mleka kokosowego 4 cm galangalu 2 łodygi trawy cytrynowej 5 listków kaffiru 1/2 łyżeczki mielonej kolendry 1 żółta papryczka chilli 2 piersi z kurczaka 1 łyżka cukru palmowego** 1 szalotka 3 duże boczniaki 1/2 szklanki grzybów straw*** 4 łyżki sosu rybnego sok z 1 limonki + do podania: papryczka chilli, pokrojona w krążki szczypiorek, drobno posiekany ryż jaśminowy (opcjonalnie, ja wolę(...)tajska pasta chilli (opcjonalnie) CZAS PRZYGOTOWANIA: 40 MINUT POZIOM TRUDNOŚCI: ŁATWY 1. Trawę cytrynową zgniatamy tłuczkiem do mięsa, galangal kroimy w plastry, szalotkę kroimy na pół, żółtą papryczkę w paski, kurczaka w kostkę a boczniaki w paseczki. 2. Do garnka wlewamy bulion i mleko kokosowe, dodajemy trawę cytrynową, liście kaffiru, galangal, papryczkę chilli, szalotkę i doprawiamy kolendrą i cukrem palmowym
Tajskie smakilimonka (odrobina soku i otartej skórki) olej/oliwa z oliwek (ok 4-5 łyżek) Ocet balsamiczny (1 łyżeczka) 250 ml wina białego Ok 100 g zimnego masła 1 szalotka Wykonanie: Zdejmujemy skórę z ryb i wyciągamy ości. Łososia kroimy w kostkę i wkładamy do blendera. Dolewamy śmietanę (partiami, w zależności od konsystencji). Doprawiamy do smaku solą i białym pieprzem(...)pokrojoną w drobną kosteczkę papryczkę chili, oliwę, ocet balsamiczny (wszystkie te składniki dodajemy do smaku). Zakręcamy i zaczynamy energicznie mieszać. Tak przygotowaną emulsją polewamy delikatnie naszą kapustę. Wino z szalotką stawiamy na gazie i redukujemy jego ilość do ok 2 łyżek. Wyjmujemy szalotkę i dodajemy zimne masło w małych kawałkach. Po każdym razie dokładnie mieszając. Otrzymamy w ten sposób
Malinowe Pocałunkidodatkiem posiekanej cebuli. Pasta z wędzonego pstrąga Proporcje dla 4-5 osóbCzas przygotowania: 15 minutSkładniki: 350 g wędzonego pstrąga 300 g białego zmielonego twarogu 1 szalotka sól świeżo zmielony pieprz 2 łyżki posiekanego koperku opcjonalnie sok z cytryny Wykonanie: Pstrąga obieramy ze skóry i usuwamy ości. Szalotkę drobno siekamy. Do miski wkładamy rybę(...)rozdrabniamy ją widelcem, następnie dodajemy biały ser i jogurt. Wszystko dokładnie mieszamy, możemy też składniki pasty po prostu zblendować. Dodajemy szalotkę, koperek i przyprawiamy
Kulinarne przygody Gatitywiększej ilości i potem mrożę w pudełeczku. Idealnie się przechowują. Zupa Tom Yum Proporcje dla 4 osób Czas przygotowania: 30 minut Składniki: 1 podwójna pierś z kurczaka 2 szalotki 8 małych pieczarek 150 g ugotowanej al dente fasolki szparagowej 1 papryczka chili 1 puszka mleka kokosowego (400 ml) 5 listków limonki kaffir 8 pomidorków koktajlowych 1000 ml bulionu(...)łyżeczka brązowego cukru 3 łyżki sosu rybnego 3 łyżki pasty Tom Yum olej do smażenia 2 łyżki natki pietruszki 1/2 opakowania makaronu ryżowego Wykonanie:Pierś kroimy w cienkie paski, szalotkę i papryczkę drobno kroimy. W woku lub na patelni rozgrzewamy tłuszcz. Smażymy na nim najpierw kurczaka, a później dorzucamy szalotki i papryczkę. Przekładamy do garnka. Na patelni smażymy
Kulinarne przygody Gatityplacek składający się z ciasta kruchego i nadzienia warzywnego zalanego jajeczno-śmietanową masą. Nam smakowało bardzo. Teraz na Was kolej;) Składniki; 15 dkg mąki, 7 łyżek masła, sól, 2 szalotki, 70 dkg zielonych szparag, 2 łyżki masła, 100 ml białego wytrawnego wina, 1/2 pęczka natki pietruszki, 200 ml płynnej śmietany, 4 jajka, sól, pieprz, Wykonanie; Z mąki, masła, soli(...)łyżek zimnej wody zarabiamy ciasto i odstawiamy do lodówki. Szalotki siekamy. Ze szaragów odcinamy twarde końcówki i gotujemy na osolonym wrzątku ok.12 minut.Osączamy, z każdego szparaga odcinamy 1/3 z czubkiem. Resztę kroimy w kosteczkę. Nagrzewamy piekarnik do 200 stopni. Ciastem wykładamy formę na tartę. Nakłuwamy widelcem.Wkładamy do piekarnika na 10 minut. Szalotki smażymy na maśle ok 10 minut
Anioły w kuchnioliwy z oliwek1 łyżka miodusól,pieprz0,5 szklanki wodySos figowy z miodem ,imbirem i kandyzowaną cytryną. Umyte figi osuszamy i dwie z nich kroimy w kostkę.Plastry cytryny i szalotkę również kroimy w kostkę.Na oliwie smażymy szalotkę, aż stanie się szklista, dodajemy miód, kawałki fig ,cytrynę i imbir. Wlewamy wodę, posypujemy pieprzem i solą i dusimy na małym ogniu
Kulinarny karnet ChristopheraFish in Italian. Składniki. 2 filety z ryby ( leszcz, dorsz) 2 marchewki 1 cukinia 1 szalotka 1/2 cytryny 50g spaghetti 3 łyżki octu balsamicznego 4 łyżki oliwy 6 pomidorków koktajlowych sól, pieprz Wykonanie. Marchewki obrane i cukinię pokroić w długie paseczki ,grubości spaghetti i ugotować al dente. Nie rozgotować. Dwie łyżki warzyw trochę pokroić i wymieszać z posiekana(...)szalotką i połówkami pomidorków. Ryby posypać solą, pieprzem ,skropić sokiem z cytryny i usmażyć. Spaghetti ugotować-7minut. Ocet balsamiczny wymieszać z oliwą ,solą i pieprzem. Ugotowane warzywa wymieszać ze spaghetti i skropić sosem.Za pomocą widelca zwinąć roladki. Na talerzu ułożyć warzywa z szalotką i pomidorkami ,na nich rybę i na wierzchu kolorowe roladki. Całość polać resztą sosu. Smacznego
Kulinarny karnet Christopherainny. Na jedną osobę liczymy pół szklanki ryżu lub jak ktoś głodny to całą szklankę bulion – nie cudo z kostki czy kartonu. Gotujemy porządny bulion drobiowy bądź warzywny mała szalotka ząbek czosnku kieliszek białego wina (ja nie używałam, nie lubię smaku wina w potrawie innej niż wołowina po burgundzku) grzyby leśne, świeże – lub krewetki, groszek, suszone pomidory, kurczak, lub dowolny(...)wino nie zahartowało ryżu. Składniki dodatkowe do risotto takie jak grzyby czy kurczak warto wcześniej doprawić i usmażyć, tak przygotowane odkładamy na osobną miseczkę. Parmezan ścieramy na drobnych oczkach. Szalotkę i ząbek czosnku drobno siekamy. Przygotowujemy dwie łyżki zimnego masła. Możemy zaczynać. Na patelni rozgrzewamy łyżkę masła z odrobiną oleju, żeby się masło nie spaliło. Używam oleju, bo nie zawsze
ladykitcheninaczej. pamiętajmy tylko, że risotto powinno być wilgotne, nie powinno do końca wchłonąć całego bulionu.Inspiracja Bea w kuchni. Risotto z białymi szparagami Składniki: 1 pęczek białych szparagów 2 szalotki 1 ząbek czosnku 2 - 3 łyżki oliwy z oliwek 250 g ryżu do risotto, u mnie arborio 200 ml białego wytrawnego wina około 1 litra bulionu ( na bazie domowej(...)masła 3 - 4 łyżki świeżo starego parmezanu Wykonanie:Szparagi myjemy, odłamujemy zdrewniałe końcówki i obieramy. Odcinamy główki i odkładamy je na bok. Szparagi kroimy na kawałki. Czosnek miażdżymy, szalotki siekamy i podduszamy na oliwie, aż się zeszkli. Bulion podgrzewamy i utrzymujemy ciepły.Do czosnku i szalotki dodajemy ryż i smażymy go na wolnym ogniu przez 3 minuty ciągle
Kulinarne przygody Gatitytylko oleju rzepakowego, nie przenosi zapachów, co jest bardzo istotne. Zupa tajska z kurczakiem z dodatkiem oleju rzepakowego Składniki: 1 litr bulionu warzywnego 2 piersi z kurczaka 2 szalotki 3 - 4 łyżki oleju rzepakowego 200 g mrożonego zielonego groszku 5 -6 pieczarek 1 puszka mleka kokosowego 400 ml 1 papryczka chili 1 łyżeczka suszonej trawy cytrynowej 2 - 3 łyżki(...)sosu rybnego sól do smaku makaron chow mein Wykonanie:Szalotki kroimy w cienkie piórka, kurczaka kroimy w paski, papryczkę chili drobno siekamy, pieczarki kroimy w plasterki.Na patelni rozgrzewamy olej rzepakowy, wrzucamy piersi z kurczaka i podsmażamy. Kurczaka zdejmujemy łyżką cedzakową, a na patelnię wrzucamy chili i szalotki, przesmażamy i dodajemy pieczarki. Smażymy 3 - 4 minuty.Do garnka
Kulinarne przygody Gatitywarzywne według Jamiego Olivera. Curry z ziemniakami i fasolką Składniki na 4 porcjeCzas przygotowania: 60 minut Składniki: 200 g zielonej cienkiej fasolki 500 g ziemniaków 2 szalotki 1 mała cebula 1 papryczka chili 1 łyżeczka curry 1 łyżeczka kurkumy 2 łyżeczki kuminu 3 cm kawałek świeżego imbiru sok z 1/2 cytryny 400 ml jogurtu typy bałkańskiego(...)dokładnie myjemy, pozostawiamy ze skórką i kroimy na pół lub na ćwiartki, w zależności od tego jak są duże. Fasolkę płuczemy i odcinamy końcówki. Cebulę i szalotki obieramy i kroimy w piórka, chili drobniutko siekamy.Na rozgrzany tłuszcz na patelni wrzucamy cebulę i szalotki i delikatnie przesmażamy. Następnie dodajemy starty na tarce imbir, curry
Kulinarne przygody Gatityzielonej fasolki szparagowej 3 łyżki koncentratu pomidorowego 5 łyżek oliwy sok z 1 cytryny 1/2 łyżeczki chili w proszku 1 łyżeczka mielonego kuminu 3 ząbki czosnku 2 szalotki 1 łyżka posiekanej natki pietruszki sól morska świeżo zmielony pieprz Wykonanie: Ziemniaki w mundurkach i fasolkę szparagową gotujemy na parze. Czosnek przeciskamy przez praskę, szalotki drobno siekamy. W misce(...)mieszamy koncentrat, oliwę, sok z cytryny, przyprawy i czosnek. Dodajemy czosnek i szalotki, mieszamy. Lekko przestudzone ziemniaki obieramy i kroimy w ćwiartki lub ósemki, fasolkę kroimy na pół. Warzywa dodajemy do sosu, mieszamy
Kulinarne przygody Gatitydzisiejszej podróży potrzebne były następujące składniki: 400 gram mięsa mrożonego z jelenia - w razie jego braku można spokojnie zastąpić je wołowiną gulaszową, oliwa, ocet winny biały, cebula - najlepiej szalotka, czosnek, butelka piwa - w zasadzie może być każde piwo, choć ja użyłem ciemnego piwa typu koźlak, 15 sztuk niewielkich pieczarek, 1 limonka, ewentualnie pół cytryny, 2 bułki kajzerki(...)kotkę. Pokrojone mięso umieściłem w zamykanym pojemniku, dodałem 3 łyżki octu winnego białego, 3 łyżki oliwy, 2 posiekane drobno ząbki czosnku, 2 pokrojone w bardzo drobną kostkę szalotki oraz dość dużą gałązkę rozmarynu - również drobno posiekaną. Tak przygotowane mięso opruszyłem świeżo zmielonym pieprzem, wszystko dokładnie wymieszałem i odstawiłem na całą noc do lodówki (zwłaszcza w przypadku dziczyzny bardzo ważne jest
Wyprawy kulinarnekulinarną wyprawę w pyszne rejony europejskiego buta i przyrządzić z pozoru bardzo proste, ale jakże smaczne mule a'la marinara. Do przygotowania dania użyłem: 1,4 kg muli, 3 szalotek, 4 ząbków czosnku, 2 puszek pomidorów krojonych, 200 gram masła, 500 ml białego wytrawnego wina, oliwy, świeżego oregano, 2 limonek, czarnego świeżo mielonego pieprzu, soli, bagietki. Cała trudność i żmudne(...)opisany wyżej sposób raz jeszcze opłukałem je zimną wodą i odstawiłem na bok. Na dużej, dość głębokiej patelni rozgrzałem 3 łyżki oliwy. Na oliwie podsmażyłem pokrojone w piórka trzy szalotki oraz przeciśnięte przez praskę 2 niewielkie ząbki czosnku, uważając, aby cebula i czosnek nie przyrumieniły, a jedynie delikatnie zeszkliły się. Do zeszklonych szalotek i czosnku dodałem zawartość dwóch puszek pomidorów
Wyprawy kulinarnecytryny, 1 limonki, oliwy z oliwek, 1 żółtej papryczki chili, 1 granata, 250 gram jogurtu naturalnego, 100 gram twarożku, 6 ząbków czosnku, 1/2 długiego ogórka, świeżej mięty, 5 szalotek, kilku czarnych oliwek, suszonego rozmarynu, cynamonu, suszonego tymianku, kminku, kminu rzymskiego, 3 liści laurowych, 2 łyżek miodu, soli, świeżo mielonego czarnego pieprzu. Gotowanie rozpocząłem od zamarynowania marynaty do mięsa. Do moździerza(...)wyciśnięty z niej sok, a następnie całość po dokładnym wymieszaniu umieściłem w lodówce. Ziemniaki pokroiłem w cienkie plasterki i włożyłem do głębokiej patelni. Dodałem 3 pokrojone w półplasterki szalotki, pokrojony w plastry ząbek czosnku, szczyptę tymianku, pół łyżeczki kminku, pół łyżeczki kminu rzymskiego, 3 łyżki oliwy, szczyptę soli i niewielką ilość świeżo zmielonego pieprzu. Całość dusiłem pod przykryciem, od czasu
Wyprawy kulinarne