świeża lub mrożona 4-5 kg 5-6 ząbków czosnku 2 łyżki majeranku 3 łyżki soli 2 łyżki pieprzu Farsz 200 g kaszy gryczanej niepalonej Garść suszonych grzybów 2 szalotki 20 g wątróbki gęsiej, z indyka lub kury Łyżka tymianku 3 łyżki koperku lub pietruszki Jajko Szklanka bulionu Przygotowanie: Krok 1 Grzyby zalewamy ciepłą wodą, odstawiamy na pół godziny. Krok(...)Krok 3 Nadzienie. Gotujemy suszone grzyby w wodzie, w której się moczyły – około 15 minut. Odcedzamy i dość drobno siekamy. Rozgrzewamy dwie łyżki oleju na patelni. Siekamy drobno szalotki. Wysypujemy na patelnię. Mieszamy. Płuczemy kaszę w zimniej wodzie, odsączamy i dodajemy do szalotki. Mieszamy. Dodajemy grzyby. Smażymy na średnim ogniu, mieszając przez 2-3 minuty. Wsypujemy łyżkę tymianku. Siekamy
Niedzielny kucharzpysznie smakuje, pachnie lasem, jesienią i Wigilią:) Składniki: (dla 2 osób) ½ szklanki pęczaku Mała garść suszonych grzybów, czyli około 20 g 1 marchew 1 pietruszka Kawałek selera korzeniowego 2 szalotki lub 2 dymki 1 łyżka masła (lub dwie jesli kaszę robimy jak risotto) 2 łyżki oleju roślinnego 1 łyżka koperku lub pietruszki 1 łyżeczka tymianku 1 łyżka parmezanu Garść liści(...)Namocz grzyby przez co najmniej pół godziny, a następnie gotuj je w tej samej wodzie przez 10 minut. Wyciągnij z wody i pokrój w paski. Krok 3 Posiekaj drobno szalotki. Rozgrzej w rondlu łyżkę masła i wsyp na nią szalotkę i grzyby. Smaż 2-3 minuty a następnie przełóż do innego naczynia. Krok 4 Do tego samego rondla wlej
Niedzielny kucharzzdecydowanie lepszym wyborem, co odzwierciedla się także w jego cenie (jest droższy od tego wędzonego na zimno). Składniki na 12 porcji (kulek) : 300g łososia wędzonego na gorąco 2 małe szalotki 2 małe ogórki kiszone Plastry wędzonego łososia wyłożyć na deskę (najlepiej plastikową lub szklaną, bo drewniana wciągnie łososiowy aromat) i posiekać bardzo drobno ostrym nożem. Białe części szalotek pokroić(...)skórki i pokroić w drobną w miarę równą kosteczkę 2×2 milimetry. Do każdego wgłębienia wsypać trochę ogórkowych kosteczek. Na wierzchu można posypać posiekanym szczypiorem pozostałym z szalotek. 1 porcja (kulka łososiowego tatara) to 55kcal , węglowodany: 0,5g; białko: 6g, tłuszcz: 3g Informacje dla diabetyków: przystawka zawiera znikomą ilość węglowodanów i traktujemy ją jako białko-tłuszczową. Jedna kulka zawiera
Dietologzmodyfikować farsz, wyrzucić majonez i podać jako sałatkę. ryba wędzona (u mnie makrela), 3-4 ogórki kiszone (u mnie z Gospodarstwa Ekologicznego „U Rydzewskich ”, kopiasta łyżka posiekanego koperku, 3 szalotki, pieprz, 3 -4 łyżki oleju z pestek słonecznika (u mnie olej z podlaskiej firmy Olejowy Raj ), 1-2 łyżki soku z cytryny, Rybę obrać z ości i rozdrobnić. Ogórki(...)szalotkę posiekać w drobną kostkę. Połączyć rybę, szalotki, ogórki (nie dodawać wszystkich ogórków od razu, może się okazać, ze wystarczy mniej, wszystko zależy od ogórków), dodać koperek, wymieszać. Doprawić pieprzem, olejem i sokiem z cytryny. W wyjeździe uczestniczyłam na zaproszenie Marszałka Województwa Podlaskiego. zastawa
królestwo garówlanguage:#0400;} Przepis na tę pyszną, orzeźwiającą sałatkę pochodzi ze strony Moja Książka Kucharska . Składniki 1 szklanka kaszy bulgur 1 mała puszka kukurydzy z chili 1 puszka ciecierzycy 3 szalotki 3 pomidory 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielony kumin 1/2 pęczku natki pietruszki 1/4 pęczku mięty sok z 2 cytryn 1/4 szklanki oliwy z oliwek sól, pieprz(...)Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Kaszę zalewamy wrzątkiem i gotujemy zgodnie z przepisem zawartym na opakowaniu. Można też zalać wrzątkiem i zostawić pod przykryciem na kwadrans. Szalotki drobno siekamy. Cieciorkę i kukurydzę osączamy z zalewy. Z pomidorów usuwamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Do kaszy dodajemy koncentrat pomidorowy, do smaku doprawiamy solą, pieprzem, ostrą papryką i mielonym kuminem
R'n'G Kitchengoździków i kawałek cynamonu - teraz mamy prawdziwą kwintesencję smaku! Składniki: 1 tuszka królika (ok 1,2kg) 100g rodzynków (u mnie Bakalland ) 4-5 moreli (u mnie Bakalland ) 2 szalotki 1 duża marchew 2 łyżki masła klarowanego 2 łyżki oleju 200ml białego półwytrawnego wina lub cydru 400ml bulionu warzywnego lub drobiowego biały pieprz pieprz ziołowy sól 3 liście laurowe mąka(...)obtoczenia opcjonalnie: 4 goździki, kawałek kory cynamonu (ok 2cm) Królika pokroić na kawałki. Posypać białym pieprzem oraz ziołowym, odstawić na godzinę. Obtoczyć w mące. Szalotkę obrać, pokroić w kostkę. Marchew obrać i pokroić w półkrążki. W głębokiej patelni rozgrzać masło i olej, wyłożyć kawałki królika, obsmażyć na rumiano z każdej strony. Mięso przełożyć na talerz. Na tej samej patelni zeszklić
Obiad gotowymarchewki, pietruszka, kawałek pora, cebula • kawałek świeżego imbiru, ok. 3 cm, • sól, pieprz, curry, ostra paprika, • kwaśna śmietana 18% • prażone pestki z dyni • 1 duży ząbek czosnku • 1 duża szalotka • 1 łyżka oleju Sposób przygotowania: 1. Z włoszczyzny ugotować bulion. Doprawić go solą i pieprzem. Z ugotowanych warzyw zostawić marchewkę, inne możemy wykorzystać inaczej. Teraz nie będą nam już potrzebne(...)Miąższ dyni pokroić w kostkę. 3. Szalotkę pokroić w drobną kostkę. 4. Na patelni rozgrzać olej. Podsmażyć szalotkę i przeciśnięty przez praskę ząbek czosnku. 5. Dodać dynię. Podsmażyć aż zmięknie. 6. Imbir obrać i pokroić w kosteczkę. 7. Dynię przełożyć do garnka. Dodać ugotowane marchewki. 8. Doprawić imbirem, solą, pieprzem, ostrą papryką i curry. 9. Dolać część bulionu warzywnego. Powinno
W mojej kuchnifareast-language:#0400; mso-bidi-language:#0400;} Pyszne połączenie makaronu i dyni <3 Składniki 300 g makaronu bucatini 300 g miąższu dyni hokkaido 4 łyżki masła 2 szalotki sól gałka muszkatołowa 1/2 pęczku natki pietruszki 100 ml śmietany 30% 5-6 łyżek startego parmezanu pieprz kolorowy-Młynek Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Dynię(...)obieramy, usuwamy miąższ i kroimy w kostkę. Szalotki kroimy w kostkę. Na połowie masła szklimy szalotkę, lekko oprószając ją solą. Następnie dodajemy dynię, pozostałą część masła, gałkę muszkatołową, dusimy pod przykryciem przez 15-20 min. Następnie dodajemy śmietankę, posiekaną natkę pietruszki, starty parmezan, dusimy do uzyskania odpowiedniej dla nas gęstości sosu. Do sosu wrzucamy makaron, dokładnie łączymy. Przekładamy na talerze
R'n'G Kitchenuradowane, to zdolne i kochane podniebienie? Odpowiedź brzmi tak: pusta micha ;). Zapraszam: Skladniki: 300 g ugotowanej uprzednio ciecierzycy 100 g ugotowanej kaszy quinoa 2 marchewki 1 młoda cukinia 2 szalotki 1 ząbek czosnku 1 garść rodzynek 1 garść prażonego słonecznika 1 garść świeżych liści mięty sól morska opcjonalnie 1 szczypta pieprzu 1 szczypta pieprzu cayenne 1 szczypta(...)szczypta cynamonu 1 szczypta mielonych goździków 1 łyżka miodu oliwa z pierwszego tłoczenia 1 cytryna Wykonanie: Marchew obrać, opłukać, zetrzeć na tarce na dużych oczkach, posiekać szalotkę oraz czosnek, cukinię umytą i osuszoną pokroić w małą kostkę. Rozgrzać na patelni 2 łyżki oliwy, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić, dodać marchew (al dente), przyprawić chwilę podsmażyć, przełożyć
Wino Francja Kuchniapoczątek warto dodać jedną łyżeczkę, a większą ilość zawsze można dodać później, doprawiając sos. Klopsiki: 500 g mięsa mielonego z indyka 1 duże, surowe jajko 2 nieduże cebule szalotki 2 łyżki soku z limonki 2 ząbki czosnku 1 czubata łyżeczka zmielonych ziaren kolendry 4 łyżki bułki tartej sól morska, świeżo mielony pieprz klarowane masło lub olej do smażenia Sos curry(...)łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka soku z limonki 1 łyżka zmielonych ziaren kolendry skórka otarta z limonki garść świeżego szpinaku sól morska do podania: orzechy nerkowca, ryż basmati Klopsiki: Szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Ząbki czosnku wyciskamy. Mięso mielone łączymy ze wszystkimi składnikami: jajkiem, pokrojonymi szalotkami, sokiem z limonki, wyciśniętymi ząbkami czosnku, utłuczoną w moździerzu kolendrą, bułką tartą
Poezja smakuoryginalnym przepisie na sos, bo jest rewelacyjny. Sprawdza się zresztą nie tylko w tej sałatce. Gorąco polecam. Składniki: 1 brokuł 1 puszka kukurydzy 4 jajka 2 pomidory 1 szalotka 1 papryczka chili liście bazylii Sos: 2 łyżki majonezu 3 łyżki kwaśnej gęstej śmietany 1 łyżeczka musztardy francuskiej 2 łyżki oleju sok z połowy cytryny 1/2 łyżeczki cukru szczypta suszonego(...)Dzięki temu zabiegowi, warzywo nie straci swojego koloru. Brokuły wyjąć z wody i odsączyć na ręczniku papierowym. Jajka ugotować na twardo, obrać i pokroić na ćwiartki, pomidora w ósemki. Szalotkę i papryczkę chili, w cienkie plasterki. Na dużym półmisku ułożyć brokuły, na nim pomidory i jajka. Wszystko posypać szalotką i papryczką chili oraz odsączoną z puszki kukurydzą. Na koniec ułożyć
Gosia gotujeCUKINIE NADZIEWANE PODWAWELSKĄ Dzisiaj mam dla Was pyszne danie. Posiłek, który może zagościć w każdym domu. Bardzo smaczne nadziewane cuknie prozdrowotną białą quinoną, z dodatkiem świeżych ziół, odrobiny czosnku, szalotki i dobrej jakości kiełbasy podwawelskiej ekstra, która jest wytwarzana w systemie QAFP. Kiełbasa jest bardzo aromatyczna, smaczna ,wyrazista i smakuje, jak ta z czasów dzieciństwa, polecam Wam ten produkt! Kiełbasa(...)teraz razem zróbmy coś pycha! PRZEPIS NA NADZIEWANE CUKINIE: SKŁADNIKI: 4 małe cukinie 1 laska kiełbasy podwawelskiej ekstra z certyfikatem QAFP 150 g suchej quinony 1 szalotka 2 ząbki czosnku 4 łyżki oliwy z oliwek Sól, pieprz różowy Zioła świeże: bazylia bądź kolendra 200ml jogurtu greckiego 1 granat Sól czosnkowa 2 łyżki masła Cuknie umyj i osusz. Przekrój
SMYKWKUCHNIWaszych kuchniach może to być danie, które podkreśli wyjątkowe chwile. Spróbujcie. Naprawdę polecam. Składniki: • 250 g piersi z kurczaka (połówka) • 200 g kurek • 200 g śmietany 36% • 1 większa szalotka • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki świeżej lub suszonej • 1 łyżka sosu sojowego • 1 łyżka przyprawy do kurczaka (ja użyłam mieszanki słodkiej papryki, soli himalajskiej, pieprzu, czosnku) • 1 łyżka oleju(...)nieduże kawałki. Przełożyć do miseczki i oprószyć przyprawami. Odstawić na 15 minut. 3. Wstawić makaron. Ugotować go zgodnie z przepisem na opakowaniu. W tym czasie przygotować sos. 4. Szalotkę pokroić na drobną kosteczkę. 5. Na głębokiej patelni rozgrzać olej. Wrzucić kawałki kurczaka. Podsmażyć kilka minut. 6. Dodać szalotkę i kurki. Osolić. Podsmażyć. 7. Do składników na patelni dodać śmietanę. Wymieszać
W mojej kuchniŁatwe i szybkie, a do tego pyszne - jesienne, pełne grzybowego aromatu risotto z podsmażonymi kurkami i szalotką. Kilka kurek można odłożyć, aby przed podaniem udekorować nimi gotowe danie. Będzie wyglądało jeszcze bardziej apetycznie. Składniki na 2 porcje: 200 g oczyszczonych kurek 100 g ryżu arborio 2 szalotki 2 ząbki czosnku 2 szkl. gorącego bulionu 50 ml białego wina 3 łyżki(...)masła 3 łyżki startego sera Grana Padano lub Parmezanu sól, pieprz natka pietruszki oliwa Szalotkę i czosnek drobno posiekać. W głębokim garnku lub na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy z łyżką masła, zeszklić na niej warzywa. Dodać kurki i podsmażyć na mocnym ogniu, aż grzyby lekko się zrumienią. Wsypać ryż, zamieszać i zmniejszyć ogień. Przesmażyć chwilę, następnie wlać wino
wyzwania kuchennesię w obłędne danie. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/10\/pasta21.jpg","recipeIngredient":["500 gr puree z dyni\r","2 pieczone papryki\r","1 szalotka\r","2 \u0142y\u017cki oliwy\r","1 niewielka g\u0142\u00f3wka czosnku\r","4 suszone pomidory+ 3-4 \u0142y\u017cki zalewy (oliwa)\r","s\u00f3l, pieprz, papryka w\u0119dzone, papryka(...)dodajemy wi\u0119cej zalewy z pomidor\u00f3w."]} Drukuj Pasta do chleba z pieczonej dyni, papryki, czosnku i suszonych pomidorów Składniki 500 gr puree z dyni 2 pieczone papryki 1 szalotka 2 łyżki oliwy 1 niewielka główka czosnku 4 suszone pomidory+ 3-4 łyżki zalewy (oliwa) sól, pieprz, papryka wędzone, papryka ostra, kumin Sposób przygotowania Dynię obieramy, kroimy w kostkę. Dynię
Mieszam w Garnku