Jędrne krewetki, pęczak, który zawsze jest al dente, słodki buraczek i marchewka, a to wszystko polane dresingiem z mango i szalotki. Czas : 25 minut plus 45 minut na upieczenie buraczków Poziom trudności : Łatwe Liczba porcji : 2 Jared Diamond, amerykański geograf, historyk, w nagrodzonej nagrodą Pulitzera książce „Guns, germs and steel” stwierdził, że wszystko co wydarzyło się w naszej(...)diabetykom. W sałatce, którą Wam proponujemy, jędrny, krągły pęczak, najpierw podprażony, później ugotowany stanowi doskonałe towarzystwo dla równie charakternej, lekko twardej krewetki. Całość skąpana jest w aromatycznym dresingu z szalotki i mango. Polecamy! Danie powstało z miksu przepisu z eatingwell.com i halfbakedhearvest.com Składniki: 300 g surowych krewetek 4 buraczki 1/2 szklanki pęczaku 1 marchewka 1 mała cukinia Duża garść rukoli
Niedzielny kucharzbatat, żurawina, tymianek i kurczak to bardzo doskonałe połączenie właśnie z kaszą jaglaną. Wymieszałam żurawinę suszoną ze świeżą dzięki czemu sałatka zyskuje zarówno słodki, jak i kwaśny smak. Grillowana szalotka dodaje charakteru, marynowana dynia chrupkości a batat, jak to batat, jest pyszny. Nadal uważam, że najważniejszym elementem tego dania jest tymianek i szalotka. J estem przekonana, że będzie(...)Gotową dynię umieść w słoiku i zalej zalewą. Odstaw na 2-3 dni. Lub dłużej. Sałatka z kaszy jaglanej (na 2 porcje): 100 gramów kaszy jaglanej 1 szalotka plus dodatkowa do grillowania 2 łyżki masła 100 gramów batata 100 gramów marynowanej dyni garść suszonej żurawiny garść świeżej żurawiny szczypta soli, pieprzu szczypta tymianku
Mango Papajaminioną sobotę mieliśmy gołąbki z czerwonej kapusty... Kisiłam kapustę. Zostało kilka liści. Szkoda było wyrzuć. Zrobiłam więc gołąbki na parze z ryżem basmati, czarną soczewicą i szalotką. A do tego sos! Ale jaki! Szalotka, czerwone wino, ocet balsamiczny, winogrona, żurawina i figi, anyż, goździki, tymianek. Niepodziewanie meliśmy niesamowicie smaczny obiad. Liście z kapusty zdjęłam przed siekaniem do kiszenia(...)Zdjęłam delikatnie na durszlak i wystudziłam W miedzy czasie przygotowywałam nadzienie: 100 gram ryżu basmati ( gotowanie 10 minut) pół szklanki czarnej soczewicy ( gotowanie 30 minut) sól, olej i szalotka Szalotkę pocięłam w drobną kostkę i zaczął się szklić. Dodałam wcześniej ugotowaną soczewicę i ryż. Doprawiłam pieprzem i tymiankiem ( może być też majeranek). Farsz zawinęłam w liście kapusty, ułożyłam
AZgotuj!się udają! Te kopytka zrobicie bez dodatku jajka i bez glutenu – ciasto z kaszy jaglanej spajają dwie wysokoskrobiowe mąki – ryżowa i ziemniaczana. Kopytka z dodatkiem smażonych boczniaków, z chrupiącą szalotką, twardym serem i natką pietruszki to bardzo przyjemna propozycja na obiad lub gorącą kolację. Kaszę jaglaną płuczemy na gęstym sicie pod ciepłą bieżącą wodą do czasu, aż przestanie się pienić(...)temu nie skleją się ze sobą – i gotujemy pozostałe porcje. Boczniaki oczyszczamy wilgotnym ręcznikiem. Odcinamy i drobno kroimy łodygi grzybów, kapelusze kroimy na centymetrowe paski – przekładamy do osobnych miseczek. Szalotki obieramy i kroimy w plasterki. Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę do osobnej miseczki. Na średniej wielkości patelni rozgrzewamy masło z oliwą. Na gorący tłuszcz wrzucamy odcięte łodygi boczniaków
Karo in the Kitchen/28.02-01.03.2018/ Warszawa 3. Eurogastro. Międzynarodowe Targi Gastronomiczne /21-23.03.2018/ Warszawa Omlet z kiełbasą podwawelską i świeżymi ziołami Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 1 pętko kiełbasy podwawelskiej ekstra 1 szalotka 4 duże jajka wiejskie 1 łyżka mleka 1 duży malinowy pomidor masło do smażenia sól pieprz 1 łyżka listków świeżego oregano 1 łyżka listków świeżego majeranku(...)Wykonanie: Szalotkę obieramy i drobno kroimy. Kiełbasę kroimy w cienkie plasterki. Na patelni rozgrzewamy masło, smażymy na nim szalotkę. Po dwóch minutach układamy na nich kiełbasę i smażymy po dwie minuty z każdej strony. Jajka wbijamy do szklanki, dodajemy mleko, sól, pieprz i porządnie rozkłócamy. Pomidora nacinamy w trzech miejscach, sparzamy wrzątkiem, obieramy ze skórki i kroimy w kostkę
Kulinarne przygody GatityDzisiaj zapraszam Was na serek. Taki serek ziołowy z dodatkiem zieleniny i szalotki. Do tego, ma idealną konsystencję, jest gładziutki i aż woła „Zjedź mnie!”. Mnie od sklepowych serków odstraszał skład. W zasadzie najbezpieczniej kupować serek naturalny. Gdy sięgamy po te smakowe, nawet wydawałoby się jedynie z dodatkiem zieleniny, to lista składników zostaje niebezpiecznie wydłużona, bynajmniej nie tylko(...)dodane składniki zielone. Serek zrobicie w jakieś 5 minut, a składniki w większości pewnie posiadacie w lodówce. Ja do serka dodałam szalotkę, bo jest delikatniejsza od cebuli, ale jeśli nie macie szalotki, użyjcie białej, cukrowej lub czerwonej cebuli. Oczywiście, traktujcie ten przepis jako bazę i możecie zrobić swój serek z dodatkiem ananasa, orzechów, czosnku czy papryki. Polecam eksperymentować
Mieszam w GarnkuKremowe risotto z dodatkiem serka Apetina o smaku pesto i rukoli wzbogaciłam jeszcze dodatkową porcją domowego pesto. By danie nie było nudne i przewidywalne podałam je z karmelizowaną krótko szalotką i cukrowym groszkiem oraz krewetkami i chipsami z szynki parmeńskiej. To danie to eksplozja smaków! Chrupiące chipsy, delikatne krewetki i kremowe risotto! A do tego te przepyszne, dosłownie minimalnie(...)dodatkiem bazyliowego pesto: 1 i 1/2 szklanka ryżu Arborio 1 lampka wytrawnego Prosseco 4 szklanki bulionu warzywnego 50 gram masła 100 gram parmezanu 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli i pieprzu 3 łyżki kremowego serka Arla Apetina o smaku pesto i rukoli 3 łyżki
Mango Papajamakaronów, wędlin, sałatek, deserów… i nie tylko. O sosach można mówić długo i dużo. Każdy ma jakiś swój ulubiony, np. Sos z portobello. Składniki: - 500g portobelloo - 250g szalotki - 4-5 ząbków czosnku - 3 łyżki wina Marsala - 100ml wody - 250ml słodkiej śmietanki - różowa sól himalajska - świeżo mielony czarny pieprz - 1 łyżka suszonych liści lubczyku - olej z pestek winogron Grzyby(...)dokładnie oczyszczamy. Ponieważ portobello ma duże kapelusze, każdy przekrajamy na połowę, a połówki dzielimy na 5-6 kawałków. Szalotki i czosnek kroimy w drobną kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej z pestek winogron – dodajemy szalotki, oprószamy solą. Po chwili, gdy szalotki się zeszklą dodajemy czosnek. Całość chwilę podsmażamy do lekkiego zrumienienia. Przekładamy do miseczki. Na tą samą patelnię dolewamy łyżkę oleju
mojewypiekiinietylkoSkładniki 2-3 papryki czerwone 1 czosnek askaloński ,nazywany cebulką szalotką 1,5-2 szkl. kaszy jaglanej 25dag startego sera żółtego 2-3 pomidory 30 - 40 dag pieczarek 2 łyżki startej marchewki s ół,pieprz do smaku 3-4 ząbki czosnku kawałek dyni pokrojonej w kostkę Wykonanie(...)ciepła i przykrywam na kilka minut- ,aby doszła do siebie i wchłonęła całą wode .Paprykę czyścimy i zalewamy wrzątkiem .Pomidory sparzamy i obieramy ze skórki i kroimy w kostkę. Szalotkę kroimy w plasterki Pieczarki wymyte i osuszone ,kroimy w plastry.Dynię bez skórki kroimy w kostkę.Na rozgrzanej patelni smażymy cebulkę ze zmiazdzonym czosnkiem.Po ok. 4-5 minutach dodajemy
w mojej kuchniSKŁADNIKI : danie na 2-3 osoby przepis autorskibułka ciabata 2 sztpolędwica wołowa 2 porcję po ok 170-200 gsałata rzymska 1 szt pomidorki koktajlowe ok 6 szt szalotka 1sztrukola 3 garście czosnek 3 ząbkitymianek świeży 3 gałazkirozmaryn świeży 2 gałązki oliwa rozmarynowa masło 3 łyżkisól różowa (równie dobrze może być też morska)świeżo zmielony pieprz(...)nagrzanego piekarnika do 160 stopni na ok 15 min- następnie kroję w kawałki większe paprykę żółtą i czerwoną ( na tą porcje wystarczy po pół od każdej)- myję pomidorki, rozkrawam szalotkę i czosnek- rozgrzewam patelnię, dodaję oliwy i czekam aż się nagrzeję- zdejmuję rozmaryn z wołowiny i układam ją na patelni i smażę 2 minuty nie podnosząc mięsa- obracam
Basia w kuchniSzybki sposób na danie nieskomplikowane , jednak z nutą wyrafinowania. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) wątróbka cielęca w ok. 1cm grubości plastrach, po 250g na osobę garść dorodnych szalotek (180g) 2 łyżeczki owoców kolendry 100ml białego (pół)wytrawnego wina masło kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek pszennej mąki 2 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka(...)części i wrzucamy do gorącej i dość dobrze osolonej wody. Gotujemy pod częściowym przykryciem, ok. 20-25 minut, aż będą zupełnie miękkie (ale nie rozgotowujemy!). W międzyczasie obieramy szalotki z łupinek i kroimy w dość cienkie talarki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki i smażymy przez 2-3 minuty, w międzyczasie dodając również kolendrę. Zalewamy
Kulinarna Pokusadzielenia się zdjęciami w zakładce Komentarz. Zapraszam do śledzenia mojego Instagrama: mecooksblog oraz polubienia Facebooka: MeCooks Smacznego Składniki potrzebne do przygotowania sosu pieczarkowego. 14 dkg pieczarek 1 średnia cebula szalotka 1 łyżka masła 100 ml śmietanki (do zupy) 200 ml wody pieprz 1/4 łyżeczka soli 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej Jak przygotować sos pieczarkowy z cebulą szalotką . Do garnka włożyć krojone(...)plastry pieczarki, drobno krojoną cebulę szalotkę oraz masło. Smażyć na małym ogniu do momentu, aż pieczarki zmiękną. W kubku wymieszac śmietankę z wodą, solą, pieprzem i mąką ziemniaczaną. Zalać miękkie pieczarki. Mieszać do zagotowania się sosu a od momentu zagotowania trzymać sos na ogniu przez dwie minuty. Podawać na ciepło jako dodatek do wybranych dań. Sos pieczarkowy Smacznego! O czym
mecooksSzybki sposób na danie nieskomplikowane , jednak z nutą wyrafinowania. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) wątróbka cielęca w ok. 1cm grubości plastrach, po 250g na osobę garść dorodnych szalotek (180g) 2 łyżeczki owoców kolendry 100ml białego (pół)wytrawnego wina masło kilka łyżek oleju rzepakowego sól czarny pieprz świeżo mielony kilka łyżek pszennej mąki 2 średnie ziemniaki 1 płaska łyżeczka(...)części i wrzucamy do gorącej i dość dobrze osolonej wody. Gotujemy pod częściowym przykryciem, ok. 20-25 minut, aż będą zupełnie miękkie (ale nie rozgotowujemy!). W międzyczasie obieramy szalotki z łupinek i kroimy w dość cienkie talarki. Na patelni na dość silnym ogniu rozgrzewamy łyżkę masła. Wrzucamy szalotki i smażymy przez 2-3 minuty, w międzyczasie dodając również kolendrę. Zalewamy
Kulinarna Pokusawczoraj została mi druga pierś z kurczaka, więc postanowiłem ją dodać, długo zastanawiałem się co jeszcze, po przemyśleniach zdecydowałem się na pomidorki cherry, pieczarki i szalotkę. Składniki : ok 50g makaronu Tagliatelle z papryczką chilli 1 filet z piersi kurczaka3 pieczarki 5 pomidorków cherry 1 szalotka 1 łyżka startego parmezanu 4 łyżki oliwy(...)każdy kawałek był obtoczony w oliwie. Obsypujemy oregano, bazylią i ziołami dalmatyńskimi i znów mieszamy i odstawiamy talerz z mięsem na bok.Pieczarki myjemy, obieramy daszek i kroimy w plasterki. Szalotkę drobno siekamy, wrzucamy na sitko i parzymy wrzątkiem. Pomidorki cherry myjemy.Do parowaru wkładamy na tacce aluminiowej kawałki piersi kurczaka i włączamy go na 20 minut.Makaron w tym czasie wrzucamy
Parowar Facetamiłości. I życzę zdrowia. Pierogi z łososiem to bardzo mała wariacja. Prosty farsz z łososia świeżego, wędzonego, kopru i ricotty. Ugotowane pierogi podsmażone na maśle z dodatkiem karmelizowanej szalotki i creme fraiche. Skropione cytryną, z koprem smakują niebotycznie nieziemsko. Widzimy, czytamy i słyszymy się w Nowym Roku. Wszystkiego dobrego, hej! Składniki (na kilkadziesiąt pierogów ale mniej niż(...)gramów świeżego łososia 75 gramów łososia wędzonego dużo świeżego kopru dwie łyżki ricotty sok z cytryny dwa żółtka sól, biały pieprz jedna szalotka i masło do smażenia, im więcej masła do smażenia tym lepszy farsz aczkolwiek ilość musicie dopasować do tego jak zniesie to Wasza psychika, gdyż mocno wpływa to na kaloryczność pieroga
Mango Papajaupieczonych winogron i pieczonego kurczaka powstaje pyszny, lekki sos, który dodatkowo aromatyzują upieczone szalotki. Po prostu pycha! Czas : 45 minut Poziom trudności : Łatwy Liczba porcji: 2 duże Są takie dni, kiedy człowiek nie ma pomysłu, czasu i ochoty na robienie niedzielnego obiadu, a z drugiej strony odczuwa psychologiczną presję, że w niedzielę godziłoby się podać coś specjalnego. Jest(...)smakuje nie tylko z surowymi, ale też pieczonymi winogronami, które karmelizują się w wysokiej temperaturze, jeszcze bardziej nabierają słodyczy i aromatyzują oraz nawilżają mięso. Ważnym składnikiem tego dania jest szalotka, słodka, wrzecionowata cebulka. Jeśli jej nie macie pod ręką możecie ją zastąpić cebulą czerwoną, ale używajcie jej ostrożnie, żeby smak cebuli nie zabił sosu. Z tego też względu raczej unikajcie
Niedzielny kucharzzarazem prosty przepis na niecodzienny obiad lub propozycja na wyrafinowaną kolacje we dwojga lub w większym gronie. Składniki (na 2 porcje): 500g polędwicy wołowej 2 duże jabłka 3 cebulki szalotki 3 łyżki masła pół łyżeczki czerwonej słodkiej papryki 1/3 łyżeczki granulowanego czosnku sól i pieprz do smaku 1/4 łyżeczki cynamonu 100ml bulionu z kurczaka 200ml śmietanki kremówki 1 łyżka mąki(...)się masło układamy mięso i smażymy na złocisto z obu stron – około 7-8 minut z każdej strony. W międzyczasie gdy mięso się piecze, przygotowujemy jabłka i szalotki. Jabłka kroimy na ćwiarki, usuwamy gniazda nasienne – duże ćwiarki kroimy jeszcze na pół. Obrane szalotki kroimy w średniej grubości krążki. Usmażone na złocisto mięso odkładamy na talerz
Smaczna Stronaprzed podaniem dodajemy jeszcze odrobinę masła, aby dodać do sosu maślany smak i ekstra kremowość. Składniki (na 2 duże porcje): 250g mrożonych lub świeżych kurek 160g makaronu tagliatelle 1 szalotka 200ml śmietanki kremówki 100ml bulionu warzywnego 50ml białego wina 2 łyżki masła łyżka drobno posiekanej natki pietruszki sól i pieprz do smaku Zaczynamy od zrobienia sosu – cebulkę szalotkę(...)obieramy, przekrawamy i drobno kroimy. Na głęboka patelnię dajemy łyżkę masła i rozpuszczamy, aż zacznie się pienić. Dodajemy do niej posiekaną szalotkę i przesmażamy 3-4 minut do zeszklenia się szalotki. Do szalotek dodajemy mrożone kurki, mieszamy i smażymy do chwili aż grzyby całkowicie się rozpuszczą i zmiękną – około 10 minut na średnim ogniu, pod lekkim przykryciem. Jeśli używamy
Smaczna Stronazróżnicowanie wyrazistych smaków, a w wielu przypadkach prostota przygotowania dań. To danie spełnia wszelkie warunki, aby było daniem znakomitym. Doskonały makaron, świeży i delikatny łosoś pacyficzny, słodka śmietanka oraz szalotka. Tyle potrzeba, aby z prostych składników, przygotować wyjątkowe danie, które zaspokoi największy apetyt. Drukuj Czas przygotowania 10 min Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 25 min Czas przygotowania(...)Czas gotowania 15 min Czas przygotowania 25 min Sos 400 g filetu łososia 300 g śmietany kremówki 2 łyżki tartego parmezanu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżka masła 82% ½ pęczka świeżego kopru ½ łyżeczki soku z cytryny ½ łyżeczki pieprzu cytrynowego sól Dodatkowo 250 g makaronu farfalle * 2 łyżki parmezanu 2 łyżki świeżego, posiekanego kopru Instructions Szalotkę obieramy i kroimy
Wędrówki po kuchnikonserwowanie letniej obfitości owoców i warzyw – przygotowywane przy użyciu podobnej masy owoców, cukru i octu konserwowały się same i umożliwiały długie przechowywanie. Do swojej konfitury używam cebuli czerwonej i szalotek – nie da się zrobić naprawdę dobrej konfitury z białej czy żółtej cebuli – obie za bardzo miękną i rozpadają się przy długim gotowaniu. Kawałki cebuli powinny być widoczne i wyczuwalne(...)się karmelizuje, ciężej ją dzięki temu przypalić. Dostępna jest przez cały rok – na początku lata i jesieni będzie bardziej delikatna i słodka, nabierze mocy w jesiennych i zimowych miesiącach. Szalotki z kolei przy smażeniu stają się kruche i chrupkie – dodają tekstury. Cebule obieramy i odważamy potrzebną ilość. Czerwone cebule kroimy wzdłuż na pół, kładziemy sobie rozcięciem na desce i ponownie
Karo in the KitchenIngredients 500 ml buliony drobiowego 200 g filetów z kurczaka 120 g fasolki szparagowej zielonej 180 ml mleka kokosowego 1/2 papryczki Komodo Dragon 1 dojrzałe mango 2 marchewki 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 płaska łyżeczka cukru trzcinowego 1 łyżka papryki słodkiej mielonej 1 łyżka masła klarowanego 1/2 limonki pieprz czarny sól Dodatkowo 150 g makaronu ryżowego Instructions Szalotkę, marchew(...)mango i czosnek obieramy. Szalotkę i czosnek drobno siekamy, marchew kroimy w plasterki, a mango w kostkę. W garnku rozgrzewamy masło, dodajemy szalotkę, czosnek i papryczkę Komodo Dragon. Chwilę podsmażamy, aby szalotka się zeszkliła. Dodajemy kurczaka pokrojonego w kostkę i marchew. Mieszamy i podsmażamy chwilę. Całość zalewamy bulionem, dodajemy mleko kokosowe, paprykę słodką mieloną i gotujemy około 10 minut. Następnie
Wędrówki po kuchnidowolnej innej części stosownie do upodobań. Natomiast z technicznego punktu widzenia przygotowanie mięsnych kulek nie różni się specjalnie od tego, o czym pisaliśmy w temacie zupy klopsowej. Cebulę (najlepiej szalotkę) koniecznie podsmażamy, bo nam się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem(...)ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu sól Klopsiki 300g mielonej wołowiny 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej z szynki) 2 żółtka 2 szalotki kilka łyżek oleju rzepakowego czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki) Instrukcje Marchewkę i cebulę, a w razie potrzeby również seler obieramy. Warzywa i żeberka kroimy na mniejsze
Kulinarna Pokusadowolnej innej części stosownie do upodobań. Natomiast z technicznego punktu widzenia przygotowanie mięsnych kulek nie różni się specjalnie od tego, o czym pisaliśmy w temacie zupy klopsowej. Cebulę (najlepiej szalotkę) koniecznie podsmażamy, bo nam się potem nie ugotuje, a uformowane klopsy najpierw parzymy zanim zaczniemy je gotować. Ponieważ zawierają wołowinę wymagają też nieco dłuższego gotowania (ok. 30 minut). „Cichym bohaterem(...)ziaren czarnego pieprzu kilka ziaren ziela angielskiego 1 łyżeczka tymianku 1 łyżeczka rozmarynu sól Klopsiki 300g mielonej wołowiny 500g mielonej wieprzowiny (najlepiej z szynki) 2 żółtka 2 szalotki kilka łyżek oleju rzepakowego czarny pieprz świeżo mielony (ok. 1/2 łyżeczki) sól (ok. 2 łyżeczki) Instrukcje Marchewkę i cebulę, a w razie potrzeby również seler obieramy. Warzywa i żeberka kroimy na mniejsze
Kulinarna PokusaSłuchajcie, ten sos do ryby to hit!! Cudownie maślany i lekko kwaskowy. Wszak ryba uwielbia cytrynę. Do tego stawiająca miły opór zębom szalotka. Musicie wypróbować, musicie! Ja pokochałam do tego stopnia, że dziś znów zrobiłam go do pstrąga - tęczowego dla odmiany. Jakoś rybnie u nas ostatnio się zrobiło:) Składniki: - filet z pstrąga tęczowego, ok 300 g - 2 szalotki(...)szczypiorkiem - 100 ml śmietanki 30% - sok z 1/2 cytryny - 150 ml białego, wytrawnego wina - sól, pieprz - masło marchewka: - 300 g marchewek baby (u mnie mrożone) - 1 szalotka - łyżka cukru brązowego - łyżka octu balsamicznego - szczypta chilli - sól i pieprz do smaku - łyżka masła - 100 ml wody Pstrąga myjemy, osuszamy, usuwamy skórę i odkładamy na bok. Masło rozgrzewamy w rondlu, wrzucamy posiekaną
Cook&Lovezupą zaiste niezwykłą. Popularna w północnej Tajlandii oraz Birmie (Myanmar) tajska zupa khao soi z kurczakiem jest gęstą zupą przygotowywaną na drobiowym bulionie; dodaje się do niej sporo chili, szalotkę, kolendrę i kurkumę, świeży imbir, curry, limonkę, a kremowości nadaje jej mleko kokosowe. Tajska zupa khao soi z kurczakiem jest niesamowicie aromatyczna, pikantna (wystarczy dostosować ilość curry i chili(...)makaronem jajecznym. Składniki: 4 papryczki chili (uwaga: taka ilość jest dla wersji bardzo ostrej! jeśli lubicie dania pikantne, ale które nie palą kubków smakowych polecam użyć 2 papryczek) 2 szalotki 4 ząbki czosnku 3cm świeżego imbiru 1 łyżeczka kolendry mielonej 1 łyżeczka kurkumy mielonej 1-2 łyżeczki czerwonej pasty curry House of Asia 2 łyżki oleju 2 łyżki świeżej kolendry
Pociąg Do Kuchnizdrowe. Zawierają pełnowartościowe, wysoko przyswajalne białko, nienasycone kwasy tłuszczowe, witaminę D oraz jod, selen, fluor, magnez i wapń. Oto przepis na pyszne jaglane kotlety z rybą i dodatkiem szalotki. Składniki 250 g filetu z mintaja 100 g kaszy jaglanej 3 szalotki 2 łyżki posiekanego szczypiorku 2 łyżki mąki ryżowej lub innej 2 łyżki oliwy z oliwek 1 jajko kilka gałązek(...)świeżego tymianku sól świeżo mielony pieprz Kaszę jaglaną gotujemy według własnego uznania lub instrukcji na opakowaniu. Odstawiamy do ostygnięcia. Mintaja myjemy, osuszamy i kroimy w kostkę. Szalotki kroimy w kostkę. Kaszę jaglaną przekładamy do dużej miski, dodajemy rybę, szalotki, szczypior, oliwę z oliwek i jajko. Dokładnie mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, świeżym tymiankiem. Jeszcze raz mieszamy, aby wszystkie składniki się połączyły
My Chcemy Jeśćnadziane siekanym ozorem cielęcym z żółtkiem souse vide, podane z sałatką z nasturcji i szczawiu krwistego z wędzonym majonezem i galaretką z wina Marsala. Do sałatki dodałam także krążki szalotki opalone palnikiem do kremu brulee. Znakomitym uzupełnieniem całej kompozycji i struktury serwowanych składników będą chrupiące grzanki z ciabatty. Ponieważ przez cały rok gromadzę i przetwarzam dziko rosnące rośliny więc(...)ponownie zamknij próżniowo. Gotuj 2 godz. w kąpieli wodnej o temp. 64°C. Jeszcze ciepłe ozory obierz ze skóry, wystudź, posiekaj w drobną kostkę. Wędzony majonez 120 g szalotek 250 g oleju z pestek winogron 1 żółtko (temperatura pokojowa) 2 łyżeczki musztardy Dijon 1 łyżeczka ocet z kwiatów czarnego bzu Sól i pieprz do smaku Rozgrzej piekarnik
SzczyptaSmaQSkładniki: 300 g makaronu (u mnie penne pełnoziarniste Lubella); 3 cebule szalotki; 125g wędzonego boczku; 100 g sera gorgonzola; 100 ml słodkiej śmietanki 30 lub 36 %( tzw. kremówki); Olej do smażenia; Sól; Pieprz. Sposób przygotowania: Makaron ugotować w osolonej wodzie, zgodnie z przepisem na opakowaniu. Odcedzić. Boczek pokroić w drobną kostkę. Kurki umyć, oczyścić, dokładnie osuszyć i pokroić. Cebulki szalotki(...)obrać, drobno posiekać. Gorgonzolę pokruszyć do miseczki. Wlać śmietankę i wymieszać. Na rozgrzany na patelni olej wrzucić pokrojone szalotki i delikatnie podsmażyć. Następnie dodać pokrojone kurki i razem podsmażyć. Posolić do smaku i dobrze przyprawić pieprzem. Na patelnię z szalotkami i kurkami wrzucić pokrojony boczek i podsmażać, aż stanie się złocisty. Na koniec na patelnię wlać śmietankę z pokruszoną gorgonzolą
Gospodyni Miejskaprostu – jako przekąska na kolację. Pieczone kwiaty cukinii: ok. 10 kwiatów cukinii 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 3 łyżki drobno startego parmezanu 2 duże cebule szalotki 1 ząbek czosnku duża garść liści bazylii (pół szklanki) skórka otarta z 1 cytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content(...)kwiatów cukinii 1 opakowanie serka ricotta (250 g) 3 łyżki drobno startego parmezanu 2 duże cebule szalotki 1 ząbek czosnku duża garść liści bazylii (pół szklanki) skórka otarta z 1 cytryny oliwa z oliwek sól morska świeżo mielony pieprz'; document.write(" "); Kwiaty cukinii najlepiej przygotować od razu po zerwaniu/kupieniu gdy są jędrne. Delikatnie rozchylamy płatki i usuwamy pręciki – najłatwiej zrobić
Poezja smakugotowana w niskiej temperaturze, z soczewicą z warzywami Składniki na 1 porcję polędwiczka wieprzowa 160 g, soczewica czerwona 2-3 łyżki, szpinak świeży baby 20 g, czosnek 1 ząbek, szalotka 1 szt., papryka żółta 1 łyżka, cukinia 1 łyżka, rozmaryn świeży, liść laurowy, ziele angielskie, masło, olej rzepakowy, bagietka 1 szt., natka pietruszki 1 pęczek, sól, pieprz Sposób przyrządzenia Polędwiczkę(...)środka) i gotować w garnku, zwracając uwagę, by polędwiczka była w pełni zanurzona w wodzie. Soczewicę gotować przez 5 minut w osolonej wodzie. Następnie przesmażyć na czosnku, szalotce, papryce i cukinii. Na koniec dodać liście młodego szpinaku. Polędwiczkę doprawić solą i pieprzem. Obtoczyć w kruszonce sporządzonej z pokruszonej bagietki i natki pietruszki. Schab pieczony z puree z pietruszki oraz
SzczyptaSmaQrzeczy też trzeba się przyłożyć. Może nawet bardziej? Składniki: 2 jajka 5 łyżek startego cheddara (lub innego sera) 2 łyżki (1+1) posiekanej bazylii 4 pomidorki cherry 1 szalotka oliwa sól i pieprz Wykonanie: Szalotkę przekroić na pół i podzielić na płatki. Smażyć na oliwie na małym ogniu lekko oprószone solą i pieprzem. Dodać pomidorki przekrojone na pół(...)przekrojoną stroną do dołu. Smażyć do momentu kiedy szalotka się zrumieni i skarmelizuje, a pomidorki zaczną puszczać sok. Zdjąć z patelni. Jajka wbić do miseczki, dodać łyżkę posiekanej bazylii oraz sól i pieprz. Dokładnie wymieszać. Pod patelnią po szalotce i pomidorkach zwiększyć ogień do maksimum. Wlać jajka, a po chwili zmniejszyć ogień do małego. Podnosić widelcem ścinające się brzegi omleta
zadanie-gotowanieznudzeni i w Poniedziałek Wielkanocny mamy ochotę już na coś całkowicie innego. Z racji, że są to Święta proponuję Wam coś extra! Pyszny, delikatna perliczka pieczona w dużej ilości szalotek z dodatkiem fioletowych ziemniaków. Idealne danie na Świąteczny obiad w gronie najbliższych lub dla tych na których chcemy zrobić ogromne wrażenie. Obok tego dania nikt nie przejdzie obojętnie. Perliczka, która(...)fioletowe ziemniaki, które wyglądają przepięknie. Zróbcie i przekonajcie się sami. Ja uważam, że warto! Składniki (na 3-4 porcje): perliczka o masie 1,2 kg 6-8 średnich szalotek 4-5 ząbków czosnku po 1 łyżeczce: majeranku, soli, wędzonej papryki, suszonej natki pietruszki, pieprzu 3-4 łyżki oliwy z oliwek (użyłam aromatyzowanej truflą) 1 szklanka białego, półsłodkiego wina
Mango Papajaaromatów, ciemnym sosie na bazie wina powinno zaspokoić gusta najwybredniejszych smakoszy. Policzki wołowe w sosie winnym: 1 – 1,4 kg policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule szalotki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 300 ml czerwonego wytrawnego wina (więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu(...)podania: tłuczone ziemniaki lub puree do posypania: posiekany szczypiorek listonic_type='fooddrink';listonic_theme='addToShoppingList7';listonic_content='1 - 1,4 kg policzków wołowych 1 łodyga selera naciowego 4 cebule szalotki 2 marchewki 2 ząbki czosnku 3 łyżki octu balsamicznego 300 ml czerwonego wytrawnego wina (więcej niż 1 szklanka) 500 ml bulionu wołowego (2 szklanki) * 2 goździki 1/4 gwiazdki anyżu
Poezja smakugroszkiem? Sałatka śledziowa z burakami: 3 średnie lub 2 duże płaty śledziowe solone 3-4 niewielkie buraki 2 średnie ziemniaki 1 jabłko 1/2 puszki drobnego groszku konserwowego 2 cebule szalotki 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka oleju sól morska świeżo mielony pieprz cukier świeżo wyciśnięty sok z cytryny szczypiorek listonic_type='fooddrink';listonic_theme(...)addToShoppingList7';listonic_content='3 średnie lub 2 duże płaty śledziowe solone 3-4 niewielkie buraki 2 średnie ziemniaki 1 jabłko 1/2 puszki drobnego groszku konserwowego 2 cebule szalotki 2 ogórki kiszone 2 łyżki majonezu + 1 łyżka jogurtu greckiego 1 łyżka oleju sól morska świeżo mielony pieprz cukier świeżo wyciśnięty sok z cytryny szczypiorek'; document.write(" "); Buraki i ziemniaki gotujemy w osolonym
Poezja smakuswojej objętości. Oczyszczamy ośmiornicę (w sposób zależny od tego jaką kupiliśmy). Na dno dużego garnka wlewamy 0,5cm warstwę oliwy z oliwek, wkładamy opłukaną ośmiornicę, 2 ząbki czosnku, szalotkę i związane bawełnianą nicią gałązki świeżej pietruszki. Całość przykrywamy szczelną pokrywką i dusimy ośmiornicę w oliwie i własnych sokach do miękkości, na bardzo małym ogniu, pod przykryciem. Garnek musi być(...)miękkie i dobrze ugotowane, sprawdzamy zawsze w najgrubszym miejscu macek, widelcem. Moja ośmiornica była gotowa już po godzinie. Zostawiamy ją w wywarze do przestygnięcia. Wyławiamy ośmiornicę do dalszej obróbki, szalotkę , związane gałązki pietruszki i czosnek wyrzucamy, wywaru nie wylewamy! Dwa ząbki czosnku, pół sporego pęczka pietruszki (bez twardych gałązek), oliwę, połowę papryczki chili bez pestek i ocet winny miksujemy
Karo in the Kitchenbrązowego cukru 1 łyżka musztardy w proszku 4 ¼ łyżeczki soli koszernej 1 łyżka czarnego pieprzu 1 łyżka kolendry 2 łyżki masła 1 łyżeczka sosu Worcestershire około 150-200g szalotki Przygotowanie: W dużej misce połączyć espresso, chili, paprykę, brązowy cukier, musztardę, sól koszerną, czarny pieprz, kolendrę i oregano. Przygotowaną mieszaniną dokładnie natrzeć całą powierzchnię steków i odstawić na 30 minut(...)przed grillowaniem. W międzyczasie drobno posiekać szalotkę Szalotki umieścić na patelni z dwoma łyżkami masła i ¼ łyżeczki soli koszernej. Całość podsmażać aż szalotka będzie miękka i rumiana. Dodać około 100 g masła, 1 łyżeczkę soli koszernej, 1 łyżeczkę sosu Worcestershire i ½ łyżeczkę pieprzu. Całość dokładnie wymieszać. Ostudzić. Grilla przygotować do bezpośredniego grillowania steków. Steki grillować do osiągnięcia pożądanego stopnia wysmażenia
naRuszcieteż farszów. Kasza jaglana zapiekana w portobello niech będzie tego przykładem. Składniki: - 8 szt. portobello - 200g kaszy jaglanej - 1 jajko - 150g sera żółtego Gouda - 4 szalotki - czosnek (ilość według uznania, ja daję dużo) - po ½ papryki żółtej i czerwonej - szczypiorek - świeża kolendra - 2 łyżki wina Marsala - ½ łyżeczki pieprzu ziołowego - oliwa do smażenia - sól himalajska - świeżo mielony pieprz czarny - płatki(...)minut, aż kasza wchłonie wodę. Odstawiamy (przykrytą) na 30 minut. W międzyczasie dokładnie oczyszczamy grzyby (nie płuczemy), wyłamujemy korzonki z kapeluszy i wydrążamyczęść „blaszek”. Trzonki i blaszki drobno siekamy. Szalotki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oliwy, dodajemy szalotki, solimy i podsmażamy. Bezpośrednio na patelnię – do szalotek, ścieramy na tarce jarzynowej czosnek (można go pokroić, ale nie przeciskać
mojewypiekiinietylkorozmarynu i płatków migdałowych. Do dzieła! -wątróbka 400 gram, umyta, osuszona, pozbawiona złogów tłuszczu, pokrojona w płaty -ziemniaki ugotowane na pół twardo, w kostkę pokrojone -rozmaryn, dwie szczypty -3 szalotki; dwie przekrawamy na połówki, jedną siekamy -ząbek czosnku, zgnieciony bokiem noża i posiekany -łyżka płatków migdałowych -sól, pieprz -jedna reneta pokrojona w ósemki, bez gniazd nasiennych, skropiona cytryną(...)zbrązowiała) -masło klarowane -kilka łyżek różowego wina -łyżka mąki pszennej pełnoziarnistej Na maśle klarowanym szklimy posiekaną cebulę dodając połówek szalotek, czosnku i jabłka. Jabłka posypujemy rozmarynem. Solimy i pieprzymy, podlewamy winem. Gdy wino odparuje dodajemy migdały. Podsmażamy dwie minuty i ściągamy z patelni połówki szalotki i jabłka. Wątróbkę solimy, pieprzymy, obtaczamy w mące. Smażymy na tłuszczu z jabłek
BaRepasmajerankiem.Oblepione rozpuszonym miodem.Idealne na ciepło i do kanapek!Składniki:1 kg schabu bez kości;10 suszonych śliwek bez pestek;10 suszonych moreli bez pestek;2 średnie marchewki;4 szalotki;2 ząbki czosnku;2 łyżki oleju;2 łyżki płynnego miodu;Majeranek;Sól;Pieprz.Sposób przygotowania:Schab umyć, osuszyć, oczyścić z błon, naciąć po środku ostrym nożem. Nóż przekręcić, aby otwór(...)zmianę pojedyńczymi śliwkami i morelami (najpierw jedna śliwka, następnie jedna morela, jedna śliwka, itd.).Ząbki czosnku obrać, przecisnąć przez praskę.Marchewki obrać, pokroić na 2 czy 3 części.Szalotki obrać.Nadziany schab natrzeć przeciśniętym czosnkiem, posypać majerankiem, solą i pieprzem.Tak przygotowany schab obsmażyć krótko z każdej strony na rozgrzanym na patelni oleju.Obsmażony schab włożyć do naczynia żaroodpornego z pokrywą
Gospodyni Miejska