szalotka - 3092 przepisów (strona:4/207)

Polędwiczki wieprzowe w sosie z jabłkami i cynamonem 136

zarazem prosty przepis na niecodzienny obiad lub propozycja na wyrafinowaną kolacje we dwojga lub w większym gronie. Składniki (na 2 porcje): 500g polędwicy wołowej 2 duże jabłka 3 cebulki szalotki 3 łyżki masła pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki cynamonu 100ml bulionu z kurczaka 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka mąki(...)się masło układamy mięso i smażymy na złocisto z obu stron – około 7-8 minut z każdej strony.   W międzyczasie gdy mięso się piecze, przygotowujemy jabłka i szalotki. Jabłka kroimy na ćwiarki, usuwamy gniazda nasienne – duże ćwiarki kroimy jeszcze na pół. Obrane szalotki kroimy w średniej grubości krążki.   Usmażone na złocisto mięso odkładamy na talerz

Smaczna Strona
Makaron z sosem kurkowym 145

przed podaniem dodajemy jeszcze odrobinę masła, aby dodać do sosu maślany smak i ekstra kremowość. Składniki (na 2 duże porcje): 250g mrożonych lub świeżych kurek 160g makaronu tagliatelle 1 szalotka 200ml śmietanki kremówki 100ml bulionu warzywnego 50ml białego wina 2 łyżki masła łyżka drobno posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku   Zaczynamy od zrobienia sosu – cebulkę szalotkę(...)obieramy, przekrawamy i drobno kroimy. Na głęboka patelnię dajemy łyżkę masła i rozpuszczamy, aż zacznie się pienić. Dodajemy do niej posiekaną szalotkę i przesmażamy 3-4 minut do zeszklenia się szalotki. Do szalotek dodajemy mrożone kurki, mieszamy i smażymy do chwili aż grzyby całkowicie się rozpuszczą i zmiękną – około 10 minut na średnim ogniu, pod lekkim przykryciem. Jeśli używamy

Smaczna Strona
Makaron w kremowym sosie z łososiem 145

zróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań. To danie spełnia wszelkie warunki, aby było daniem znakomitym. Doskonały makaron, świeży i delikatny łosoś pacyficzny, słodka śmietanka oraz szalotka. Tyle potrzeba, aby z prostych składników, przygotować wyjątkowe danie, które zaspokoi największy apetyt. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 25 min Czas przygotowania(...)Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 25 min Sos 400 g filetu łososia 300 g śmietany kremówki 2 łyżki tartego parmezanu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 82% ½ pęczka świeżego kopru ½ łyżeczki soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego sól Dodatkowo 250 g makaronu farfalle * 2 łyżki parmezanu 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru Instructions Szalotkę obieramy i kroimy

Wędrówki po kuchni
Konfitura z czerwonej cebuli – zabójcza! 261

konserwowanie letniej obfitości owoców i warzyw – przygotowywane przy użyciu podobnej masy owoców, cukru i octu konserwowały się same i umożliwiały długie przechowywanie. Do swojej konfitury używam cebuli czerwonej i szalotek – nie da się zrobić naprawdę dobrej konfitury z białej czy żółtej cebuli – obie za bardzo miękną i rozpadają się przy długim gotowaniu. Kawałki cebuli powinny być widoczne i wyczuwalne(...)się karmelizuje, ciężej ją dzięki temu przypalić. Dostępna jest przez cały rok – na początku lata i jesieni będzie bardziej delikatna i słodka, nabierze mocy w jesiennych i zimowych miesiącach. Szalotki z kolei przy smażeniu stają się kruche i chrupkie – dodają tekstury. Cebule obieramy i odważamy potrzebną ilość. Czerwone cebule kroimy wzdłuż na pół, kładziemy sobie rozcięciem na desce i ponownie

Karo in the Kitchen
Ostra zupa z kurczakiem, mango i papryczką Komodo Dragon 133

Ingredients 500 ml buliony drobiowego 200 g filetów z kurczaka 120 g fasolki szparagowej zielonej 180 ml mleka kokosowego 1/2 papryczki Komodo Dragon 1 dojrzałe mango 2 marchewki 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka masła klarowanego 1/2 limonki pieprz czarny sól Dodatkowo 150 g makaronu ryżowego Instructions Szalotkę, marchew(...)mango i czosnek obieramy. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchew kroimy w plasterki, a mango w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek i papryczkę Komodo Dragon. Chwilę podsmażamy, aby szalotka się zeszkliła. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i marchew. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, paprykę słodką mieloną i gotujemy około 10 minut. Następnie

Wędrówki po kuchni
Zupa pomidorowa z klopsikami 246

dowolnej innej części stosownie do upodobań. Natomiast z technicznego punktu widzenia przygotowanie mięsnych kulek nie różni się specjalnie od tego, o czym pisaliśmy w temacie zupy klopsowej. Cebulę (najlepiej szalotkę) koniecznie podsmażamy, bo nam się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem(...)ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu sól Klopsiki 300g mielonej wołowiny 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej z szynki) 2 żółtka 2 szalotki kilka łyżek oleju rzepakowego czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki) Instrukcje Marchewkę i cebulę, a w razie potrzeby również seler obieramy. Warzywa i żeberka kroimy na mniejsze

Kulinarna Pokusa
Zupa pomidorowa z klopsikami 186

dowolnej innej części stosownie do upodobań. Natomiast z technicznego punktu widzenia przygotowanie mięsnych kulek nie różni się specjalnie od tego, o czym pisaliśmy w temacie zupy klopsowej. Cebulę (najlepiej szalotkę) koniecznie podsmażamy, bo nam się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem(...)ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu sól Klopsiki 300g mielonej wołowiny 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej z szynki) 2 żółtka 2 szalotki kilka łyżek oleju rzepakowego czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki) Instrukcje Marchewkę i cebulę, a w razie potrzeby również seler obieramy. Warzywa i żeberka kroimy na mniejsze

Kulinarna Pokusa
Grillowany pstrąg łososiowy z cytrynowo - maślanym sosem i karmelizowaną marchewką baby 180

Słuchajcie, ten sos do ryby to hit!! Cudownie maślany i lekko kwaskowy. Wszak ryba uwielbia cytrynę. Do tego stawiająca miły opór zębom szalotka.   Musicie wypróbować, musicie! Ja pokochałam do tego stopnia, że dziś znów zrobiłam go do pstrąga - tęczowego dla odmiany. Jakoś rybnie u nas ostatnio się zrobiło:) Składniki: - filet z pstrąga tęczowego, ok 300 g - 2 szalotki(...)szczypiorkiem - 100 ml śmietanki 30% - sok z 1/2 cytryny - 150 ml białego, wytrawnego wina - sól, pieprz - masło marchewka: - 300 g marchewek baby (u mnie mrożone) - 1 szalotka - łyżka cukru brązowego - łyżka octu balsamicznego - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - łyżka masła - 100 ml wody Pstrąga myjemy, osuszamy, usuwamy skórę i odkładamy na bok. Masło rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy posiekaną

Cook&Love
Tajska zupa khao soi z kurczakiem 178

zupą zaiste niezwykłą. Popularna w północnej Tajlandii oraz Birmie (Myanmar) tajska zupa khao soi z kurczakiem jest gęstą zupą przygotowywaną na drobiowym bulionie; dodaje się do niej sporo chili, szalotkę, kolendrę i kurkumę, świeży imbir, curry, limonkę, a kremowości nadaje jej mleko kokosowe. Tajska zupa khao soi z kurczakiem jest niesamowicie aromatyczna, pikantna (wystarczy dostosować ilość curry i chili(...)makaronem jajecznym. Składniki: 4 papryczki chili (uwaga: taka ilość jest dla wersji bardzo ostrej! jeśli lubicie dania pikantne, ale które nie palą kubków smakowych polecam użyć 2 papryczek) 2 szalotki 4 ząbki czosnku 3cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kurkumy mielonej 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 2 łyżki oleju 2 łyżki świeżej kolendry

Pociąg Do Kuchni
Jaglane kotlety z rybą i szalotką 137

zdrowe. Zawierają pełnowartościowe, wysoko przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Oto przepis na pyszne jaglane kotlety z rybą i dodatkiem szalotki. Składniki 250 g filetu z mintaja 100 g kaszy jaglanej 3 szalotki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki mąki ryżowej lub innej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko kilka gałązek(...)świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kaszę jaglaną gotujemy według własnego uznania lub instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Mintaja myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Szalotki kroimy w kostkę. Kaszę jaglaną przekładamy do dużej miski, dodajemy rybę, szalotki, szczypior, oliwę z oliwek i jajko. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem. Jeszcze raz mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły

My Chcemy Jeść
Ravioli z kiszonego ogórka nadziane siekanym ozorkiem cielęcym i żółtkiem sous vide, z sałatką z nasturcji, szczawiu i wędzonego 157

nadziane siekanym ozorem cielęcym z żółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały rok gromadzę i przetwarzam dziko rosnące rośliny więc(...)ponownie zamknij próżniowo. Gotuj 2 godz. w kąpieli wodnej o temp. 64°C. Jeszcze ciepłe ozory obierz ze skóry, wystudź, posiekaj w drobną kostkę. Wędzony majonez 120 g szalotek 250 g oleju z pestek winogron 1 żółtko (temperatura pokojowa) 2 łyżeczki musztardy Dijon  1 łyżeczka ocet z kwiatów czarnego bzu Sól i pieprz do smaku Rozgrzej piekarnik

SzczyptaSmaQ
Makaron z boczkiem, kurkami i serem gorgonzola 245

Składniki: 300 g makaronu (u mnie penne pełnoziarniste Lubella); 3 cebule szalotki; 125g wędzonego boczku; 100 g sera gorgonzola; 100 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 %( tzw. kremówki); Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Kurki umyć, oczyścić, dokładnie osuszyć i pokroić. Cebulki szalotki(...)obrać, drobno posiekać. Gorgonzolę pokruszyć do miseczki. Wlać śmietankę i wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone szalotki i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać pokrojone kurki i razem podsmażyć. Posolić do smaku i dobrze przyprawić pieprzem. Na patelnię z szalotkami i kurkami wrzucić pokrojony boczek i podsmażać, aż stanie się złocisty. Na koniec na patelnię wlać śmietankę z pokruszoną gorgonzolą

Gospodyni Miejska
Pieczone kwiaty cukinii 178

prostu – jako przekąska na kolację. Pieczone kwiaty cukinii: ok. 10 kwiatów cukinii 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 3 łyżki drobno startego parmezanu 2 duże cebule szalotki 1 ząbek czosnku duża garść liści bazylii (pół szklanki) skórka otarta z 1 cytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)kwiatów cukinii 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 3 łyżki drobno startego parmezanu 2 duże cebule szalotki 1 ząbek czosnku duża garść liści bazylii (pół szklanki) skórka otarta z 1 cytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Kwiaty cukinii najlepiej przygotować od razu po zerwaniu/kupieniu gdy są jędrne. Delikatnie rozchylamy płatki i usuwamy pręciki – najłatwiej zrobić

Poezja smaku
Dla zdrowia seniora, Warsztaty w Akademii Smaku Sokołów 171

gotowana w niskiej temperaturze, z soczewicą z warzywami Składniki na 1 porcję polędwiczka wieprzowa 160 g, soczewica czerwona 2-3 łyżki, szpinak świeży baby 20 g, czosnek 1 ząbek, szalotka 1 szt., papryka żółta 1 łyżka, cukinia 1 łyżka, rozmaryn świeży, liść laurowy, ziele angielskie, masło, olej rzepakowy, bagietka 1 szt., natka pietruszki 1 pęczek, sól, pieprz Sposób przyrządzenia Polędwiczkę(...)środka) i gotować w garnku, zwracając uwagę, by polędwiczka była w pełni zanurzona w wodzie.  Soczewicę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie przesmażyć na czosnku, szalotce, papryce i cukinii. Na koniec dodać liście młodego szpinaku. Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w kruszonce sporządzonej z pokruszonej bagietki i natki pietruszki. Schab pieczony z puree z pietruszki oraz

SzczyptaSmaQ
Omlet serowo-bazyliowy z karmelizowaną szalotką i pomidorkami cherry. 117

rzeczy też trzeba się przyłożyć. Może nawet bardziej? Składniki:   2 jajka 5 łyżek startego cheddara (lub innego sera) 2 łyżki (1+1) posiekanej bazylii 4 pomidorki cherry 1 szalotka oliwa sól i pieprz Wykonanie:  Szalotkę przekroić na pół i podzielić na płatki. Smażyć na oliwie na małym ogniu lekko oprószone solą i pieprzem. Dodać pomidorki przekrojone na pół(...)przekrojoną stroną do dołu. Smażyć do momentu kiedy szalotka się zrumieni i skarmelizuje, a pomidorki zaczną puszczać sok. Zdjąć z patelni. Jajka wbić do miseczki, dodać łyżkę posiekanej bazylii oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Pod patelnią po szalotce i pomidorkach zwiększyć ogień do maksimum. Wlać jajka, a po chwili zmniejszyć ogień do małego. Podnosić widelcem ścinające się brzegi omleta

zadanie-gotowanie
Pieczona perliczka w szalotkach i winie z fioletowymi ziemniakami 122

znudzeni i w Poniedziałek Wielkanocny mamy ochotę już na coś całkowicie innego. Z racji, że są to Święta proponuję Wam coś extra! Pyszny, delikatna perliczka pieczona w dużej ilości szalotek z dodatkiem fioletowych ziemniaków. Idealne danie na Świąteczny obiad w gronie najbliższych lub dla tych na których chcemy zrobić ogromne wrażenie. Obok tego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Perliczka, która(...)fioletowe ziemniaki, które wyglądają przepięknie. Zróbcie i przekonajcie się sami. Ja uważam, że warto! Składniki (na 3-4 porcje): perliczka o masie 1,2 kg 6-8 średnich szalotek 4-5 ząbków czosnku po 1 łyżeczce: majeranku, soli, wędzonej papryki, suszonej natki pietruszki, pieprzu 3-4 łyżki oliwy z oliwek (użyłam aromatyzowanej truflą) 1 szklanka białego, półsłodkiego wina

Mango Papaja
Policzki wołowe w sosie winnym 163

aromatów, ciemnym sosie na bazie wina powinno zaspokoić gusta najwybredniejszych smakoszy. Policzki wołowe w sosie winnym: 1 – 1,4 kg policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule szalotki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 300 ml czerwonego wytrawnego wina (więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu(...)podania: tłuczone ziemniaki lub puree do posypania: posiekany szczypiorek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 - 1,4 kg policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule szalotki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 300 ml czerwonego wytrawnego wina (więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu

Poezja smaku
Sałatka śledziowa z burakami 640

groszkiem? Sałatka śledziowa z burakami: 3 średnie lub 2 duże płaty śledziowe solone 3-4 niewielkie buraki 2 średnie ziemniaki 1 jabłko 1/2 puszki drobnego groszku konserwowego 2 cebule szalotki 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka oleju sól morska świeżo mielony pieprz cukier świeżo wyciśnięty sok z cytryny szczypiorek listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)addToShoppingList7';listonic_content='3 średnie lub 2 duże płaty śledziowe solone 3-4 niewielkie buraki 2 średnie ziemniaki 1 jabłko 1/2 puszki drobnego groszku konserwowego 2 cebule szalotki 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka oleju sól morska świeżo mielony pieprz cukier świeżo wyciśnięty sok z cytryny szczypiorek'; document.write(" "); Buraki i ziemniaki gotujemy w osolonym

Poezja smaku
Duszona i grillowana ośmiornica z chimichurri i warzywami – jak przyrządzić ośmiornicę? 187

swojej objętości.   Oczyszczamy ośmiornicę (w sposób zależny od tego jaką kupiliśmy). Na dno dużego garnka wlewamy 0,5cm warstwę oliwy z oliwek, wkładamy opłukaną ośmiornicę, 2 ząbki czosnku, szalotkę i związane bawełnianą nicią gałązki świeżej pietruszki. Całość przykrywamy szczelną pokrywką i dusimy ośmiornicę w oliwie i własnych sokach do miękkości, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem. Garnek musi być(...)miękkie i dobrze ugotowane, sprawdzamy zawsze w najgrubszym miejscu macek, widelcem. Moja ośmiornica była gotowa już po godzinie. Zostawiamy ją w wywarze do przestygnięcia. Wyławiamy ośmiornicę do dalszej obróbki, szalotkę , związane gałązki pietruszki i czosnek wyrzucamy, wywaru nie wylewamy! Dwa ząbki czosnku, pół sporego pęczka pietruszki (bez twardych gałązek), oliwę, połowę papryczki chili bez pestek i ocet winny miksujemy

Karo in the Kitchen
Steki Delomonico – wyjątkowe przepisy 167

brązowego cukru 1 łyżka musztardy w proszku 4 ¼ łyżeczki soli koszernej 1 łyżka czarnego pieprzu 1 łyżka kolendry 2 łyżki masła 1 łyżeczka sosu Worcestershire około 150-200g szalotki Przygotowanie: W dużej misce połączyć espresso, chili, paprykę, brązowy cukier, musztardę, sól koszerną, czarny pieprz, kolendrę i oregano. Przygotowaną mieszaniną dokładnie natrzeć całą powierzchnię steków i odstawić na 30 minut(...)przed grillowaniem. W międzyczasie drobno posiekać szalotkę Szalotki umieścić na patelni z dwoma łyżkami masła i ¼ łyżeczki soli koszernej. Całość podsmażać aż szalotka będzie miękka i rumiana. Dodać około 100 g masła, 1 łyżeczkę soli koszernej, 1 łyżeczkę sosu Worcestershire i ½ łyżeczkę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Ostudzić. Grilla przygotować do bezpośredniego grillowania steków. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia

naRuszcie
Przekąska – Kasza jaglana zapiekana w portobello 171

też farszów. Kasza jaglana zapiekana w portobello niech będzie tego przykładem.     Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda - 4 szalotki - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - po ½ papryki żółtej i czerwonej - szczypiorek - świeża kolendra - 2 łyżki wina Marsala - ½ łyżeczki pieprzu ziołowego - oliwa do smażenia - sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - płatki(...)minut, aż kasza wchłonie wodę. Odstawiamy (przykrytą) na 30 minut. W międzyczasie dokładnie oczyszczamy grzyby (nie płuczemy), wyłamujemy korzonki z kapeluszy i wydrążamyczęść „blaszek”. Trzonki i blaszki drobno siekamy. Szalotki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szalotki, solimy i podsmażamy. Bezpośrednio na patelnię – do szalotek, ścieramy na tarce jarzynowej czosnek (można go pokroić, ale nie przeciskać

mojewypiekiinietylko
Wątróbka drobiowa z szalotkami i renetą w migdałach. 144

rozmarynu i płatków migdałowych. Do dzieła! -wątróbka 400 gram, umyta, osuszona, pozbawiona złogów tłuszczu, pokrojona w płaty -ziemniaki ugotowane na pół twardo, w kostkę pokrojone -rozmaryn, dwie szczypty -3 szalotki; dwie przekrawamy na połówki, jedną siekamy -ząbek czosnku, zgnieciony bokiem noża i posiekany -łyżka płatków migdałowych -sól, pieprz -jedna reneta pokrojona w ósemki, bez gniazd nasiennych, skropiona cytryną(...)zbrązowiała) -masło klarowane -kilka łyżek różowego wina -łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej Na maśle klarowanym szklimy posiekaną cebulę dodając połówek szalotek, czosnku i jabłka. Jabłka posypujemy rozmarynem. Solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy migdały. Podsmażamy dwie minuty i ściągamy z patelni połówki szalotki i jabłka. Wątróbkę solimy,  pieprzymy, obtaczamy w mące. Smażymy na tłuszczu z jabłek

BaRepas
Schab ze śliwkami i morelami 223

majerankiem.Oblepione rozpuszonym miodem.Idealne na ciepło i do kanapek!Składniki:1 kg schabu bez kości;10 suszonych śliwek bez pestek;10 suszonych moreli bez pestek;2 średnie marchewki;4 szalotki;2 ząbki czosnku;2 łyżki oleju;2 łyżki płynnego miodu;Majeranek;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon, naciąć po środku ostrym nożem. Nóż przekręcić, aby otwór(...)zmianę pojedyńczymi śliwkami i morelami (najpierw jedna śliwka, następnie jedna morela, jedna śliwka, itd.).Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Marchewki obrać, pokroić na 2 czy 3 części.Szalotki obrać.Nadziany schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posypać majerankiem, solą i pieprzem.Tak przygotowany schab obsmażyć krótko z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju.Obsmażony schab włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą

Gospodyni Miejska
Cytrynowe kaszotto z kaszy bulgur z zielonymi szparagami. 107

zdrowego, robię kaszotto. Zawsze w wersji sezonowej. Tym razem padło na szparagi, których już teraz wiem, że będzie mi brakowało, kiedy znikną z bazarowych straganów. Do tego niezastąpione szalotki, trochę orzeźwiającego smaku cytryny i klasycznie łyżka dobrego masła oraz parmezanu. Kilka prostych składników, a wyszło pyszotto. Idealne na obiad na świeżym powietrzu w ogrodzie lub na balkonie. Koniecznie spróbujcie(...)sezonu na szparagi? Składniki (2-3 porcje): ok. 400 g świeżych zielonych szparagów 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy bulgur ok. 2 szklanki bulionu warzywnego 2 (60-70 g) szalotki 1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1-2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny

Fitsweet.me
Cytrynowe kaszotto z kaszy bulgur z zielonymi szparagami. 112

zdrowego, robię kaszotto. Zawsze w wersji sezonowej. Tym razem padło na szparagi, których już teraz wiem, że będzie mi brakowało, kiedy znikną z bazarowych straganów. Do tego niezastąpione szalotki, trochę orzeźwiającego smaku cytryny i klasycznie łyżka dobrego masła oraz parmezanu. Kilka prostych składników, a wyszło pyszotto. Idealne na obiad na świeżym powietrzu w ogrodzie lub na balkonie. Koniecznie spróbujcie(...)sezonu na szparagi? Składniki (2-3 porcje): ok. 400 g świeżych zielonych szparagów 1/2 szklanki (100 g) suchej kaszy bulgur ok. 2 szklanki bulionu warzywnego 2 (60-70 g) szalotki 1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 2 łyżki masła 1 łyżka oleju 1-2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka skórki otartej z cytryny 2 łyżki soku z cytryny

Fitsweet.me
jeleń w winnym sosie 175

Najwięcej czasu – około 40 minut – zajmuje przygotowanie sosu. Samo mięso potrzebuje w sumie kilkunastu do dwudziestu minut. Składniki na sos: trzy szalotki ząbek czosnku kawałek wędzonego boczku tymianek (najlepiej świeże gałązki dwie lub trzy) 350 ml bulionu z kurczaka 3/4 butelki czerwonego wina garść pieprzu ziarnistego 2 kostki gorzkiej czekolady (po starciu solidna łyżka stołowa) łyżka octu winnego(...)mięsa: kawałek jelenia (udziec, albo jeszcze lepiej polędwica) sól pieprz solidna łyżka masła oliwa z oliwek Najpierw sos. Boczek pokroić w kostkę, szalotki w grube piórka, pieprz zmiażdżyć na grube kawałki (w moździerzu, albo na desce, dnem rondelka). W sporym rondlu rozgrzać oliwę, zrumienić boczek, dodać szalotki, zmiażdżony ręką ząbek czosnku, liście laurowe i tymianek oraz zgnieciony pieprz. Podsmażyć przez

stajnia gołębie od kuchni
Stek wołowy po filipińsku z laurową cebulą i sosem z limonki 142

bardziej warto spróbować steku wołowego po filipińsku z cytrusową nutą. Składniki: 2 steki wołowe o wadze ok. 200-250g każdy; najlepiej z wołowiny dojrzewającej z rostbefu 2 szalotki 8 liści laurowych – najlepiej świeżych prosto z krzaczka, ale mogą być suszone 100 ml wody 60 ml soku z limonki 60 ml sosu sojowego jasnego ok. 1 łyżka cukru brązowego(...)łyżki oleju sól Wykonanie: Każdy stek przeciąć na pół, a następnie w paski o grubości ok. 3-4mm wzdłuż mięśni. Szalotkę pokroić w krążki. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę oleju, wrzucić pokrojoną szalotkę oraz liście laurowe. Podsmażać krótko aż zaczną delikatnie brązowieć na brzegach. Delikatnie posolić, wlać wodę i dusić pod przykryciem około 5 minut, aż cebula zacznie mięknąć

Pociąg Do Kuchni
Jajecznica z kurkami 145

jajecznic\u0119. Banalnie prosty przepis, kt\u00f3ry nikomu nie sprawi problemu. Kilka chwil i smakowite \u015bniadanie gotowe. Sprawd\u017acie sami! ;)","recipeIngredient":["gar\u015b\u0107 kurek\r","1 ma\u0142a szalotka\r","2 jajka\r","mas\u0142o\r","s\u00f3l, pieprz"],"name":"Jajecznica z kurkami","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":"PT10M","recipeInstructions":["Kurki oczyszczamy, opcjonalnie kroimy na mniejsze kawa\u0142ki, szalotk(...)jajecznicę. Banalnie prosty przepis, który nikomu nie sprawi problemu. Kilka chwil i smakowite śniadanie gotowe. Sprawdźcie sami! Jajecznica z kurkami Czas całkowity 10 minut/y Składniki garść kurek 1 mała szalotka 2 jajka masło sól, pieprz Sposób przygotowania Kurki oczyszczamy, opcjonalnie kroimy na mniejsze kawałki, szalotkę kroimy w kostkę. Kurki i szalotkę podsmażamy kilka minut na odrobinie masła doprawiając solą

Mostek w kuchni
słodko kwaśna karkówka z ananasem, na wietnamską modłę 214

Składniki (na 4 osoby): karkówka – cztery centymetrowe plastry 2 czerwone papryki 1/2 ananasa 3 szalotki 3 cebule dymki liście selera naciowego – pęczek 3 ząbki czosnku 2 pomidory 1 papryczka chili marynata: 4 łyżki sosu rybnego 2 łyżki cukru sos: 2 łyżki octu (może być biały, może być ryżowy) 4 łyżki cukru 4 łyżki przecieru pomidorowego sok z dwóch(...)niezbyt grubą kostkę pomidory w ósemki cebulki od dymki w ósemki zieleninę od dymki w dwucentymetrowe kawałki chili w cienkie, ukośne plasterki liście selera w paski Drobno posiekać szalotkę i czosnek. Wymieszać wszystkie składniki sosu. Dobrze rozgrzać wok, wlać trochę oleju. Wrzucić połowę czosnku, połowę szalotki i zamarynowane mięso. Przesmażyć. Wyjąć z woka i odłożyć. Wrzucić resztę czosnku i szalotki

stajnia gołębie od kuchni
Makaron z sosem cztery sery 238

bardzo szybko znika. Przepis pochodzi ze strony Doradca Smaku , choć trochę wzbogacony. Dla fanów makaronu polecam wypróbować Składniki: 500g makaronu rurki (penne) 150 g boczku surowego wędzonego 1 szalotka 250 ml śmietany kremówki 30% biały pieprz gałka muszkatołowa majeranek 150 ml bulionu warzywnego (u mnie rosół) 100 ml białego wina wytrawnego 100g sera koziego 150-200g sera gouda 100g(...)sera z niebieską pleśnią 100g sera parmezan Twarde sery ścieramy na tarce o dużych oczkach, miękkie kroimy w kostkę. Makaron gotujemy w solonej wodzie. Boczek i szalotkę kroimy w kostkę. Do garnka wrzucamy boczek i smażymy, aż wytopi się trochę tłuszczu. Dodajemy pokrojoną szalotkę i podsmażamy. Dolewamy białe wino i dosypujemy majeranek (u mnie więcej niż łyżka). Chwilę gotujemy

Mam apetyt na ...
Jajka sadzone na boczku i szparagach 137

Nieskomplikowany i nie nadmiernie kaloryczny posiłek z jajek, wędzonego boczku i szparagów urozmaiconych kilkoma wyrazistymi dodatkami – szalotką, czosnkiem, papryczką chili i suszonymi pomidorami, które podsmażamy na patelni równolegle z boczkiem i sadzeniem jajek. Z racji pewnych trudności z kategoryzacją, zamieszczamy ten przepis w kategorii śniadanie, jednak tak naprawdę nadaje się na każdą porę dnia. Nie jest to może bowiem nadzwyczajnie(...)Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) mały pęczek zielonych szparagów 2 duże (L) jajka kilka cienkich plasterków wędzonego boczku kilka suszonych pomidorów w oleju 1 ząbek czosnku 1 szalotka 1/2 papryczki chili sól 2 łyżki oleju z pomidorów oliwa Instrukcje Od szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki, a stosownie do potrzeb również je obieramy. Związujemy delikatnie nicią w pęczek i wkładamy

Kulinarna Pokusa
Szaszłyki z cukinią, papryką i szalotką 165

Warzywne szaszłyki to danie idealne dla osób, które mają już dość mięsnych potraw. Połączenie cukinii, kolorowej papryki i słodkiej szalotki - trio doskonałe. Całość zamarynowałam w marynacie z dodatkiem ketchupu i sosu balsamicznego, dzięki temu warzywa nie były mdłe.  Składniki: 1 średniej wielkości cukinia połowa papryki czerwonej, zielonej i żółtej kilka szalotek sól, pieprz patyki szaszłykowe marynata 5 łyżek oleju(...)łyżki ketchupu 1 łyżka sosu balsamicznego Cukinię umyć, osuszyć i pokroić w niezbyt grube plasterki. Papryki umyć, pozbawić gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki. Szalotki obrać i przekroić na pół. Na patyki szaszłykowe nabijać: szalotkę, cukinię, paprykę itp. Na sam koniec warzywa lekko posolić, popieprzyć i polać marynatą (składniki na marynatę wymieszać ze sobą). Przygotowane szaszłyki odstawić na kilka

Ugotować
Conchiglioni z parowaru 376

gazetkę do ręki. Przeglądam i od razu rzucił mi się w oczy ten makaron :) I oczywiście za chwile był mój :)Na pierwszy ogień poszło nadzienie z mięsem mielonym, pieczarkami, szalotką i szczypiorkiem. Ale na pewno będę kombinował z innymi produktami i pewnie z czymś niekonwencjonalnym kiedyś was też zaskoczę. Składniki : 11 szt makaronu Conchiglioni Rigata150g mięsa mielonego(...)natka pietruszkisuszone pomidory z czosnkiem i bazylią Makaron wkładamy do pojemnika na ryż i zalewamy wrzątkiem. Parujemy go 13 minut, żeby był al dente.W tym czasie przygotowujemy farsz. Szalotkę obieramy, drobno siekamy i parzymy wrzątkiem na sitku.Szczypiorek myjemy i kroimy. Pieczarki również myjemy, obieramy daszki i kroimy na małe kawałki.Mięso mielone wrzucamy do miski, przyprawiamy pieprzem czarnym, ziołami

Parowar Faceta
Gulasz anyżowy z makaronem ryżowym 173

jedzenia polecam pałeczki i łyżkę (lub ewentualnie widelec :)) Potrawa inspirowana jest przepisem ze strony Kuchnia Azjatycka. Gulasz - bulion (4 porcje): 500 g wołowiny 2 łyżki oleju arachidowego 1 szalotka pęk świeżej kolendry 1 marchewka 1 pietruszka 5 cm imbiru 2 ząbki czosnku 3 gwiazdki anyżu 4 goździki 1 cynamon 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 1 strączek(...)kardamonu 1 łyżeczka cukru trzcinowego 1 udko kurczaka (opcjonalnie) Dodatkowo: 300 g makaronu ryżowego 1 szalotka 1 dymka (zielona część) prażona cebulka* świeża kolendra CZAS PRZYGOTOWANIA: 70 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Wszystkie warzywa na bulion obieramy, wołowinę kroimy w kostkę. W garnku z grubym dnem rozgrzewamy olej. Wrzucamy posiekaną szalotkę i czosnek, podsmażamy przez chwilę. Wlewamy

Tajskie smaki