jego smaku. {"@context":"http:\/\/schema.org","@type":"Recipe","image":"http:\/\/mieszamwgarnku.pl\/wp-content\/uploads\/2017\/10\/pasta-z-makreli.jpg","recipeIngredient":["125g sera p\u00f3\u0142t\u0142ustego\r","1 makrela\r","szczypiorek\r","1 szalotka\r","2 \u0142y\u017cki oleju\r","s\u00f3l, pieprz\r","2 \u0142y\u017cki keczupu"],"name":"Pasta do chleba z makreli w\u0119dzonej z serem","cookTime":null,"prepTime":null,"totalTime":null(...)u0142adniki rozdrabniamy widelcem.\r","Dodajemy przyprawy, keczup i olej.\r","Mieszamy."]} Drukuj Pasta do chleba z makreli wędzonej z serem Składniki 125g sera półtłustego 1 makrela szczypiorek 1 szalotka 2 łyżki oleju sól, pieprz 2 łyżki keczupu Sposób przygotowania Makrelę obieramy. Szalotkę siekamy w kostkę. Szczypiorek drobno kroimy. Pozostałe składniki rozdrabniamy widelcem. Dodajemy przyprawy, keczup i olej. Mieszamy
Mieszam w GarnkuSkładniki; kapusta – 1 szt. kasza pęczak – 1 szklanka olej rzepakowy – 2 łyżki masło – 1 łyżka grzyby leśne – 300 g szalotka – 2 szt. czosnek – 2 ząbki suszone śliwki – 5 szt. sól pieprz suszony majeranek świeży koperek – 1 pęczek bulion warzywny – 250 ml Wykonanie; Wycinamy głąb kapusty. Warzywo wkładamy do garnka z gotującą się wodą. Gotujemy około 4 minut. Wyjmujemy kapustę(...)łyżka oleju rzepakowego + 0,5 łyżeczki soli). Gotujemy około 15 minut. Kaszę po ugotowaniu zostawiamy na wyłączonym gazie, aby wciągnęła całą wodę. Grzyby oczyszczamy i kroimy w ćwiartki. Szalotkę kroimy w drobną kostkę, a czosnek przeciskamy przez praskę. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła i wlewamy pozostałą łyżkę oleju rzepakowego. Na tłuszczu obsmażamy pokrojone w ćwiartki grzyby.. Dodajemy do nich
Anioły w kuchnismakuje świetnie! #lubelloveinspiracje #lubella #lubellaikoszgrzybow Na 4 porcje: 1 paczka makaronu wstążki długie Lubella 80 dag grzybów leśnych-u mnie prawdziwki i czerwone kozaki 4 szalotki 3 ząbki czosnku ½ ostrej papryki chili ½ łyżeczki startej skórki cytrynowej ¾ szklanki śmietany kremówki 150 ml białego pół wytrawnego wina 2 łyżki masła Szczypta suszonego rozmarynu Szczypta suszonego tymianku Pęczek(...)świeżej natki pietruszki do posypania Sól morska do smaku Świeżo mielony pieprz do smaku Tarty parmezan do posypania Cebulę szalotkę i czosnek obrać, paprykę chili wydrążyć z nasion posiekać. Oczyścić z igliwia grzyby, pokroić na niezbyt małe kawałki. W rondlu lub na szerokiej patelni rozpuścić masło, dodać posiekany czosnek, szalotkę oraz paprykę, chwilę zeszklić, dodać pokrojone grzyby, wlać wino, dodać
Wanilia i KardamonMakaron do tego dania powinien być odrobinę bardziej twardy niż al dente – spokojnie dojdzie przez kilka minut gotowania w sosie. Gdy makaron zaczyna się gotować, szykujemy resztę składników. Obieramy szalotki i czosnek, drobno siekamy. Podstawą tego dania jest boczek – naprawdę dobry, swojski, solony lub peklowany a później wędzony. Miękki, pachnący dymem, odpowiednio tłusty i charakterny. My już mamy swój ulubiony(...)podstawą w sosie z tak minimalną ilością składników. Boczek kroimy w półcentymetrową kostkę i wrzucamy do rondla, wytapiamy na złote skwarki. Na tłuszcz który się z boczku wytopił wrzucamy szalotki, smażymy na średnim ogniu do zeszklenia, nie powinny się zrumienić. Do zeszklonych dodajemy czosnek i smażymy wszystko chwilę razem, do czasu aż czosnek straci swój ostry, surowy zapach. Wsypujemy grubo
Karo in the Kitchenważymy razem z nim wędzonej słoniny! Kolorowy pieprz w ziarnach, ziele angielskie i jałowiec tłuczemy razem w moździerzu – nie na pył – i mieszamy z pozostałymi przyprawami. Obieramy szalotki i kroimy je wzdłuż na połowy. Obieramy czosnek i zgniatamy ząbki bokiem noża. Pokrojone mięso, słoninę, szalotki i czosnek oraz połamane na połowy liście laurowe wrzucamy do miski i dokładnie otaczamy(...)kulek ziela angielskiego 6-7 kulek jałowca 1 pełna (z lekką górką) łyżeczka suszonego, mielonego imbiru 1 niepełna łyżeczka mielonej gałki muszkatołowej, najlepiej świeżo startej ½ łyżeczki mielonego cynamonu 4 szalotki (100g) 3-4 średnie ząbki czosnku (35g) 1 pełna łyżeczka mielonego czarnego pieprzu 2 pełne łyżeczki kolorowego pieprzu w ziarnach 15-20g soli na każdy kg mięsa (waga
Karo in the Kitchenkompozycję tej potrawy. Przygotowanie : 15 min. Marynowanie : 1 godz. Porcja dla 4 osób: ● 350 g filetów z białej ryby (np. dorsza) ● 1 cytryna ● ½ pęczka kolendry lub natki pietruszki ● 2 szalotki ● 2 dojrzałe marakuje ● 1 pomarańcza ● 4 łyżki oliwy z oliwek ● 1 łyżka oleju z awokado (opcjonalnie) ● 4 awokado ● sól, pieprz Przygotowanie : Rybę umyj, osusz, usuń z niej ości. Pokrój(...)drobną kostkę i wstaw do lodówki. Z cytryny wyciśnij sok, kolendrę (lub natkę z pietruszki) umyj i osusz, drobno posiekaj. Szalotki obierz i drobno posiekaj. Owoce marakui przekrój na pół, łyżeczką wyjmij nasiona. Pomarańczę obierz ze skórki, podziel na ćwiartki, usuń białą błonę i pokrój owoc w drobną kostkę. Przełóż do miski drobno pokrojoną rybę, marakuję, pomarańczę i szalotki. Dodaj
Smaki Francji współczesna kuchnia francuskaulubioną książką i kubkiem niesamowicie rozgrzewającego i aromatycznego kremu z dyni. Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 1kg dyni hokkaido 2łyżki oliwy lub oleju rzepakowego 1papryczka chili 3ząbki czosnku 2 szalotki świeżo zmielony pieprz szczypta soli morskiej Wykonanie: 1. Zdobądź bulion(ugotuj lub użyj ekologicznej kostki/proszku) Piekarnik rozgrzej do 200 stopni Celsjusza. 2.Umyj, oszusz i pokrój dynię na cząstki. Rozłóż(...)blasze, skrop oliwą i piecz około 30minut. 3. Obierz i posiekaj szalotki oraz papryczkę. 4.Rozgrzej łyżkę masła klarowanego/oleju rzepakowego w garnku. 5. Na dobrze rozgrzany tłuszcz wsyp szalotki, papryczkę i obrany i zgnieciony czosnek(bądź przeciśnięty przez praskę) 6. Zalej gorącym bulionem i dodaj upieczoną dynię. 7. Gotuj do miękkości dyni. 8. Zblenderuj zupę i dopraw do smaku solą morską
U Fiolkiwinegret. Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Składniki 1 sałata lodowa 80 g szynki prosciutto 100 g sera feta 10-15 kolorowych pomidorków koktajlowych 1/2 zielonej papryki 2 szalotki 2 łyżki kaparów 1 łyżeczka marynowanego zielonego pieprzu sos winegret (około 50 ml) Przygotowanie Normal 0 21 false false false MicrosoftInternetExplorer4 Sałatę grubo kroimy. Szynkę kroimy(...)paski. Ser i paprykę kroimy w kostkę. Pomidorki kroimy na ćwiartki. Szalotki kroimy w piórka. Sałatę, szynkę, ser, pomidorki, szalotkę, kapary i pieprz przekładamy do miski i dokładnie łączymy z sosem winegret. Wstawiamy na 15 min do lodówki. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size:0; mso-style-noshow
R'n'G Kitchengrzybki mogą zgorzknieć. ------------------------------------------------------------- Jajecznica z kurkami Czas przygotowania: 20 minut Proporcje dla 1 osoby Składniki: 2 garści kurek 2 duże jajka z wolnego wybiegu 1 łyżka mleka 1 mała szalotka sklarowane masło odo smażenia sól pieprz 1 łyżka posiekanej natki Wykonanie: Szalotkę obieramy, drobno kroimy i szklimy na patelni na gorącym tłuszczo. Kurki dokładnie oczyszczamy i płuczemy pod zimną wodą(...)Kroimy na mniejsze kawałki i dorzucamy do szalotki. Smażymy przez 10 minut, aż grzyby nieco zmiękną. W kubku rozkłócamy jajka z mlekiem, solimy i pieprzymy. Wylewamy na patelnię, mieszamy i podgrzewamy na średnim ogniu, aż jajka odpowiednio się zetną. Jajecznicę posypujemy natką i od razu podajemy
Kulinarne przygody GatityNastępne słoiki do spiżarni. Czas przygotowania bez czasu pasteryzowania. Składniki 2 kg cukinii 600 g szalotek 2 szklanki octu 4 ząbki czosnku 1 kwiatostan kopru 4 listki laurowe 3 gałązki rozmarynu 3 łyżki ziarenek czarnego i białego pieprzu 3 łyżeczki soli Przygotowanie Szalotki obrałem z łusek. Czosnek obrałem, pokroiłem w cienkie plasterki. Ocet rozcieńczyłem 2 l wody, dodałem(...)sól, ziarenka pieprzu i listki laurowe, wrzuciłem szalotki i czosnek, zagotowałem. Cukinię oczyściłem, umyłem, pokroiłem w dużą kostkę. Umyłem zioła. Oberwałem igiełki rozmarynu i kwiatuszki kopru. Przygotowane składniki przełożyłem do umytych i wyparzonych słoików. Wlałem tyle gorącej zalewy, aby sięgała 2 cm poniżej brzegu słoika. Słoiki szczelnie zamknąłem. Na blachę wlałem wodę do wysokości 1 cm, ustawiłem na niej słoiki
R'n'G Kitchenzdrowe. Proponuję więc faszerowane patisony, jeszcze nie tak bardzo znane i popularne, ale smaczne, lekkostrawne i dietetyczne. SKŁADNIKI: 3 patisony o średnicy około 10-12 cm 1 szalotka 1 cebula dymka 6-7 pieczarek 1/2 strąka czerwonej papryki 6 suszonych pomidorów w oleju 1/2 puszki białej, drobnej fasoli 1 łyżka kaparów 2 ząbki czosnku 2-3 łyżki startego żółtego(...)pomidory A jak to zrobić: Patisony umyć, osuszyć, odciąć delikatnie górę i wydrążyć. Środek oprószyć solą i pieprzem, odstawić. Na patelni rozgrzać łyżkę oleju (tego z pomidorów), dodać pokrojoną szalotkę. Do zeszklonej szalotki, dorzucić pokrojone w półplasterki pieczarki, pokrojoną w kostkę czerwoną paprykę i wszystko razem podsmażyć, od czasu do czasu mieszając, aby się nie przypaliło. Dodać przepłukaną i odsączoną
Kuchnia w opałachSprawdzi się zawsze, ponieważ jest po prostu pyszna. Składniki 1 opakowanie miksu sałat 200 g piersi z kurczaka 100 g sera pleśniowego 100 g orzechów ziemnych 2 jajka 2 szalotki 1 opakowanie kiełków (np. rzodkiewki) 2 łyżki oliwy z oliwek 1 łyżka sosu sojowego 1 łyżeczka miodu 1 łyżeczka czerwonej papryki sól świeżo mielony czarny pieprz świeżo mielony czerwony pieprz(...)sojowy, miód, czerwoną paprykę oraz sól i pieprz. Dokładnie mieszamy i wstawiamy do lodówki na godzinę. W tym czasie przygotowujemy sos musztardowo-miodowy i wstawiamy go do lodówki. Szalotki kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy 1 łyżkę oliwy z oliwek i smażymy na niej szalotki, aż się zeszklą. Dodajemy kurczaka i smażymy ok. 10 minut. Od czasu do czasu
My Chcemy Jeśćszparagową, kolorową marchewką i piernikowym dressingiem i posypką Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 200 g zielonej fasolki szparagowej 50 g podsuszanej szerokiej kiełbasy 3 kolorowe marchewki 1 szalotka Dressing: 4 łyżki oliwy z oliwek 1 ząbek czosnku 1 łyżka płynnego miodu 1 łyżka octu balsamicznego 2 pierniczki Katarzynki sół pieprz dodatkowo 1 pierniczek Katarzynka na posypkę szczypta(...)obieramy ze skórki, a następnie przy pomocy obieraczki do warzyw kroimy we wstążki. Wstążki wkładamy do miseczki z woda i lodem, po tym zabiegu marchewkowe wstążki będą bardzo chrupiące. Szalotkę obieramy i kroimy w piórka, kiełbasę kroimy w plasterki, a następnie w paski i przesmażamy na rozgrzanej patelni prze 5 minut. W międzyczasie przygotowujemy dressing. Czosnek przeciskamy przez praskę
Kulinarne przygody Gatitytego wyjdzie... Okazało się, że danie jest tak pyyyyyyszne, że aż sama byłam zaskoczona smakiem! 🤗😋 Krewetki doprawiłam czosnkiem oraz papryczką chili na lekko pikantnie, kurki natomiast przesmażyłam z szalotką na odrobinie oleju z dodatkiem masła. Do tego ugotowany al dente makaron (polecam rurki), troszkę śmietanki kremówki i świeżo siekana natka pietruszki i mamy genialny obiad lub kolację 👍🍝 Opisałam(...)się makaron 😊 Nie pozostaje mi nic innego, jak życzyć Wam smacznego! SKŁADNIKI (na ok. 2-3 porcje): 200 g makaronu (dowolny rodzaj, użyłam rurki) 4 łyżki oleju 1 szalotka 2 łyżeczki masła 200 g kurek 200 g krewetek 2 ząbki czosnku 3-4 cm kawałek papryczki chili odrobina chili suszonego lub w płatkach 4 łyżki siekanej
Słodko-Słony Świat Ilonypieczenia. PIECZONE WIEŻYCZKI z MIELONEGO MIĘSA WOŁOWEGO i PASTERNAKU Składniki na 4 porcje : średni pasternak (200g) 2 ziemniaki (200g) 20g masła 2 łyżki śmietany 12% tłuszczu 1 szalotka 1 ząbek czosnku 500g mięsa mielonego wołowego 2 łyżki świeżo mielonego siemienia lnianego (można użyć bułki tartej) 1 łyżka koncentratu pomidorowego 1 łyżka musztardy dijon 1 łyżka oliwy 2 łyżki posiekanej(...)ziemniaki obrać, pokroić w kostkę i gotować w osolonej (pod koniec gotowania) wodzie 15 minut. Rozgnieść widelcem (lub rozdrobnić blenderem), dodać masło i śmietanę. Doprawić solą i pieprzem. Szalotkę obrać i drobno pokroić. Mięso wymieszać z przyprawami, siemieniem lnianym, koncentratem i musztardą. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić szalotkę, po czym dodać do niej mięso, mieszając podsmażyć, aż zmieni kolor
Dietolog