końca pierogi i tworzyć inne najsmaczniejsze na Świecie rzeczy. Właściwie to była doskonała lekcja gotowania, jak tak spojrzę na to z dużym dystansem. To również zdecydowanie był czas szalotki, masła i wędzonego łososia. Tak będzie kojarzył mi się czas złamanej nogi. Dacie wiarę, że miałam jeść tylko sałatki? To jest druga z potraw, którą postaram się wpleść w nasze(...)pojemniczka lub woreczka. Jeśli natomiast planujesz je gotować to we wrzącej, ale nie bulgoczącej wodzie, do dwóch minut po wypłynięciu. Ja ugotowane pierogi podsmażyłam dodatkowo na maśle z szalotką i natką pietruszki. Smacznego, Klaudia
Mango Papajaszklanki zakwasu żytniego 1/2 szklanki mąki żytniej 4- 5 łyżek ciepłej wody łyżeczka soli Składniki na tatar z wędzonego łososia: 200 gram wędzonego łososia 1 szalotka garść koperku łyżeczka musztardy francuskiej odrobina miodu do smaku odrobina świeżo zmielonego pieprzu łyżka lub dwie oleju lnianego sok z połowy cytryny Składniki(...)bliny wymieszaj i odstaw na 30 minut Na suchej i dobrze rozgrzanej patelni smaż niewielkie placuszki do zarumienienia, po około minucie z każdej strony. Łososia, koperek i szalotkę posiekaj bardzo drobno. Dodaj musztardę, sok z cytryny, miód, olej i pieprz. Składniki wymieszaj i odstaw do lodówki na minimum 30 minut, by smaki się "przegryzły". Ponownie wymieszaj tatar. Na każdego placuszka
Mango Papajapolędwiczki wieprzowej 150 ml Ballantines 1 papryczka chilli 1/2 szklanki żurawiny (jeśli chcemy ciut słodszy sos to 3/4 szklanki) kilka suszonych pomidorów 1 cebula szalotka 2 ząbki czosnku 1/3 łyżeczki kurkumy 1 szklanka śmietanki 30% sól pieprz oliwa z oliwek 1. Polędwiczkę myjemy, osuszamy ręcznikiem papierowym. Za pomocą noża pozbywamy się żyłek. Następnie kroimy na około(...)rozgrzewamy oliwę, wrzucamy polędwiczki i obsmażamy je z obu stron po około 2-3 mintu. Robimy to na dużym ogniu, żeby polędwiczki się na zarumieniły. Do polędwiczek wrzucamy pokrojoną szalotkę i przepuszczony przez praskę czosnek. Smażymy chwilkę i wlewamy ballantines'a. Alkohol nam odpruje po kilku minutach. 3. Pomidory kroimy w paski, papryczkę w drobną kosteczkę. Wszystko razem z posiekaną
kruche babeczkipracy. Smak delikatnych krewetek idealnie będzie się łączył ze słodkimi pomidorkami koktajlowymi. Przepis oraz lista składników poniżej… Składniki 14 krewetek (mogą być mrożone) 14 pomidorków koktajlowych makaron tagliatelle szalotka łyżka masła sól pieprz odrobina szczypiorku do dekoracji ząbek czosnku Przepis na tagliatelle z krewetkami i pomidorkami koktajlowymi Makaron gotujemy al dente. Szalotkę kroimy w drobną kosteczkę, szklimy na maśle
Kulinarnyblog.pl - wiesz jak gotować!sataye z kurczaka – tajska zupa z kurczakiem – ryż smażony z kurczakiem Przygotowanie : 20 minut Ilość porcji: 2 Składniki: – 200 g makaronu ryżowego – pierś z kurczaka – pół szalotki lub 2 -3 dymki ze szczypiorem – garść kiełków fasoli mung – 3 ząbki czosnku – 4 łyżki oleju – 3 łyżki sosu rybnego – 1 łyżka sosu ostrygowego – garść rozgniecionych orzeszków ziemnych – łyżeczka brązowego(...)limonka – 1 -2 papryczki chilli – 2 jajka – 1 limonka do podania Przygotowanie : Makaron wyjmij z opakowania i namocz w ciepłej wodzie. Z czosnku, sosu rybnego, sosu ostrygowego, połowy szalotki lub białej części dymki, papryczek chilli, soku z limonki i cukru przygotuj sos w blenderze. Zetrzyj wszystko na jednolity sos. Do woka dodaj łyżkę oleju. Rozgrzej go i wrzuć namoczony
nietylkopasta.plProsty, rewelacyjny przepis na ziemniaki w tajskim wydaniu. Składniki 5 ziemniaków średniej wielkości 4 szalotki 3 ząbki czosnku 4 łyżki oleju z orzechów ziemnych 4 łyżki sezamu 2 łyżki sosu sojowego 2 łyżki cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego 100 ml soku ananasowego Przygotowanie Ziemniaki obieramy, kroimy na mniejsze kawałki. W woku rozgrzewamy olej, wrzucamy ziemniaki i sezam. Szalotki kroimy
R'n'G Kitchenżaroodpornego naczynia, pamiętając aby dokładnie zebrać z patelni wszystkie soki. Schab podałam z surówką z cykorii i z tłuczonymi ziemniakami. Polecam! składniki 2 kotlety schabowe bez kości 2 szalotki 1/2 szklanki wytrawnego białego wina ( dałam Sherry ) sól, pieprz farsz pieczarkowy 120 g pieczarek mała cebula sól, pieprz plaster wyrazistego żółtego sera przygotowanie Przygotować farsz pieczarkowy. Pieczarki umyć, osuszyć, pokroić(...)spiąć wykałaczkami. Piekarnik rozgrzać do 200 st C Na patelni na której smażyliśmy farsz, rozgrzać oliwę z kawałkiem masła. Kotlety dokładnie obsmażyć ze wszystkich stron. Dodać pokrojoną w plasterki szalotkę, smażyć jeszcze 2-3 minuty a następnie dolać 1/2 szklanki wina. Patelnię przykryć folią aluminiową i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec przykryte przez 20- 30 minut. Zdjąć folię
Stare GarySmaczny dodatek do obiadu w połączeniu z rzodkiewką i aromatycznym koperkiem. Składniki 1/2 główki sałaty lodowej 6 rzodkiewek 3 szalotki 1/2 pęczku natki pietruszki 4 łyżki śmietany 18% 2 łyżki majonezu sól, pieprz Przygotowanie Sałatę szatkujemy. Rzodkiewki ścieramy na tarce do jarzyn. Szalotki kroimy w talarki. Majonez łączymy ze śmietaną, dodajemy posiekany koperek. Wszystkie składniki mieszamy, do smaku doprawiamy solą
R'n'G Kitchenzachęcam. Sałatka na ciepło z brukselką i dynią Darii Ładochy Czas przygotowania: 50 minut Proporcje dla 4 osób Składniki: 4 łyżki suszonej żurawiny 500 g dyni 4 szalotki lub 2 czerwone cebule 300 g brukselki 2 łyżeczki masła 1/2 łyżeczki soli 1/2 łyżeczki cynamonu 1 łyżeczka słodkiej papryki 1 łyżeczka kuminu 100 g orzechów pekan 3 łyżki syropu z agawy(...)ugotowanej komosy ryżowej Wykonanie: Żurawinę zalewamy ciepłą wodą. Dynię kroimy w plastry, obieramy ze skóry i kroimy w kostkę. Brukselkę kroimy na pół, szalotki lub cebulę obieramy i kroimy na ćwiartki. W misce mieszamy przyprawy, wrzucamy do nich warzywa i wszystko dokładnie mieszamy. Warzywa wykładamy na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Na warzywach rozkładamy kawałeczki masła. Pieczemy
Kulinarne przygody GatitySkładniki na około 4 osoby: 400 g fileta z kurczaka 1 puszka mleczka kokosowego (400 ml) 50 g czerwonej pasty curry 4 łyżki oleju kokosowego 3 ząbki czosnku 1 szalotka 1 łyżka startego świeżego imbiru 400 g kalafiora 2 woreczki ryżu jaśminowego 1 papryczka chili garść świeżej kolendry cytryna lub limonka Przygotowanie: Ryż gotujemy zgodnie z instrukcją na opakowaniu. Kalafior(...)różyczki, gotujemy na parze 10 minut. Uważać aby nie rozgotować, powinien pozostać chrupiący. Fileta myjemy, osuszamy, kroimy w paski. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, szklimy pokrojoną w kostkę szalotkę i czosnek. Po chwili dodajemy pastę curry oraz imbir. Do mieszanki dorzucamy pokrojonego fileta. Krótko podsmażamy, zalewamy mleczkiem kokosowym. Całość gotujemy 5 minut. Serwujemy z ryżem, kalafiorem, listkami kolendry, cytryną
KierunekuchniaKuchnia fusion pełną gębą :P . Trochę chińskiej, koreańskiej i tajskiej kuchni. Kochamy <3 Składniki 3 łyżki oleju z orzechów ziemnych 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 cm korzenia imbiru 1 opakowanie tzw. mieszanki chińskiej 1,2 l bulionu drobiowego 1 łyżka cukru palmowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 garść pokrojonych w paski grzybów mun 2 sztuki kapusty pak choi(...)makaronu Udon Przygotowanie Na rozgrzany olej wrzucamy posiekaną szalotkę, następnie czosnek oraz imbir-również posiekane. Mieszankę przelewamy gorącą wodą, odcedzamy, dodajemy do cebuli. Dusimy przez chwilę (10 min.), dodajemy gorący bulion drobiowy wymieszany z cukrem i sosem oraz grzyby mun. Gotujemy 5 min. Kapustę kroimy w dowolne kawałki (u nas mniej więcej 2 cm ), wrzucamy do zupy razem z makaronem
R'n'G Kitchenchrupkiego. Ot, cała filozofia. Składniki (na 2 porcje): 50 gram kaszy jaglanej masło do smażenia i oliwa z oliwek pierś kurczaka sól, pieprz, tymianek szalotka korzeń pietruszki garść rodzynek garść orzechów nerkowca świeży tymianek lampka Prosecco i 20 ml Aperola Kaszę jaglaną gotuję w osobnym garnku w posolonej wodzie(...)zalewam wrzątkiem. Pierś kurczaka kroję w kostkę, doprawiam solą, pieprzem i tymiankiem. Smażę na oliwie z oliwek do zarumienienia. Ściągam z patelni po podsmażeniu. Na tej samej smażę posiekaną szalotkę razem z tymiankiem. Po kilku chwilach dodaję pokrojoną w drobną kostkę pietruszkę. Duszę chwilę warzywa i doprawiam solą i pieprzem. Wlewam Aperol i Prosecco. Redukuję sos. Dodaję rodzynki razem
Mango Papajaminut. To się nazywa pomysł na szybki obiad;) Makaron ze szpinakiem i mascarpone Składniki (na 2 porcje): garść liści szpinaku 50g wędzonego surowego boczku 3 łyżki mascarpone 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 suszone pomidory 2 łyżki tartego parmezanu 1 łyżka oliwy sól pieprz 5-6 orzechów włoskich (wyłuskanych, posiekanych) 150g makaronu capellini (lub spaghetti, tagliatelle) Szalotkę pokroić w kostkę
Obiad gotowyzazwyczaj przygotowuję, aby zjeść je z nachosami, jest to także świetna pasta kanapkowa, idealnie komponuje się także z burgerami wołowymi. Guacamole Składniki: 2 dojrzałe awokado 1 szalotka bananowa 1 ząbek czosnku 1 papryczka chilli sok z cytryny oliwa z oliwek (ok. 30ml) sól, pieprz Przygotowanie: Awokado obrać, pozbawić pestki (pestkę zachować), rozgnieść widelcem i przełożyć(...)miski. Szalotkę i papryczkę chilli drobniutko posiekać i dodać do awokado. Czosnek wycisnąć przez praskę i dodać do awokado. Wszystkie składniki dokładnie wymieszać, dodać oliwę z oliwek, sok z cytryny i doprawić solą i pieprzem. Smacznego
Codzienne GotowanieZobaczcie jaką pyszną, jesienną, rozgrzewającą zupę przygotowała Mirabelka . Składniki: 2 udka z kurczaka (tylko górne części) 2 kapusty pak choi 2 łodygi selera naciowego 1 marchew 1 mała posiekana szalotka 1 posiekany ząbek czosnku Mała garść grzybów mung 3 cm kawałek imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka suszonej jarzynki bez soli i glutaminianu sodu Garść grubo pokruszonego makaronu ryżowego(...)dodać obraną i pokrojoną w plastry marchew, umyty i posiekany w paseczki seler (może być z nacią). Wrzucić do wywaru grubsze części kapusty. Po kilku minutach dodać również posiekaną szalotkę, imbir (cienko pokrojony), papryczkę i czosnek. Na końcu dorzucić makaron oraz resztę kapusty oraz jarzynkę (kupiłam jarzynkę bez soli w sklepie z naturalnymi produktami). Kiedy warzywa będą całkiem miękkie doprawić
Czerwień i błękit