szalotka - 3092 przepisów (strona:58/207)

Śledź w curry – duńskie Smørrebrød ze śledziem 252

nasiąkły sałatką!). Kroimy na połowy lub na ćwiartki. Nakładamy schłodzoną sałatkę, kładziemy na niej plasterki jajka na twardo. Posypujemy posiekanymi korniszonami, szczypiorkiem i koperkiem, nakładamy plasterki cienko pokrojonej szalotki i posypujemy grubo zmielonym pieprzem.   Smak tych śledzi buduje się poprzez dodatki – słodki ciemny chleb balansuje smak ryby, cebula i szczypior dodają ostrości. Korniszony to chrupki i octowy element całości(...)150g 5 łyżek posiekanego koperku (20-25g) sól pieprz SKŁADNIKI DO PODANIA ciemny chleb żytni, razowy lub pumpernikiel, najlepiej z ziarnami masło jajko na twardo szczypior koper korniszony szalotka grubo mielony pieprz

Karo in the Kitchen
Pęczotto z dynią. Złote zasady przyrządzania idealnego kaszotto. 156

szklanki (100 g) kaszy jęczmiennej pęczak 2 szklanki obranej, pokrojonej w ok. 1 cm kostkę dyni (u mnie dynia hokkaido, której nie trzeba obierać) 2 (70-80 g) szalotki 1/4 szklanki (60 ml) białego wina wytrawnego (opcjonalnie) 1 i 1/2 – 2 szklanki (375-500 ml) gorącego bulionu 1 ząbek czosnku 1 łyżka oliwy 2 łyżki masła 2 łyżki tartego(...)przypaliła. Następnie połowę dyni rozgnieść widelcem na purée, a drugą połowę zostawić w kawałkach. 2) Na rozgrzanej patelni z 1 łyżką oliwy i 1 łyżką masła zeszklić drobno pokrojone szalotki, pod koniec dodać czosnek przeciśnięty przez praskę. 3) Do cebuli i czosnku dodać suchą kaszę pęczak i mieszając dalej smażyć przez około 3 min., następnie dolać białe wino i poczekać

Fitsweet.me
Sałatka śledziowa na pumperniklu 205

śledziowa na pumperniklu (szuba): 3 ugotowane średnie buraki 3 ugotowane średnie marchewki 3 ugotowane średnie ziemniaki 4 ugotowane na twardo jajka 4 płaty śledzi w słonej zalewie 2 cebule szalotki mleko do namoczenia śledzi 1/3 szklanki oleju 1 duży słoik majonezu (u mnie Majonez Kielecki) ok. 8 plastrów pumpernikla szczypiorek do dekoracji sól morska Śledzie dokładnie płuczemy w zimnej wodzie(...)Następnie namaczamy w mleku przez ok. 3-4 godziny lub dłużej. Po tym czasie śledzie opłukujemy z mleka, kroimy w kostkę i zalewamy olejem na ok. pół godziny. Szalotki kroimy w drobną kostkę. Odcedzamy śledzie, mieszamy z cebulą. Na tarce jarzynowej ścieramy osobno: ugotowane ziemniaki, ugotowane buraki, ugotowaną marchewkę i ugotowane jajka. Sałatkę możemy układać warstwowo w małych miseczkach, szklankach

Poezja smaku
Orkiszowa pizza z dynią, jarzębiną i pieczarkami 171

goździki 1/4 łyżeczki gałki muszkatałowej 1 łyżeczka oregano 1/2 łyżeczki mielonego chilli sól, pieprz dodatki kawałki pieczonej dyni (ok 100g) konfitura z jarzębiny 2-3 pieczarki 1 pomidor 1 szalotka szynka parmeńska lub boczek ok 50g tarta mozarella rukola pestki dyni SPOSÓB PRZYGOTOWANIA Wszystkie składniki na ciasto, poza wodą, umieszczamy w misce i dokładnie mieszamy. Dolewamy letnią wodę (nie może(...)przez praskę). Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Odstawiamy do przestudzenia. Kawałki pieczonej dyni łączymy z 1-2 łyżeczkami konfitury jarzębinowej. Pieczarki i pomidory kroimy w cienkie plasterki, a szalotkę w piórka. Wyrośnięte ciasto uderzamy ręką (żeby się odgazowało). Dzielimy na 2-3 części. Blaszkę smarujemy oliwą i rozciągamy na niej jedną część ciasta, tak aby uzyskać cienki

DefinicjaSmaku
Szybki makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami 229

pomysł na obiad. Sos zrobicie w czasie gotowania się makaronu, więc jeżeli będziecie zabierać się do gotowania, oba palniki nastawcie jednocześnie Do makaronu z boczkiem i suszonymi pomidorami dodałam szalotkę, ząbek czosnku oraz garść parmezanu, a sos zrobiłam ze śmietanki – całość wyszła genialna. Zapraszam Was po przepis Ważne, aby do wody z gotującym się makaronem nie dodawać soli(...)składniki są wystarczająco słone. Przepis na makaron z boczkiem i suszonymi pomidorami Drukuj przepis Porcji: 2 Czas gotowania: 15 minut Składniki 100 g boczku szalotka ząbek czosnku kilka suszonych pomidorów garść parmezanu 200 ml śmietanki 30% makaron zielenina do ozdoby pieprz do smaku Przepis 1 Boczek podsmażamy na patelni, kiedy się przyrumieni dodajemy posiekaną cebulkę, czosnek oraz pomidory pokrojone

Kuchnia Bazylii
Krem z kalafiora z pieczarkami 236

też przypadła im do gustu, choć młodsza córka odmówiła zjedzenia pieczarek.  Krem z kalafiora z pieczarkami składniki: 500 g kalafiora 200 g ziemniaków 1 cebula 1 szalotka 300 g pieczarek 1 litr bulionu warzywnego sól, pieprz, chilli natka pietruszki masło klarowane do smażenia wykonanie: Kalafior myjemy, osuszamy i dzielimy na różyczki. Ziemniaki obieramy i kroimy na kawałki. Warzywa przekładamy(...)gładki krem.  Pieczarki obieramy i kroimy na plasterki. Przekładamy na suchą patelnię i dusimy tak długo aż odparuje cały płyn. Dodajemy łyżkę masła klarowanego oraz posiekaną drobno szalotkę. Podsmażamy pieczarki na rumiano. Doprawiamy solą, pieprzem i chilli. Zupę przed podaniem również należy doprawić do smaku. Nalewamy porcje zupy na talerz, na środek układamy pieczarki, całość posypujemy natką pietruszki

Przysmaki Karolki
Tajska sałatka z ogórka 174

dań typu curry.  Tajska sałatka z ogórka Składniki:  1 duży ogórek wężowy 4 łodygi dymki pokrojonej w plasterki 1 czerwona papryczka chilli drobniutko posiekana 2-3 szalotki bananowe pokrojone w cieniutkie półplasterki 50g orzeszków ziemnych (niesolonych) uprażonych na suchej patelni garść świeżej kolendry posiekanej garść świeżej mięty posiekanej Dressing: 4 łyżki octu ryżowego 2 łyżki sosu rybnego(...)pół, wydrążyć pestki - najłatwiej zrobić to łyżeczką do herbaty. Ogórka pokroić w niezbyt cienkie półplasterki. Przełożyć do dużej miski.  Do ogórków dodać wszystkie pokrojone warzywa (dymkę, papryczkę chilli, szalotkę), orzeszki ziemne i zioła (kolendrę i miętę), zalać dressingiem i dokładnie wymieszać.  Smacznego

Codzienne Gotowanie
Tajskie pulpeciki drobiowe 145

pulpeciki były wyraziste w smaku, jednak niezbyt ostre, aby nie wypalały jamy ustnej ;)  Polecam! Tajskie pulpeciki drobiowe Składniki : 500g mięsa mielonego z indyka 1 duża marchewka 1 duża szalotka 3cm świeżego imbiru startego na tarce 1 czerwona papryczka chilli garść świeżej kolendry 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżeczka sosu rybnego 1 jajko 1 łyżeczka soli pieprz Jak przygotować tajskie(...)pulpeciki drobiowe : W misce wymieszać mięso mielone z indyka z pozostałymi składnikami: obraną i starą na tarce o małych oczkach marchewką, drobniutko posiekaną szalotką, obranym i startym na drobnej tarce imbirem, drobno posiekaną papryczką chilli, posiekaną kolendrą, sosem sojowym i rybnym, jajkiem oraz solą.  Wszystko dokładnie wymieszać i chwilę wyrabiać, aby masa była gładka, a wszystkie składniki dobrze połączone

Codzienne Gotowanie
Kimchi z czerwonej kapusty pekińskiej 140

Zrobiłam jej mało z jednej główki. Na próbę.  1 kapusta pekińska purpurowa (średniej wielkości) 2 litry wody 1/2 szklanki soli himalajskiej 1 biała rzodkiew  1 marchewka 2 szalotki 2 łyżki mąki ryżowej 1/2 łyżeczki cukru 2 ząbki czosnku kawałek (3-4 cm) świeżego imbiru, posiekanego 2 łyżki sosu rybnego łyżeczka chili łyżeczka cukru trzcinowego  Kapustę kroimy(...)miski. W zimnej wodzie rozpuszczamy sól i przelewamy do kapusty. Obciążyłam ciężkim garnkiem wypełnionym wodą. Odstawiamy na 4 godziny. Po tym czasie  płuczemy kapustę  pod bieżącą wodą. Szalotkę, czosnek, imbir, ścieramy na tarce o najmniejszych oczkach, mieszamy sosem rybnym i szczyptą cukru. Z mąki ryżowej oraz 1 łyżeczki cukrem ugotować kleik (gotować przez 1 -2 minuty

AZgotuj!
Czarne pierogi z karpiem i kimchi 180

FARSZ: 200 g kimchi, 300 g filetu z karpia, pęczek kolendry, 3 łyżki sosu sojowego jasnego, 3 łyżki Yuzu ponzu, 1 łyżeczka chilli, skórka otarta z limonki SOS: 3 szalotki, 4 ząbki czosnku, 5 ziarenek ziela angielskiego, 3 liście laurowe, 1/3 łyżeczki kurkumy, 200 ml białego, wytrawnego wina, 100 ml śmietanki kremówki 30%, 100 g masła, 150 g szyjek rakowych(...)się skóry i mielimy je na maszynce o grubych oczkach. Całość mieszamy, doprawiając sosem sojowym, chili, Yuzu, oraz skórką z limonki. 3 SOS: Do rondelka wlewamy wino. Dodajemy czosnek, szalotkę, liście i ziele angielskie, gotujemy na średnim ogniu do odparowania 1/2 płynu. Do przecedzonego wina dodajemy śmietanę, kurkumę oraz sok z cytryny i oczyszczone szyjki rakowe. Doprawiamy solą i pieprzem

Kuchnia Bazylii
Dyniowa zapiekanka - włoska parmigiana w sosie pomidorowym (Parmigiana di zucca) 121

zucca. A questo punto spero proprio che la ricetta sarà di Vostro gradimento! SKŁADNIKI 1 kg dyni 500 ml passaty pomidorowej 200 g mozzarelli 100 g parmezanu 2 szalotki 2 ząbki czosnku bazylia oregano s ó l, pieprz  oliwa z oliwek **** INGREDIENTI 1 kg di zucca 500 g di passata di pomodoro 200 g di mozzarella(...)parmigiano 2 scalogni 2 spicchi d'aglio basilico origano olio d'oliva sale, pepe PRZYGOTOWANIE Przygotowanie zapiekanki rozpoczynamy od ugotowania sosu pomidorowego.  Na rozgrzanym oleju podsmażymy pokrojone szalotki oraz drobno posiekane 2 ząbki czosnku.  Dodajemy passat ę  pomidorową;  doprawiamy bazyli ą , oregano, solą i pieprzem.  Sos gotujemy pod przykryciem

La grande e la piccola cuoca
Weneckie ragù z kaczki – ragù alla veneta 194

takim wydaniu perfekcyjnie podkreślona jest dzikość jej smaku. Piersi oczyszczamy i osuszamy papierowym ręcznikiem, następnie nacinamy skórkę z wierzchu, solimy i szczodrze pieprzymy piersi z obu stron. Marchew i szalotki obieramy, kroimy w równą, drobną kostkę. Seler myjemy i kroimy tak samo drobno. Czosnek obieramy i miażdżymy bokiem noża.   Kaczkę wkładamy do rondla o grubym dnie skórką do dołu(...)grube rurki lub kokardki. SKŁADNIKI na 2-3 porcje obiadowe 500-700g kaczki (piersi lub uda) 2 łodygi selera naciowego, 120g 2-3 ząbki czosnku, 15g 3-4 szalotki, 60-70g 1 mała marchew, 120g 1 pełna łyżeczka suszonej szałwii 1 niepełna łyżeczka płatków chili 1 niepełna łyżeczka mielonego cynamonu 2 gwiazdki anyżu 2-3 liście laurowe 150ml

Karo in the Kitchen
Ramen 226

bulionu drobiowego - 600 g polędwicy wołowej - 400 g boczku - 2 x po 3 zmiażdżone ząbki czosnku - 2 x po 5 cm zmiażdżonego imbiru (ze skórką) - 3 pokrojone szalotki - wodorosty kombu ( KLIK ) - 2 pokrojone, świeże papryczki chilli - 2 marchewki - 2 gałązki selera naciowego - 2 łyżeczki pokrojonej trawy cytrynowej( KLIK ) - grzyby shiitake (kapelusze-kilka sztuk) ( KLIK ) - gwiazdka anyżu ( KLIK ) - 1 laska cynamonu(...)patelnię wlewamy niewielką ilość bulionu, drewnianą szpatułką zeskrobujemy to co do niej przywarło (inaczej mówiąc – deglasujemy) i dodajemy do garnka razem ze zmiażdżonym korzeniem imbiru, czosnkiem, papryczkami chilli, szalotkami, i wodorostami kombu. Zagotowujemy i gotujemy na niewielkim ogniu przez 2 godziny, co jakiś czas zbieramy szumowiny. W drugim garnku gotujemy wywar z warzyw. Obrane marchewki i gałązki selera kroimy

mojewypiekiinietylko
Udka kurczęce pieczone z warzywami 82

Zdrowo, kolorowo i smacznie. Wcześniej przygotowany kurczak w przyprawach i przesmażony w ziołach na maśle klarowanym oddaje cały smak warzywnemu daniu. Do tego ziemniaki w skórkach, szalotki, papryka, marchewka, świeży i aromatyczny por… Mmmm, dopełnieniem jest pieczenie podczas którego smaki jeszcze bardziej się ze sobą łączą tworząc mięsno – warzywny pyszny obiad. Z dedykacją dla mojej Teściowej z pewnością(...)ćwiartki (nie obieramy ze skórki) połowa czerwonej papryki posiekanej w większą kostkę lub paseczki połowa zielonej papryki posiekanej w większą kostkę lub paseczki spora garść mrożonej kukurydzy 2 szalotki opłukane w zimnej wodzie z łupinką i przekrojone na pół 1 marchewka pokrojona w talarki przyprawy: vegeta natur, sól, pieprz, czosnek granulowany, papryka ostra, majeranek, curry kilka plasterków pora do posypania

Zasmakuj Kuchni
"Tatar" z suszonych pomidorów i grillowanej cukinii-dla Wegan 136

dobrej jakości suszonych pomidorów w zalewie (u mnie z własnej "produkcji"  https://kopystkapogarach.blogspot.com/2016/01/suszone-pomidory.html  ) 2 łyżeczki oleju ze suszonych pomidorów Szczypta suszonego tymianku lub innych ziół Mała szalotka Łyżeczka czerwonego octu winnego Łyżka octu balsamicznego Mała(średnio-ostra)  papryczka, pozbawiona pestek 2 łyżki posiekanego szczypiorku Bagietka PRZYGOTOWANIE: Cukinię kroimy w plasterki, grillujemy z obu stron (ok.6 minut/strona(...)Suszone pomidory wraz z szalotką i zgrillowaną cukinią wkładamy do blendera kielichowego lub melaksera i miksujemy pulsacyjnie,żeby nie otrzymać gładkiej masy. Dodajemy posiekaną papryczkę, octy, szczypiorek-całość mieszamy. Propozycja podania to : grzanki z bagietki

Kopystką po garach