ciecierzycę. O niebiosa, jak dobrze, że mnie olśniło! Jakie to dobre! Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI na największy garnek w domu ;-))) - 3 bardzo duże cukinie - 1 kg młodej słodkiej marchewki - 2 szalotki - 5 ząbków czosnku - 6 słodkich spiczastych papryk czerwonych - 1 papryczka chili (bez ziarenek!) - 2 szklanki ugotowanej do miękkości cieciorki (możesz też użyć z puszki) - 1 duża łyżka słodkiej wędzonej papryki(...)Ziemniaki obieram ze skorki, kroję na ćwiartki, wkładam do garnka do pieczenia, dodaję dwie łyżki masła, 2 łyżki oliwy z oliwek, 3 gałązki rozmarynu, 2 ząbki czosnku i 2 szalotki. Solę delikatnie. Do garnka wlewam 1/2 szklanki wody. Przykrywam pokrywką i wstawiam do pieca na godzinę temp. 220 stopni C. Całość dania obsypuję obficie bazylią świeżą! Pyszota
SMYKWKUCHNIząbki czosnku, drobno posiekane 3 łyżki drobno posiekanego imbiru 3 łyżki oleju sezamowego Azjatycka mizeria 2 długie ogórki 1 papryczka chili, pokrojona w plasterki kilka listków mięty 1 szalotka, drobno pokrojona 1 łyżka sezamu 2 ząbki czosnku 3 łyżeczki miodu 4 łyżki sosu sojowego 6 łyżek soku z limonki Przygotowanie: W misce mieszamy wszystkie składniki marynaty do steków, wkładamy(...)około 3 godziny. Dressing do mizerii przygotowujemy mieszając sok z limonki z sosem sojowym, miodem, posiekanym czosnkiem i papryczką chili. Ogórki obieramy, kroimy w plasterki, polewamy dressingiem, dodajemy szalotkę i posiekaną miętę, posypujemy sezamem. Steki wyjmujemy z marynaty, delikatnie smarujemy olejem sezamowym i grillujemy na rozgrzanej patelni grillowej po 3 minuty z każdej strony. Podajemy z azjatycką mizerią
Smakowity Blog Kulinarnyprzypomina mi smaki znad Lazurowego Wybrzeża. Nie bójcie się eksperymentować! * SKŁADNIKI Pasta ze słonecznika: 1 szklanka nasion słonecznika 2 łyżki pasty miso sok z ½ cytryny ½ łyżeczki wędzonej papryki 1 szalotka lub mała cebulka 1 łyżka kaparów 2 łyżki oleju lnianego* świeżo mielony pieprz sól do smaku Dodatki: zielony ogórek rzodkiewka pomidory papryka czerwona cebula oliwki jalapeño kiełki czarnuszka * PRZYGOTOWANIE Pasta(...)cytryny, olejem lnianym oraz wędzoną papryką. W razie potrzeby możesz dolać odrobinę wody. Gdy otrzymasz gładką pastę, przypraw ją solą oraz pieprzem do smaku i wrzuć posiekane kapary oraz szalotkę. Wymieszaj. Do pasty możesz dodać dodatkowo kilka pokrojonych suszonych pomidorów, czy posiekaną natkę pietruszki. Ulubione pieczywo, np. bagietkę podpiecz w piekarniku, a następnie posmaruj słonecznikową pastą i podawaj z ulubionymi
Food SquareZapraszam na kremową zupę, pożywna i mega smaczna. Dynia i batat świetnie się komponuje z pikantnymi rzodkiewkami, szalotką i pomidorami. Wypróbujcie przepis, warto:) 1 mała dynia 4- 5 szalotek 1 – 2 pęczki rzodkiewek 1 spory batat kawałek imbiru 3- 4 ząbki czosnku, lub łyżeczka granulowanego puszka pomidorów lub 400 ml soku pomidorowego Przyprawy
Takie tam pichcenieczarnych) 1 – 2 łyżki orzeszków piniowych (lub np. pestek dyni) garść listków młodego szpinaku 1 łyżka octu balsamicznego 1 łyżka oliwy extra virgin sól, pierz garstka listków bazylii, plasterki szalotki (opcjonalnie) Pomidorki przepołowić, przełożyć do niedużego naczynia do zapiekania. Polać łyżką octu balsamicznego, odrobinę posolić i popieprzyć, wymieszać. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 160°C, piec około 12 – 15 minut(...)połówki lub plasterki, orzeszki odrobinę podprażyć na suchej patelni. Do słoika przełożyć upieczone pomidorki wraz z sokiem zebranym na dnie naczynia do zapiekania. Na pomidorki wyłożyć kolejno plasterki szalotki (opcjonalnie), oliwki oraz makaron. Makaron polać oliwą, posypać odrobiną czarnego pieprzu, na to wyłożyć listki bazylii i szpinaku (większe liście szpinaku można porwać na mniejsze kawałki). Przed jedzeniem słoik kilka razy
Even Better Foodgarść roszponki lub liści dowolnej sałaty 1 mała lub 1/2 większej cukinii około 1/3 szklanki ugotowanego i wyłuskanego bobu kilka czarnych oliwek około 25 g autentycznej fety kilka plasterków szalotki (opcjonalnie) 1 łyżka posiekanych listków mięty oraz 2 łyżki posiekanych listków bazylii winegret: łyżka oliwy extra virgin , 1/2 łyżki soku z cytryny, drobno otarta skórka z połowy niedużej cytryny, duża(...)patelni, przełożyć na talerz do wystudzenia. Zioła drobno posiekać. W misce rozmieszać na emulsję oliwę, sok i skórkę z cytryny, sól i pieprz. Dodać posiekane zioła i cienkie plasterki szalotki – wymieszać. Dodać plastry cukinii oraz wyłuskany bób – ponownie wymieszać. Na talerzu rozłożyć roszponkę/liście sałaty, na nich rozłożyć cukinię z bobem oraz oliwki. Całość posypać pokruszoną fetą. Smacznego
Even Better Foodkażdym rogu, ale jak będziecie mieli okazję kupić to polecam gorąco ;) Składniki: 2 szklanki ugotowanej trzykolorowej quinoy 1 polędwica z dzika 3 - 4 duże pieczarki 5 suszonych pomidorów 1 szalotka świeże oregano świeży tymianek klarowane masło pieprz sól Wykonanie: Suszone pomidory namaczamy parę godzin wcześniej. Polędwicę kroimy w poprzek na plastry i rozbijamy je tłuczkiem do mięsa. Obsmażamy(...)stron na klarowanym maśle. Następnie dodajemy pokrojone pieczarki i szalotkę, dusimy 10 - 15 minut, doprawiamy solą i pieprzem. Dorzucamy pokrojone suszone pomidory i dusimy kolejne dziesięć minut, dodajemy świeże zioła. Tak przygotowane bitki podajemy z ugotowaną quinoą. Smacznego
Quinoa Raz!Risotto z zielonymi szparagami Zakończenie sezonu na szparagi w stylu włoskim. Zapraszam. Proporcje na 4 osoby Składniki: 340 g świeżych zielonych szparagów 2 szalotki 2 ząbki czosnku 200 g ryżu Arborio 1 lampka białego wytrawnego wina około 1 litr wywaru warzywnego albo drobiowego 50 g masła 1 łyżka oliwy sól morska do smaku(...)mniejsze kawałki. Na maśle podsmażyć szparagi, główki odłożyć na bok , całość zalać przygotowanym wywarem, chwilę podgotować. W przygotowanej patelni rozpuścić 1 łyżkę oliwy i masła, dodać posiekaną szalotkę oraz czosnek, zrumienić, wsypać ryż Arborio, przyprawić solą i pieprzem. Całość zeszklić. Podlać winem, odparować, wlewać stopniowo po jednej chochli przygotowany wywar ze szparagami i mieszać do czasu aż ryż
Wino Francja KuchniaNADZIENIE: - 1 puszka tradycyjnego groszku Bonduelle - 1 duży ząbek czosnku - 1/3 świeżej części kolendry z doniczki - 15 listków mięty - 1 łyżka masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 mała szalotka - 1 garść jarmużu - sól, pieprz, papryczka chilli Na rozgrzanej patelni podsmaż krótko czosnek, szalotkę i groszek zielony. Smaż około 3-4 minuty. Dodaj jarmuż i smaż kolejne 3 minuty. Całość
SMYKWKUCHNIfajnie zbilansowana. Spróbuj! SKŁADNIKI: - 100g komosy ryżowej - 3/4 szklanki ugotowanego i obranego bobu (15 minut w osolonej wodzie) - papryczka chili - 2 garście jarmużu - 2-4 rzodkiewki - oliwa z oliwek - szalotka lub cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - sól - czarnuszka Na oliwie z oliwek zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek dodaj porwany na kawałki jarmuż. Całość podsmażamy maxymalnie 2-3 minuty. Komosę ryżową
SMYKWKUCHNIświetnie nadający się na wynos do pracy. Składniki (4 średnie porcje): 1 szklanka komosy ryżowej 1 żółta papryka 10 suszonych pomidorów pęczek zielonych szparag 1 szalotka 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanej bazylii garść posiekanej dymki sok z limonki 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżka oliwy z oliwek sól(...)pieprz Jedną szklankę komosy gotuję w dwóch szklankach wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na oliwie z oliwek podsmażam szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję posiekane drobno szparagi i całość smażę 4-5 minut. Paprykę i suszone pomidory kroję w bardzo drobną kostkę. Zioła drobno siekam. W dużej misce mieszam podsmażone składniki, ugotowaną kaszę, posiekane zioła i pokrojone drobno warzywa
Mango PapajaFantastyczna ryba , w kremowym sosie serowym .Dobra na ciepło lub zimno jako przystawkę z ryżem lub jak ja z kaszą bulgur. 4 kawałki łososia 10 dag.sera cheddar szalotka 0.5 szkl.kremówki 2 łyżki masła gałka muszkatołowa biały pieprz sok z cytryny ***************************** Rybę umyć , osuszyć , skropić sokiem z cytryny , odstawić na 30 minut.Jeszcze raz osuszyć po tym czasie , posypać pieprzem(...)usmażyć na złoty kolor . Patelnię rozgrzać z masłem , przesmażyć pokrojoną szalotkę , wlać kremówkę , zagotować sos.Dodać starty ser cheddar , doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.Na talerze ułożyć rybę , kaszę lub ryż i polać sosem.Podawć z sałatką z pomidorów i natki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijeden ulubiony patent na chlebek pita, jaki? Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie chlebków pita dostępnych w sklepach LIDL - przyprawa kuchni orientalnej - tahini - pasta harissa - 2 garście szpianaku - 1/2 małej szalotki - 1/3 ząbka czosnku - olej z orzechów włoskich - czarnuszka - 1 pomidor mały - sól morska - świeże listki miętki Chlebek pita podsmaż na patelni, aby się zrumienił, zdejmij z patelni. Podsmaż(...)oleju szalotkę, czosnek, szpinak i pomidory. Dodaj tahini i przyprawę, całość wymieszaj, nadziej chlebek pita, podaj z pastą harissa. Posyp miętą i czarnuszką! Idealne na lunch czy kolację! Gorąco polecam
SMYKWKUCHNIlekkim zapasem na zimę ;) Tym razem w wersji orientalnej, w aromatycznej przyprawie pięć smaków od Rafex . Składniki 500 g fasolki szparagowej 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 czerwona papryka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolkę oczyszczamy, obgotowujemy w osolonym wrzątku przez około 10 min, odcedzamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany imbir, czosnek i szalotki. Następnie wrzucamy fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy sosy i przyprawę. Chwilę razem smażymy. Podajemy jako dodatek lub samodzielną przekąskę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchengniazda nasienne z galaretką, wycinamy ewentualne głąby. Wykładamy pomidory skórką do dołu w skropionej oliwą głębokiej blaszce. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na kawałki wielkości pomidorów. Obieramy czosnek i szalotki – cebule kroimy na ćwiartki, ząbki czosnku na pół. Wszystko razem utykamy między pomidorami, zlewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Blaszkę wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego(...)masłem czosnkowym i świeża bazylia. Użytkownicy talerzy byli więcej niż zadowoleni. Spróbujcie! SKŁADNIKI 500g pomidorów podłużnych 300g pomidorów malinowych 150g okrągłej czerwonej papryki (waga po wycięciu gniazda nasiennego) 100g szalotek (3 małe sztuki) 25g czosnku (4 średnie ząbki) 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 pełna łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz
Karo in the Kitchen