szalotka - 3092 przepisów (strona:54/207)

Placuszki z batatów i ziemniaków 243

Placuszki z cukinii i ziemniaków Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem Placuszki z batatów i ziemniaków Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 30 minut Składniki 1 batat 3 ziemniaki 2 szalotki 2 jajka 6 łyżek kaszy manny sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Batata i ziemniaki obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szalotki drobno siekamy

Kuchnia Bazylii
Pieczona cieciorka i brukselka z kaszą bulgur 159

wschodnich dania z cieciorką, brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką wersję starego i dobrego grochu z kapustą ;-). Składniki: 2 puszki cieciorki 40 g brukselki 1/2 szklanki kaszy bulgur Mała szalotka 2 duże garście szpinaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Przyprawy: Do cieciorki: 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka suszonego czosnku(...)polej warzywa olejem, wymieszaj i wstaw piekarnika na 20 minut. Jeszcze raz zamieszaj w połowie pieczenia (czyli po 10 minutach). Krok 2 Rozgrzej łyżkę oleju w rondelku. Posiekaj drobno szalotkę, wysyp na olej i smaż 3 minuty. Przepłucz kaszę bulgur pod zimną wodą. Wsyp do rondla, zamieszaj i smaż minutę. Następnie zalej szklanką gorącej wody, przykryj i gotuj na wolnym

Niedzielny kucharz
Sałatka ze śledziem, ziemniakami i karczochami 201

pokrojony i lekko posolony papryka czerwona – oczyszczona i pokrojona w paski mały słoik karczochów w oleju opakowanie koreczków śledziowych – u mnie Seko po giżycku 220 g 2 szalotki obrane i drobno pokrojone (lub 1 małą cebula) 50 g kaparów ze słoika 2 jajka ugotowane na twardo dymka lub szczypiorek – drobno pokrojone świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę(...)karczochami Ziemniaki obieramy, kroimy na ósemki i wkładamy do osobnych 4 miseczek. Do każdej dodajemy po trochę ogórka, papryki, karczochów. Na wierz wykładamy odsączone z zalewy koreczki śledziowe. Dekorujemy szalotką, kaparami, połówką jajka i dymką. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Sałatka ze śledziem, ziemniakami i karczochami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z cieciorki i brukselki 151

wschodnich dania z cieciorką, brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką wersję starego i dobrego grochu z kapustą ;-). Składniki: 2 puszki cieciorki 40 g brukselki 1/2 szklanki kaszy bulgur Mała szalotka 2 duże garście szpinaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Przyprawy: Do cieciorki: 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka suszonego czosnku(...)polej warzywa olejem, wymieszaj i wstaw piekarnika na 20 minut. Jeszcze raz zamieszaj w połowie pieczenia (czyli po 10 minutach). Krok 2 Rozgrzej łyżkę oleju w rondelku. Posiekaj drobno szalotkę, wysyp na olej i smaż 3 minuty. Przepłucz kaszę bulgur pod zimną wodą. Wsyp do rondla, zamieszaj i smaż minutę. Następnie zalej szklanką gorącej wody, przykryj i gotuj na wolnym

Niedzielny kucharz
Jajka z guacamole 116

naprawdę warty przygotowania. Może mało tradycyjny, jeśli chodzi o faszerowane jajka na wielkanocnym stole, ale każda okazja będzie dobra by podać taką przekąskę :) 5 jajek avocado hass pomidor malinowy szalotka poł pęczka cienkiego szczypiorku sok z polowy limonki sól opcjonalnie nachosy natka pietruszki Jajka gotujemy i obieramy. Przekrawamy na pół, a żółtka drobno ścieramy. Avocado, pomidora i szalotkę kroimy

Mienta blog
Fasola mung z parówkami sojowymi 112

kupiliśmy tę fasolę, parówki z czystej ciekawości. I wiecie co? Posmakowały nam ;) Postanowiliśmy więc połączyć w całość z dodatkiem aromatycznych przypraw i sosów. Składniki 400 g fasoli mung 4 szalotki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 200 g parówek sojowych 400 g pomidorów krojonych z puszki 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka suszonej kolendry(...)momentu zawrzenia, gotujemy 15 min. Następnie dodajemy pozostałą część fasoli i gotujemy 40 min, w razie potrzeby uzupełniamy płyn. W drugim garnku na rozgrzanym oleju z sosem sojowym, szklimy szalotki i czosnek, dodajemy pokrojone na plasterki parówki, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dolewamy gorący bulion, przyprawy i dusimy na wolnym ogniu. Po ugotowaniu fasolki, dodajemy

R'n'G Kitchen
Smażone ziemniaki z ziołami / Sauteed potatoes 239

ziołami (4 porcje) Składniki: 5 ziemniaków, obranych lub nieobranych gdy są młode i pokrojonych na plasterki o grubości około 1/2 cm 1 łyżka gęsiego smalcu (lub masła klarowanego) 2 szalotki (lub 1 cebula), obrane i pokrojone w cienkie plasterki 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku sól i pieprz Przygotowanie: Wrzuć ziemniaki do wrzącej, osolonej wody i podgotuj przez(...)dużą patelnię na średnim ogniu i włóż smalec lub masło. Gdy się rozpuści włóż ziemniaki i smaż przez 1-2 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Dodaj szalotki, czosnek, dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj zioła (być może trzeba to będzie robić partiami). Podsmażaj aż wszystkie składniki będą ładnie zarumienione. Podawaj natychmiast! Smacznego! English version Sauteed potatoes

karmelowy
Gulasz z Parówek i Frankfurterek z Dodatkiem Papryki i Pieczarek 97

SKŁADNIKI: 5 cebul szalotek 530g parówek 220g frankfurterek firmy DUDA 450g pieczarek 1 papryka czerwona 1/2 papryki zielonej 1/2 papryki żółtej 2-3 puszki pomidorów krojonych wedle uznania sól pieprz przyprawa do leczo 2 łyżki masła WYKONANIE: 1. Na maśle zeszklić szalotki pokrojone w kostkę. 2. Dodać parówki i frankfurterki pokrojone w plastry, smażyć przez chwilę. 3. Paprykę pokroić

Dziś Ja gotuje
Curry z kurczaka ze szpinakiem 134

dobrze smakuje. Ciekawa jestem, czy również lubicie takie smaki? Składniki: (na 5 - 6 porcji) 1 kg piersi z kurczaka 500 g małych pieczarek 450 g mrożonego rozdrobnionego szpinaku 3 szalotki 5 ząbków czosnku 1 marchew kawałek selera 400 ml mleczka kokosowego 1/2 świeżej papryczki chili (mielonej 1/3 łyżeczki) 2 łyżeczki proszku curry 1/2 łyżeczki imbiru 1/2 łyżeczki kolendry 2 łyżeczki(...)przygotować curry ze szpinakiem? Kurczaka oczyścić i pokroić na mniejsze kawałki, wymieszać ze wszystkimi przyprawami oprócz soli. Pieczarki umyć, pokroić w plasterki i lekko podsmażyć na maśle klarowanym. Szalotkę i czosnek obrać i drobno pokroić. Marchew i selera obrać i pokroić w małe słupki. Z papryczki usunąć pestki i bardzo drobno posiekać. W woku lub głębokiej patelni rozgrzać olej

Kuchcik gotuje
Tatar ze śledzia Iwasi 153

gorąco zachęcam do odwiedzenia tego sklepu. Produkty z najwyższej półki w bardzo atrakcyjnych cenach.  Składniki: 2 śledzie korzenne  iwasi 2 konserwowe ogórki 6-8 marynowanych grzybków 1 szalotka kilka plasterków papryczki chili 1,5 łyżeczka musztardy francuskiej 3-4 łyżki oleju 1 łyżeczka soku z cytryny pieprz do smaku Sposób przygotowania: Śledzie, obrać ze skóry i ości. Pokroić(...)małą kosteczkę, dodać pokrojone w taka samą kostkę szalotkę, ogórki i grzybki. Dodać musztardę, olej i sok z cytryny, wymieszać. Doprawić pieprzem. W przepisie nie ma soli, bo śledzie są wystarczająco słone, a nie były wcześniej moczone, żeby nie pozbawiać ich pysznego korzennego smaku. Podawać z ulubionym pieczywem. Gorąco polecam i życzę smacznego

Gosia gotuje
Kapusta kiszona curry z jabłkiem 128

łyżeczka curry w proszku pół łyżeczki kolendry w ziarenkach 2 cm startego imbiru łyżeczka miodu wielokwiatowego 1 limonka 150 ml mleczka kokosowego 1 łyżeczka oleju ( u Karola jest masło) szalotka 2 sztuki ząbek czosnku 50 ml słodkiej śmietanki 30% ( u mnie bez tego składnika) sól, biały pieprz i oliwa Przygotowanie: Szalotkę (użyłam cebulę) i czosnek drobno posiekaj i zeszklij

AZgotuj!
Śledzie na cztery sposoby. 146

Trochę z opóźnieniem, ale chciałam Wam życzyć WESOŁYCH ŚWIĄT! :) Dziś przepis na śledzie w czterech, różnych marynatach. Od lewej: 1) Śledzie marynowane po szwedzku. Składniki: - 500 g matijasów - 4 szalotki - 250 ml ( 1 szklanka) wody - 1 łyżeczka czarnej herbaty liściastej - 125 ml octu jabłkowego - 3 listki laurowe - 10 jagód jałowca - 5 ziaren ziela angielskiego - 5 ziaren czarnego pieprzu - 5 goździków(...)łyżki oliwy z oliwek Sposób przygotowania: Śledzie moczymy ok. 3  godzin w dużej ilości zimnej wody. Następnie kroimy je na małe kawałki.  Szalotkę obieramy i kroimy w krążki. Zagotowujemy 250 ml wody i parzymy w niej herbatę przez 5 minut. Studzimy. Przelewamy do miski. Dodajemy listki laurowe, ziarna przypraw i ocet.  Śledzie wkładamy do marynaty. Mieszamy. Całość

DominikaDolci
Mule w sosie z gorgonzolą i białym winem. 176

Coś dla wszystkich amatorów owoców morza. :) Składniki: - 2 łyżki masła - 1 średnia szalotka (drobno pokrojona) - 2 ząbki czosnku (drobno posiekane) -  1 niewielka łodyga selera naciowego (pokrojona w drobną kostkę) -  150 ml białego wina - 150 g sera gorgonzola - 50 g startego parmezanu - 100 g serka mascarpone - 2 chluśnięcia Tabasco - sok z 1/2 limonki - sól  - pieprz - 1 kg żywych(...)blat szafki. Jeśli zaczną się zamykać - są żywe, jeśli nie drgną - wyrzucamy je! Ten krok należy wykonać bardzo uważnie. W głębokim rondelku rozgrzewamy 2 łyżki masła. Podsmażamy czosnek, dodajemy szalotkę i szklimy. Wrzucamy seler naciowy i podsmażamy ok. 2-3 minuty. Wlewamy białe wino, zwiększamy ogień i gotujemy ok. 5 minut, co chwilę mieszając. Wrzucamy kawałki sera gorgonzola, parmezan

DominikaDolci
Małże św. Jakuba pod chrupiącym kocykiem. Pyszne! 129

Stanach, zaraz po burgerach! :P Spróbujcie- warto! ;) Składniki (na 2 osoby): 250 g mrożonych małży św. Jakuba (przegrzebków) I. Sos: 250 g pomidorów z puszki  1 mała szalotka 1/3 łyżeczki czarnuszki oregano bazylia  sól pieprz odrobina soku z cytryny olej kokosowy II. Chrupiąca posypka: kilka orzechów arachidowych  kilka pistacji  1 łyżka bułki tartej 1 ząbek czosnku(...)sicie. Nie polewamy ich ciepłą wodą, nie moczymy ich w wodzie i absolutnie nie wkładamy do mikrofali, która jest moim wrogiem. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno pokrojoną szalotkę i szklimy.  Dodajemy pomidory z puszki. Doprowadzamy do wrzenia i podsmażamy chwilę, redukując sos. Doprawiamy ziołami, solą, pieprzem, czarnuszką i sokiem z cytryny. Miksujemy na gładką masę. Ponownie zagotowujemy

DominikaDolci
Sałatka ziemniaczana z soczewicą i pikantnym sosem – dodatek do obiadu 148

kawałki na jeden kęs). Dodajemy do nich ugotowaną soczewicę i porwaną na kawałki sałatę rzymską, jarmuż albo szpinak oraz posiekaną natkę pietruszki. W cienkie półplasterki kroimy czerwoną cebulę lub szalotki. Mieszamy wszystko delikatnie dłonią, w dużej misce, tak żeby nie połamać ziemniaków. Kapary drobno siekamy, przekładamy do wysokiego kubka. Pieprz tłuczemy w moździerzu, wsypujemy do kaparów. Dodajemy do nich musztardę(...)średnie porcje jako dodatek do obiadu 600g młodych ziemniaków (polecam cypryjskie) 100g sałaty rzymskiej, młodego jarmużu lub szpinaku baby 150g ugotowanej soczewicy (np. z puszki) 45g czerwonej cebuli lub szalotek 2 łyżki drobno posiekanej natki pietruszki     SKŁADNIKI SOSU 1 czubata łyżka kaparów z zalewy 2 pełne łyżki musztardy Dijon 3 łyżki soku z cytryny 1 łyżeczka czarnego ziarnistego

Karo in the Kitchen

Proponowane wyszukiwania