szalotka - 3092 przepisów (strona:28/207)

Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 116

wegańskim parmezanem Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 80ml mleka kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju kokosowego* duża gałązka rozmarynu 3 łyżki soku z cytryny sól himalajska(...)oliwek i sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kroimy pora, dość drobno (wzdłuż, na pół, a potem w poprzek) i szalotkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż do przyrumienienia. Dodajemy do kaszy jaglanej i razem wszystko smażymy ok. minutę. Na tej samej patelni do pora, smażymy szparagi (jeśli patelnia jest już

Fill The Bowl
Ser feta zapiekany z pomidorami i czosnkiem 94

Składniki feta - 1 opakowanie 250 g pomidorki koktajlowe - 250 g oliwa z oliwek - 2 łyżki pieprz - do smaku czosnek - 2 ząbki sól ulubione zioła świeże pieczywo 2 szalotki   Przygotowanie   Pomidorki umyłem, przekroiłem na połówki, dodałem pokrojony w kostkę ser. Szalotki obrałem , pokroiłem w krążki. Ułożyłem w naczyniu do zapiekania, posypałem pokrojonym w bardzo cienkie plasterki czosnkiem i szalotkami

R'n'G Kitchen
SAŁATKA ZE SZPARAGAMI I TUŃCZYKIEM 176

ponieważ wszystko zależy od naszych apetytów:)  POTRZEBUJEMY: kilka młodych ziemniaków szparagi lub fasolka zielona tuńczyk w oleju czarne oliwki musztarda dijon miód ocet winny sól, pieprz grubo mielony szalotka jajka Ziemniaki szorujemy i gotujemy w mundurkach. Szparagi gotujemy przez kilka minut w wodzie z dodatkiem soli i odrobiny cukru. Jajka gotujemy na twardo. Oliwki przekrawamy na pół. Szalotki drobno(...)kroimy. Z musztardy + miodu+ oleju z tuńczyka +szalotki przygotowujemy sos. Proporcje w jakich zmieszamy składniki na sos zależą tylko od naszych upodobań. Tak czy inaczej będzie on ostro -słodki. Ostudzone ziemniaki i jajka kroimy na połówki i układamy na talerzu. Dodajemy szparagi, oliwki i tuńczyka. Całość polewamy sosem. Możemy posypać szczypiorkiem. SMACZNEGO

WYSPA SZCZĘSLIWA
Smażone szparagi z szalotkami, imbirem i orzeszkami ziemnymi 134

dobiega końca. Warto jeszcze z niego skorzystać i przygotować smażone szparagi, które wraz z orzeszkami ziemnymi i imbirem tworzą niesamowitą kompozycję smakową.  Składniki 1 pęczek zielonych szparagów 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm imbiru 1 łyżka oleju kokosowego 1 łyżka sosu sojowego garść orzeszków ziemnych bez soli i oleju sól pieprz świeżo mielony Szparagi myjemy i odcinamy zdrewniałe(...)końce. Szalotki kroimy w kostkę. Imbir i czosnek siekamy lub ścieramy na tarce na małych oczkach. Na patelni lub w głębokim garnku rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy na niego szalotki. Chwilę smażymy, a następnie dorzucamy szparagi i mieszamy. Doprawiamy solą, pieprzem, dodajemy sos sojowy, imbir i czosnek. Smażymy ok. 8 minut. Na koniec dodajemy orzeszki ziemne. Mieszamy i smażymy jeszcze

My Chcemy Jeść
Polpette al sugo 168

włoska, któż jej nie lubi ? Zadowoli najbardziej kapryśne podniebienia. Dzisiaj jest to potrawa z mięsa wołowego i passaty pomidorowej w roli głównej. Te dwa składniki z dodatkiem przypraw, ziół, szalotki i czosnku tworzą bardzo oryginalne smaczne danie o nazwie Polpette al sugo. Wystarczy dobry gatunek mięsa, kilka wymienionych składników, 25 minut wolnego czasu, dobrych chęci oraz 4 zgłodniałych gości. Składniki(...)zmielonej wołowiny (z dobrego źródła, najlepiej od zaprzyjaźnionego rzeźnika) 500 g passaty pomidorowej 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka - peperoncino 2 kromki chleba 1/2 szklanki mleka  2 jajka od szczęśliwych kurek 1 pęczek natki pietruszki 50 g startego parmezanu 1 szczypta gałki muszkatołowej 150 ml czerwonego wytrawnego wina (można zastąpić wodą) 2 łyżki mąki sól morska pieprz

Wino Francja Kuchnia
Kremowe jaglotto, (czyli risotto z kaszy jaglanej), ze szparagami, rozmarynem i wegańskim parmezanem. 153

wegańskim parmezanem Składniki: 1 szklanka kaszy jaglanej 80ml mleka kokosowego 125ml wytrawnego wina białego 2 i 1/3 szklanki bulionu warzywnego (ewentualnie wody) 1 łyżka oliwy z oliwek 1 duża szalotka lub pół dużej białej cebuli 8-10 zielonych szparagów 90g pora 1 łyżeczka wegańskiego masła, lub 3/4 łyżeczki oleju kokosowego* duża gałązka rozmarynu 3 łyżki soku z cytryny sól himalajska(...)oliwek i sok z cytryny. Solimy i pieprzymy do smaku. Na osobnej patelni rozgrzewamy łyżkę masła. Kroimy pora, dość drobno (wzdłuż, na pół, a potem w poprzek) i szalotkę. Wrzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy, aż do przyrumienienia. Dodajemy do kaszy jaglanej i razem wszystko smażymy ok. minutę. Na tej samej patelni do pora, smażymy szparagi (jeśli patelnia jest już

Fill The Bowl
Okoń morski – labraks – z młodym szpinakiem i wytrawnym maślanym sosem 173

żeby stracił mocny smak surowizny, wsypujemy gałkę muszkatołową, mieszamy. Na patelnię wrzucamy szpinak, mieszamy, smażymy wszystko razem 2-3 minuty, aż szpinak zmięknie i straci na objętości. SOS MAŚLANY Szalotkę bardzo drobno siekamy. Tak samo postępujemy ze szczypiorem, pietruszką i kaparami. Czosnek przeciskamy przez praskę lub siekamy i rozcieramy na pastę. W rondelku rozpuszczamy 2 części masła i smażymy(...)zrumienienia i zbrązowienia, około 5-6 minut. Dodajemy drobniutko posiekaną szalotkę i smażymy ją tylko do czasu aż się zeszkli, nie powinna zbrązowieć. Wlewamy sok z cytryny, sos Worchestershire, wsypujemy posiekaną pietruszkę, kapary, wrzucamy ząbek czosnku. Mieszamy i smażymy razem minutkę.   Stale gotując i mieszając sos na małym ogniu, dodajemy do niego po części zimnego masła, każdą kolejną dopiero

Karo in the Kitchen
Filet z kurczaka w warzywach z kaszą bulgur 150

filet z piersi kurczaka -szklanka kaszy bulgur -3 marchewki -1/2 czerwonej papryki -cukinia -20 dkg mrożonego zielonego groszku -20 dkg kalafiora ( może być mrożony ) -ząbek czosnku -5 cebulek szalotek -sól, pieprz ziołowy i naturalny -czosnek niedźwiedzi -słodka papryka -olej -masło -bulion warzywny Fileta myjemy, osuszamy i kroimy w grubą kostkę. Przyprawiamy solą, pieprzem, słodką papryką, skrapiamy olejem, mieszamy(...)czas przygotowania warzyw. Marchew gotujemy ok. 10 minut w bulionie warzywnym. Odławiamy i studzimy a do bulionu wrzucamy groszek i kawałki kalafiora. Gotujemy 7 minut i odcedzamy. Czosnek i szalotkę kroimy w plasterki,  paprykę i cukinię w dość grubą kostkę. Kaszę gotujemy 15 minut na wolnym ogniu w bulionie warzywnym i odcedzamy. Marchew kroimy w kostkę. Na patelni

Maminek kulinarny
Risotto ze szparagami 135

suszonymi pomidorami. Na risotto ze szparagami potrzebujemy: ryż arborio — około ½ szklanki suchego ryżu na osobę bulion warzywny – około 4 litrów, jeśli zostanie można wykorzystać do zup lub zamrozić dwie szalotki ząbek czosnku 3 łyżki oliwy pęczek szparagów zielonych 100 ml białego wina (można pominąć) ½ szklanki drobno posiekanych, suszonych pomidorów pęczek drobno posiekanej pietruszki dwie łyżki zimnego masła ¾ szklanki startego parmezanu(...)sól, pieprz. Na początku dobrze jest wszystko przygotować, żeby w trakcie gotowania można było sięgać po gotowe składniki. Szalotki i czosnek obieramy i drobno siekamy. Szparagi pozbawiamy twardych końcówek, odcinamy główki, a łodygi kroimy na mniejsze kawałki. Ścieramy parmezan do miseczki. Szykujemy wino, pomidory i pietruszkę. Podczas gotowania musimy pamiętać o kilku zasadach: bulion i wino muszą być ciepłe

ladykitchen
Makaron z klopsikami w sosie pomidorowym (Pasta con polpettine al sugo) 162

pomidorowym to ulubione danie mojej córki, która mogłaby go jeść codziennie. Smacznego :) SKŁADNIKI Klopsiki 400 gr drobiowego mięsa mielonego 1 szalotka 1 jajko 1 ząbek czosnku 2 łyżki bułki tartej   oliwa z oliwek sól, pieprz  Sos pomidorowy 500 gr pomidorów z puszki 1 ząbek(...)czosnku 1 szalotka 2 łyżeczki suszonego oregano oliwa z oliwek listki bazylii sól, pieprz  250 gr makaronu PRZYGOTOWANIE Klopsiki Do zmielonego mięsa dodajemy posiekaną cebulę, czosnek, jajko, bułkę tartą, doprawiamy solą i pieprzem. Z mięsa formujemy małe klopsiki. Klopsiki smażymy na dobrze rozgrzanym oleju

La grande e la piccola cuoca
Pieczone młode ziemniaki z rozmarynem podane ze szparagami i rzodkiewką 107

powrót do gotowania uczciłam młodymi ziemniakami pieczonymi z rozmarynem, do tego – szparagi, rzodkiewki, koperek i natka pietruszki. Żeby nie było za ‚sucho’ – danie podane z dressingiem z szalotki, grubego szczypioru, odrobiny octu jabłkowego, miodu, oliwy z oliwek, soli i pieprzu. Foodporn jednym słowem. Do stworzenia potrawy, zainspirowało mnie zdjęcie znalezione na stronie pinterest. Po poszukiwaniach, trafiłam na bloga(...)rzodkiewek 1,5 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki 1,5 łyżki drobno posiekanego koperku oliwa z oliwek sól i świeżo zmielony pieprz, suszony rozmaryn Dressing: 1 szalotka duża garść posiekanego grubego szczypioru 1 łyżeczka octu jabłkowego 1 łyżka miodu oliwa z oliwek (‚na oko’) sól i świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaków nie obieraj. Oczyść je dokładnie, umyj i osusz, następnie

Moja pasja smaku
KREMOWA ZUPA Z CYKORII 130

Składniki: 800 g cykorii 1 duży ziemniak 1 cytryna 150 g gęstej śmietany* 20 g masła 1 l bulionu drobiowego (z kostki, najlepiej bio) Oliwa z oliwek 1 szalotka 1 gałązka tymianku   Cykorię umyj, osusz, przekrój na pół i usuń gorzki środek. Pokrój drobno liście. Obierz ziemniaka i pokrój w drobną kostkę. Obierz i posiekaj szalotkę. Na głębokiej patelni(...)rozgrzej masło i oliwę, wrzuć cykorię, szalotkę, pokrojonego drobno ziemniaka i tymianek. Dodaj sok z cytryny, pieprz i sól. Smaż przez około 5 minut, mieszając. . Zagotuj 1 litr wody i rozpuść kostkę drobiową. Kiedy cykoria się przyrumieni, dodaj bulion*, i duś na wolnym ogniu przez około piętnaście minut. Wyjmij gałązkę tymianku, po czym zmiksuj. Podgrzej na wolnym ogniu, dodaj śmietanę

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
RISOTTO Z INDYKA 167

minut Składniki: 240 g fileta z piersi indyka 240 g ryżu arborio* 60 g startego parmezanu  1 l bulionu drobiowego z kostki (najlepiej bio) 2 duże cebulki szalotki 1 duży pomidor 1 zielona cukinia 50 cl śmietany 33% 125 g serka mascarpone Oliwa z oliwek Kilka listków bazylii Szalotki obierz i drobno posiekaj. W rondlu rozgrzej oliwę, wsyp(...)szalotki i krótko przesmaż mieszając. Gdy się zeszklą wsyp ryż i smaż około minuty na niewielkim ogniu, cały czas mieszając, aż zrobi się szklisty*. Następnie wlewaj po około pół szklanki bulionu drobiowego i podgrzewaj, aż płyn zostanie wchłonięty przez ryż. W ten sam sposób dodawaj po trochu bulion do ryżu, za każdym razem pozostawiając do całkowitego wchłonięcia

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska
TATAR Z ŁOSOSIA I MANGO 168

MANGO Prosta i zarazem niezwykle wykwintna przystawka, którą oczarujesz swoich gości.   4- 6 porcji Przygotowanie 20 minut Składniki: 600 g wędzonego łososia* 2 mango   2 cebulki szalotki   Garść młodych kiełków (np. lucerny lub kilka listków rukoli do dekoracji) Pęczek drobnego szczypiorku   1 ½ limonki Szczypta mielonego kardamonu   5 cl oliwy z oliwek Sól, pieprz(...)Szczypiorek umyj, osusz i drobno posiekaj. Wyciśnij sok z jednej limonki i wymieszaj go z oliwą, szczypiorkiem, solą i pieprzem. Szalotki obierz i posiekaj bardzo drobno. Plastry wędzonego łososia (lub filety świeżego łososia po usunięciu ości) pokrój w drobną kostkę o bokach 3-4 mm. Połącz z posiekanymi szalotkami, domieszaj sos winegret z limonką. Mango obierz, zetnij miąższ wokół pestki

Smaki Francji współczesna kuchnia francuska