szalotka - 3092 przepisów (strona:41/207)

Curry z ziemniakami i fasolką 212

warzywne według Jamiego Olivera. Curry z  ziemniakami i fasolką Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g zielonej cienkiej fasolki 500 g ziemniaków 2 szalotki 1 mała cebula 1 papryczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kuminu 3 cm kawałek świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 400 ml jogurtu typy bałkańskiego(...)dokładnie myjemy, pozostawiamy ze skórką i kroimy na pół lub na ćwiartki, w zależności od tego jak są duże. Fasolkę płuczemy i odcinamy końcówki. Cebulę i szalotki obieramy i kroimy w piórka, chili drobniutko siekamy.Na rozgrzany tłuszcz na patelni wrzucamy cebulę i szalotki i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy starty na tarce imbir, curry

Kulinarne przygody Gatity
Sałatka ziemniaczana z fasolką 175

zielonej fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze. Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotki drobno siekamy. W misce(...)mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu,  mieszamy

Kulinarne przygody Gatity
Wyprawa do Republiki Czeskiej, czyli housowy knedlik z gulaszem myśliwskim z jelenia na ciemnym piwie 220

dzisiejszej podróży potrzebne były następujące składniki:  400 gram mięsa mrożonego z jelenia - w razie jego braku można spokojnie zastąpić je wołowiną gulaszową, oliwa, ocet winny biały, cebula - najlepiej szalotka, czosnek, butelka piwa - w zasadzie może być każde piwo, choć ja użyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1 limonka, ewentualnie pół cytryny, 2 bułki kajzerki(...)kotkę. Pokrojone mięso umieściłem w zamykanym pojemniku, dodałem 3 łyżki octu winnego białego, 3 łyżki oliwy, 2 posiekane drobno ząbki czosnku, 2 pokrojone w bardzo drobną kostkę szalotki oraz dość dużą gałązkę rozmarynu - również drobno posiekaną. Tak przygotowane mięso opruszyłem świeżo zmielonym pieprzem, wszystko dokładnie wymieszałem i odstawiłem na całą noc do lodówki (zwłaszcza w przypadku dziczyzny bardzo ważne jest

Wyprawy kulinarne
Włochy, czyli mule a'la marinara 251

kulinarną wyprawę w pyszne rejony europejskiego buta i przyrządzić z pozoru bardzo proste, ale jakże smaczne mule a'la marinara. Do przygotowania dania użyłem: 1,4 kg muli, 3 szalotek, 4 ząbków czosnku, 2 puszek pomidorów krojonych, 200 gram masła, 500 ml białego wytrawnego wina, oliwy, świeżego oregano, 2 limonek, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, bagietki. Cała trudność i żmudne(...)opisany wyżej sposób raz jeszcze opłukałem je zimną wodą i odstawiłem na bok. Na dużej, dość głębokiej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy. Na oliwie podsmażyłem pokrojone w piórka trzy szalotki oraz przeciśnięte przez praskę 2 niewielkie ząbki czosnku, uważając, aby cebula i czosnek nie przyrumieniły, a jedynie delikatnie zeszkliły się. Do zeszklonych szalotek i czosnku dodałem zawartość dwóch puszek pomidorów

Wyprawy kulinarne
Pyszna Grecja, czyli kotlety jagnięce z pieczonymi ziemniakami, tzatzikami z granatową salsą i słoneczną sałatką 162

cytryny, 1 limonki, oliwy z oliwek, 1 żółtej papryczki chili, 1 granata, 250 gram jogurtu naturalnego, 100 gram twarożku, 6 ząbków czosnku, 1/2 długiego ogórka, świeżej mięty, 5 szalotek, kilku czarnych oliwek, suszonego rozmarynu, cynamonu, suszonego tymianku, kminku, kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, 2 łyżek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotowanie rozpocząłem od zamarynowania marynaty do mięsa. Do moździerza(...)wyciśnięty z niej sok, a następnie całość po dokładnym wymieszaniu umieściłem w lodówce. Ziemniaki pokroiłem w cienkie plasterki i włożyłem do głębokiej patelni. Dodałem 3 pokrojone w półplasterki szalotki, pokrojony w plastry ząbek czosnku, szczyptę tymianku, pół łyżeczki kminku, pół łyżeczki kminu rzymskiego, 3 łyżki oliwy, szczyptę soli i niewielką ilość świeżo zmielonego pieprzu. Całość dusiłem pod przykryciem, od czasu

Wyprawy kulinarne
Włoski Mikołaj, czyli chrupiąca bruschetta 284

efekt w postaci ochów i achów ze strony konsumentów jest murowany. Do dzisiejszej wyprawy użyłem: 2 bułek typu ciabatta, puszki pomidorów w puszce, 150 gram sera mozarella, 1 szalotki, 2 dużych ząbków czosnku, 5 suszonych pomidorów, kilku plasterków salami, 2 łyżek octu balsamicznego, oliwy z oliwek, ziół prowansalskich, soli morskiej, czarnego świeżo mielonego pieprzu. Czosnek i szalotkę obrałem z łupin(...)drobno posiekałem. Suszony pomidory pokroiłem w dość cienkie paski. W niewielkim rondlu rozgrzałem 3 łyżki oliwy i dodałem do niej szalotkę i czosnek, które lekko zeszkliłem smażąc około 2 minuty. Po tym czasie dodałem do rondla całą zawartość puszki pomidorów. Użyłem pomidorów pelati, które są dość słodkie, jeżeli po doprawieniu sosu pomidorowego będzie on kwaśny polecam dodać łyżkę miodu

Wyprawy kulinarne
Wątróbki w cieście francuskim 261

cieście francuskim. Do przygotowania dania potrzebowałem: 500 gram wątróbek drobiowych (najlepiej gęsich, lecz mogą być kurze), 1 płatu ciasta francuskiego, 200 gram sera camembert, 200 gram pomidorów koktajlowych, 3 szalotek, 3 ząbków czosnku, suszonej żurawiny, 100 ml białego wytrawnego wina, tymianku, rozmarynu, oregano, sosu sojowego, czarnego świeżo mielonego pieprzu, oliwy, 1 jajka, ostrej musztardy. Przygotowanie dania rozpocząłem od przygotowania farszu(...)celu obrałem z łupin i pokroiłem w dość cienkie plastry 3 szalotki oraz drobno posiekałem 3 ząbki czosnku. Wątróbki drobiowe po ich dokładnym umyciu pokroiłem w niewielkie paski o grubości około 1 centymetra. Na patelni rozgrzałem około 2 łyżek oliwy i dodałem szalotkę wraz z czosnkiem. Po ich lekkim zarumienieniu się dodałem wątróbki. Całość przyprawiłem 2 łyżeczkami suszonego oregano, łyżeczką

Wyprawy kulinarne
Krem z pieczonej papryki z mascarpone 192

dziś i z pewnością nie był to ostatni raz. Krem paprykowy z mascarpone składniki na 3-4 porcje 1,2 kg czerwonej papryki 2 średnie pomidory bez skóry 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2,5 szklanki bulionu warzywnego 1 płaska łyżeczka chilli w proszku sól, pieprz serek mascarpone oliwa do smażenia wykonanie: Paprykę myjemy, kroimy na ćwiartki i usuwamy gniazda(...)skóra lepiej odchodziła wkładamy paprykę do woreczka foliowego. Po 10 minutach wyciągamy paprykę i pozostawiamy do ostygnięcia. następnie usuwamy z niej skórkę. Na oliwie z oliwek podsmażamy posiekaną szalotkę wraz z chilli w proszku, a gdy się zeszkli dodajemy do niej pokrojone pomidory bez skóry i upieczony wcześniej czosnek. Gdy płyn z pomidorów odparuje dodajemy paprykę i bulion. Gotujemy około

Przysmaki Karolki
Łosoś w sosie ogórkowym 172

blaszce, na niej układamy gałązkę tymianku, pieczemy 20 minut w piekarniku nagrzanym do 180 stopni. Sos ogórkowy: 4 łyżki oleju rzepakowego 2 łyżki masła 2 pokrojone w kostkę szalotki 4 obrane, oczyszczone i pokrojone w kostkę ogórki kiszone 1 szklanka bulionu drobiowego 1 szklanka śmietany kremówki 36% 1 mały pęczek koperku sól morska, cukier i biały pieprz do smaku 100g(...)czerwonego kawioru Na oleju z masłem przez kilka minut podsmażamy pokrojoną szalotkę  i posiekane ogórki. Cały czas mieszamy aby  szalotka i ogórki nie przypaliły się. Wlewamy bulion oraz śmietanę. Gotujmy do momentu odparowania wody i doprawiamy do smaku solą, cukrem i pieprzem. Tuż przez podaniem posypujemy sos świeżym siekanym koperkiem. Upieczonego łososia podajemy z sosem ogórkowym, kiełkami zielonego groszku

Damsko-męskie spojrzenie na kuchnię
Pyszny makaron z pietruszką, oliwą, suszonymi pomidorami i pieczoną piersią kurczaka 417

sobie jest pyszny, nie potrzeba tłustych sosów. Wystarczy oliwa, pietruszka, czosnek... i już jest pyszny! Aby było bardziej treściwie dorzuciłam pieczone piersi kurczaka i suszone pomidory oraz szalotkę. I chilli, by było pikantniej. Nie wiem jak wy... ale to jest zdecydowanie mój smak.  Składniki: 2 piersi kurczaka (około 300 gram) 250 gram makaronu spaghetti (u mnie tricolore) 1 szalotka(...)płatkach. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 160 stopni przez 25 minut (tak by nie był suchy). Po tym czasie wyciągamy i zostawiamy piersi kurczaka by odrobinę "odpoczęły". Gotujemy makaron. Szalotkę, czosnek i chilli kroimy w drobną kostkę. Smażymy na oliwie. Dodajemy suszone pomidory, pokrojone w paski. Doprawiamy solą i pieprzem. Siekamy natkę pietruszki i wrzucamy na patelnię (zostawiamy 1/4 posiekanej

Mango Papaja
Pierś z kurczaka z sosem porowo-śmietanowym 117

Czas przygotowania: ok.40 minutSkładniki: 4 filety z piersi kurczaka 2 pory średniej wielkości 1 szalotka 250ml białego wina (ewentualnie bulion) 250ml śmietanki 30% 2 łyżki drobno pokrojonego szczypiorku sól świeżo zmielony pieprz 100g masła Wykonanie:   Umyte piersi z kurczaka oprószyć solą i świeżo zmielonym pieprzem. Pory i szalotkę pokroić cieniutko i blanszować około 2 minut we wrzącej wodzie(...)Masło roztopić, przysmażyć filety z kurczaka razem z szalotką i porami na kolor złotobrązowy. Mięso wyjąć wraz z porami i trzymać w cieple. Pozostały sos ze smażenia rozprowadzić z białym winem lub bulionem,dodać śmietankę i odparować do pożądanej konsystencji. Dodać pory i kilka minut podgotować razem. Na końcu duszenia dodać szczypiorek.Uwagi:  Polecam podawać filety te z ryżem

Gorący kąsek
Conchiglioni nadziewane kurczakiem, kurkami i serami w sosie pomidorowym 346

gram piersi kurczaka 250 gram passaty pomidorowej  50 gram mozzarelli 100 gram sera Brie  sól pieprz oliwa z oliwek oregano  łyżka miodu ząbek czosnku jedna szalotka szczypta kurkumy Makaron gotujemy al dente a następnie każdą sztukę rozkładamy na płaskiej powierzchni. Ząbek czosnku i szalotkę kroimy drobno, łyżkę oliwy z oliwek rozgrzewamy na patelni i smażymy na niej(...)czosnek i szalotkę. Dodajemy drobno pokrojoną pierś kurczaka, doprawiamy szczyptą kurkumy, solą i pieprzem. Dodajemy pokrojone kurki. Całość dusimy kilka minut aż odparują płyny. Farsz przekładamy do miseczki. Na tej samej patelni smażymy passatę pomidorową z dodatkiem oregano, miodu, soli i pieprzu. Sery kroimy w kostkę. Na dno naczynia żaroodpornego wlewamy doprawioną passatę. Każdą muszelkę nadziewamy łyżeczką farszu z kurczaka

Mango Papaja
Łosoś.Wino. Cytryna. 158

sosie cytrynowym składniki 4 filety z łososia (około 200 g każdy) sok z 1 cytryny starta skórka z połowy cytryny 100 ml białego wina wytrawnego 200 ml śmietany 2 szalotki 4 gałązki szczypiorku 300 g kwiatków brokuła sól, pieprz oliwa do upieczenia ryby wykonanie: Brokuły gotujemy na parze 10 minut. Łososia doprawiamy solą, pieprzem, smarujemy lekko oliwa i przekładamy(...)naczynia żaroodpornego. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200°C przez około 15 minut lub do chwili gdy ryba będzie się ładnie rozdzielać widelcem. Szalotki bardzo drobno siekamy, przekładamy do garnka i zalewamy winem. Gotujemy do chwili za cały płyn odparuje. Wlewamy do szalotek śmietanę, sok z 1 cytryny, startą skórkę z cytryny oraz posiekany szczypiorek. Gotujemy przez 10 minut. Doprawiamy

Przysmaki Karolki
Pâté z wątróbek drobiowych 227

drobiowych wątróbek, bardzo smaczny pasztecik bez pieczenia. W moim przepisie użyłam wątróbek z indyka, sprawdziły się doskonale :) Składniki : 500 g wątróbki z indyka 175 g miękkiego masła 2 szalotki 1 łyżeczka świeżego tymianku 3 ząbki czosnku 2 łyżki brandy 1 łyżeczka sosu rybnego 1/2 łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu Dodatkowo : 100 g masła sklarowanego, roztopionego* świeże gałązki tymianku  Na patelni(...)smażyć, aż będą złociste, około 5-6 minut. Podsmażone wątróbki przełożyć do blendera lub malaksera i odstawić. Na tej samej patelni roztopić 15 g masła, dodać drobno posiekane szalotki, posiekany czosnek oraz świeży tymianek i smażyć na średnim ogniu, aż szalotki będą szkliste. Następnie przełożyć je do podsmażonych wątróbek, dolać brandy i podpalić ( mnie tym razem się to nie udało

Zabawa smakiem
Kurczak z bakaliami na ostro 221

punkt. Otworzyłam szufladę z przyprawami i trafiłam na bakalie .No i dalej juz poszło. Czas: 1 godzina Składniki: 2 udka z kurczaka ( na nas to wystarcza jedno ) 1 szalotka 5-6 suszonych śliwek kalifornijskich 5-6 suszonych moreli 1/3 szklanki rodzynek 3 goździki 1 listek Kafiru 5 łyżek oleju z pestek winogron czerwona  papryka mielona słodka  pieprz ziołowy(...)wrzątkiem tak by je zakrył. W garnku o grubym dnie rozgrzać resztę oleju. Wrzucić goździki , pieprz ziarnisty i listek Kafiru- chwilę smażyć mieszając by uwolniły aromat .Dołożyć pokrojoną drobno szalotkę i smażyć aż będzie szklista. Odgarnąć szalotkę na bok. Włożyć mięso z marynatą i obrumienić z obu stron. Wlać bakalie razem z wodą w której się moczyły , dolać  wodę

Buniabaje w kuchni