śledziami, słodkim ananasem i niebiańskimi morelami. Resztę zobaczcie sami. Składniki 500 g filetów śledziowych 200 g świeżego ananasa 200 g suszonych moreli 1 garść rodzynków 1/4 małego kalafiora 4 szalotki 100 ml oleju sezamowego 1 szklanka sosu tandoori curry 125 ml soku pomidorowego Przygotowanie Szalotki obieramy, kroimy w krążki. Ananas, kroimy w kostkę, podobnie morele. Kalafior dzielimy na różyczki(...)Rodzynki moczymy w gorącej wodzie, odcedzamy. Anans, kalafior, morele, rodzynki i szalotki smażymy w woku na rozgrzanym oleju sezamowym. Następnie dodajemy sos tandoori, sok pomidorowy i dusimy chwilę na dość dużym ogniu. Studzimy. Śledzie moczymy w wodzie z dodatkiem octu, przez dwie godziny, często wymieniając wodę. Osuszamy papierowymi ręcznikami i kroimy na 1 cm kawałki. Dodajemy do sosu, delikatnie mieszamy
R'n'G Kitchenproste i bardzo smaczne :-) Polecam i miłego piątku Wam życzę :-) Składniki: około 300 g filetu z łososia kilka suszonych pomidorów 3/4 szklanki żurawiny 3/4 szklanki orzechów włoskich 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 1/2 szklanki śmietanki 18 % do zup i sosów sól pieprz czosnek niedźwiedzi rukola (niekoniecznie, ja musiałam wykorzystać) olej do smażenia 300 g makaronu 1. Makaron gotujemy(...)dente. Na patelni rozgrzewamy niedużą ilość oleju. Na patelnię wrzucamy pokrojoną na drobno szalotkę. Łososia myjemy z obu stron oprószamy solą i pieprzem. Dzielimy na porcje i dodajemy do szalotki, dodajemy też czosnek. Łososia smażymy z obu stron po kilka minut. 2. Do łososia dodajemy pokrojone w paski suszone pomidory, żurawinę i orzechy, oraz czosnek niedźwiedzi. Podsmażamy minutkę, dodajemy śmietankę
kruche babeczkipieczarki aromat i przygotować z niej pyszną, kremową zupę. Szybka do przygotowania, oszczędna w składnikach, bogata w smaku – warto spróbować. Składniki (na 2 porcje): 500g pieczarek 4 cebulki szalotki 2 ząbki czosnku 50ml białego wina 2 łyżki masła 100g kremowego serka śmietankowego 500ml wody sól i pieprz do smaku Pieczarki oczyszczamy, obieramy i kroimy w plastry. Szalotki obieramy(...)kroimy w plasterki. Czosnek obieramy. W garnku rozpuszczamy masło i wrzucamy szalotki – smażymy, aż się zeszklą – około 3-4 minuty często mieszając. Do nich dodajemy pieczarki i smażymy razem, aż pieczarki dobrze się zarumienią – około 10 minut, od czasu do czasu mieszając. Do rumianych pieczarek wyciskamy czosnek i smażymy jeszcze minutę cały czas mieszając. Następnie
Smaczna Stronamałymi muszelkami – nie ograniczajcie się tutaj, użyjcie swojego ulubionego makaronu. Groszek cukrowy myjemy, osuszamy i odcinamy stwardniałe końce. Każdy strączek groszku kroimy na 3-4 równej wielkości kawałki. Szalotki obieramy i drobno kroimy. Boczek kroimy w plastry, a plastry na zapałki. Kiedy wstawimy makaron i minie już 1/3 czasu jego gotowania, zaczynamy szykować dodatki. Do rondla wlewamy oliwę(...)gorący tłuszcz wrzucamy boczek i smażymy do zrumienienia na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Wsypujemy pokrojoną szalotkę i mieszamy, smażymy ją razem z boczkiem do zeszklenia. Dodajemy pokrojony groszek cukrowy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1,5-2 minuty na małym ogniu. Odcedzamy ugotowany makaron, zachowujemy 150ml wody z jego gotowania. Ugotowany makaron przekładamy do rondla, dodajemy
Karo in the Kitchenbrokuły zachowują fajną lekko chrupiącą konsystencję . Cóż tego koniecznie trzeba spróbować smażone brokuły : 1 mały brokuł 2 łyżki octu jabłkowego 4 łyżki wody 1 czubata łyżeczka cukru 2 małe szalotki 2 ząbki czosnku 2-3 krople oleju sezamowego Brokuła rozdzielamy na małe różyczki . Każdą z nich kroimy, dodatkowo na dość cienkie plastry . Na patelni rozgrzewamy odrobinę oleju rzepakowego , podsmażamy(...)szalotki i siekany drobno czosnek . Jak szalotki się zrumienią dodajemy brokuły i smażymy na dużym ogniu , aż się przypieką . Na koniec doprawiamy solą i mieszanką wody , octu , cukru i oleju sezamowego . Jeszcze minutę smażymy , mieszając po czym wykładamy na talerze . Serwujemy natychmiast , na gorąco z dowolnymi dodatkami , ale najlepiej smakują z piersią kaczki w sosie Hoisin Smacznego ! (adsbygoogle = window.adsbygoogle || []).push
Ogrodnik w podróżymożna myć ją w zmywarce. Śledzie ze śmietaną i jabłkiem: 4 filety śledziowe w słonej zalewie lub oleju 6 łyżek gęstej śmietany 18 % 3 łyżki majonezu 2 cebule szalotki sok z połowy cytryny 1 kwaśne jabłko (jeśli jest słodkie, warto wzbogacić przepis o 2 kiszone ogórki) 2 łyżki posiekanego szczypiorku świeżo mielony pieprz Śledzie w słonej zalewie zalewamy mlekiem(...)międzyczasie warto zmienić mleko/wodę na świeże ( śledzi w oleju nie musimy namaczać). Kroimy je w romby (pod kątem), aby uzyskać mniejsze kawałki. Jabłko obieramy i kroimy w kostkę. Szalotki obieramy, kroimy w kostkę i polewamy sokiem z cytryny. Odstawiamy na 10 minut. Śmietanę łączymy z majonezem. Dodajemy śledzie, odsączoną z cytryny szalotkę, pokrojone jabłko. Mieszamy i posypujemy pieprzem. Odstawiamy
Poezja smakuszybkie i przede wszystkim pyszne. Robi się ekspresowo - jest gotowe w kilkanaście minut. Z lampką wina smakuje wybornie. SKŁADNIKI / 2 PORCJE 20 g masła 2 łyżki oliwy 1 szalotka 30 g orzechów włoskich 150 g krewetek BLACK TIGER (około 12 sztuk) 6 pomidorków koktajlowych 30 ml brandy (3 łyżki) 125 ml śmietanki 30% 1 łyżka octu balsamicznego(...)papierowych ręcznikach. Oczyszczamy (jeśli nie były oczyszczone). Makaron gotujemy al dente w dużej ilości lekko osolonego wrzątku, zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Odcedzamy, zachowujemy 1/4 szklanki wody z gotowania. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, orzechy włoskie siekamy, pomidorki kroimy na połówki. Na dużej patelni, na małym ogniu, rozgrzewamy masło z oliwą. Dodajemy szalotkę i orzechy, smażymy 2 minuty, często mieszając
cool and mintyTeraz już wiem, że pieczona z masłem i panierką kapusta pekińska jest przepyszna. Że doskonale smakuje upieczona w beszamelu albo z masłem orzechowym i tahini. Świetna jest smażona z szalotką, winem, rodzynkami namoczonymi w czerwonej herbacie i kaszą bulgur. Puree z ziemniaków, kapusty pekińskiej i musztardy francuskiej to moje fav. I mogłabym wymienić Wam jeszcze wiele "moich ulubionych połączeń" kapusty(...)kapustę włóż do słoika. Gorącą wodą zalej warzywo. Odstaw na 3 tygodnie w chłodne miejsce. Wegański bigos: Cała kiszona kapusta pekińska 1/4 główki białej kapusty 1 szalotka 3 suszone pomidory 2 łyżki oleju rzepakowego lampka słodkiego czerwonego wina 1/2 średniej cukinii rozmaryn świeży odrobina czerwonego pieprzu łyżka koncentratu pomidorowego
Mango Papajafotografie. Po drugie. Uważam to za smaczny przepis, zwłaszcza w sezonie dyniowym bo właśnie jednym z elementów duszonych warzyw jest dynia, chociaż, tak, wiem, wygląda jak batat. Jest też szalotka, która przez ostatnie dwa miesiące stała się chyba moją najwierniejszą przyjaciółką razem z panem masłem, którego nie wiem ile kostek zużyłam do rozmaitych przepisów. Podczas sprzątania na komputerze znalazłam(...)Składniki (na 2 porcje): 2 pstrągi sól, biały pieprz pęczek natki pietruszki i koperku cytryna Duszone warzywa: kilka różyczek brokuł kawałek dyni hokkaido 2-3 szalotki łyżka lub dwie masła tymianek sól, pieprz lampka białego wina Pstrąga, jeśli pozbawiony jest łusek i wnętrzności, doprawiam solą i białym pieprzem a w miejscu gdzie były wnętrzności
Mango PapajaProsty przepis na smaczną, pieczoną rybę. Składniki 1 kg filetu z pstrąga 3 szalotki 50 ml cytrusowego sosu sojowego 3 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki jasnego sosu sojowego 1 pęczek natki pietruszki pieprz Przygotowanie Filety dzielimy na mniejsze kawałki, usuwamy ości. Sosy, olej, pokrojone na talarki szalotki, posiekaną natkę mieszamy, doprawiamy pieprzem. Przelewamy do większego naczynia, układamy filety, skórą(...)góry. Marynujemy przez noc. Następnie każdy filet układamy na większych kawałkach folii aluminiowej, na każdy układamy szalotki i natkę, polewamy sosem. Z folii robimy koperty, przekładamy do piekarnika rozgrzanego do 180°C i pieczemy około
R'n'G Kitchenmałymi muszelkami – nie ograniczajcie się tutaj, użyjcie swojego ulubionego makaronu. Groszek cukrowy myjemy, osuszamy i odcinamy stwardniałe końce. Każdy strączek groszku kroimy na 3-4 równej wielkości kawałki. Szalotki obieramy i drobno kroimy. Boczek kroimy w plastry, a plastry na zapałki. Kiedy wstawimy makaron i minie już 1/3 czasu jego gotowania, zaczynamy szykować dodatki. Do rondla wlewamy oliwę(...)gorący tłuszcz wrzucamy boczek i smażymy do zrumienienia na średnim ogniu przez około 2-3 minuty. Wsypujemy pokrojoną szalotkę i mieszamy, smażymy ją razem z boczkiem do zeszklenia. Dodajemy pokrojony groszek cukrowy i smażymy wszystko razem jeszcze przez 1,5-2 minuty na małym ogniu. Odcedzamy ugotowany makaron, zachowujemy 150ml wody z jego gotowania. Ugotowany makaron przekładamy do rondla, dodajemy
Karo in the Kitchenswojej dziewczynie kupić, i nie dziwi mnie fakt, że na jej mangopapajowej buźce na taki bukiecik szparag pojawia się uśmiech. Składniki: Sos berneński ze szpinakiem: 1 szalotka 100 gram masła 2 żółtka garść szpinaku sól, pieprz łyżka octu jabłkowego Dodatkowo: jajka ugotowane w koszulce pumpernikiel uprażony na suchej patelni na chrupko szparagi podsmażone(...)maśle z solą i pieprzem natka pietruszki posiekana świeżo zmielony pieprz Podsmażam na patelni, na łyżce masła, drobno posiekaną szalotkę oraz szpinak. Studzę. Mieszam żółtka, ocet, szpinak i szalotkę w metalowej misce, którą umieszczam nad gotującym się garnkiem z wodą. Ubijam na parze krem stopniowo dodając pokrojone masło. Przez około 5 minut cały czas mieszając ubijam sos, który
Mango PapajaWarsztatów z gwiazdą powstało więc pyszne risotto z grzybami. Przepis na risotto z grzybami Składniki: 20 g podgrzybka suszonego krojonego Runoland, 350 g ryżu do risotto, 3 cebule szalotki, około 1,5 litra gorącego bulionu warzywnego, 2 ząbki czosnku, 1 kostka masła 82% tłuszczu, 3 duże łyżki startego parmezanu, około 250 ml wina białego wytrawnego, 1 łyżeczka soku(...)Appetita Przygotowanie: Grzyby suszone zalej ciepłą wodą i odstaw na około 2 godziny. Po tym czasie odcedź grzyby (nie wylewaj wywaru powstałego z moczenia grzybów) i posiekaj. Posiekaj także szalotki oraz czosnek. W garnku rozpuść dużą łyżkę masła. Zeszklij szalotki, następnie dodaj czosnek na 30 sekund, mieszaj. Wsyp ryż do risotto i mieszaj, aż lekko wchłonie masło i stanie się
Kulinaria - potrawy z różnych stron światadzień. Cudownie lekka z subtelnie słodką nutą, zachwyca nas za każdym razem, kiedy tylko ją przygotuję. Do jej przyrządzenia potrzeba naprawdę niewiele: pęczek świeżych białych szparagów oraz kilka szalotek, których w tym przypadku radziłabym nie zastępować zwykłą cebulą. Czosnek askaloński jest zdecydowanie delikatniejszy i bardziej słodki… jak to mówią „Diabeł tkwi w szczegółach”. Resztę składników bez problemu(...)usprawnia trawienie. Amatorów szparagów zapraszam również po przepis na pyszne Quiche z zielonymi szparagami . Składniki (2-3 porcje): 1 pęczek (500 g) świeżych białych szparagów 3 (ok. 120 g) szalotki 1 ziemniak 3 szklanki (750 ml) bulionu warzywnego lub drobiowego 1/4 szklanki (60-70 ml) śmietanki 30% lub mleczka kokosowego 2-3 łyżki masła gałka muszkatołowa sól pieprz grubo mielony
Fitsweet.mejesteś miłośnikiem omletów, zapraszam również po przepis na omlet z kurkami. Składniki (patelnia o średnicy 21 cm, 1-2 porcje): 3 jajka 5 świeżych zielonych szparagów 1 szalotka 2 łyżki śmietanki kremówki lub mleka 1 łyżka mąki 1 łyżka masła 1 łyżka tartego parmezanu (opcjonalnie) sól himalajska świeżo mielony pieprz szczypiorek Przygotowanie: 1) Szparagi dokładnie umyć, odciąć lub odłamać zdrewniałe(...)miski dodać jajka, śmietankę/mleko, mąkę, parmezan (opcjonalnie) sól oraz pieprz do smaku i dokładnie wymieszać trzepaczką. 3) Na rozgrzanej patelni z masłem delikatnie zeszklić drobno pokrojoną szalotkę. 4) Następnie przygotowaną wcześniej masę jajeczną wylać na patelnię z szalotką, po 30 sekundach środek omletu przemieszać szpatułką i jeszcze raz rozprowadzić masę. 5) Kiedy omlet zacznie się ścinać ułożyć zblanszowane szparagi
Fitsweet.me