Kuchnia włoska. Składniki 6 karczochów 6 jajek 3 szalotki 1 ząbek czosnku natka pietruszki 2 łyżki oliwy 1 łyżka octu balsamicznego sól pieprz masło Przygotowanie Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości. Odciąłem zdrewniałe łodygi karczocha, liście przyciąłem w 2/3 wysokości. Ugotowałem pod przykryciem w garnku, około 30 minut. Odcedziłem, rozchyliłem listki karczocha i usunąłem(...)środka. Czosnek i szalotki posiekałem. Szalotki usmażyłem na oliwie, po chwili dorzuciłem czosnek. Przyprawiłem solą i pieprzem. Farsz nałożyłem do karczochów. Do środka karczochów wbiłem po jednym jajku. Ułożyłem karczochy w żaroodpornym naczyniu wysmarowanym masłem. Wstawiłem do piekarnika nagrzanego do 210 stopni C. Zapiekałem ok. 5 minut. Po wyjęciu skropiłem oliwą i octem balsamicznym. Przed podaniem posypałem zapieczone jajko drobniutko
R'n'G Kitchenlunch do pracy. SKŁADNIKI / 2 porcje 1 pierś kurczaka 1 łyżeczka pasty curry (użyłam takiej ) lub przyprawy curry w proszku 2 łyżki oliwy 1 łyżeczka nasion kminu rzymskiego 1 szalotka garść pomidorków koktajlowych 200 g soczewicy z puszki, odsączonej 1 łyżeczka octu winnego 1/2 opakowania mieszanki sałat lub 1 pęczek listków botwinki 1 mała marchewka 1 ogórek gruntowy(...)minuty z każdej strony, aż kurczak będzie gotowy w środku i ładnie przypieczony na zewnątrz. Odkładamy na 5 minut na deskę do krojenia. Przed podaniem kroimy w cienkie plasterki. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, pomidorki koktajlowe na połówki, marchewkę obieramy, ogórka myjemy i osuszamy. Z marchewki i ogórka, obieraczką do warzyw ścinamy cieniutkie wstążki. Listki botwinki lub sałaty opłukujemy
cool and mintyczyniąc szprotki bardziej przystępnym smakołykiem. Pokazywałam już na blogu pastę z makreli wędzonej z odrobiną chrzanu, świeżą i lekką sałatko-pastę z tuńczyka , portugalską pastę z sardynek , mocno doprawioną szalotkami, oliwkami i wędzoną papryką – wszystkie nadają się zarówno na kanapki, tartinki, krakersy jak i do nadziewania jajek czy pomidorów ( nie tylko na wielkanocny stół ! ). Pasta z wędzonych szprotek będzie(...)szprotki – te w oleju będą za tłuste. Rybek nie obieramy – odcinamy im tylko głowy i ogonki, mięso wrzucamy do blendera – razem z ośćmi i kręgosłupami, bez problemu się rozdrobnią. Szalotki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. Odcedzamy z oleju polówki pomidorów, dodajemy twarogowy serek, skórkę otartą z cytryny i pikantny sos. Wszystko razem blendujemy przez 3-4 minuty na wysokich obrotach
Karo in the Kitchenwina, nadając kaszy bardziej delikatnego, lekko słodkiego posmaku. Czas : 40 minut Poziom trudnośc i: łatwy Liczna porcji : 4 Składniki: Pęczek szparagów Szklanka mrożonego groszku (lub świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 3 szklanki bulionu domowego ewentualnie z kostki 2 boczniaki(...)minuty na dość intensywnym ogniu. Posól i popierz, po czym ściągnij grzyby z patelni. Wyłóż na nią 1 łyżkę masła, a kiedy się roztopi wysyp na nie drobno posiekane szalotki. Smaż 2 minuty. Krok 2 Przepłucz pod zimną wodą pęczak i dodaj do masła i szalotek. Smaż 3 minuty po czym podlej winem/cydrem, zaczekaj aż odparuje i podlej szklanką bulionu
Niedzielny kucharzwina, nadając kaszy bardziej delikatnego, lekko słodkiego posmaku. Czas : 40 minut Poziom trudnośc i: łatwy Liczna porcji : 4 Składniki: Pęczek szparagów Szklanka mrożonego groszku (lub świeżego) Brokuł 2 małe szalotki 1 ząbek czosnku Pół szklanki wytrawnego wina lub cydru (cydr sprawdzi się doskonale, ale musi być wytrawny, nie słodki) 2 boczniaki lub ze 4 duże pieczarki 1 mała cukinia Szklanka(...)minuty na dość intensywnym ogniu. Posól i popierz, po czym ściągnij grzyby z patelni. Wyłóż na nią 1 łyżkę masła, a kiedy się roztopi wysyp na nie drobno posiekane szalotki. Smaż 2 minuty. Krok 2 Przepłucz pod zimną wodą pęczak i dodaj do masła i szalotek. Smaż 3 minuty po czym podlej winem/cydrem, zaczekaj aż odparuje i podlej szklanką bulionu
Niedzielny kucharzKlasyczny francuski przepis - królik w sosie musztardowym Author: Cooking for Emily Serves: 6 Ingredients 1 królik o wadze ok 1.5 kg 2 łyżki masła 2 łyżki oliwy 4 szalotki 200 ml białego wytrawnego wina 2- 3 szklanki wody 3 czubate łyżki kwaśnej śmietany 18% 3 łyżeczki musztardy dijon sól, pieprz do smaku natka pietruszki do posypania Instructions Królika poporcjować(...)wychodzi 6 porcji). Posypać solą i pieprzem. Na patelni rozgrzać po jednej łyżce oliwy i masła, usmażyć królika na rumiano z obu stron. Przełożyć na talerz. Szalotkę posiekać. Na patelnię dodać pozostałą łyżkę masła i wrzucić szalotkę, usmażyć na rumiano. Na patelnię przełożyć z powrotem królika ( wraz z sosem który wyciekł z królika). Chwilę podsmażyć i wlać wino. Smażyć
Cooking for Emilybiałe kiełbasy (sparzone) 4 jajka 250 ml zakwasu na żurek 200 ml słodkiej śmietanki sól i pieprz do smaku 1/5 łyżeczki mielonego ziela angielskiego 1/3 łyżeczki cukru 2 średnie szalotki 3 większe ząbki czosnku 1 łyżka masła + masło do wysmarowania foremek Szalotkę i czosnek obrać, posiekać. W garnku stopić masło, dodać szalotkę i czosnek, zeszklić. Zakwas wymieszać
Codzienna kuchnia niecodziennamoich lunchboxów jest tatar z łososia, podany z ryżem, awokado i chipsami z łososiowej skóry oraz wędzoną krewetką. Składniki: 300 g łososia ze skórą 2 nieduże, drobno posiekane szalotki szalotki 1 łyżka drobno siekanego szczypiorku 1 łyżeczka pasty miso 1 łyżka sosu sojowego Ryż do sushi + sos do ryżu Dodatkowo: 1 awokado Czerwony/czarny kawior Pasta wasabi Świeży ogórek pokrojony(...)opisem na opakowaniu i doprawiamy sosem. Mięso z łososia za mocą ostrego noża oddzielamy od skóry – tniemy możliwie najbliżej skórki. Następnie mięso drobno siekamy. Przekładamy do miseczki. Dodajemy szalotki, szczypiorek, pastę miso oraz sos sojowy i dokładnie mieszamy tak, aby smaki wszystkich składników się połączyły. Skórę z łososia skrobiemy z łusek. Przyprawiamy niewielką ilością soli i pieprzu, a następnie prażymy
Kate's Kitchenmoże taką sałatkę zaserwujecie na Wielkanocny stół ? Składniki 5 ziemniaków 250 g groszku cukrowego 2 szalotki kilka pomidorków koktajlowych gałązka rozmarynu ( może być suszony ) cytryna oliwa sól pieprz Przygotowanie Ziemniaki umyłem, ugotowałem w mundurkach, odcedziłem, przestudziłem. Obrałem, pokroiłem Ziemniaki umyłem, ugotowałem w mundurkach, odcedziłem, przestudziłem. Obrałem, pokroiłem w plasterki. Groszek cukrowy blanszowałem 5 minut w osolonym wrzątku, osączyłem. Pomidorki(...)umyłem, pokroiłem w ćwiartki. Szalotki obrałem, posiekałem. Rozgrzałem 2 łyżki oliwy, zeszkliłem szalotki, dodałem ziemniaki, rozmaryn, doprawiłem sola i pieprzem. Smażyłem, aż ziemniaki się zrumieniły, połączyłem z groszkiem, na koniec dodałem pokrojone pomidorki
R'n'G Kitchenmarchewki 3 rzodkiewki 200 g szynki w plastrach (użyłam wędzonego schabu)* ok. 400 g zielonego groszku (mrożonego, nie z puszki) 1 mała, czerwona papryka lub 1/2 dużej 1 duża szalotka lub cebula dymka 6 łyżek dobrego majonezu 1 czubata łyżeczka musztardy miodowej pęczek szczypiorku sól morska świeżo mielony pieprz Zaczynamy od ugotowania wszystkich jajek na twardo. Po ugotowaniu przelewamy(...)obieramy i gotujemy do miękkości w osolonym wrzątku. Po ostudzeniu ścieramy ją na tarce o dużych oczkach. Groszek także wsypujemy do wrzątku i gotujemy ok. 7-8 minut. Paprykę, szalotkę i szynkę kroimy w drobną kostkę, a rzodkiewkę na plasterki. Szczypiorek drobno siekamy. Do jajek pokrojonych w kostkę dodajemy szalotkę oraz 4 łyżki majonezu i 1 czubatą łyżeczkę musztardy miodowej
Poezja smakuposiłek, którym można się najeść i który jednocześnie wesprze wysiłki na siłce ;-). Składniki: Podwójna pierś z kurczaka Pęczek zielonych szparagów 250 g pomidorków koktajlowych Pół szklanki kaszy gryczanej niepalonej Szalotka Łyżka oleju Marynata: 2 ząbki czosnku Skórka starta z połowy cytryny plus sok z połowy cytryny 2 łyżki siekanego świeżego rozmarynu, tymianku lub pietruszki, albo łyżka utartego w moździerzu suszonego(...)minutach dołóż umyte szparagi (pozbawione wcześniej zdrewniałych końcówek). Wszystko razem piecz jeszcze przez 5 minut. Krok 3 W międzyczasie ugotuj kaszę. Rozgrzej łyżkę oleju na patelni, posiekaj drobno szalotkę i wrzuć na patelnię, zamieszaj. Smaż 3 minuty. Opłucz kaszę i dodaj do szalotki, smaż mieszając kolejne 2 minuty. Zalej szklanką wody, przykryj i gotuj na bardzo wolnym ogniu przez
Niedzielny kucharznaturalnym smakiem mięsa i świeżością. Wymaga trochę poświęcenia ale efekt jest zdecydowanie tego wart! Składniki: 0,5 kg łopatki cielęcej 3 łyżki masła klarowanego 2 ząbki czosnku 1 duża szalotka 4 gałązki rozmarynu pieprz sól dratwa lub sznurek jutowy Przygotowanie: Mięso myjemy, osuszamy, odkrawamy białe błonki. Czosnek rozgniatamy nożem (nie siekamy), połowę szalotki kroimy w półksiężyce, wrzucamy na patelnię(...)związujemy jutą, by nadać kształt. Pod sznurek wkładamy gałązki rozmarynu. Pieczeń oprószamy z każdej strony solą i pieprzem, przekładamy do naczynia żaroodpornego. Dokładamy zrumieniony czosnek, kroimy wzdłuż drugą połowę szalotki, polewamy mięso przez sitko tłuszczem z patelni od smażenia. Tak przygotowaną pieczeń, umieszczamy w zamkniętym naczyniu żaroodpornym, w piekarniku rozgrzanym do 180 ºC na 50 minut. W czasie pieczenia, należy
KierunekuchniaBardzo proste w przygotowaniu i bardzo smaczne kotlety mielone z piersi kaczki. Lekko podkręcone szalotką i aromatyczną natką pietruszki. Z zewnątrz chrupiące, w środku przepysznie soczyste. Składniki 2 filety z kaczki ze skórą 3 szalotki natka pietruszki 1 jajko bułka tarta olej rzepakowy do smażenia sól, pieprz Przygotowanie Filety z kaczki oczyszczamy, myjemy i osuszamy papierowym ręcznikiem. Następnie mielimy(...)maszynce do mięsa (średnie sitko) razem z szalotkami. Do mięsa wbijamy jako, dodajemy posiekaną natkę pietruszki, 3- łyżki bułki tartej (w razie potrzeby troszkę więcej) do smaku doprawiamy solą i pieprzem. Z tak przygotowanego mięsa, formujemy kotlety, które smażymy na rozgrzanym oleju, z obu stron na rumiano. Podajemy z ulubionymi dodatkami. Kotlety, można również upiec w temperaturze 200°C przez
R'n'G Kitchenminut. Wydrążony miąższ wystarczy przełożyć do miseczki, rozgnieść widelcem i wymieszać z sokiem z limonki, oliwą oraz solą i pieprzem do smaku. Opcjonalnie można także dodać drobno posiekaną szalotkę. Guacamole serwuję na zimno jako dodatek do ciepłych potraw typu burrito i quesadilla lub do chipsów z tortilli czy pokrojonych w słupki surowych warzyw. Warto pamiętać, że pozbawione pestki awokado szybko(...)porcje 1 dojrzałe awokado / polecam hass sok z 1/2 limonki 2 łyżki oliwy sól, świeżo zmielony czarny pieprz opcjonalnie:listki kolendry, kawałek papryczki chili, 1 mała szalotka WYKONANIE Awokado kroimy na pół i wyjmujemy pestkę. Miąższ wydrążamy łyżką i przekładamy do miseczki. Dodajemy oliwę, sok z limonki, sól, pieprz i opcjonalnie posiekaną szalotkę i/lub papryczkę chili. Rozgniatamy widelcem
cool and mintyCZARNĄ SOCZEWICĄ Składniki: (2 porcje) 2 porcje łososia po 150 g sól i pieprz 2 łyżki oleju 3/4 szkl czarnej soczewicy Beluga sos tajski na mleku kokosowym: 2 szalotki 2 łyżki oleju kokosowego 1 szkl mleka kokosowego 1/4 łyżeczki garam masali lub tandori 1 łyżka sosu rybnego Przygotowanie: Łososia posypujemy solą i pieprzem. Na dno naczynia do zapiekania wylewamy olej(...)skórą do dołu układamy kawałki łososia. Wstawiamy do piekarnika i pieczemy ok. 20 minut w 180 stopniach. W lekko osolonej wodzie gotujemy soczewicę. sos tajski: Szalotki drobno kroimy i szklimy na oleju kokosowym, potem dodajemy odrobinę przyprawy garam masala lub tandori. Następnie dolewamy mleko kokosowe. Kiedy mleko się zagotuje zdejmujemy z ognia, doprawiamy sosem rybnym. Upieczoną rybę układamy na ugotowanej
Bon appetit mon amie