szalotka - 3092 przepisów (strona:13/207)

Śledź z ananasem w hinduskim stylu 109

śledziami, słodkim ananasem i niebiańskimi morelami. Resztę zobaczcie sami. Składniki 500 g filetów śledziowych 200 g świeżego ananasa 200 g suszonych moreli 1 garść rodzynków 1/4 małego kalafiora 4 szalotki 100 ml oleju sezamowego 1 szklanka sosu tandoori curry 125 ml  soku pomidorowego Przygotowanie Szalotki obieramy, kroimy w krążki. Ananas, kroimy w kostkę, podobnie morele. Kalafior dzielimy na różyczki(...)Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy. Anans, kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy w woku na rozgrzanym oleju sezamowym. Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy chwilę na dość dużym ogniu. Studzimy. Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 1 cm kawałki. Dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy

R'n'G Kitchen
Makaron z łososiem, suszonym pomidorem, żurawiną i orzechami włoskimi 102

proste i bardzo smaczne :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: około 300 g filetu z łososia kilka suszonych pomidorów 3/4 szklanki żurawiny 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietanki 18 % do zup i sosów sól pieprz czosnek niedźwiedzi rukola (niekoniecznie, ja musiałam wykorzystać) olej do smażenia 300 g makaronu 1. Makaron gotujemy(...)dente. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Na patelnię wrzucamy pokrojoną na drobno szalotkę. Łososia myjemy z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Dzielimy na porcje i dodajemy do szalotki, dodajemy też czosnek. Łososia smażymy z obu stron po kilka minut. 2. Do łososia dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, żurawinę i orzechy, oraz czosnek niedźwiedzi. Podsmażamy minutkę, dodajemy śmietankę

kruche babeczki
Delikatny krem pieczarkowy 88

pieczarki aromat i przygotować z niej pyszną, kremową zupę. Szybka do przygotowania, oszczędna w składnikach, bogata w smaku – warto spróbować. Składniki (na 2 porcje): 500g pieczarek 4 cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 50ml białego wina 2 łyżki masła 100g kremowego serka śmietankowego 500ml wody sól i pieprz do smaku   Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plastry. Szalotki obieramy(...)kroimy w plasterki. Czosnek obieramy.   W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy szalotki – smażymy, aż się zeszklą – około 3-4 minuty często mieszając. Do nich dodajemy pieczarki i smażymy razem, aż pieczarki dobrze się zarumienią – około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Do rumianych pieczarek wyciskamy czosnek i smażymy jeszcze minutę cały czas mieszając. Następnie

Smaczna Strona
Makaron z groszkiem cukrowym i boczkiem – obiad w 15 minut 233

małymi muszelkami – nie ograniczajcie się tutaj, użyjcie swojego ulubionego makaronu.   Groszek cukrowy myjemy, osuszamy i odcinamy stwardniałe końce. Każdy strączek groszku kroimy na 3-4 równej wielkości kawałki. Szalotki obieramy i drobno kroimy. Boczek kroimy w plastry, a plastry na zapałki. Kiedy wstawimy makaron i minie już 1/3 czasu jego gotowania, zaczynamy szykować dodatki. Do rondla wlewamy oliwę(...)gorący tłuszcz wrzucamy boczek i smażymy do zrumienienia na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Wsypujemy pokrojoną szalotkę i mieszamy, smażymy ją razem z boczkiem do zeszklenia. Dodajemy pokrojony groszek cukrowy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1,5-2 minuty na małym ogniu. Odcedzamy ugotowany makaron, zachowujemy 150ml wody z jego gotowania. Ugotowany makaron przekładamy do rondla, dodajemy

Karo in the Kitchen
Smażone brokuły z patelni po azjatycku 131

brokuły zachowują fajną lekko chrupiącą konsystencję . Cóż tego koniecznie trzeba spróbować smażone brokuły : 1 mały brokuł 2 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka cukru 2 małe szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 krople oleju sezamowego Brokuła rozdzielamy na małe różyczki . Każdą z nich kroimy, dodatkowo na dość cienkie plastry . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego , podsmażamy(...)szalotki i siekany drobno czosnek . Jak szalotki się zrumienią dodajemy brokuły i smażymy na dużym ogniu , aż się przypieką . Na koniec doprawiamy solą i mieszanką wody , octu , cukru i oleju sezamowego . Jeszcze minutę smażymy , mieszając po czym wykładamy na talerze . Serwujemy natychmiast , na gorąco z dowolnymi dodatkami , ale najlepiej smakują z piersią kaczki w sosie Hoisin Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push

Ogrodnik w podróży
Trzy pyszne przepisy na śledzie wigilijne 489

można myć ją w zmywarce. Śledzie ze śmietaną i jabłkiem: 4 filety śledziowe w słonej zalewie lub oleju 6 łyżek gęstej śmietany 18 % 3 łyżki majonezu 2 cebule szalotki sok z połowy cytryny 1 kwaśne jabłko (jeśli jest słodkie, warto wzbogacić przepis o 2 kiszone ogórki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo mielony pieprz Śledzie w słonej zalewie zalewamy mlekiem(...)międzyczasie warto zmienić mleko/wodę na świeże ( śledzi w oleju nie musimy namaczać). Kroimy je w romby (pod kątem), aby uzyskać mniejsze kawałki. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Szalotki obieramy, kroimy w kostkę i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 10 minut. Śmietanę łączymy z majonezem. Dodajemy śledzie, odsączoną z cytryny szalotkę, pokrojone jabłko. Mieszamy i posypujemy pieprzem. Odstawiamy

Poezja smaku
MAKARON W SOSIE ŚMIETANOWYM Z KREWETKAMI I BRANDY 187

szybkie i przede wszystkim pyszne. Robi się ekspresowo - jest gotowe w kilkanaście minut.  Z lampką wina smakuje wybornie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 20 g masła 2 łyżki oliwy 1 szalotka 30 g orzechów włoskich 150 g krewetek BLACK TIGER (około 12 sztuk) 6 pomidorków koktajlowych  30 ml brandy (3 łyżki) 125 ml śmietanki 30% 1 łyżka octu balsamicznego(...)papierowych ręcznikach. Oczyszczamy (jeśli nie były oczyszczone). Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, orzechy włoskie siekamy, pomidorki kroimy na połówki. Na dużej patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy szalotkę i orzechy, smażymy 2 minuty, często mieszając

cool and minty
Wege bigos, który smakuje o niebo lepiej niż tradycyjny. 116

Teraz już wiem, że pieczona z masłem i panierką kapusta pekińska jest przepyszna. Że doskonale smakuje upieczona w beszamelu albo z masłem orzechowym i tahini. Świetna jest smażona z szalotką, winem, rodzynkami namoczonymi w czerwonej herbacie i kaszą bulgur. Puree z ziemniaków, kapusty pekińskiej i musztardy francuskiej to moje fav. I mogłabym wymienić Wam jeszcze wiele "moich ulubionych połączeń" kapusty(...)kapustę włóż do słoika. Gorącą wodą zalej warzywo. Odstaw na 3 tygodnie w chłodne miejsce.  Wegański bigos: Cała kiszona kapusta pekińska  1/4 główki białej kapusty  1 szalotka  3 suszone pomidory  2 łyżki oleju rzepakowego  lampka słodkiego czerwonego wina  1/2 średniej cukinii  rozmaryn świeży  odrobina czerwonego pieprzu  łyżka koncentratu pomidorowego

Mango Papaja
Pstrąg pieczony z warzywami 97

fotografie. Po drugie. Uważam to za smaczny przepis, zwłaszcza w sezonie dyniowym bo właśnie jednym z elementów duszonych warzyw jest dynia, chociaż, tak, wiem, wygląda jak batat. Jest też szalotka, która przez ostatnie dwa miesiące stała się chyba moją najwierniejszą przyjaciółką razem z panem masłem, którego nie wiem ile kostek zużyłam do rozmaitych przepisów.  Podczas sprzątania na komputerze znalazłam(...)Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi  sól, biały pieprz pęczek natki pietruszki i koperku  cytryna  Duszone warzywa: kilka różyczek brokuł kawałek dyni hokkaido  2-3 szalotki  łyżka lub dwie masła  tymianek sól, pieprz lampka białego wina Pstrąga, jeśli pozbawiony jest łusek i wnętrzności, doprawiam solą i białym pieprzem a w miejscu gdzie były wnętrzności

Mango Papaja
Pstrąg pieczony w szalotkach 135

Prosty przepis na smaczną, pieczoną rybę. Składniki 1 kg filetu z pstrąga 3 szalotki 50 ml cytrusowego sosu sojowego 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 pęczek natki pietruszki pieprz Przygotowanie Filety dzielimy na mniejsze kawałki, usuwamy ości. Sosy, olej, pokrojone na talarki szalotki, posiekaną natkę mieszamy, doprawiamy pieprzem. Przelewamy do większego naczynia, układamy filety, skórą(...)góry. Marynujemy przez noc. Następnie każdy filet układamy na większych kawałkach folii aluminiowej, na każdy układamy szalotki i natkę, polewamy sosem. Z folii robimy koperty, przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około

R'n'G Kitchen
Makaron z groszkiem cukrowym i boczkiem – obiad w 15 minut 140

małymi muszelkami – nie ograniczajcie się tutaj, użyjcie swojego ulubionego makaronu.   Groszek cukrowy myjemy, osuszamy i odcinamy stwardniałe końce. Każdy strączek groszku kroimy na 3-4 równej wielkości kawałki. Szalotki obieramy i drobno kroimy. Boczek kroimy w plastry, a plastry na zapałki. Kiedy wstawimy makaron i minie już 1/3 czasu jego gotowania, zaczynamy szykować dodatki. Do rondla wlewamy oliwę(...)gorący tłuszcz wrzucamy boczek i smażymy do zrumienienia na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Wsypujemy pokrojoną szalotkę i mieszamy, smażymy ją razem z boczkiem do zeszklenia. Dodajemy pokrojony groszek cukrowy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1,5-2 minuty na małym ogniu. Odcedzamy ugotowany makaron, zachowujemy 150ml wody z jego gotowania. Ugotowany makaron przekładamy do rondla, dodajemy

Karo in the Kitchen
Szparagi z jajkiem w koszulce i sosem berneńskim ze szpinakiem 92

swojej dziewczynie kupić, i nie dziwi mnie fakt, że na jej mangopapajowej buźce na taki bukiecik szparag pojawia się uśmiech.  Składniki: Sos berneński ze szpinakiem: 1 szalotka  100 gram masła  2 żółtka garść szpinaku  sól, pieprz łyżka octu jabłkowego  Dodatkowo: jajka ugotowane w koszulce  pumpernikiel uprażony na suchej patelni na chrupko  szparagi podsmażone(...)maśle z solą i pieprzem natka pietruszki posiekana  świeżo zmielony pieprz Podsmażam na patelni, na łyżce masła, drobno posiekaną szalotkę oraz szpinak. Studzę. Mieszam żółtka, ocet, szpinak i szalotkę w metalowej misce, którą umieszczam nad gotującym się garnkiem z wodą. Ubijam na parze krem stopniowo dodając pokrojone masło. Przez około 5 minut cały czas mieszając ubijam sos, który

Mango Papaja
Warsztaty z gwiazdą i z All About Life 108

Warsztatów z gwiazdą powstało więc pyszne risotto z grzybami. Przepis na risotto z grzybami  Składniki: 20 g podgrzybka suszonego krojonego Runoland, 350 g ryżu do risotto, 3 cebule szalotki, około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 1 kostka masła 82% tłuszczu, 3 duże łyżki startego parmezanu, około 250 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżeczka soku(...)Appetita Przygotowanie: Grzyby suszone zalej ciepłą wodą i odstaw na około 2 godziny. Po tym czasie odcedź grzyby (nie wylewaj wywaru powstałego z moczenia grzybów) i posiekaj. Posiekaj także szalotki oraz czosnek. W garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Zeszklij szalotki, następnie dodaj czosnek na 30 sekund, mieszaj. Wsyp ryż do risotto i mieszaj, aż lekko wchłonie masło i stanie się

Kulinaria - potrawy z różnych stron świata
Delikatny krem z białych szparagów. Jak wybrać najlepsze szparagi? 114

dzień. Cudownie lekka z subtelnie słodką nutą, zachwyca nas za każdym razem, kiedy tylko ją przygotuję. Do jej przyrządzenia potrzeba naprawdę niewiele: pęczek świeżych białych szparagów oraz kilka szalotek, których w tym przypadku radziłabym nie zastępować zwykłą cebulą. Czosnek askaloński jest zdecydowanie delikatniejszy i bardziej słodki… jak to mówią „Diabeł tkwi w szczegółach”. Resztę składników bez problemu(...)usprawnia trawienie. Amatorów szparagów zapraszam również po przepis na pyszne Quiche z zielonymi szparagami . Składniki (2-3 porcje): 1 pęczek (500 g) świeżych białych szparagów 3 (ok. 120 g) szalotki 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 szklanki (60-70 ml) śmietanki 30% lub mleczka kokosowego 2-3 łyżki masła gałka muszkatołowa sól pieprz grubo mielony

Fitsweet.me
Sezonowy omlet z zielonymi szparagami. 105

jesteś miłośnikiem omletów, zapraszam również po przepis na omlet z kurkami. Składniki (patelnia o średnicy 21 cm, 1-2 porcje): 3 jajka 5 świeżych zielonych szparagów 1 szalotka 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie) sól himalajska świeżo mielony pieprz szczypiorek Przygotowanie: 1) Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe(...)miski dodać jajka, śmietankę/mleko, mąkę, parmezan (opcjonalnie) sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać trzepaczką. 3) Na rozgrzanej patelni z masłem delikatnie zeszklić drobno pokrojoną szalotkę. 4) Następnie przygotowaną wcześniej masę jajeczną wylać na patelnię z szalotką, po 30 sekundach środek omletu przemieszać szpatułką i jeszcze raz rozprowadzić masę. 5) Kiedy omlet zacznie się ścinać ułożyć zblanszowane szparagi

Fitsweet.me