idealnie uzupełniają tworząc wspaniałe danie. SKŁADNIKI ( 20 sztuk) 20 makaronowych muszli 500g dyni ( przed obraniem) 250g ricotty 100 ml śmietanki 18% 4 gałązki świeżego tymianku 1 ząbek czosnku 4 szalotki 4 łyżki parmezanu gałka muszkatałowa biały pieprz sól sos 600g kurek 2 szalotki 2 ząbki czosnku 250 ml śmietanki 18% 50 ml białego wina pieprz sól dodatkowo 200g sera(...)cheddar pół pęczka natki pietruszki SPOSÓB PRYZGOTOWANIA 1. Dynie obrać i usunąć pestki. Pokroić w niedużą kostkę. Szalotki i czosnek drobno posiekać. 2. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, zeszklić drobno posiekaną cebulkę. Dodać czosnek i dynię i dusić kilka minut, do momentu aż dynia zmięknie, ale wciąż będzie zachowywała kształt. Wrzucić gałązki tymianku, wlać smietankę i dalej dusić
DefinicjaSmakułyżeczka pieprzy cayenne 2 łyżki sosu worchestershire lub sojowego sos pomidorowy np. z tego przepisu mozarella/ tarty żółty ser dodatki do pizzy z sosem jogurtowym curry pieczarki, ser camembert, szalotka, świeże oregano szynka drobiowa, cukinia, papryka, świeży tymianek papryka, szalotka, pomidorki koktajlowe, świeże oregano, świeży tymianek, świeża bazylia, płatki parmezanu dodatki do pizzy z sosem pomidorowym mięso mielone przesmażone(...)czosnkiem, cebulką, solą i pieprzem ( jak do sosu bolońskiego) salami, oliwki, papryka szalotka szynka drobiowa, pieczarki, świeży tymianek SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Mąkę wymieszać z cukrem, solą, drożdżami i oliwą. Stopniowo dolewać letnią wodę i zagniesć elastyczne ciasto (trwa to kilka minut, ciasto powinno ładnie odchodzić od ręki). Odstawić na minimum 40 minut. Jogurt wymieszać z curry, pieprzem cayenne, oraz sosem worchestershire
DefinicjaSmakutalerza, nawet okruszki nie zostały ;-). Wyglądem placki może nie powalają, ale smak wynagradza wszystko :-). Polecam! PLACUSZKI Z KUKURYDZĄ I CUKINIĄ. Składniki: 1 puszka kukurydzy 1 średnia cukinia 2 cebule szalotki 4 jaja 4 łyżki mąki 1 łyżka bazylii sól pieprz czarny pieprz cayenne olej lub oliwa do smażenia Sos czosnkowy: 5 łyżek jogurtu greckiego 2 łyżki majonezu 2 ząbki czosnku(...)oregano sól pieprz Sposób przyrządzania: Cukinię umyć i pokroić w kosteczkę (wielkość kukurydzy). Kukurydzę osączyć z zalewy. Cebulę szalotkę poszatkować na bardzo drobno. Do dużej miski włożyć cukinię, szalotkę, kukurydzę, roztrzepane jajka, mąkę i bazylię. Doprawić solą i pieprzem czarnym oraz cayenne. Rozgrzać olej na patelni. Wkładać duże łyżki masy na patelnię i smażyć do momentu, aż placki się zrumienią
Zakątek rozkoszy kulinarnychcukinii. Bardzo smaczną wersję. ;) Składniki: 200 g makaronu spaghetti 1 nieduża pierś kurczaka 4 łyżki oliwy z oliwek do smażenia 100 - 150 g kurek 2 łyżki masła 2 szalotki 1/2 średniej cukinii 150 g śmietanki 30% 1/2 łyżeczki estragonu 1/2 łyżeczki pieprzu ziołowego 5-6 gałązek zielonej pietruszki sól, świeżo mielony czarny pieprz do smaku 1 . Makaron ugotować al dente(...)oliwie. Zdjąć z patelni i trzymać w cieple (najlepiej w miseczce pod przykryciem). Na tej samej patelni podsmażyć kurki na maśle z dużą ilością czarnego pieprzu, dodać posiekaną szalotkę, posypać pieprzem ziołowym, a kiedy szalotka się zeszkli, posypać solą , posypać estragonem i mieszając smażyć 2-3 minuty. 3. Wlać śmietankę i gotować na średnim ogniu aż lekko zgęstnieje. Dodać cukinię
Kuchnia Prezydentowejczasem dodaje się też inne warzywa, takie jak okra lub liście alokazji wonnej . Jako dodatki stosuje się plasterki i sok z cytryny, pachnącą limnofilię* ,podpieczone plasterki czosnku i posiekane szalotki . Do każdego rodzaju cahn chua stosuje się też inne zioła, jak np. kolendra czy tajska bazylia. Jeszcze kilka słów o limnofilii - jest to roślina(...)łodyga trawy cytrynowej 2 łyżki sosu sojowego jasnego 2 łyżki sosu rybnego 3 ząbki czosnku 200-250 g łososia, pokrojonego na niewielkie kawałki 2 łyżki oleju kukurydzianego 1 szalotka, bardzo drobno posiekana 1 suszona papryczka chili, pokruszona (nasiona odrzucone!) lub 1/3 jeśli ktoś nie lubi ostrego 2 pomidory, bez skórek i pestek 150 g ananasa w małych kawałkach (może
Kuchnia Prezydentowejjest to taki gęsty krem, jak czasami się robi np. z dyni. Jest nieco rzadsza, ale idealnie kremowa. I perfekcyjnie smaczna. Na 3 porcje: 2 pęczki białych szparagów 4 szalotki ząbek czosnku 0,5 l bulionu warzywnego 2 łyżki masła 4 łyżki śmietany 18% 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej 1/2 łyżeczki świeżo startego imbiru oliwa szałwia grubo mielony pieprz Czosnek(...)szalotki drobno siekamy. Wrzucamy do garnka z rozgrzaną oliwą i szklimy. Szparagi myjemy i odcinamy twarde końcówki (ok. 5 cm od dołu). Obieramy przy pomocy obieraczki do warzyw, a następnie odcinamy główki. Łodygi kroimy na mniejsze kawałki, około 2 cm. Wrzucamy do garnka z szalotką i czosnkiem i zalewamy bulionem. Dodajemy imbir, gałkę muszkatołową, doprowadzamy do wrzenia, zmniejszamy ogień
Marder&Marder ManufactureRobi się je bardzo szybko i choć brzmi egzotycznie, na pewno posmakuje także miłośnikom tradycyjnego jedzenia. :) 1 średnia polędwiczka wieprzowa (około 500g) 400g kapusty pekińskiej 1 czerwona papryka 2 szalotki 2 duże ząbki czosnku 2 łyżki odłuszczonych ziaren sezamu 4 łyżki mąki ziemniaczanej 5 łyżek sosu sojowego 2 czubate łyżki pędów bambusa z puszki sok wyciśnięty z 1 dużej cytryny(...)Paprykę kroimy w niezbyt duże kwadraty, kapustę kroimy w krótkie paski lub nie za drobno siekamy. Czosnek obieramy i kroimy w cienkie plasterki, to samo robimy w przypadku szalotki. Przygotowane warzywa odstawiamy. W miseczce mieszamy sos sojowy, sok z cytryny, gorącą wodę oraz cukier i mielony imbir. Całość mieszamy, aż cukier się rozpuści, po czym do miseczki z sosem wrzucamy
Kuchenna Kontrrewolucyaskładniki. RISOTTO POMIDOROWE /na 2 porcje, pomysł własny/ Pyszne, aromatyczne, pachnące wakacjami i słoneczną Italią. To risotto powinno jak najszybciej trafić na Wasze talerze! 2 szalotki 200 g ryżu arborio Italiamo 300 ml bulionu warzywnego ok. 70 ml czerwonego wina 4 łyżki masła kilka łyżek oliwy extra vergine Italiamo 1 słoik sugo di Datterimi(...)pomidorów daktylowych z bazylią) 1/2 słoika częściowo suszonych pomidorów czereśniowych Italiamo sól, pieprz do smaku spray chilli Italiamo do smaku garść świeżych listków bazylii garść świeżo startego parmezanu Szalotki obrać i drobno pokroić. Do garnka z grubym dnem dodać dwie łyżki masła i pokrojone szalotki i lekko podsmażyć, aż staną się szkliste. Wsypać ryż i cały czas mieszać. Trzeba
KUCHARNIApolędwiczki wieprzowe 8 kostek gorzkiej czekolady 5 łyżek mocnego naparu z kawy 150 ml wina czerwonego wytrawnego łyżeczka cynamonu 3-4 gałązki rozmarynu 1/2 kostki masła 3 szalotki, umyte i nieobrane 2 łyżki powideł śliwkowych - najlepiej domowych :) pieprz w kulkach rozbity na dość grube kawałki lub świeżo mielony pieprz (młynek) niewielka ilość oleju Wykonanie: Szalotki podsmażamy na patelni około
Garniec Magaliezmielony czarny pieprz (młynek) świeżo zmielona sól morska (młynek) oliwa z oliwek do smażenia Opcjonalnie: czarny makaron Składniki na sos: 1 źdźbło trawy cytrynowej 1 łyżka masła 2 duże szalotki 200 ml białego wytrawnego wina lub vermouth’u 500 ml bulionu drobiowego lub rybnego 200 ml śmietany kremówki sól pieprz biały Wykonanie: Rybę umyć, osuszyć, pokroić w prostokąty. Obsypać świeżo(...)solą z każdej strony, wyłożyć na talerz, przykryć folią spożywczą i schować do lodówki. W tym czasie zająć się przygotowaniem sosu. Rozgrzać na patelni masło, dodać drobno posiekane szalotki i smażyć przez 5-10 minut aż zmiękną. Szalotki nie mogą się zarumienić. Następnie przełożyć je do garnka, wlać wino i gotować, aż całość zredukuje się do 1/3. Kolejno
Garniec MagalieSkładniki dla dwóch osób: 500 g świeżych muli szczypta szafranu 3 łyżki wrzątku 1 łyżka masła 2 ząbki czosnku 2 szalotki 125 ml białego wina 2 łyżki kwaśnej śmietany pęczek natki pietruszki sól, pieprz CZAS PRZYGOTOWANIA: 50 MIN POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Szafran umieszczamy w miseczce, zalewamy 3 łyżkami wrzątku i odstawiamy na 15 minut. Mule opłukujemy i umieszczamy(...)naczyniu żaroodpornym z pokrywką, szalotkę i czosnek drobno siekamy. 2. Na patelni rozpuszczamy łyżkę masła, wrzucamy szalotkę i czosnek, smażymy do zeszklenia. Wlewamy mleko i szafran wraz z wodą, mieszamy, doprowadzamy do wrzenia. Gorącym sosem polewamy mule, przykrywamy i wstawiamy do zimnego piekarnika. Piekarnik ustawiamy na 220 stopni Celsjusza. Po 10 minutach naczynie wyjmujemy, a zawartość dokładnie mieszamy. Wkładamy
My Culinary Artporze roku. Zapisz przepis Drukuj Składniki (dla 2 osób) 600g mielonej wołowiny 3-4 średnie kiszone ogórki 1 średnia czerwona cebula 2 małe lub 1 duży ząbek czosnku 2 szalotki (można ew. użyć kawałka zwykłej cebuli) 1,5 łyżeczki soli 1 łyżka mielonej słodkiej papryki szczypta czarnego pieprzu świeżo mielonego 1 jajko 4 łyżki oliwy Dodatkowo do podania gotowane ziemniaki(...)oblane roztopionym masłem Instrukcje Szalotki i czosnek obieramy, po czym bardzo drobno siekamy. Jajko rozbijamy zachowując samo żółtko. Mięso rozdrabniamy np. widelcem, po czym stopniowo dodajemy do niego szalotkę, czosnek, sól, pieprz, paprykę i żółtko. Urabiamy dokładnie całość na gładką masę, na początku widelcem lub łyżką, ale na dalszym etapie najlepiej rękoma. Z masy mięsnej formujemy ok. 10 kształtnych kulek
Kulinarna Pokusawszystkich poszukujących odmiany na talerzu. Delikatny orientalny akcent, który z powodzeniem możemy podać zamiast klasycznego puree z ziemniaków. Składniki: 1/2 szklanki soczewicy 2 małe szalotki 2 suszone pomidory łyżka koncentratu pomidorowego 2 szklanki bulionu warzywnego szczypta ostrej papryki 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego (kuminu) 1/2 łyżeczki ziarenek kolendry sól i pieprz Przygotowanie: Przygotować garnek z grubym dnem. Szalotki i suszone pomidory(...)posiekać w kosteczkę, rozetrzeć w moździerzu kolendrę i kumin. Szalotki wrzucić na rozgrzewającą się oliwę (temperatura nie powinna być za wysoka, łatwo się przypalają), dodać pomidory oraz kolendrę i kumin. Kiedy przyprawy uwolnią swój aromat dorzucić soczewicę i zalać 1 szklanką bulionu, dodać koncentrat pomidorowy. W miarę jak płyn będzie się redukował dolewać 2 szklankę bulionu. Gotować
Piąty grzech głównyforma to chyba prędzej kiełbasa w plasterkach na patyku ;) Echhh...jak zwał, tak zwał, ważne, ze jest pyszne ;) Składniki: kiełbasa - użyłam Kiełbasy Długiej Natura ZMNove , świeża czerwona papryka , cebula , szalotka , suszony rozmaryn , grubo mielony pieprz , olej do posmarowania szaszłyków, patyki do szaszłyków . Kiełbasę pokroić w średniej grubości plastry. Cebulę i szalotkę obrać, pokroić w łatwe do nadziewania kawałki. Paprykę opłukać(...)Patyki do szaszłyków namoczyć na kilka minut w zimnej wodzie. Zapobiegnie to przypalaniu się ich podczas opiekania. Na namoczone patyki nadziewać dość ciasno naprzemiennie kiełbasę, paprykę, cebulę i szalotkę. Każdy szaszłyk przesmarować olejem za pomocą pędzelka. Układać na blasze wyłożonej papierem lub na ruszcie. Posypać świeżo mielonym pieprzem i rozmarynem. Piec w temperaturze 180 stopni do zrumienienia. Podawać
Codzienna kuchnia niecodzienna