szalotka - 3092 przepisów (strona:14/207)

Jesienny omlet z dynią. 125

kurkami . Składniki (patelnia o średnicy 28 cm, 2 porcje): 4 jajka 1 szklanka obranej, pokrojonej w drobną kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido, której nie trzeba obierać) 1 duża szalotka 3 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka mąki jaglanej 1 łyżka masła + opcjonalnie 1 łyżeczka 1/2 papryczki chili imbir gałka muszkatołowa sól himalajska świeżo mielony pieprz szczypiorek Przygotowanie: 1) Do miski(...)dodać jajka, mleczko kokosowe, mąkę jaglaną, imbir, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać trzepaczką. 2) Na rozgrzanej patelni z łyżką masła delikatnie zeszklić drobno pokrojoną szalotkę. Dodać posiekane chilli oraz dynię pokrojoną w drobną kostkę i dalej smażyć, aż dynia zmięknie, wtedy zdjąć całość na talerz. 3) Następnie przygotowaną wcześniej masę jajeczną wylać na patelnię

Fitsweet.me
Jesienny omlet z dynią. 106

kurkami . Składniki (patelnia o średnicy 28 cm, 2 porcje): 4 jajka 1 szklanka obranej, pokrojonej w drobną kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido, której nie trzeba obierać) 1 duża szalotka 3 łyżki mleczka kokosowego 1 łyżka mąki jaglanej 1 łyżka masła + opcjonalnie 1 łyżeczka 1/2 papryczki chilli imbir gałka muszkatołowa sól himalajska świeżo mielony pieprz szczypiorek Przygotowanie: 1) Do miski(...)dodać jajka, mleczko kokosowe, mąkę jaglaną, imbir, gałkę muszkatołową, sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać trzepaczką. 2) Na rozgrzanej patelni z łyżką masła delikatnie zeszklić drobno pokrojoną szalotkę. Dodać posiekane chilli oraz dynię pokrojoną w drobną kostkę i dalej smażyć, aż dynia zmięknie, wtedy zdjąć całość na talerz. 3) Następnie przygotowaną wcześniej masę jajeczną wylać na patelnię

Fitsweet.me
Zielone curry z kurczakiem i cukinią 142

bakterio i wirusobójcze. Przy takiej pogodzie jak dzisiaj, przyjemnie jest zasiąść nad miską gorącego curry. Gorąco polecam! Trzymajcie się ciepło! Składniki: 400 g filetu z kurczaka 1 cukinia 1 szalotka 1 szklanka zielonego groszku (może być mrożony) 2 ząbki czosnku 1 papryczka chili 3 cm korzenia imbiru 2 garście liści młodego szpinaku 3 listki kafiru 1 łyżka oleju kokosowego(...)łyżka cukru trzcinowego 300 ml mleka kokosowego sok z limonki świeże listki kolendry do podania ryż jaśminowy Przygotowanie: Zaczynamy od pokrojenia składników: mięso kroimy w kostkę, podobnie cukinię. Szalotkę, czosnek, imbir, papryczkę chili drobno siekamy. W woku lub głębokiej patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy kurczaka, pastę curry, szalotkę, imbir, chili i czosnek. Po chwili zalewamy mlekiem kokosowym i gotujemy około

Smakowity Blog Kulinarny
Stir-Fry z sosem z mango 86

sosem z mango. Szybkie i pyszne danie, takie po które chce się wracać. 500 g Mięsa z kurczaka 1 Cukinia 1 Papryka czerwona 250 g Groszku cukrowego 1 Duża szalotka 2 cm Kawałek imbiru 3 ząbki Czosnku 1/2 cup Pokrojonego w kostkę mango 1 Limonka 1 tsp Przyprawy 5 smaków 2 tbsp Sosu sojowego, tamari lub aminokwasów kokosowych 1 tbsp(...)Przygotowujemy wszystkie składniki ponieważ gdy zaczniemy smażenie nie będzie czasu na krojenie. Mięso kroimy na mniejsze kawałki, przyprawiamy solą i pieprzem, cukinie, paprykę i imbir kroimy w cienkie paski, szalotkę w pół księżyce, czosnek w kostkę lub przeciskamy przez praskę. W naczyniu blendera mieszamy mango, sok z limonki, sos sojowy, przyprawę 5 smaków, pieprz cayenne i miód. Mocno rozgrzewamy woka

Oslov.
Proste i pyszne faszerowane pieczarki 135

chcieć więcej ? Uwielbiam takie dania , nie skomplikowane a tak wyborne Składniki : 6 dużych pieczarek ( zwykłych nie musza być portobello , ważne żeby były dość duże ) kawałek wędzonego, kopconego boczku kilka szalotek parę gałązek świeżego tymianku 2 ząbki czosnku kulka mozzarelli tłuszcz do wysmarowania blaszki do pieczenia sól , pieprz do smaku Z pieczarek wyciągamy ogonki i siekamy je drobno . Kapelusze odkładamy . Szalotki(...)boczek również siekamy . Czosnek wyciskamy praską . Na patelni podsmażamy boczek , szalotki , czosnek i siekane ogonki pieczarek . Doprawiamy solą , gałką i pieprzem . Jak nabiorą złocistego koloru zdejmujemy z ognia . (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push({}); Każda główkę pieczarki faszerujemy nadzieniem . Na wierzchu układamy plaster mozzarelli . Zapiekamy w piekarniku w temperaturze 170 C do momentu aż mozzarella się przyrumieni . Podajemy na gorąco z dowolnymi dodatkami

Ogrodnik w podróży
Makaron z wędzonym łososiem, groszkiem cukrowym i natką pietruszki 103

nich gotować.  Kiedy dowiedziałam się, że ona też gotuje, że się na tym zna to uznałam zbyt banalne podać jej tylko makaron z tylko wędzonym łososiem i tylko szalotką i natką pietruszki. Żałowałam, że nie przygotowałam się bardziej. Łatwo jest zrobić wrażenie gotując dla kogoś kto niewiele w kuchni potrafi bądź nie ma świadomości. Gotując jednak dla osoby, która(...)takiego kogoś, z kim jedzenie i rozmowa o tym może być tak dla mnie kreatywne.  Składniki (2 porcje): 80- 100 gram makaronu Linguine  masło do smażenia  szalotka  100 gram łososia wędzonego  1 szklanka śmietany 30% pęczek natki pietruszki  szklanka groszku cukrowego  sól, pieprz Makaron ugotuj w osolonej wodzie zgodnie z przepisem umieszczonym

Mango Papaja
Warstwowa sałatka z tuńczykiem 332

warstwową z tuńczykiem. Składniki : 1 puszka kukurydzy 2 puszki tuńczyka w wodzie (najlepiej w kawałkach, nie rozdrobnionego) 1/2 średniego słoika majonezu 1 puszka czerwonej fasoli 2 słoiczki marynowanych szalotek kilka łyżek keczupu 3 duże ogórki gruntowe szczypior z trzech cebul 5 dużych jajek małe opakowanie twardej fety pieprz, sól, pół łyżeczki czerwonej papryki Wykonanie : Jajka ugotować(...)twardo, obrać z łupek. Fasolę, szalotki i kukurydzę odsączyć z zalewy, fasolę przepłukać. Tuńczyka odsączyć z wody, lekko rozdrobnić widelcem.  Ogórki obrać, pokroić w plastry, fetę pokroić w kostkę, a szczypior posiekać. Na dnie salaterki wyłożyć kukurydzę, potem tuńczyka. Wierzch posmarować majonezem, lekko posolić i popieprzyć. Na majonez wyłożyć czerwoną fasolę, a na fasoli marynowane szalotki. Polać cienką warstwą

Czerwień i błękit
Jajka z kurkami 90

dzielę się ja. Kurkami. Uwielbiam je, zdecydowanie są to moje smaki. Domowe pieczywo, jaja z wolnego wybiegu ze wsi od gospodarza, kurki zakupione w warzywniaczku podsmażone na maśle z szalotką. To tak banalnie proste a smaczniejsze niż cokolwiek innego. Wiosnę ubóstwiam za szparagi, za to jesień to dla mnie właśnie kurki i figi. Zima to Boże Narodzenie i pierniczki(...)odżywczych i samo zdrowie. Poważnie.  Pozostała część talerza prezentuje się następująco: 3-4 jaja z wolnego wybiegu  200 gram kurek  2-3 łyżki masła  1 szalotka  garść parmezanu  pomidorki koktajlowe  sól i pieprz świeże zioła, np. oregano  Na maśle smażę szalotkę oraz kurki do zarumienia. Do kurek lubię dodać rozmaryn więc czasem

Mango Papaja
Faszerowane pomidory 102

będą zachwyceni. Składniki (na około 8 pomidorów): 8 średniej wielkości pomidorów malinowych pół szklanki ryżu 400g mielonego mięsa z kurczaka – u mnie z mięso z podudzia 2 cebule szalotki 2 łyżki siekanej natki pietruszki 100g drobno tartego sera żółtego 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki mielonego kminu rzymskiego sól i pieprz do smaku łyżka oleju   Zaczynamy od przygotowania farszu(...)ryż gotujemy na sypko w dobrze osolonej wodzie. Ugotowany dobrze przelewamy zimną wodą aby się nie posklejał.   W międzyczasie cebulki szalotki drobno siekamy, czosnek obieramy. Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju i wrzucamy posiekaną szalotkę – smażymy około 5 minut, od czasu do czasu mieszając, aż się zeszkli. Następnie dodajemy na patelnię przeciśnięty przez praskę czosnek oraz kmin rzymski

Smaczna Strona
ZUPA BAZYLIOWA Z POMIDOREM 118

kwintesencję Włoch na talerzu. Aromatyczna w smaku zupa bazyliowa w postaci gładkiego kremu podana z podpieczonym pomidorem nafaszerowanym serem mozarella Galbani i krewetkami. Składniki: 1 op. mozarella Galbani 2 szalotki 1 ząbek czosnku 75 ml oliwy z oliwek 50 ml wina 400 ml bulionu warzywnego 10 łodyżek bazylii 125 g szpinaku 15 g orzeszków piniowych sól pieprz szczypta chilli(...)proszku 2 pomidory  50 g ugotowanych krewetek ok z 1/4 limonki 100 ml śmietany Szalotki pokroić w kostkę. Czosnek posiekać. Na rozgrzanej oliwie podsmażyć do zeszklenia szalotkę z czosnkiem. Dolać wino i podgrzewać do zredukowania się wina. Dolać bulion i gotować aż 1/2 się odparuje. Łodygi bazylii oddzielić od listków. Łodygi dodać do gotującego się bulionu. Listki bazylii posiekać

Kuchnia w oparach
Kasza gryczana z sadzonymi jajkami 108

tego wiejskie jaja i pyszne i zdrowe danie gotowe. Kasza gryczana z sadzonymi jajkami Czas przygotowania: 25 minut Składniki: 1,5 szklanki ugotowanej kaszy gryczanej 1 duża szalotka lub cebula 1 ząbek czosnku 1/2 czerwonej papryki 3-4 wiejskie duże jaja sól pieprz  tłuszcz do smażenia świeża natka do posypania dania opcjonalnie płatki chili Wykonanie: Szalotkę i czosnek(...)obieramy, czosnek drobno siekamy. a szalotkę kroimy w piórka. Paprykę kroimy w kostkę. Na rozgrzanym tłuszczu szklimy cebulę i czosnek, następnie dodajemy paprykę. Zmniejszamy ogień i smażymy przez kilka minut. Wrzucamy kaszę, solimy i pieprzymy. Dokładnie mieszamy, patelnię przykrywamy i smażymy, aż kasza będzie gorąca. W kaszy robimy zagłębienia na jajka. W każde zagłębienie wbijamy po jednym jaju, uważając

Kulinarne przygody Gatity
Pieczeń z łopatki z kością 89

obiadek. Mięso doprawić solą, pieprzem, papryką słodką i ostrą, majerankiem. Na patelni rozgrzać olej i obsmażyć mięso z wszystkich stron na złoty kolor. Zdjąć mięso z patelni, wrzucić obrane szalotki i chwilkę smażyć, Jak są wielkości orzecha włoskiego to przekroić na pół. Pieczarki umyć i pokroić w plasterki, wrzucić na patelnię. Obsmażyć je razem z szalotkami. Mięso i wszystko(...)wlać 3/4szklanki wody, dodać listki laurowe, ziele angielskie , musztardę i zagotować. Doprawić do smaku solą. Wlać wszystko do naczynia żaroodpornego. Jeśli macie kurki to wlać je z zalewą do szalotek. Dodać listki laurowe, ziele angielskie i musztardę. Zagotować i doprawić do smaku solą i pieprzem. Wylać wszystko do naczynia żaroodpornego. Pieczenie – nagrzać piekarnik do 200 C i piec naczynie

Kuchnia Pokoleń
Ziemniaki z piekarnika z pysznymi dodatkami 115

różnymi sosami i dodatkami. Postanowiłam ten smak przenieś do domu. Polecam SKŁADNIKI: kilka równej wielkości ziemniaków 15 dag. sera śmietankowego 4 plastry boczku 4 plastry szynki 2 cebulki szalotki 150 ml kwaśnej śmietany 2-3 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku sucha cebulka prażona masło sól, pieprz WYKONANIE: ziemniaki wyszorować, zawinąć w folie aluminiową, włożyć do piekarnika nagrzanego do 190 stopni(...)blaszce, piec do miękkości około ser,śmietanę dobrze wymieszać, dodać drobno posiekaną 1 szalotkę, sól i pieprz do smaku(pierwszy dodatek), szynkę i boczek kroimy drobno w kostkę, dodajemy posiekaną drobno szalotkę, masło i smażymy na złoty kolor(drugi dodatek), czosnek obieramy, przeciskamy przez praskę, dodajemy majonez, 1 łyżkę śmietany, sól i pieprz, mamy sos czosnkowy do polania ziemniaków

Kuchnia Beaty
Letnie gazpacho z pomarańczami (Gazpacho alle arance) 102

portare i n tavola una zuppa molto rinfrescante, ideale da consumare nelle più calde giornate estive. Buon appetito :) SKŁADNIKI 2  pomarańcze 2 pomidory 1 ogórek  1 szalotka 1 dymka 1/2 zielonej papryki 2 ząbki czosnku 250 ml soku pomidorowego 10 listków bazylii 2 łyżki octu balsamicznego szczypta pieprzu cayenne szczypta czarnego pieprzu **** INGREDIENTI 2 arance 2 pomodori(...)kostkę. Pomidory przekrawamy na pół, usuwamy pestki, następnie miąższ kroimy w kostkę. Pomarańcze obieramy, filetujemy, usuwamy białe błonki a  cząstki kroimy na mniejsze kawałki.  Szalotkę i ząbki czosnku obieramy, drobno siekamy. Do dużego naczynia wlewamy sok pomidorowy, wrzucamy paprykę, ogórka, pomidory, pomarańcze, szalotkę, ząbki czosnku, drobno posiekane listki bazylii oraz

La grande e la piccola cuoca
Kurki z bekonem w sosie śmietanowym 261

przesmażyć na maśle z ziołami.   Możecie je również przygotować wedle mojego przepisu. Czyli kurki smażone z bekonem w kremowym sosie śmietanowym, do tego aromatyczny świeży tymianek i szalotka.  Tak przygotowane kurki najlepiej smakują z dodatkiem świeżego pieczywa lub ziołowych grzanek.  Czas przygotowania: 15 min. Porcja dla 2 osób Koszt przygotowania: 14,00 zł SKŁADNIKI(...)świeżych kurek 100 g boczku parzonego 2 szalotki 1 ząbek czosnku 100 ml śmietanki 30% 1 łyżka zimnego masła 1 łyżka posiekanego świeżego tymianku sól, pieprz PRZYGOTOWANIE:  Kurki myjemy i osuszamy na ręczniku papierowym. Boczek kroimy w drobną kostkę i przesmażamy na patelni. Dodajemy posiekaną w kostkę szalotkę i czosnek. Całość przesmażamy. Następnie dodajemy kurki i chwilę przesmażamy. Doprawiamy

kulinarnyJa