oliwek i masła! Polecam ten pomysł na obiad w kwadrans. PRZEPIS NA MAKARON ZE SZPARAGAMI na 4 porcje: - paczka spaghetti - duży pęczek zielonych szparagów polskich - 5 ząbków czosnku - 2 szalotki małe - chlust wina wytrawnego, białego - parmezan starty wedle uznania - oliwa z oliwek około 6 łyżek - masło 1 duża łyżka - sól morska - świeży tymianek Makaron gotujemy al dente. Na patelni rozpuść(...)masło dodaj oliwę z oliwek, posiekany czosnek, szalotkę i obrane, pokrojone w 3 cm kawałki szparagi. Całość przesmaż około 5 minut. Podlej winem poczekaj aż się zredukuje dodaj ugotowany makaron. Całość wymieszaj, dodaj świeże zioła i starty parmezan. Gotowe
SMYKWKUCHNIsobą spaja. Ta sałatka z grillowanym kurczakiem świetnie sprawdzi się i na ciepło, i na zimno – jako cały obiad, danie do zabrania na piknik albo do lunchboxa do pracy. Szalotki obieramy i ścieramy na tarce o drobnych oczkach. Dodajemy do nich jogurt, mieszamy. Dodajemy łyżeczkę miodu i octu, mieszamy. Dosalamy i pieprzymy do smaku – zobaczcie czy sos potrzebuje więcej kwasowości(...)cebulka ze szczypiorem, duża – oliwa z oliwek lub olej ryżowy – 1 łyżeczka mieszanki ziół włoskich – sól – pieprz DRESSING CEBULOWY – 2 łyżki startej szalotki (45g cebulek, waga po obraniu) – 1 mały kubek jogurtu naturalnego bez cukru – 1-2 łyżeczki octu jabłkowego – 1 łyżeczka miodu – sól i pierz do smaku CHRUPIĄCE
Karo in the Kitchenparmezanu 2 jaja 2 ząbki czosnku oliwa z oliwek s ó l, pieprz Sos pomidorowy 400 g passaty pomidorowej 10 listków bazylii 1 szalotka 1 łyżeczka cukru 1 ząbek czosnku 2-3 gałązki świeżego tymianku 1/2 łyżeczki suszone oregano s ó l, pieprz oliwa z oliwek **** INGREDIENTI (ca. 10 pezzi(...)aggiustate di sale e pepe. Amalgamate bene il tutto. Iniziate a formare le polpettine. Sos pomidorowy W dużym garnku rozgrzewamy 2-3 łyżki oliwy. Na oliwie szklimy szalotkę pokrojoną w drobn ą kostkę oraz 1 ząbek czosnku wyciśnięty przez praskę. Dodajemy passat ę, 2-3 gałązki świeżego tymianku, 10 listków bazylii, 1/2 łyżeczki
La grande e la piccola cuocachimichurri 1 pęczek natki pietruszki (2 garści po posiekaniu) ½ pęczka natki kolendry (1 garść po posiekaniu) ½ pęczka świeżego oregano (1 garść po posiekaniu) 3 ząbki czosnku 1 mała szalotka (lub kawałek cebuli) 1 zielona papryczka chili (lub ¼ łyżeczki płatków chili) 100-150 ml oliwy z oliwek 1 łyżka octu winnego sok z ½ cytryny świeżo zmielony czarny pieprz sól morska(...)PRZYGOTOWNIE Zioła umyj i posiekaj. Umieść je w kielichu blendera. Dodaj obrane ząbki czosnku, pokrojoną szalotkę oraz papryczkę chili. Wlej połowę oliwy z oliwek, ocet winny i sok z cytryny. Zmiksuj, aż powstanie gęsty sos z widocznymi kawałkami składników. Dolej więcej oliwy, uzyskując żądaną gęstość sosu. Całość dopraw solą oraz pieprzem i wymieszaj. Sos chimichurri możesz przechowywać
Food Squareboczniakami i kurczakiem Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku Liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku(...)posól, popieprz i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Krok 2 W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp na nią posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Krok 3 Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około
Niedzielny kucharzmenu na tydzień! Składniki: Szklanka pęczaku 4 udka kurczaka bez kości Szklanka groszku Szklanka zielonej fasolki 250 g boczniaków lub pieczarek Szklanka białego wina (najlepiej kwiatowego, np. Rieslinga) 1 szalotka lub mała, drobno posiekana cebula 1 drobno posiekany ząbek czosnku Liść laurowy 1 łyżeczka tymianku 2 łyżki oliwy 2 łyżki masła 1/2 szklanki tartego parmezanu Sól i pieprz do smaku(...)posól, popieprz i wstaw do gorącego piekarnika. Piecz przez 30 minut. Krok 2 W szerokim rondlu rozgrzej 2 łyżki oliwy, wsyp na nią posiekaną cebulę i czosnek. Jeśli używasz szalotki smaż 1-2 minuty, jeśli zwykłej cebuli, która jest twardsza 3-4 minuty. Krok 3 Przepłucz w zimnej wodzie pęczak i wsyp do rondla. Dodaj tymianek i mieszając praż około
Niedzielny kucharzłyżeczki majeranku Ciasto na pierogi: - 250 g mąki tortowej - 250 g mąki typ 00 - 50 g miękkiego masła - 2 żółtka - 1 jajko - 1 łyżeczka soli - ¼ l gorącej wody Dodatkowo: - szalotki (+ olej) - rzeżucha - chilli nitki Z białej kiełbasy zdejmujemy jelito, siekamy ostrym nożem, przekładamy do miski. Dodajemy 4 łyżki rosołu, chrzan, pieprz i majeranek, wyrabiamy masę. Zarabiamy ciasto na pierogi. Mąki(...)cienko rozwałkowujemy. Wykrawamy koła, na każde kładziemy porcję farszu i zlepiamy pierogi. Wrzucamy na posolony wrzątek i gotujemy ok. 8 minut, od chwili wypłynięcia na powierzchnię. Podajemy okraszone smażoną szalotką oraz przybrane rzeżuchą i nitkami chilli. Pierogi z białą kiełbasą i nutą chrzanu zajęły I miejsce w Konkursie Wielkanoc 2018 i muszę, choć nieskromnie przyznać, że były naprawdę wyśmienite. Ocenie
mojewypiekiinietylkoliści jarmużu (bez łodyg) 100 g ciecierzycy z puszki lub ugotowanej 100 g sera feta 1 papryczka chili 4-6 pomidorków, np. koktajlowych 1 ząbek czosnku 1 mała szalotka 1 łyżeczka pasty Harrisa 1 łyżka sosu sojowego ciemnego 1 łyżeczka suszonego czosnku niedźwiedziego 1/2 łyżeczki słodkiej papryki sól, pieprz do smaku oliwa natka pietruszki Wykonanie: Piekarnik nagrzewamy do 200 stop(...)gąbki i przekrawamy wzdłuż na dwie połówki. Miąższ płytko nacinamy nożem, skrapiamy oliwą i posypujemy solą i pieprzem. Pieczemy ok. 60 minut, aż batat będzie miękki. W międzyczasie czosnek, szalotkę i papryczkę chili drobno siekamy i szklimy na rozgrzanej patelni z dodatkiem oliwy. Dodajemy umyty i osuszony jarmuż, czubatą łyżeczkę pasty Harrisa, sos sojowy. Dusimy pod przykryciem ok. 15 minut
gutfutbłon zagwarantuje nam wysokiej jakości danie. Na dzisiaj będzie to polędwiczka w sosie winnym. Zapraszam. Proporcje dla dwóch osób. Składniki: 300 g świeżej polędwiczki 300 g pieczarek 1 szalotka 200 ml białego wytrawnego wina 200 ml śmietanki 30% sól i pieprz 1 gałązka rozmarynu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka oliwy 1 łyżka masła 1 łyżka musztardy(...)patelni rozgrzać oliwę z masłem, dodać gałązkę rozmarynu razem z polędwiczkami, obsmażyć z każdej strony, oprószyć solą i pieprzem i przełożyć na talerz. Do patelni dodać posiekaną szalotkę oraz pokrojone w plastry pieczarki, całość podsmażyć, podlać winem, chwilę poddusić, następnie dodać śmietankę i jedną łyżkę musztardy. Dusić całość około 5 minut do zredukowania sosu. Całość doprawić jeszcze solą
Wino Francja Kuchnialista składników oraz czas przygotowania sprawi, że talerz szybko się napełni, a podniebienie zadowoli. Zapraszam. Proporcje na 2 osoby: Składniki: 2 filety z kurczaka wysokiej jakości 2 duże szalotki 200 ml śmietany 30% 2 łyżki musztardy dijon sól i pieprz do smaku 1 szczypta gałki muszkatołowej 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżeczka sosu sojowego 1 plaster masła(...)cytryny Wykonanie: Filety oczyścić, opłukać, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przełożyć do rozgrzanego masła w przygotowanym garnku lub patelni, podsmażyć, następnie dodać pokrojone w talarki szalotki, smażyć całość około 3 minuty do zrumienienia się. Śmietanę zmieszać z musztardą (można dodać tylko jedną łyżkę musztardy zamiast dwóch dla łagodniejszego efektu), dodać do podsmażonego mięsa, skropić cytryną, dolać sos sojowy, doprawić
Wino Francja Kuchniatakie uczty wszystkim tym, którzy kochają owoce morza i mają do nich bezpośredni dostęp. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 250 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany kremówki 1 pęczek świeżej pietruszki 20 g masła pieprz Wykonanie: Mule należy(...)dobrze opłukać, oczyścić, otwarte odrzucić. Masło rozgrzać w przygotowanym garnku, dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, tymianek, liść laurowy, delikatnie zrumienić, wlać wino, zdeklasować, dodać mule, krewetki, przemieszać, gotować pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie oprószyć delikatnie świeżo zmielonym pieprzem, dodać śmietankę, gotować pod przykryciem jakieś 2 minutki, na koniec zasypać posiekaną natką pietruszki. W tym samym czasie
Wino Francja KuchniaFarfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka (u mnie suszona) 1 garść młodego groszku (u mnie mrożony) 150 g sera Roquefort 100 ml białego wytrawnego wina 100 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli morskiej(...)szczypty świeżo zmielonego pieprzu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 200 g makaronu Farfalle Wykonanie: Do rozgrzanego masła dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, dorzucić papryczkę, smażyć minutkę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso, podsmażyć całość, podlać winem, zdeklasować, a następnie dodać ser oraz śmietanę. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera, zredukowania sosu, około kilku minut. Ugotować
Wino Francja KuchniaFarfalle z kurczakiem i groszkiem w kremowym sosie z sera Roquefort oraz białego wina Proporcje dla dwóch osób: Składniki: 1 podwójny filet z kurczaka 1 szalotka 2 ząbki czosnku 1 ostra papryczka (u mnie suszona) 1 garść młodego groszku (u mnie mrożony) 150 g sera Roquefort 100 ml białego wytrawnego wina 100 g śmietanki kremówki 1 szczypta soli morskiej(...)szczypty świeżo zmielonego pieprzu 1 garść posiekanej natki pietruszki 1 łyżka masła 200 g makaronu Farfalle Wykonanie: Do rozgrzanego masła dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, dorzucić papryczkę, smażyć minutkę, dodać pokrojone na małe kawałki mięso, podsmażyć całość, podlać winem, zdeklasować, a następnie dodać ser oraz śmietanę. Całość dusić do momentu rozpuszczenia się sera, zredukowania sosu, około kilku minut. Ugotować
Wino Francja Kuchniaoleju 15 czarnych oliwek 50 g rukoli Dressing do sałatki 50 ml oliwy z oliwek 2 łyżki soku z cytryny 1 łyżka winnego octu 1 łyżka drobno pokrojonej szalotki ½ łyżeczki soli czosnkowej ¾ łyżeczki czarnego pieprzu, młotkowanego sól smaku Przygotuj dużą miskę. Pomidorki przekrój na pół. Oliwki, rzodkiewki, korniszony, ogórek pokrój w kostkę. Przełóż warzywa do miski. Dodaj ciecierzycę i lekko(...)rozdrobnionego tuńczyka. Płynne składniki na dressing wlej do słoiczka. Dodaj szalotkę, sól, pieprz i sól czosnkową. Zakręć słoiczek i mocno wstrząśnij. Polej sałatkę dressingiem tuż przed podaniem. Smacznego! Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara Spara The post Sałatka z ciecierzycą i tuńczykiem appeared first on Blog kulinarny - codojedzenia.pl
codojedzeniaszklanki bulionu drobiowego 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki wina ryżowego lub wytrawnego sherry 3 ząbki czosnku, posiekane 2 łyżeczki startego świeżego imbiru 3 gwiazdki anyżu 4 szalotki 1 marchewka, pokrojona w plasterki pęczek szczypioru ok 50 g mieszanych chińskich grzybów ( użyłam mieszanki grzybów w zalewie) lub kilka suszonych chińskich grzybów, najlepiej mieszanych 100 g boczniaków(...)obwiązać sznurkiem, włożyć do garnka z grubym dnem. Zalać wrzątkiem, zagotować, a następnie wodę odlać. Do garnka dodać bulion, sos sojowy, wino ryżowe lub sherry, czosnek, imbir, gwiazdki anyżu, szalotki obrane i przekrojone na pół, plasterki marchewki. Doprowadzić do wrzenia. Dodać pokrojony szczypior (część zostawić do podania) i pokrojone na mniejsze kawałki odsączone chińskie grzyby. Płyn z moczenia
Stare Gary