szalotka - 3092 przepisów (strona:45/207)

Sałatka z krewetkami 84

Idealna kolacja we dwoje. Ideał! Walentynki? Urzekniecie drugą połówkę. Dalej! Zapisujcie i testujcie. Czekamy na Wasze opinie. Nas po prostu zniewoliła. Składniki 1 szalotka 1 garść czarnych oliwek 150 g pomidorków 500 g krewetek w pancerzu 2 łyżki kaparów 160 g miksu sałat 1 jajko 1 mango Sos: 50 ml oleju z pestek winogrona 1 łyżka musztardy angielskiej 1 łyżka(...)miodu lipowego 1 łyżeczka przyprawy do sałatek od Prymat 3 wiórki soli wędzonej Przygotowanie Szalotkę kroimy w piórka. Oliwki kroimy w krążki. Pomidorki kroimy wg naszych upodobań. U nas w połówki i ćwiartki. Jajko gotujemy na twardo, kroimy w kostkę. Mango kroimy w kostkę. Kapary odcedzamy. Krewetki smażymy w pancerzu na rozgrzanym oleju, obieramy, oczyszczamy i kroimy na kawałki

R'n'G Kitchen
Sos domowy w 5 minut 131

Składniki 1 mała szalotka ¼ szklanki octu jabłkowego 1/3 szklanki ekstra oliwy z oliwek z pierwszego tłoczenia ¼ łyżeczki świeżo mielonego pieprzu ½ łyżeczki soli 2 łyżeczki miodu 2 łyżeczki musztardy Dijon 2-3 ząbki czosnku opcjonalnie  Wykonanie Domowy sos jest tak prosty, że nigdy nie wrócisz do kupnego . Szalotkę obrać i pokroić w cząstki, dodać olej, ocet, musztarda, miód, sól

w mojej kuchni
Sałatka z oliwkami, pomidorem i ziołowym winegretem 112

czarnych oliwek 70 g suszonych pomidorów w oleju posiekanych łyżka tartego parmezanu WINEGRET: 3 łyżki oliwy z oliwek łyżeczka musztardy łyżeczka miodu 1 łyżka octu winnego posiekana drobno szalotka sól i pieprz, oregano i zioła prowansalskie PRZYGOTOWANIE: Na półmisku rozkładam sałaty. Układam na nie posiekaną w kostkę mozzarellę, oliwki oraz suszone pomidory. Pomidora kroję na kilka kawałków. Dodaję do sałatki(...)szklance łącze składniki winegretu, dodaję drobno posiekaną szalotkę, przyprawiam, próbuję. Jeśli mi odpowiada polewam nim sałatkę, posypuję tartym parmezanem, mieszam delikatnie, odstawiam do przegryzienia i podaję. Smacznego

Zasmakuj Kuchni
Krewetki z pomidorkami i fasolką szparagową 132

krewetek, z dodatkiem słodkich pomidorków koktajlowych, aromatycznej bazylii i zielonej fasolki. Danie przygotujemy w 15 minut. Składniki: 2 łyżki oliwy z oliwek 2-3 ząbki czosnku ½ papryczki chili 1 szalotka 400g krewetek królewskich 250g pomidorków koktajlowych 250g fasolki zielonej lub żółtej sól, czarny pieprz łyżka masła garść świeżej bazylii Sposób przygotowania : Ugotować fasolkę w wodzie z dodatkiem soli i łyżeczki(...)cukru. Odcedzić. Krewetki obrać z pancerzy. Wyciągnąć jelito i opłukać. Na dużej patelni rozgrzać oliwę z oliwek. Czosnek i szalotkę obrać i pokroić w cieniutkie plasterki i przesmażyć na oliwie razem z posiekaną papryczką chili. Dodać przygotowane wcześniej krewetki i przesmażyć na gorącej patelni około 2 minut. Dodać przekrojone na pół pomidorki koktajlowe i ugotowaną fasolkę. Przesmażyć razem 2 minuty

Pyry na Gaz
Sałatka żydowska z przepiórczymi jajkami 66

jaja kurze zastąpiliśmy jakami przepiórczymi. Produkty ekologiczne do kupienia w żarskiej Spiżarni. Składniki 18 szt jajek przepiórczych 350 g ziemniaków 300 g cebuli 300 g majonezu 1 szalotka sól pieprz sok z cytryny Przygotowanie Jajka i ziemniaki ugotowane w mundurkach po ostudzeniu, obrałem, pokroiłem je w kostkę. Cebulę i szalotkę posiekałem. Wszystko wymieszałem z majonezem, przyprawiłem solą, sokiem z cytryny

R'n'G Kitchen
Krem szpinakowy 133

Krem szpinakowy Porcje 6 porcji Czas przygotowania 20 minut Czas gotowania 45 minut Czas oczekiwania 80 minut Składniki 500 gr szpinak baby 3 ziemniaki 3 szalotki 2 ząbki czosnku 1 limonka 1 łyżka posiekanego imbiru 1 papryczka chili 1 łyżka masła klarowanego 1 l bulionu warzywnego lub drobiowego 400 ml mleczka kokosowego 1/2 łyżeczki pieprzu cayen sól pieprz Sposób przygotowania(...)Szalotkę, czosnek i chilli siekamy i smażymy na maśle. Gdy wszystko się zeszkli zalewamy bulionem i dodajemy ziemniaki pokrojone w kostkę i posiekany imbir, scieramy skórkę z limonki Po ok. 15 min. gdy ziemniaki są ugotowane dodajemy opłukany szpinak. Gotujemy ok. 10-15 minut. Ugotowaną zupę przelewamy łyżką do blendera i miksujemy na gładką masę. Przelewamy do garnka dodajemy mleczko

lysygotuje.pl
Przepisy na wigilię: Uszka z grzybami na dwa sposoby 109

mąki (typ 450 lub 480) Łyżka oleju Pół szklanki gorącej wody (albo trochę więcej jeśli ciasto będzie suche – powinno być wilgotne) Szczypta soli Farsz : 30 g suszonych grzybów 1 szalotka 3 łyżki oleju Pół łyżeczki suszonego tymianku Zobacz też jak zrobić barszcz wigilijny idealny do uszek. Przygotowanie: Krok 1 Ciasto. Mąkę przesiej do misy, wymieszaj z solą. Stopniowo wlewaj gorącą(...)się moczyły. Gotuj do miękkości – 15 minut powinno wystarczyć. Odsącz grzyby – płyn zachowaj jako dodatek do kapusty kiszonej, albo barszczu. Krok 3 Rozgrzej olej na patelni. Drobno posiekaj szalotkę, wrzuć na dobrze rozgrzany tłuszcz. Smaż minutę, mieszając. Dodaj drobno posiekane grzyby, zamieszaj i duś na wolnym ogniu przez kilka minut. Dodaj pół łyżeczki tymianku. Zamieszaj. Dopraw solą i sporą

Niedzielny kucharz
Szybka kolacja 104

ciągu 30 minut można przyrządzić niesamowitą ucztę nie tylko dla podniebienia. Składniki 1 sałata rzymska 6 szt pomidorków śliwkowych 50 g czarnych oliwek 2 szt szalotki 1 łyżeczka marynowanego pieprzu zielonego 2 szt śliwek żółtych 50 g startej mozzarelli oliwa z oliwek ocet cydrowy opcjonalnie miód 2 bagietki 2 ząbki czosnku 150 g pokrojonego w cienkie plastry bekonu Przygotowanie Sałatę(...)myjemy, osuszamy, kroimy. Pomidorki myjemy, kroimy. Oliwki osączamy, kroimy. Szalotki obieramy, kroimy. Pieprz osączamy. Śliwki myjemy, kroimy w kostkę. Owoce i warzywa, razem z serem mieszamy, polewamy oliwą i octem (do smaku). (Ewentualnie można dodać miód). W tym czasie piekarnik rozgrzewamy do 180°C . Bagietki dowolnie kroimy i zapiekamy kwadrans. Jednocześnie bekon smażymy na suchej patelni. Bagietki nacieramy ząbkiem czosnku

R'n'G Kitchen
Prosta surówka z czerwonej kapusty 140

lepszych i ciekawszych pozycji z działu surówki . Składniki : 1/2 małej główki czerwonej kapusty 1 mała puszka kukurydzy konserwowej 1 świeży ogórek gruntowy lub kawałek szklarniowego 1 mała cebula szalotka 1 czerwona papryka 1 łyżka majonezu 1 łyżeczka miodu sól , pieprz do smaku Kapustę drobno i cieńko poszatkować , przełożyć do miski . Dodać do niej pokrojonego w cieniutkie plasterki ogórka , odsączoną(...)zalewy kukurydzę . Paprykę i cebule szalotkę także siekamy i dodajemy do reszty składników . Mieszamy , delikatnie ugniatając ,żeby warzywa zaczeły puszczać sok i zmiękły . Doprawiamy solą , miodem i pieprzem do smaku . Mieszamy z majonezem i możemy serwować z dowolnym daniem . Doskonała także sama , zaserwowana w świeżej chrupiącej bułce Smacznego ! Artykuł Prosta surówka z czerwonej kapusty pochodzi z serwisu Ogrodnik w podróży

Ogrodnik w podróży
ŚLEDZIE KORZENNE (keto, LCHF, paleo, bez glutenu i laktozy) 121

kaszubsku, curry czy pod tłustą pierzynką, które znajdziecie na blogu. Polecam spróbować nowej odsłony wszystkim miłośnikom śledzi! Składniki – śledzie korzenne: 250 g śledzi matiasów 50 g cebuli szalotki 1/3 łyżki cynamonu, 1/4 łyżeczki zmielonego kardamonu, 2 zmielone goździki 1/4 łyżeczki zmielonego anyżu, szczypta gałki muszkatołowej, 1 ziarenko ziela angielskiego lub 1 łyżeczka gotowej dobrej jakości przyprawy piernikowej pieprz czarny(...)i/lub oleju lnianego Śledzie moczyć przez minimum 3-4 godziny w zimnej wodzie ( mnie na ogół stoją całą noc). Śledzie osuszyć papierowym ręcznikiem i pokroić na małe kawałki. Cebulę szalotkę obrać i pokroić drobno w kostkę. Wszystkie przyprawy zmielić lub użyć gotowej przyprawy korzennej. Na dno słoiczka wyłożyć warstwę cebuli a następnie posypać odrobiną przyprawy i wyłożyć część śledzi, odrobinę

Ola la LCHF
Zupa rybna z akcentem azjatyckim 115

filetów z dorsza bez sk ó ry  300 ml białego wytrawnego wina (U mnie jest to świetnie nadające się do tej potrawy Pinot blanc, Vin d'Alsace) 2 szalotki 2 ząbki czosnku 1 łyżeczka starego świeżego imbiru 1 por 1 marchew  1 garść pędów fasoli mung 1 pęczek świeżej pietruszki albo kolendry przyprawa pięciu smaków sól mineralna(...)oliwa masło 1 łyżka maizeny  Wykonanie: Krewetki opłukać, obrać ze skorupek, oczyścić, obrane opłukać ponownie i odłożyć na półmisek. W przygotowanym garnku rozgrzać jedną łyżkę oliwy, dodać posiekaną szalotkę, czosnek, a następnie dodać skorupki z głowami krewetek. Chwile smażyć, podlać winem 300 ml oraz wodą około 700 ml, oprószyć solą i pieprzem do smaku, gotować 30 minut

Wino Francja Kuchnia
Tort naleśnikowy z mięsnym ragù i pieczarkami (Torta di crepes con ragù di carne e funghi champignon) 118

pomidorowej 450 g pieczarek 400 g mięsa mielonego wołowego 300 g mięsa mielonego wieprzowego 10 suszonych pomidorów 2 łyżki koncentratu pomidorowego 1 łyżeczka ziół prowansalskich 2 ząbki czosnku 2 szalotki oliwa z oliwek s ó l, pieprz Naleśniki 500 ml mleka 250 g m ą ki pszennej   3 jaja 1 łyżka oliwy z oliwek szczypta soli **** PREPARAZIONE(...)girate le crepes e fate cuocere la crepes sull’altro lato. Ripetete questa operazione fino a finire l’impasto. Mięsne ragù Pieczarki i suszone pomidory kroimy na cienkie plasterki. Szalotki oraz czosnek drobno siekamy. Na rozgrzanych 2-3 łyżkach oleju podsmażamy szalotk ę oraz czosnek.  Po  ok. 5 minutach dodajemy mielone mięso, podsmażamy, aż straci różowy

La grande e la piccola cuoca
Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym z ziemniakami hasselback i brukselką 134

trzy takie zastawy. fot. zastawa Tiffany Ambition Pieczone polędwiczki w sosie grzybowym (ok. 8 osób): 3-4 polędwiczki wieprzowe (1,5 kg) 50 g suszonych borowików 3-4 cebule szalotki 3 ząbki czosnku 50 ml białego wytrawnego wina 400 ml bulionu 200 ml śmietanki kremówki 30% posiekany koperek do posypania olej do smażenia sól, pieprz Ziemniaki hasselback(...)suszone grzyby. Po tym czasie rondelek wstawiamy na ogień i gotujemy grzyby przez 15 minut. Wyłączamy ogień i dodajemy śmietankę kremówkę. Mieszamy oraz solimy i pieprzymy do smaku. Szalotki obieramy i kroimy w półplasterki. Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju, aż do zeszklenia, po czym dodajemy trzy wyciśnięte ząbki czosnku. Smażymy jeszcze przez minutę i wlewamy białe wino. Powinno się zagotować

Poezja smaku
Sandacz w borowikach – ryba nie tylko na wigilię 148

odcisnąć delikatnie z nadmiaru wody. Przed dodaniem do sosu warto je raz jeszcze porządnie odcisnąć na papierowych ręcznikach – im mniej wody w grzybach, tym więcej smaku w sosie.   Szalotki obieramy i drobno siekamy. W rondelku rozpuszczamy masło i wrzucamy cebuli. Smażymy na małym ogniu do zeszklenia. Do cebuli przekładamy naszykowane grzyby i smażymy razem 1-2 minuty. Rondelek przykrywamy(...)świeżym, chrupiącym pieczywem, które pozwoli zebrać z talerza resztki sosu. SKŁADNIKI składniki na 4 porcje SOS BOROWIKOWY 250g borowików mrożonych 100ml rzadkiej, słodkiej śmietanki 30% tłuszczu 3 małe szalotki (50-65g) 20g masła (klarowane lub zwykłe) 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki świeżo mielony pieprz sól   SANDACZ 4 dzwonka sandacza o grubości

Karo in the Kitchen
Piątek: Wegetariańska lasagna ze szpinakiem i groszkiem 132

minut i pyszne, lekkie danie gotowe. Przepis pochodzi z serwisu Seriouseats.com Składniki: 9 płatów makaronu lasagna Opakowanie szpinaku 1 szklanka mrożonego groszku 1 łyżka tartego czosnku 1 szalotka 2 łyżki masła 2 łyżki oleju Nadzienie Opakowanie riccotty 200 g 1 szklanka tartego parmezanu 2 jajka 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej Sos beszamel 2 łyżki masła 1 szklanka mleka Mozzarella(...)łyżki mąki uniwersalnej Sól i pieprz do smaku Przygotowanie: Krok 1 Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła. Wysyp ma tłuszcz posiekaną drobno szalotkę. Smaż 2 minuty. Dodaj czosnek i smaż jeszcze minutę. Włóż na patelnię umyty szpinak. Smaż aż liście zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż na sito i dokładnie odciśnij z wody. Krok 2 Włóż połowę sera ricotta, cały

Niedzielny kucharz