Dziś zapraszam na tajskie krewetki duszone na patelni, w ich przygotowaniu pomogły mi produkty House of Asia . Składniki: 500g krewetek (obranych, oczyszczonych) 6 liści kaffiru 2 łyżki masła 2 szalotki 2 łodygi trawy cytrynowej 2 łyżki soku z limonki 1 łyżka sosu rybnego 1 papryczka chili pęczek świeżej kolendry Szalotkę, trawę cytrynową i chili kroimy w cienkie plasterki, liście kaffiru(...)kruszymy (odrzucamy twardy, środkowy patyczek). Na patelni rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, trawę cytrynową, chili, liście kaffiru i chwilę podsmażamy. Następnie dodajemy oczyszczone krewetki (obrane, z usuniętą czarną nitką) dusimy pod przykryciem przez 8-10 minut. W trakcie duszenia dwa razy mieszamy składniki szpatułką. Krewetki podajemy posypane świeżą kolendrą
Gotowanie i blogowanieSKŁADNIKI 300 g makaronu typu muszle 500 g dyni 150 g pancetta 30 g parmezanu 2-3 łyżki mleka 1 szalotka 5 listk ó w szałwii s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 300 g di conchiglioni 500 g di zucca 150 g di pancetta 30 g di parmigiano 2-3 cucchiai di latte(...)scalogno 5 foglie di salvia sale, pepe olio d'oliva PRZYGOTOWANIE Makaron muszle gotujemy al dente w dobrze osolonej wodzie. Odcedzamy, przelewamy zimną wodą. Szalotkę i pancettę kroimy w drobną kosteczkę. Dynię kroimy na mniejsze kawałki. Na patelnię wlewamy odrobinę oliwy, podsmażamy szalotkę razem z pancettą. Dodajemy dynię
La grande e la piccola cuocazwolennika zdrowej żywności. Do prezentowanej poniżej perliczki podałam orientalny pilaw, a przepisem podzielę się z Wami w następnym poście:) Składniki: 1 perliczka w całości (około 1300 g) 2 szalotki 3 ząbki czosnku 1 szklanka białego wytrawnego wina 2 łyżki mąki świeże zioła (rozmaryn, szałwia, oregano) sól pieprz 2 łyżki oleju Przygotowanie: Perliczkę nacieramy solą i pieprzem (możemy to zrobić(...)patelni rozgrzewamy olej. Perliczkę oprószamy mąką i wkładamy na rozgrzaną patelnię piersią do dołu, smażymy 10 minut, następnie obracamy ptaka piersią do góry, na patelnię dajemy pokrojone w ćwiartki szalotki i rozgnieciony w łupinach czosnek i smażymy kolejne 10 minut. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni C. Perliczkę przekładamy do naczynia do zapiekania. Do wnętrza ptaka wkładamy świeże zioła. Na patelnię
Smakowity Blog Kulinarnyposmarować kanapki z kiełbasą, dodać go do marynaty lub posmarować spód pizzy. Polecam! KETCHUP PAPRYKOWY. Składniki: 1500 g czerwonej papryki 300 g cebuli szalotki 300 g jabłek 1 papryczka chili 1/2 łyżeczki ziela angielskiego 1/2 łyżeczki czarnego pieprzu 1/2 łyżeczki goździków 2 liście laurowe 200 ml octu z czerwonego wina 1 czubata łyżeczka soli(...)pieczenia, wstawić do piekarnika nagrzanego do temperatury 200ºC i piec przez 30 - 35 minut. Blachę wystawić z piekarnika i lekko przestudzić papryki, jeszcze ciepłe obrać ze skórki. Szalotki obrać i pokroić na bardzo drobno. Papryczkę chili oczyścić z pestek i posiekać. Jabłka obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić na kawałki. Obrane papryki, jabłka, papryczkę chili
Zakątek rozkoszy kulinarnychrównież osuszamy papierowym ręcznikiem, kroimy wzdłuż na połowy, usuwamy im pestki. Bardzo drobno kroimy ogórki w kostkę, a pestki wyrzucamy. Cebulę obieramy i drobniutko siekamy. Najlepiej, gdyby były to szalotki bo są najbardziej delikatne. Jeśli szalotek w Waszej kuchni brak, to czerwona cebula też zda egzamin – byle nie klasyczna, żółta, bo ta jest najostrzejsza, a po pokrojeniu surowa gorzknieje. Mieszamy(...)piekarnika, pieczone w jadalnym popiele, smakujące i chrupiące prawie tak samo :) SKŁADNIKI 3-4 filety śledziowe ‘a la matias lub lekko kwaszone, po wiejsku (300-350g) 1-2 szalotki lub pół czerwonej cebuli (około 30g) 3 łyżki posiekanego koperku 3 łyżki posiekanej natki pietruszki 2 duże ogórki kiszone (150-200g) ½ twardego, słodko-winnego jabłka (150g) 3 pełne łyżki
Karo in the KitchenJednym z chyba najbardziej rozpoznawalnym daniem kuchni francuskiej jest zupa cebulowa i jej różne wariacje. Zupa bardzo aromatyczna, przygotowana w tradycyjnej postaci na białym wytrawnym winie, z szalotek, podawana z grzanką z dużą ilością sera, często w całości zapiekana w piekarniku. Ilu kucharzy tyle pewnie jej wersji. Ja pierwszy raz jadłam tą zupę całkiem niedawno bo jakieś z 3 lata(...)gładka. W ramach serii przepisów na Tydzień Francuskiej Kuchni wraz ze sklepem Lidl, zapraszam Was na przepyszną zupę. Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI na 2 porcje: - 5 dużych cebuli szalotek - 2-3 ząbki czosnku - 2 łyżki masła - 4 łyżki oliwy z oliwek - sól, pieprz biały - 350 ml wody - 2 kieliszki białego wytrawnego wina (możesz też przygotować na cydrze, jest bardziej słodkawa
SMYKWKUCHNIpół szklanki letniego mleka pół szklanki jogurtu naturalnego (gęstego) 1 łyżeczka cukru pół łyżeczki soli 8g drożdży suchych Nadzienie 500g mięsa mielonego wieprzowego 8 ząbków czosnku 1 cebula szalotka pęczek kolendry sól pieprz 1 łyżeczka kurkumy Drożdże wsypujemy do mleka, mieszamy do rozpuszczenia. W misce umieszczamy mąkę, mleko z drożdżami, jogurt, cukier oraz sól, zagniatamy ciasto. Odstawiamy na 60 minut(...)przykryciem. Gotowe ciasto delikatnie zagniatamy, formujemy rulon i dzielimy na pięć części. Czosnek przeciskamy przez praskę, kolendrę i szalotkę szatkujemy. Mięso mieszamy z czosnkiem, szalotką, kolendrą i doprawiamy solą, pieprzem oraz kurkumą. Odstawiamy do lodówki na 60 minut. Gotowe dzielimy na pięć równych części i formujemy kulki. Porcję ciasta rozwałkowujemy, na środek kładziemy kulkę mięsa, lekko rozpłaszczamy i składamy ciasto
Gotowanie i blogowaniemięso bywa często gorzkawe. Natomiast zimą mule nabierają masy (to tak jak ja ) a ich mięso jest pyszne. Dziś więc mule jesienne w pomidorowej odsłonie, z szalotką, czosnkiem i cukinią. Składniki: 1 kg świeżych muli ok. 500 ml sosu pomidorowego / u mnie własnej roboty, z tegorocznych zbiorów. Jeśli nie macie, to kupcie raczej sos pomidorowy, a nie przecier(...)zmiksować pomidory z puszki. Kolejna – można też na szybko ze świeżych pomidorów zrobić sos i wiadomo, że ten sposób polecam najbardziej :)/ ok. 250 g zielonej cukini 3 szalotki (pokrojone w cienkie piórka) 3 ząbki czosnku (drobno posiekany) 3 łyżki oleju 2 łyżki orientalnego sosu słodkiego (opcjonalnie) 1/4 szklanka wody (opcjonalnie) pęczek drobno posiekanej natki pietruszki pół pęczka
gutfutKremowa sałatka z jajek, białego sera i szalotki na awokado Składniki: 1 dojrzałe awokado 4 ugotowane na twardo jajka (z wolnego wybiegu) 1 szalotka 2 łyżki kremowego serka typu Philadelphia 1 szczypta soli morskiej 1 szczypta białego pieprzu 1 szczypta mielonego kuminu rzymskiego 1 szczypta mielonej słodkiej papryki 1 szczypta ziół prowansalskich świeży tymianek do ozdoby Wykonanie: Awokado(...)przekroić na pół, pozbyć się pestki, wydrążyć łyżką środek. W miseczce połączyć ze sobą pokrojone jajko w kosteczkę, posiekaną szalotkę oraz serek, przyprawić, ułożyć na awokado. Oprószyć słodką papryką oraz tymiankiem. Smacznego
Wino Francja Kuchniareceptury, przekazując ja dopiero na łożu śmierci;) Przygotowany przeze mnie sos barbecue jest słodko-kwaśny lekko pikantny, gęsty i ma cudowny aromat wędzonki;) Składniki: 2 ząbki czosnku 2 cebulki szalotki 1 puszka pomidorów bez skórek 1/2 szklanki wody 1 łyżka ostrej musztardy (u mnie musztarda rosyjska) 3 łyżki octu balsamicznego 2 łyżki octu jabłkowego (lub czerwonego octu winnego) 2 łyżki(...)łyżki wędzonej papryki 2-3 łyżki brązowego cukru ewentualnie 1/3 łyżeczki chili w proszku (pieprzu cayenne) lub kilka kropli sosu habanero 50 ml whiskey Jim Beam Przygotowanie: Szalotki i czosnek posiekać bardzo drobno i podsmażyć je na oleju. Następnie dodać pomidory, gotować na bardzo wolnym ogniu, aż pomidory, szalotki i czosnek rozgotują się tworząc gęsty sos. Jeśli sos nie będzie
Codziennik KuchennyBardzo istotne są wyraziste dodatki warzywne (cebula, chili) i zioła (kolendra, bazylia tajska, mięta). Larb bardzo mi smakował, mięso było chrupiące, pikantne, kwaśne i słone jednocześnie. Do tego szalotka i aromatyczna kolendra, całość to prawdziwa eksplozja smaków. Znajdziecie tu jeszcze jeden zaskakujący smak, mianowicie prażony i utarty ryż nadaje potrawie lekko popcornowy posmak. Sałatkę podaje się na liściach(...)wraz z mięsem. Serwowana jest na ciepło lub zimno, w obu wersjach jest dobra, choć na zimno wydaje się mniej pikantna. Składniki: 25 dkg mielonej wieprzowiny (łopatka) 1 mała szalotka 1 dymka 1 czerwone i zielone chili 2 łyżki ryżu liście sałaty rzymskiej świeża kolendra 1/3 łyżeczki chili w proszku sok z 1/2 limonki 1/2 łyżeczki cukru trzcinowego
Codziennik Kuchennypomocą sprawdziłbym, czy wewnątrz jest 75 stopni. Nudziarstwo, ale wysuszone piersi to nie jest to. Składniki: 500 g piersi kurczaka 1 łyżka oliwy 1 łyżeczka soku z cytryny 3 szalotki 3 łyżki musztardy pełnoziarnistej 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżka miodu 125 ml piwa (miodowego lub ciemnego) sól zielona pietruszka Wykonanie: Piersi z kurczaka zamarynować na 1/2 godziny w oliwie(...)soli. Rozgrzać patelnię i smażyć kawałki kurczaka do zrumienienia z obu stron - po około 6 - 8 minut. Zdjąć z patelni i zawinąć szybko w folię aluminiową. Na patelnię wrzucić szalotki pokrojone w cienkie plasterki i zeszklić je (2 minuty). Połączyć piwo, sos sojowy, musztardę i miód. Dodać do szalotek i doprowadzić do wrzenia. Gotować na małym ogniu 3 minuty. Przenieść
zadanie-gotowanieżołądków drobiowych 2 liście kaffiru 4 łyżki sosu sojowego 1 łyżka mąki 150 g makaronu chow mein 150 g małych pieczarek 1 mała czerwona papryka 3 ząbki czosnku 1 szalotka 6 łyżek oleju 1 łyżeczka cukru trzcinowego 4 łyżki sosu ostrygowego 1 mały pęczek szczypiorku sól, pieprz Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Żołądki czyścimy(...)Następnie mieszamy z mąką i sosem sojowym. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Pieczarki czyścimy i kroimy na ćwiartki. Paprykę kroimy na paski. Czosnek kroimy w drobną kostkę, szalotkę w piórka. Na oleju, na małym ogniu, podsmażamy czosnek i szalotkę, tak by puściły aromat. Następnie wrzucamy paprykę i pieczarki, zwiększając płomień. Po kilku minutach dodajemy mięso, smażymy, cały czas
R'n'G Kitchenprzepis na kurczaka marynowanego w tym ciekawym sosie, który w towarzystwie warzyw podbije niejedno podniebienie. Składniki 250 g piersi z kurczaka 200 g zielonej fasolki szparagowej 5 pieczarek 2 szalotki 1 cukinia 5 łyżek sosu teriyaki 1 łyżka oleju kokosowego 1/2 cm świeżego imbiru kilka szczypt ziół prowansalskich sól ziołowa sól świeżo mielony pieprz Pierś z kurczaka myjemy, oczyszczamy(...)osolonej wodzie. Odcedzamy i odstawiamy. Cukinię kroimy wzdłuż na ćwiartki, a następnie na plasterki. Pieczarki myjemy, oczyszczamy i kroimy na mniejsze kawałki. Oba warzywa posypujemy solą ziołową i odstawiamy. Szalotkę kroimy w piórka. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotkę. Kiedy będzie miękka, dodajemy cukinię i pieczarki. Smażymy, aż z warzyw odparuje woda, od czasu do czasu
My Chcemy Jeśćsię za nimi stęskniło. Te są delikatne, więc dla dzieci w sam raz. Tym razem zrobiłam z indyka z dodatkiem kaszy jaglanej, kurkumy i wędzonej papryki. Do tego jajko, szalotka, natka pietruszki i sos pomidorowy. Miałam z głowy obiad na dwa dni :-). Miłego dnia :-) Składniki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 jajko 1 szklanka kaszy jaglanej 2 szklanki(...)wody do kaszy szalotka natka pietruszki kurkuma wędzona papryka sól pieprz olej kokosowy do smażenia Sos pomidorowy: 300 ml passaty pomidorowej 1/2 szklanki wody 1 łyżeczka cukru trzcinowego sól pieprz oregano bazylia śmietanka do zup i sosów Kaszę daję na sitko i przelewam ciepłą wodą, żeby pozbyć się goryczki. Gotuje w 2 szklankach wody, do momentu, aż kasza wsiąknie całą
kruche babeczki