szalotka - 3092 przepisów (strona:54/207)

Spaghetti z mulami i krewetkami w kremowym sosie winnym 144

takie uczty wszystkim tym, którzy kochają owoce morza i mają do nich bezpośredni dostęp. Zapraszam. Składniki: 250 g makaronu spaghetti 300 g świeżych muli 150 g świeżych krewetek 1 szalotka 1 ząbek czosnku 1 gałązka tymianku 1 liść laurowy 250 ml białego wytrawnego wina 100 ml śmietany kremówki 1 pęczek świeżej pietruszki 20 g masła  pieprz Wykonanie: Mule należy(...)dobrze opłukać, oczyścić, otwarte odrzucić. Masło rozgrzać w przygotowanym garnku, dodać posiekaną szalotkę z czosnkiem, tymianek, liść laurowy, delikatnie zrumienić, wlać wino, zdeklasować, dodać mule, krewetki, przemieszać, gotować pod przykryciem około 5 minut. Po tym czasie oprószyć delikatnie świeżo zmielonym pieprzem, dodać śmietankę, gotować pod przykryciem jakieś 2 minutki, na koniec zasypać posiekaną natką pietruszki. W tym samym czasie

Wino Francja Kuchnia
Skrzydełka a’la pina colada 113

colada…blah, blah, blah…Noc, bezsenna noc…Kimona marcuje się…i taki oto pomysł wpadł :P Składniki 1 kg skrzydełek z kurczaka 4 łyżki jasnego sosu sojowego 2 duże szalotki 1 główka czosnku 1 mała puszka ananasa krojonego 400 g mleka Mullermilch a'la pina colada tabasco 1 garść papai z zalewy Przygotowanie Skrzydełka myjemy, oczyszczamy, osuszamy papierowym ręcznikiem. Marynujemy(...)sosie sojowym przez 60 min. Ponownie osuszamy papierowym ręcznikiem i układamy w naczyniu żaroodpornym razem z pokrojonymi na ćwiartki szalotkami i przekrojoną na pół główką czosnku. Ananas razem z zalewą mieszamy z mlekiem, dodajemy kilka kropli tabasco, papaję, mieszamy i wylewamy na mięso. Piekarnik rozgrzewamy do 200°C . Wstępnie pieczemy 30 min. Później włączamy termoobieg na 20 min. Podajemy

R'n'G Kitchen
SURÓWKA Z SAŁATĄ, JAJKAMI I RZODKIEWKĄ DO OBIADU 183

głowa sałaty (dowolnej, ulubionej) 2 -3 jajka ugotowane na twardo lub 7 jajek przepiórczych pokrajanych na połówki 2 szklanki gęstej kwaśnej śmietany 2 łyżki posiekanego koperku 1 cebulka szalotka kilka rzodkiewek, umytych i pokrojonych w plasterki kilka pomidorków koktajlowych, przekrojonych na połówki 4 pomidorki koktajlowe do dekoracji pieprz biały, mielony sól posiekany szczypiorek do posypania surówki PRZYGOTOWANIE: Krok 1. Opłukane(...)osuszone liście sałaty rozrywamy na mniejsze kawałki - rozkładamy w salaterce. Krok 2. Ugotowane na twardo jajka siekamy - posypujemy nimi liście sałaty. Krok 3. Szalotkę siekamy w kostkę - dodajemy do surówki. Następnie wsypujemy rzodkiewkę oraz pomidorki. Krok 4. Do śmietany dodajemy posiekany koperek, doprawiamy do smaku solą i pieprzem , mieszamy dokładnie - polewamy surówkę i posypujemy posiekanym szczypiorkiem. Dekorujemy pomidorkami koktajlowymi. Surówkę

Moja Książka Kucharska
Pierś z kurczaka po włosku 265

wstążki czy kokardki sprawdzą się równie dobrze. Pierś z kurczaka po włosku: 3-4 pojedyncze piersi z kurczaka 500 ml passaty pomidorowej (przecieru) 2 ząbki czosnku 2 cebule szalotki 80 ml śmietanki kremówki 30% 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżeczka cukru 2 łyżeczki mini kaparów (opcjonalnie) kilka czarnych oliwek 1 kulka mozzarelli 1 łyżeczka suszonej bazylii 2 łyżeczki suszonego tymianku(...)pomidor garść liści świeżej bazylii sól morska, świeżo mielony pieprz oliwa z oliwek do podania: ok. 300 g makaronu penne Zaczynamy od przygotowania sosu. Obie szalotki obieramy i kroimy w drobną kostkę. Podsmażamy na 1-2 łyżkach oliwy, a gdy będzie szklista, wyciskamy dwa ząbki czosnku. Dolewamy passatę, a gdy się zagotuje, doprawiamy ją octem balsamicznym i cukrem. Dolewamy śmietankę

Poezja smaku
Pikantna domowa pizza 199

opakowanie suszonych drożdży (7 g) pół łyżeczki soli pół łyżeczki cukru trzcinowego około 170 ml ciepłej wody 2 łyżki oliwy sos: około 350 ml passaty pomidorowej 2 szalotki lub pół cebuli mała papryczka chili ząbek czosnku łyżeczka suszonego oregano 2 łyżki posiekanej świeżej natki pietruszki łyżka oliwy dodatki: 150 g tartej mozzarelli czerwona cebula pomidorki koktajlowe łyżka płatków chili łyżka(...)chili natka pietruszki tymianek oliwa Wszystkie składniki na ciasto mieszamy i zagniatamy około 10 minut. Odstawiamy pod przykryciem w ciepłe miejsce, do podwojenia objętości. W tym czasie przygotowujemy sos. Szalotkę i paprykczkę drobno kroimy, podsmażamy na łyżce oliwy, aż zmięknie, po czym dodajemy passatę pomidorową, ząbek czosnku i dusimy aż całość zgęstnieje. Dodajemy posiekaną natkę i oregano […] Artykuł Pikantna

Mienta blog
Zapiekane jajka w 2 wersjach: z groszkiem i szynką oraz z cukinią i ricottą (Uova in cocotte in 2 versioni: con piselli, prosciu 150

cukinia 100 g ricotty 50 g kwaśnej śmietany  2 ząbki czosnku oliwa z oliwek szczypta ostrej papryki sól, pieprz Jajka z szynką i groszkiem  4 jaja 1 szalotka 100 g groszku 100 g szynki 4 łyżki kwaśnej śmietany oliwa z oliwek sól, pieprz **** INGREDIENTI  (4 porzioni) Uova con ricotta e zucchine 4 uova 1 zucchina(...)minut w temperaturze 200 stopni. Podajemy od razu po przygotowaniu. Jajka z szynką i groszkiem Na rozgrzanej patelni z 2 łyżkami oliwy podsmażamy drobno pokrojoną szalotkę . Dodajemy groszek oraz szynkę pokrojoną w kostkę; doprawiamy sol ą  i pieprzem. Całość podsmażamy ok. 5 minut. Przygotowujemy 4 małe kokilki. Na dno kokilek rozkładamy groszek z szynką

La grande e la piccola cuoca
Pasta jajeczna z makrelą 125

wędzonego pstrąga Pasta łososiowa Rybna pasta twarożkowa Pasta z bakłażana Pasta z tuńczykiem Pasta jajeczna z makrelą Czas przygotowania: 15 minut Składniki: 8 ugotowanych jajek 1 wędzona makrela 1/2 szalotki 2 łyżki majonezu sól pieprz opcjonalnie naturalny jogurt Wykonanie: Jajka obieramy i kroimy  w kostkę. Makrelę obieramy ze skóry, usuwamy ości. Szalotkę obieramy i kroimy na cztery. Wszystkie składniki

Kulinarne przygody Gatity
TATAR ŚLEDZIOWY Z GRZYBAMI SHITAKE / KRUCHA TARTALETKA / ŚMIETANA WASABI / KAWIOR Z OGÓRKA KISZONEGO 173

TATAR ZE ŚLEDZIA: * SEKO beczka śledzi filety z olejem wiejskim – 4-5 szt * jabłko zielone – 1 szt * grzybki shitake ( ugotowane wcześniej ) – 1 garść * cebula szalotka – 1 szt * papryczka chili zielona i czerwona – 1 szt * świeży szczypiorek – 1 pęczek * miód rzepakowy – 1 łyżeczka * natka pietruszki – 1 garstka * musztarda francuska gorczycowa – 1 łyżeczka(...)razem dokładnie zagniatamy na gładkie ciasto. Wylepiamy foremki i wkładamy na ok. 30 minut do lodówki. Wypiekamy ok. 20 minut/180C TATAR: Śledzie, jabłko, grzyby kroimy w kosteczkę. Dodajemy posiekaną szalotkę, chili oraz zioła. Doprawiamy miodem, musztardą francuską, brązowym albo kokosowym cukrem, pieprzem i sokiem z cytryny. Ostawiamy do przegryzienia. CHRZANOWA ŚMIETANA: Śmietanę ubijamy z wasabi na puszysty krem. Doprawiamy

Ostra na Słodko
Placuszki z batatów i ziemniaków 225

Placuszki z cukinii i ziemniaków Placuszki z ziemniaków ze szczypiorkiem Placuszki z batatów i ziemniaków Drukuj przepis Porcji: 12 Czas gotowania: 30 minut Składniki 1 batat 3 ziemniaki 2 szalotki 2 jajka 6 łyżek kaszy manny sól i pieprz do smaku olej do smażenia Przepis 1 Batata i ziemniaki obieramy. Ścieramy na tarce o grubych oczkach. Szalotki drobno siekamy

Kuchnia Bazylii
Pieczona cieciorka i brukselka z kaszą bulgur 149

wschodnich dania z cieciorką, brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką wersję starego i dobrego grochu z kapustą ;-). Składniki: 2 puszki cieciorki 40 g brukselki 1/2 szklanki kaszy bulgur Mała szalotka 2 duże garście szpinaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Przyprawy: Do cieciorki: 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka suszonego czosnku(...)polej warzywa olejem, wymieszaj i wstaw piekarnika na 20 minut. Jeszcze raz zamieszaj w połowie pieczenia (czyli po 10 minutach). Krok 2 Rozgrzej łyżkę oleju w rondelku. Posiekaj drobno szalotkę, wysyp na olej i smaż 3 minuty. Przepłucz kaszę bulgur pod zimną wodą. Wsyp do rondla, zamieszaj i smaż minutę. Następnie zalej szklanką gorącej wody, przykryj i gotuj na wolnym

Niedzielny kucharz
Sałatka ze śledziem, ziemniakami i karczochami 178

pokrojony i lekko posolony papryka czerwona – oczyszczona i pokrojona w paski mały słoik karczochów w oleju opakowanie koreczków śledziowych – u mnie Seko po giżycku 220 g 2 szalotki obrane i drobno pokrojone (lub 1 małą cebula) 50 g kaparów ze słoika 2 jajka ugotowane na twardo dymka lub szczypiorek – drobno pokrojone świeżo zmielony pieprz Przepis na sałatkę(...)karczochami Ziemniaki obieramy, kroimy na ósemki i wkładamy do osobnych 4 miseczek. Do każdej dodajemy po trochę ogórka, papryki, karczochów. Na wierz wykładamy odsączone z zalewy koreczki śledziowe. Dekorujemy szalotką, kaparami, połówką jajka i dymką. Posypujemy świeżo zmielonym pieprzem. Artykuł Sałatka ze śledziem, ziemniakami i karczochami pochodzi z serwisu Ugotowane Pozamiatane

Ugotowane pozamiatane
Sałatka z cieciorki i brukselki 141

wschodnich dania z cieciorką, brukselką i miętą. I ulepszoną, lekką wersję starego i dobrego grochu z kapustą ;-). Składniki: 2 puszki cieciorki 40 g brukselki 1/2 szklanki kaszy bulgur Mała szalotka 2 duże garście szpinaku 1 łyżka masła 1 łyżka oleju Przyprawy: Do cieciorki: 1 łyżeczka ziaren kolendry 1 łyżka papryki słodkiej 1/2 łyżeczki pieprzu kajeńskiego 1 łyżeczka suszonego czosnku(...)polej warzywa olejem, wymieszaj i wstaw piekarnika na 20 minut. Jeszcze raz zamieszaj w połowie pieczenia (czyli po 10 minutach). Krok 2 Rozgrzej łyżkę oleju w rondelku. Posiekaj drobno szalotkę, wysyp na olej i smaż 3 minuty. Przepłucz kaszę bulgur pod zimną wodą. Wsyp do rondla, zamieszaj i smaż minutę. Następnie zalej szklanką gorącej wody, przykryj i gotuj na wolnym

Niedzielny kucharz
Jajka z guacamole 103

naprawdę warty przygotowania. Może mało tradycyjny, jeśli chodzi o faszerowane jajka na wielkanocnym stole, ale każda okazja będzie dobra by podać taką przekąskę :) 5 jajek avocado hass pomidor malinowy szalotka poł pęczka cienkiego szczypiorku sok z polowy limonki sól opcjonalnie nachosy natka pietruszki Jajka gotujemy i obieramy. Przekrawamy na pół, a żółtka drobno ścieramy. Avocado, pomidora i szalotkę kroimy

Mienta blog
Fasola mung z parówkami sojowymi 100

kupiliśmy tę fasolę, parówki z czystej ciekawości. I wiecie co? Posmakowały nam ;) Postanowiliśmy więc połączyć w całość z dodatkiem aromatycznych przypraw i sosów. Składniki 400 g fasoli mung 4 szalotki 2 ząbki czosnku 4 łyżki oleju sezamowego 2 łyżki sosu sojowego 200 g parówek sojowych 400 g pomidorów krojonych z puszki 500 ml bulionu warzywnego 1 łyżka suszonej kolendry(...)momentu zawrzenia, gotujemy 15 min. Następnie dodajemy pozostałą część fasoli i gotujemy 40 min, w razie potrzeby uzupełniamy płyn. W drugim garnku na rozgrzanym oleju z sosem sojowym, szklimy szalotki i czosnek, dodajemy pokrojone na plasterki parówki, chwilę podsmażamy i dodajemy pomidory wraz z zalewą. Dolewamy gorący bulion, przyprawy i dusimy na wolnym ogniu. Po ugotowaniu fasolki, dodajemy

R'n'G Kitchen
Smażone ziemniaki z ziołami / Sauteed potatoes 223

ziołami (4 porcje) Składniki: 5 ziemniaków, obranych lub nieobranych gdy są młode i pokrojonych na plasterki o grubości około 1/2 cm 1 łyżka gęsiego smalcu (lub masła klarowanego) 2 szalotki (lub 1 cebula), obrane i pokrojone w cienkie plasterki 2 gałązki rozmarynu 2 gałązki tymianku sól i pieprz Przygotowanie: Wrzuć ziemniaki do wrzącej, osolonej wody i podgotuj przez(...)dużą patelnię na średnim ogniu i włóż smalec lub masło. Gdy się rozpuści włóż ziemniaki i smaż przez 1-2 minuty z każdej strony, aż zaczną się rumienić. Dodaj szalotki, czosnek, dopraw solą i pieprzem, po czym dodaj zioła (być może trzeba to będzie robić partiami). Podsmażaj aż wszystkie składniki będą ładnie zarumienione. Podawaj natychmiast! Smacznego! English version Sauteed potatoes

karmelowy