szalotka - 3092 przepisów (strona:46/207)

Pierogi z pstrągiem 93

końca pierogi i tworzyć inne najsmaczniejsze na Świecie rzeczy. Właściwie to była doskonała lekcja gotowania, jak tak spojrzę na to z dużym dystansem. To również zdecydowanie był czas szalotki, masła i wędzonego łososia. Tak będzie kojarzył mi się czas złamanej nogi. Dacie wiarę, że miałam jeść tylko sałatki?  To jest druga z potraw, którą postaram się wpleść w nasze(...)pojemniczka lub woreczka. Jeśli natomiast planujesz je gotować to we wrzącej, ale nie bulgoczącej wodzie, do dwóch minut po wypłynięciu. Ja ugotowane pierogi podsmażyłam dodatkowo na maśle z szalotką i natką pietruszki.  Smacznego, Klaudia

Mango Papaja
Bliny żytnie na zakwasie z tatarem z wędzonego łososia 106

szklanki zakwasu żytniego  1/2 szklanki mąki żytniej  4- 5 łyżek ciepłej wody łyżeczka soli  Składniki na tatar z wędzonego łososia: 200 gram wędzonego łososia  1 szalotka  garść koperku  łyżeczka musztardy francuskiej  odrobina miodu do smaku  odrobina świeżo zmielonego pieprzu  łyżka lub dwie oleju lnianego  sok z połowy cytryny  Składniki(...)bliny wymieszaj i odstaw na 30 minut Na suchej i dobrze rozgrzanej patelni smaż niewielkie placuszki do zarumienienia, po około minucie z każdej strony. Łososia, koperek i szalotkę posiekaj bardzo drobno. Dodaj musztardę, sok z cytryny, miód, olej i pieprz. Składniki wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut, by smaki się "przegryzły". Ponownie wymieszaj tatar. Na każdego placuszka

Mango Papaja
Polędwiczki wieprzowe w sosie z Ballantines, żurawiną, chilli i suszonym pomidorem 146

polędwiczki wieprzowej    150 ml Ballantines  1 papryczka chilli 1/2 szklanki żurawiny (jeśli chcemy ciut słodszy sos to 3/4 szklanki) kilka suszonych pomidorów 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy 1 szklanka śmietanki 30% sól pieprz oliwa z oliwek 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą noża pozbywamy się żyłek. Następnie kroimy na około(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy polędwiczki i obsmażamy je z obu stron po około 2-3 mintu. Robimy to na dużym ogniu, żeby polędwiczki się na zarumieniły. Do polędwiczek wrzucamy pokrojoną szalotkę i przepuszczony przez praskę czosnek. Smażymy chwilkę i wlewamy ballantines'a. Alkohol nam odpruje po kilku minutach. 3. Pomidory kroimy w paski, papryczkę w drobną kosteczkę. Wszystko razem z posiekaną

kruche babeczki
Tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi 146

pracy. Smak delikatnych krewetek idealnie będzie się łączył ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Przepis oraz lista składników poniżej… Składniki 14 krewetek (mogą być mrożone) 14 pomidorków koktajlowych makaron tagliatelle szalotka łyżka masła sól pieprz odrobina szczypiorku do dekoracji ząbek czosnku Przepis na tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Makaron gotujemy al dente. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na maśle

Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!
Pad thai z kurczakiem 297

sataye z kurczaka – tajska zupa z kurczakiem – ryż smażony z kurczakiem Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 200 g makaronu ryżowego – pierś z kurczaka – pół szalotki lub 2 -3 dymki ze szczypiorem – garść kiełków fasoli mung – 3 ząbki czosnku – 4 łyżki oleju – 3 łyżki sosu rybnego – 1 łyżka sosu ostrygowego – garść rozgniecionych orzeszków ziemnych – łyżeczka brązowego(...)limonka – 1 -2 papryczki chilli – 2 jajka – 1 limonka do podania Przygotowanie : Makaron wyjmij z opakowania i namocz w ciepłej wodzie. Z czosnku, sosu rybnego, sosu ostrygowego, połowy szalotki lub białej części dymki, papryczek chilli, soku z limonki i cukru przygotuj sos w blenderze. Zetrzyj wszystko na jednolity sos. Do woka dodaj łyżkę oleju. Rozgrzej go i wrzuć namoczony

nietylkopasta.pl
Ziemniaki po tajsku 114

Prosty, rewelacyjny przepis na ziemniaki w tajskim wydaniu. Składniki 5 ziemniaków średniej wielkości 4 szalotki 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju z orzechów ziemnych 4 łyżki sezamu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego 100 ml soku ananasowego Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i sezam. Szalotki kroimy

R'n'G Kitchen
kotlety schabowe faszerowane pieczarkami, pieczone w piekarniku 116

żaroodpornego naczynia, pamiętając aby dokładnie zebrać z patelni wszystkie soki. Schab podałam z surówką z cykorii i z tłuczonymi ziemniakami. Polecam! składniki 2 kotlety schabowe bez kości 2 szalotki 1/2 szklanki wytrawnego białego wina ( dałam Sherry ) sól, pieprz farsz pieczarkowy 120 g pieczarek mała cebula sól, pieprz plaster wyrazistego żółtego sera przygotowanie Przygotować farsz pieczarkowy. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić(...)spiąć wykałaczkami. Piekarnik rozgrzać do 200 st C Na patelni na której smażyliśmy farsz, rozgrzać oliwę z kawałkiem masła. Kotlety dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę, smażyć jeszcze 2-3 minuty a następnie dolać 1/2 szklanki wina.  Patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przykryte przez 20- 30 minut. Zdjąć folię

Stare Gary
Sałata lodowa ze śmietaną 131

Smaczny dodatek do obiadu w połączeniu z rzodkiewką i aromatycznym koperkiem. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 6 rzodkiewek 3 szalotki 1/2 pęczku natki pietruszki 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Sałatę szatkujemy. Rzodkiewki ścieramy na tarce do jarzyn. Szalotki kroimy w talarki. Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy posiekany koperek. Wszystkie składniki mieszamy, do smaku doprawiamy solą

R'n'G Kitchen
Sałatka na ciepło z brukselką i dynią Darii Ładochy 108

zachęcam. Sałatka na ciepło z brukselką i dynią Darii Ładochy Czas przygotowania: 50 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 4 łyżki suszonej żurawiny 500 g dyni 4 szalotki lub 2 czerwone cebule 300 g brukselki 2 łyżeczki masła 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kuminu 100 g orzechów pekan 3 łyżki syropu z agawy(...)ugotowanej komosy ryżowej Wykonanie: Żurawinę zalewamy ciepłą wodą. Dynię kroimy w plastry, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Brukselkę kroimy na pół, szalotki lub cebulę obieramy i kroimy na  ćwiartki. W misce mieszamy przyprawy, wrzucamy do nich warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na warzywach rozkładamy kawałeczki masła. Pieczemy

Kulinarne przygody Gatity
Czerwone curry z kurczakiem, ryżem i kalafiorem 177

Składniki na około 4 osoby: 400 g fileta z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 50 g czerwonej pasty curry 4 łyżki oleju kokosowego 3 ząbki czosnku 1 szalotka 1 łyżka startego świeżego imbiru 400 g kalafiora 2 woreczki ryżu jaśminowego 1 papryczka chili garść świeżej kolendry cytryna lub limonka Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kalafior(...)różyczki, gotujemy na parze 10 minut. Uważać aby nie rozgotować, powinien pozostać chrupiący. Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, szklimy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek. Po chwili dodajemy pastę curry oraz imbir. Do mieszanki dorzucamy pokrojonego fileta. Krótko podsmażamy, zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotujemy 5 minut. Serwujemy z ryżem, kalafiorem, listkami kolendry, cytryną

Kierunekuchnia
Kapuśniak orientalny 100

Kuchnia fusion pełną gębą :P . Trochę chińskiej, koreańskiej i tajskiej kuchni. Kochamy <3 Składniki 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1 opakowanie tzw. mieszanki chińskiej 1,2 l bulionu drobiowego 1 łyżka cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 garść pokrojonych w paski grzybów mun 2 sztuki kapusty pak choi(...)makaronu Udon Przygotowanie Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną szalotkę, następnie czosnek oraz imbir-również posiekane. Mieszankę przelewamy gorącą wodą, odcedzamy, dodajemy do cebuli. Dusimy przez chwilę (10 min.), dodajemy gorący bulion drobiowy wymieszany z cukrem i sosem oraz grzyby mun. Gotujemy 5 min. Kapustę kroimy w dowolne kawałki (u nas mniej więcej 2 cm ), wrzucamy do zupy razem z makaronem

R'n'G Kitchen
Kasza jaglana z pietruszką, rodzynkami i kurczakiem 92

chrupkiego. Ot, cała filozofia.  Składniki (na 2 porcje): 50 gram kaszy jaglanej  masło do smażenia i oliwa z oliwek  pierś kurczaka  sól, pieprz, tymianek  szalotka  korzeń pietruszki  garść rodzynek  garść orzechów nerkowca  świeży tymianek  lampka Prosecco i 20 ml Aperola  Kaszę jaglaną gotuję w osobnym garnku w posolonej wodzie(...)zalewam wrzątkiem. Pierś kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Smażę na oliwie z oliwek do zarumienienia. Ściągam z patelni po podsmażeniu. Na tej samej smażę posiekaną szalotkę razem z tymiankiem. Po kilku chwilach dodaję pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę. Duszę chwilę warzywa i doprawiam solą i pieprzem. Wlewam Aperol i Prosecco. Redukuję sos. Dodaję rodzynki razem

Mango Papaja
Makaron ze szpinakiem i mascarpone 111

minut. To się nazywa pomysł na szybki obiad;) Makaron ze szpinakiem i mascarpone Składniki (na 2 porcje): garść liści szpinaku 50g wędzonego surowego boczku 3 łyżki mascarpone 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 suszone pomidory 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy sól pieprz 5-6 orzechów włoskich (wyłuskanych, posiekanych) 150g makaronu capellini (lub spaghetti, tagliatelle) Szalotkę pokroić w kostkę

Obiad gotowy
Guacamole 89

zazwyczaj przygotowuję, aby zjeść je z nachosami, jest to także świetna pasta kanapkowa, idealnie komponuje się także z  burgerami wołowymi.  Guacamole Składniki:  2 dojrzałe awokado 1 szalotka bananowa 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli sok z cytryny oliwa z oliwek (ok. 30ml) sól, pieprz Przygotowanie:  Awokado obrać, pozbawić pestki (pestkę zachować), rozgnieść widelcem i przełożyć(...)miski.  Szalotkę i papryczkę chilli drobniutko posiekać i dodać do awokado. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do awokado. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Smacznego

Codzienne Gotowanie
Rosół z kapustą pak choi w stylu azjatyckim 203

Zobaczcie jaką pyszną, jesienną, rozgrzewającą zupę przygotowała Mirabelka . Składniki: 2 udka z kurczaka (tylko górne części) 2 kapusty pak choi 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 1 mała posiekana szalotka 1 posiekany ząbek czosnku Mała garść grzybów mung 3 cm kawałek imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka suszonej jarzynki bez soli i glutaminianu sodu Garść grubo pokruszonego makaronu ryżowego(...)dodać obraną i pokrojoną w plastry marchew, umyty i posiekany w paseczki seler (może być z nacią). Wrzucić do wywaru grubsze części kapusty. Po kilku minutach dodać również posiekaną szalotkę, imbir (cienko pokrojony), papryczkę i czosnek. Na końcu dorzucić makaron oraz resztę kapusty oraz jarzynkę (kupiłam jarzynkę bez soli w sklepie z naturalnymi produktami). Kiedy warzywa będą całkiem miękkie doprawić

Czerwień i błękit