Serwowana jest na ciepło lub zimno, w obu wersjach jest dobra, choć na zimno wydaje się mniej pikantna. Składniki: 25 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka) 1 mała szalotka 1 dymka 1 czerwone i zielone chili 2 łyżki ryżu liście sałaty rzymskiej świeża kolendra 1/3 łyżeczki chili w proszku sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego

Codziennik Kuchenny
Pierś z kurczaka w sosie miodowo-piwnym z musztardą. 192

pomocą sprawdziłbym, czy wewnątrz jest 75 stopni. Nudziarstwo, ale wysuszone piersi to nie jest to. Składniki: 500 g piersi kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 3 szalotki 3 łyżki musztardy pełnoziarnistej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 125 ml piwa (miodowego lub ciemnego) sól zielona pietruszka Wykonanie: Piersi z kurczaka zamarynować na 1/2 godziny w oliwie(...)soli. Rozgrzać patelnię i smażyć kawałki kurczaka do zrumienienia z obu stron - po około 6 - 8 minut. Zdjąć z patelni i zawinąć szybko w folię aluminiową. Na patelnię wrzucić szalotki pokrojone w cienkie plasterki i zeszklić je (2 minuty). Połączyć piwo, sos sojowy, musztardę i miód. Dodać do szalotek i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 3 minuty. Przenieść

zadanie-gotowanie
Żołądki drobiowe po tajsku 140

żołądków drobiowych 2 liście kaffiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka mąki 150 g makaronu chow mein 150 g małych pieczarek 1 mała czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 szalotka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu ostrygowego 1 mały pęczek szczypiorku sól, pieprz     Przygotowanie   Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żołądki czyścimy(...)Następnie mieszamy z mąką i sosem sojowym. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy na paski. Czosnek kroimy w drobną kostkę, szalotkę w piórka. Na oleju, na małym ogniu, podsmażamy czosnek i szalotkę, tak by puściły aromat. Następnie wrzucamy paprykę i pieczarki, zwiększając płomień. Po kilku minutach dodajemy mięso, smażymy, cały czas

R'n'G Kitchen
Kurczak z zielonymi warzywami w sosie teriyaki 167

przepis na kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 200 g zielonej fasolki szparagowej 5 pieczarek 2 szalotki 1 cukinia 5 łyżek sosu teriyaki 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cm świeżego imbiru kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy(...)osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oba warzywa posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Szalotkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotkę. Kiedy będzie miękka, dodajemy cukinię i pieczarki. Smażymy, aż z warzyw odparuje woda, od czasu do czasu

My Chcemy Jeść
Delikatne pulpeciki z indyka i kaszy jaglanej z sosem pomidorowym 240

się za nimi stęskniło. Te są delikatne, więc dla dzieci w sam raz. Tym razem zrobiłam z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy. Miałam z głowy obiad na dwa dni :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka  1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki(...)wody do kaszy szalotka natka pietruszki kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól pieprz oregano bazylia śmietanka do zup i sosów Kaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą

kruche babeczki