szalotka - 3092 przepisów (strona:50/207)

Makaron z żeberkami po tajsku 108

kroimy w kostkę. Makaron gotujemy wg przepisu zawartego na opakowaniu. Grzyby zalewamy wrzątkiem, po 10 min odcedzamy i kroimy w paski. Czosnek oraz imbir siekamy. Paprykę kroimy w paski. Szalotki siekamy. Pędy bambusa i kiełki fasoli odcedzamy z zalewy. Na rozgrzany olej wrzucamy mięso, szalotki, dodajemy sos sojowy, chwilę smażymy, dodajemy pozostałe składniki (oprócz makaronu). Przez 10 min smażenia

R'n'G Kitchen
Gazpacho z arbuza 168

prostu fantastyczny - lekko słodki z pikantną nutą, idealnie ochłodzi Was w upalne dni.  Polecam! Składniki: pół średniej wielkości arbuza (0,75-1kg) 1 czerwona papryka 2 szalotki 500ml soku pomidorowego kilka kropli sosu Tabasco 1 łyżeczka sosu Worcestershire 1 łyżeczka octu balsamicznego sól, pieprz masło do smażenia Jak przygotować gazpacho z arbuza? Na patelni roztopić masło i przesmażyć(...)obraną i drobno posiekaną szalotkę oraz pokrojoną w niedużą kostkę paprykę. Smażyć do czasu aż papryka będzie miękka. Zestawić z ognia i odstawić do ostygnięcia. Arbuza obrać, pokroić na mniejsze kawałki i pozbawić pestek. Arbuza, sok pomidorowy i przesmażoną paprykę przełożyć do kielicha miksera i dokładnie zmiksować. Doprawić sosem Tabasco, sosem Worcestershire, octem balsamicznym oraz solą i świeżo zmielonym czarnym

Codzienne Gotowanie
Sałatka z bobu z fetą i grzankami 140

grzankami Składniki:  500g bobu 150g grzanek 100ml oliwy z oliwek extra virgin 2 łyżki octu z białego wina 2 ząbki czosnku sól, pieprz kilka gałązek dymki lub 2 szalotki, ewentualnie mała czerwona cebula 200g sera feta garść świeżej mięty 2 łyżki posiekanego koperku 4 garście ulubionej mieszanki sałat (opakowanie) u mnie mieszanka szpinaku, roszponki i rukoli(...)ilością świeżo zmielonego czarnego pieprzu i niewielką ilością soli (z solą należy uważać, ponieważ feta jest dość słona).  Do miski z bobem dodać grzanki, cienko pokrojoną dymkę (lub szalotkę/czerwoną cebulę), ser feta pokrojony w kostkę, posiekaną miętę oraz koperek. Zalać oliwą z przyprawami i delikatnie wymieszać. Dodać mieszankę sałat, wszystko skropić sokiem z cytryny, doprawić do smaku

Codzienne Gotowanie
Risotto z groszkiem cukrowym 159

arborio 1 szklanka obranego świeżego groszku cukrowego, ok. 600 g przed obraniem 50 ml białego wina ok. 400 ml bulionu z warzyw lub osolonego wrzątku 50 g parmezanu 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 gałązka rozmarynu 1 łyżka masła chlust oliwy z oliwek kiełki, np. słonecznika * PRZYGOTOWANIE Groszek obierz ze strąków. Około 2 łyżki pozostaw do dekoracji, a resztę zmiksuj(...)Płyn pozostaw do risotto, resztę zaś możesz wykorzystać np. jako farsz, czy do zupy krem. W garnku rozgrzej masło wraz z oliwą z oliwek i rozmarynem. Wrzuć drobno posiekaną szalotkę oraz czosnek. Przysmaż je na złoto i kolejno wsyp ryż arborio. Mieszaj przez chwilę, a następnie wlej solidny chlust białego wina. Kiedy odparuje, zacznij wlewać stopniowo po chochelce bulion, mieszając

Food Square
Zapiekanki z pieczarkami i serem 186

grzybobrania. Tak czy inaczej zapiekanki z pieczarek są smaczne, chrupiące i przyjazne. World piece! To tylko football! Zapiekanki z pieczarkami Składniki: 1 duża bagietka 300 g pieczarek 1 szalotka ¾ łyżeczki świeżego rozmarynu sól i czarny pieprz młotkowany do smaku 2 łyżki masła 100 ml oliwy 50 g żółtego sera, u mnie cheddar 1 łyżka natki pietruszki Bagietkę przekrój wzdłuż(...)posmaruj obie połówki oliwą. Wstaw do piekarnika nastawionego na 225 stopni i podpiecz przez 8 minut (lub w zależności od piekarnika). Pieczarki oczyść i pokrój w dużą kostkę. Szalotkę pokrój drobno i zeszklij na maśle. Dodaj grzyby, rozmaryn i smaż grzyby w wysokiej temperaturze. Grzyby mają się smażyć i szybko odparować z nadmiaru wody. Posól i dopraw pieprzem. Rozprowadź pieczarki

codojedzenia
Krem z końcówek szparag- czyli jak wykorzystać to co ląduje zazwyczaj w śmietniku. Przepis na post Dr. Dąbrowskiej! 122

zupy okazały się duszone z rozmarynem szparagi i kiszona cebula oraz główki szparag.  Składniki (na kilka niewielkich porcji) kilogram końcówek szparag (zdrewniałe, łykowate końce) ząbek czosnku  szalotka  1 litr dobrego, warzywnego bulionu  bazylia świeża sól, biały pieprz 1 mała cukinia  jako dodatki: duszone z rozmarynem główki szparag, kiszone warzywa z poprzedniego przepisu  ooo tego(...)cytryny do smaku Zdrewniałe końce szparag dokładnie myję i gotuję w bulionie 20-30 minut, do względnej miękkości. Ugotowaną "zupę" przecieram przez bardzo gęste sito. Dodaję posiekany ząbek czosnku, szalotkę i cukinię. Gotuję składniki jeszcze 8- 10 minut (w zależności od wielkości cukinii). Na końcu doprawiam solą, pieprzem oraz sokiem z cytryny. Dodaję bazylię świeżą i blenduję zupę na gładki

Mango Papaja
Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową 182

Sałatka ziemniaczana z fasolką szparagową Składniki:  500g młodych ziemniaków 200-300g zielonej fasolki szparagowej 200-300g fasoli borlotti z puszki (użyłam fasoli z czarnym oczkiem) 2 szalotki lub 1 czerwona cebula 2 łyżki octu z białego wina 5 łyżek oliwy z oliwek sól, pieprz 1 ząbek czosnku natka pietruszki Przygotowanie:  Ziemniaki i fasolkę ugotować.  Fasolę(...)puszki odcedzić i przepłukać. Ziemniaki, fasolkę szparagowa i fasolę z puszki wrzucić do miski i delikatnie wymieszać. Szalotkę lub czerwoną cebulę pokroić na cienkie plasterki i położyć na wierzchu sałatki. W małej miseczce wymieszać ocet, oliwę, sól, pieprz i czosnek wyciśnięty przez praskę. Mieszanką oliwy i octu zalać warzywa, przybrać natką pietruszki i podawać. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Chłodnik cukiniowo - szparagowy 134

orzechy czy płatki migdałowe ale też na ciepło z ziołowymi grzankami. Przepis na ten chłodnik i dwa pozostałe, znajdziecie w najnowszym letnim numerze Aromatu. Składniki na 4 porcje: 2 szalotki  1 pęczek zielonych szparag 2 małe zielone cukinie 2 łyżki masła 300 ml wody lub bulionu warzywnego sól i czarny pieprz Przygotowanie: Szalotkę obrać, szparagi i cukinię umyć

Życie zaczyna się w kuchni
Dorsz curry ze szparagami i groszkiem 139

sycące danie, które idealnie sprawdzi się jeżeli jesteś na diecie redukcyjnej. Przygotujesz je w 15 minut! Składniki (na 2 porcje): 400 gram dorsza 150 ml mleka kokosowego czosnek  szalotka garść mrożonego groszku  pęczek szparag zielonych pomidorki koktajlowe zielona pasta curry- łyżka  sos sojowy  olej do smażenia  ocet ryżowy lub sok z cytryny świeży tymianek ryż(...)brązowy do podania  Gotuję ryż. Na oleju smażę czosnek i szalotkę. Dodaje posiekane drobniej szparagi (pozbawione końców) oraz groszek. Smażę chwilę składniki i dodaję pomidorki. Wlewam mleko kokosowe i gotuję sos 5 minut. Dorsza kroję w kostkę. Sos doprawiam pastą curry, sosem sojowym i octem ryżowym. Na koniec gotowania dodaję do sosu dorsza, ściągam sos z ognia i mieszam

Mango Papaja
Duszona kapusta mizuna 103

przypominającym musztardę z lekko gorzkawą nutą. Latem pojawiają się długie łodyżki z drobnymi kwiatami, które tak jak liście są jadalne. (źródło smakowityblog.pl ) Składniki 1 pęczek kapusty mizuna 2-3 szalotki 1 łyżka masła 1 łyżka mąki kukurydzianej 200 ml bulionu warzywnego ocet ryżowy sól, pieprz Przygotowanie M Na rozgrzanym tłuszczu szklimy szalotki, wsypujemy mąkę, dokładnie łączymy. Do tak przygotowanej zasmażki

R'n'G Kitchen
DOMOWY PAPRYKARZ 186

smażonej, pieczonej, gotowanej ryby morskiej (najlepiej filet bez skóry), świetnie sprawdza się dorsz, mintaj, robiłam też z wilkiem morskim - 100g suchego ryżu (1/2 szklanki), u mnie Basmati - 3 szalotki - 2 ząbki czosnku - 1 średnia marchewka - 340g przecieru pomidorowego (ja daję firmy "Krokus") - 2 łyżki koncentratu pomidorowego - 2 łyżeczki mielonego kuminu - 1 łyżeczka tymianku - sól i świeżo mielony pieprz - 1 łyżeczka(...)wody (450ml) wsypać 100g ryżu i gotować na małym palniku ok.12 minut, następnie odstawić, by ryż wchłonął cały płyn, doprawić solą. Na łyżce oleju kokosowego podsmażyć pokrojone w kostkę szalotki, dodać startą na grubych oczkach marchew, całość dusić na małym palniku do miękkości. Pod koniec dodać zmiażdżone ząbki czosnku. Na patelnię dodajemy przecier, koncentrat pomidorowy, mieszamy. Doprawiamy papryką słodką

Smaczne Zdrowe
Młode ziemniaki z salsiccia i sadzonym jajkiem 112

wszystko na jednym półmisku. Młode ziemniaki Składniki: na 4 porcje 700 g ziemniaków 300 g salsiccia fresca, o smaku czosnkowym 250 g zielonych szparagów 100 g świeżego szpinaku 2 szalotki mały pęczek kopru sól morska do smaku ½ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego 1 łyżka masła 4 jajka Ziemniaki umyj, jeśli wolisz obierz ze skórki (ja nie obieram młodych ziemniaków) ugotuj(...)dodaj kłosy i gotuj jeszcze przez 3 minuty. Odcedź i opłukaj zimną wodą. Zdejmij flak z kiełbasy. Pokrój salsiccia na plasterki i zrumień na maśle. Dodaj pokrojoną w krążki szalotkę i smaż aż cebula się zeszkli, a kiełbasa będzie dobrze zrumieniona. Dodaj kiełbasę do ziemniaków. Wrzuć na patelnię szparagi i lekko zrumień. Przełóż do garnka z ziemniakami i dodaj również

codojedzenia
Wegetariańskie , placki warzywne z batatem i cukinią 166

warto skorzystać Doskonałe , chrupiące i delikatne , czego chcieć więcej Składniki : 1/2 średniej wielkości batata 1 mała , cukinia , wielkości ogórka 1/2 szklanki mrożonego , zielonego groszku 1 łodyga selera naciowego 2 szalotki 1/2 papryki czerwonej cienkościennej – spiczastej ( bardziej chrupka ) 2 strąki żółtego chilli 1 łyżeczka, siekanych liści kolendry ( lub suszonych ) 2 ząbki czosnku 1/2 łyżeczki startego korzenia imbiru 1 łyżka miodu(...)wszystko zależy ,ile wody puszczą warzywa , a tego nigdy nie da się przewidzieć Warzywa ścieramy na tarce o grubych oczkach . Batat najpierw musi być obrany , cukinia ze skórką , szalotki obrane Czosnek , wyciśnięty praską ,chilli drobniutko posiekane . Całość wkładamy do miski , dodajemy przyprawy, groszek ( przelany wcześniej gorącą , wodą , na sitku ) , sól i miód ,jajko , mąkę , wodę , mieszamy . Gdy mamy konsystencję gęstego

Ogrodnik w podróży
Orkisz ze szparagami (Farro con asparagi) 156

SKŁADNIKI (4 porcje) 200 g ziaren orkiszu lub ry żu  orkiszowego* 400 g szparagów 30 g masła  2 marchewki 2 szalotki 2 łodygi selera naciowego 2 ząbki czosnku 500 - 750 ml wywaru warzywnego oliwa z oliwek s ó l, pieprz  * Ziarna orkiszu wymagają namaczania i gotowania ok. 60 minut. W moim przepisie użyłam(...)szparagów usuwamy suche i twarde końcówki. Główki szparagów odkrajamy i blanszujemy ok. 1 minuty. Łodygi szparagów kroimy w kostk ę. Szalotki, łodygi selera naciowego, marchew i ząbki czosnku kroimy w kostkę. Warzywa podsmażamy ok. 5 minut na   roztopionym maśle z 3 łyżkami oliwy z oliwek. Na patelnię

La grande e la piccola cuoca
SURÓWKA Z GOTOWANYCH BURAKÓW I KOPRU 167

Zapraszam również do odwiedzenia i polubienia mojej strony na FB https://www.facebook.com/gotowaniepatki/ Będzie mi bardzo miło.  SKŁADNIKI DLA 4 Osób: ➤4 surowe buraki ➤1 pęczek kopru ➤2 szalotki ➤4 łyżki jogurtu naturalnego ➤Sól pieprz do smaku PRZYGOTOWANIE: Buraki myję,obieram ze skórki. Do garnka z posoloną wodą ,wkładam buraki i gotuję ok 30min.  Studzę a następnie trę(...)tarcę na grubych oczkach. Koper dokładnie kroję i przekładam do miski.  Szalotkę obieram i drobno kroję, dodaję do miski.  Doprawiam solą i pieprzem oraz jogurtem naturalnym.  Dokładnie mieszam, pozostawiam w lodówce na minimum 30 min przed podaniem

Gotowanie Patki

Proponowane wyszukiwania