NADZIENIE: - 1 puszka tradycyjnego groszku Bonduelle - 1 duży ząbek czosnku - 1/3 świeżej części kolendry z doniczki - 15 listków mięty - 1 łyżka masła - 3 łyżki oliwy z oliwek - 1 mała szalotka - 1 garść jarmużu - sól, pieprz, papryczka chilli Na rozgrzanej patelni podsmaż krótko czosnek, szalotkę i groszek zielony. Smaż około 3-4 minuty. Dodaj jarmuż i smaż kolejne 3 minuty. Całość
SMYKWKUCHNIfajnie zbilansowana. Spróbuj! SKŁADNIKI: - 100g komosy ryżowej - 3/4 szklanki ugotowanego i obranego bobu (15 minut w osolonej wodzie) - papryczka chili - 2 garście jarmużu - 2-4 rzodkiewki - oliwa z oliwek - szalotka lub cebula czerwona - 2 ząbki czosnku - sól - czarnuszka Na oliwie z oliwek zeszklij posiekaną szalotkę i czosnek dodaj porwany na kawałki jarmuż. Całość podsmażamy maxymalnie 2-3 minuty. Komosę ryżową
SMYKWKUCHNIświetnie nadający się na wynos do pracy. Składniki (4 średnie porcje): 1 szklanka komosy ryżowej 1 żółta papryka 10 suszonych pomidorów pęczek zielonych szparag 1 szalotka 1 ząbek czosnku garść posiekanej natki pietruszki garść posiekanej bazylii garść posiekanej dymki sok z limonki 3 łyżki oleju lnianego 1 łyżka oliwy z oliwek sól(...)pieprz Jedną szklankę komosy gotuję w dwóch szklankach wody do momentu wchłonięcia całego płynu. Na oliwie z oliwek podsmażam szalotkę i czosnek. Po chwili dodaję posiekane drobno szparagi i całość smażę 4-5 minut. Paprykę i suszone pomidory kroję w bardzo drobną kostkę. Zioła drobno siekam. W dużej misce mieszam podsmażone składniki, ugotowaną kaszę, posiekane zioła i pokrojone drobno warzywa
Mango PapajaFantastyczna ryba , w kremowym sosie serowym .Dobra na ciepło lub zimno jako przystawkę z ryżem lub jak ja z kaszą bulgur. 4 kawałki łososia 10 dag.sera cheddar szalotka 0.5 szkl.kremówki 2 łyżki masła gałka muszkatołowa biały pieprz sok z cytryny ***************************** Rybę umyć , osuszyć , skropić sokiem z cytryny , odstawić na 30 minut.Jeszcze raz osuszyć po tym czasie , posypać pieprzem(...)usmażyć na złoty kolor . Patelnię rozgrzać z masłem , przesmażyć pokrojoną szalotkę , wlać kremówkę , zagotować sos.Dodać starty ser cheddar , doprawić pieprzem i gałką muszkatołową.Na talerze ułożyć rybę , kaszę lub ryż i polać sosem.Podawć z sałatką z pomidorów i natki.Smacznego
Kocurkowe rozmyślania w kuchni Anielkijeden ulubiony patent na chlebek pita, jaki? Sprawdźcie sami! SKŁADNIKI: - 1 opakowanie chlebków pita dostępnych w sklepach LIDL - przyprawa kuchni orientalnej - tahini - pasta harissa - 2 garście szpianaku - 1/2 małej szalotki - 1/3 ząbka czosnku - olej z orzechów włoskich - czarnuszka - 1 pomidor mały - sól morska - świeże listki miętki Chlebek pita podsmaż na patelni, aby się zrumienił, zdejmij z patelni. Podsmaż(...)oleju szalotkę, czosnek, szpinak i pomidory. Dodaj tahini i przyprawę, całość wymieszaj, nadziej chlebek pita, podaj z pastą harissa. Posyp miętą i czarnuszką! Idealne na lunch czy kolację! Gorąco polecam
SMYKWKUCHNIlekkim zapasem na zimę ;) Tym razem w wersji orientalnej, w aromatycznej przyprawie pięć smaków od Rafex . Składniki 500 g fasolki szparagowej 2 cm świeżego imbiru 2 ząbki czosnku 2 szalotki 1 czerwona papryka 4 łyżki oliwy z oliwek 2 łyżki sosu sojowego 1 łyżka sosu ostrygowego 1 łyżka przyprawy pięć smaków Przygotowanie Normal 0 21 false false(...)false MicrosoftInternetExplorer4 Fasolkę oczyszczamy, obgotowujemy w osolonym wrzątku przez około 10 min, odcedzamy. Na rozgrzaną oliwę wrzucamy posiekany imbir, czosnek i szalotki. Następnie wrzucamy fasolę, pokrojoną w kostkę paprykę, dodajemy sosy i przyprawę. Chwilę razem smażymy. Podajemy jako dodatek lub samodzielną przekąskę. /* Style Definitions */ table.MsoNormalTable {mso-style-name:Standardowy; mso-tstyle-rowband-size:0; mso-tstyle-colband-size
R'n'G Kitchengniazda nasienne z galaretką, wycinamy ewentualne głąby. Wykładamy pomidory skórką do dołu w skropionej oliwą głębokiej blaszce. Paprykę pozbawiamy gniazda nasiennego, kroimy na kawałki wielkości pomidorów. Obieramy czosnek i szalotki – cebule kroimy na ćwiartki, ząbki czosnku na pół. Wszystko razem utykamy między pomidorami, zlewamy oliwą z oliwek, posypujemy solą, pieprzem i ziołami. Blaszkę wstawiamy na środkowy poziom rozgrzanego(...)masłem czosnkowym i świeża bazylia. Użytkownicy talerzy byli więcej niż zadowoleni. Spróbujcie! SKŁADNIKI 500g pomidorów podłużnych 300g pomidorów malinowych 150g okrągłej czerwonej papryki (waga po wycięciu gniazda nasiennego) 100g szalotek (3 małe sztuki) 25g czosnku (4 średnie ząbki) 1 pełna łyżeczka suszonego tymianku 1 pełna łyżeczka suszonego oregano 1 pełna łyżeczka suszonej bazylii 3 łyżki oliwy z oliwek sól pieprz
Karo in the KitchenSkładniki: 3 duże pieczarki ( tylko tyle weszło do naczynia żaroodpornego) 2 pomidory ( malinówki ze sklepu jw) 1 szalotka 2 jajka garść liści szpinaku 50 g sera morskiego 1/2 papryczki chili 1 ząbek czosnku Szczypta kurkumy Sol i pieprz do smaku Sposób przygotowania: Pieczarki oczyścić ręcznikiem papierowym, oderwać korzonki (jeszcze się nam przydadzą). Pomidory pokroić w kosteczkę, szalotkę drobno
Gosia gotujeminut przyrządzenie: 15-20 minut 4 łodygi trawy cytrynowej, rozbitej i pociętej na kawałki 12 listków limonki Kaffir 4 łyżki cienko pociętego galangalu 4 korzenie kolendry 4 obrane szalotki 2 średniej wielkości pomidory 500ml własnej roboty bulionu z kurczaka szklanka grzybków straw, przepołowionych 4 lub 2 tajskie papryczki 16 nieobranych, średnich krewetek 2,5 łyżeczki sosu rybnego 3 łyżeczki pasty(...)łyżek mleka krowiego 4 podsmażone papryczki chilli (małe) 2 łyżki listków świeżej kolendry Zagotuj na sporym ogniu bulion. Dodaj do niego galangal, trawę cytrynową, korzenie kolendry, liście limonki, ,szalotki i pomidora. Gotuj do uzyskania ziołowego aromatu (ok. 6 minut). Dodaj grzyby i krewety. Gotuj, aż krewetki zmienią kolor na różowawy, czyli około minuty do dwóch. Przypraw
ClauditteMissCookingmieszanych ziół i zieleniny np. natka pietruszki, szczypiorek, szczaw, kiełki rzeżuchy, ogórecznik i trybula (jeśli uda nam się je zebrać, ale można zastąpić innymi ziołami) 2 posiekane szalotki – opcjonalnie łyżka oleju po pół łyżeczki chrzanu i musztardy łyżeczka soku z cytryny lub octu jabłkowego szczypta soli pół łyżeczki świeżo zmielonego pieprzu duże opakowanie jogurtu naturalnego (400g) Przepis(...)szparagi z zielonym sosem frankfurckim Zioła posiekać i zmiksować z szalotką olejem i przyprawami. Taką bazę możemy sobie przygotować z większej ilości składników i zamrozić, żeby mieć na zapas, kiedy nie po drodze nam będzie z szukaniem ziół. Następnie po prostu mieszamy zioła z jogurtem. Można też od razu zmiksować wszystkie składniki razem z jogurtem. Na koniec polewamy sosem
Ugotowane pozamiatanesmaku solą i pieprzem. Autor Sebastian Olma, Szef Kuchni 5. Risotto z marynowanymi kurkami, szpinakiem i chrupiącym jarmużem Składniki na 4 porcje : Olej roślinny x 2 l Cebula szalotka x 20 g Czosnek x 1 ząbek Ryż arborio x 200 g Białe wino x 100 ml Wywar warzywny x 0,5 l Masło Ser emiligrane Szpinak Fit & Easy(...)Jarmuż Fit & Easy x 80 g Sól, pieprz czarny Marynowane kurki x 40 g Sposób wykonania : W garnku na oleju podsmaż cebulę szalotkę z czosnkiem, dodaj ryż i dokładnie wymieszaj, podlej białym winem i poczekaj aż odparuje. Cały czas mieszaj ryż dodając wywar warzywny w małej ilości. Pod koniec gotowania dodaj masło, ser emiligrane i liście szpinaku. W małym
SMYKWKUCHNIszpinaku (świeżego lub mrożonego, użyłam mrożonego) 4-5 ząbków czosnku (lub więcej, w zależności od wielkości ząbków i smaku, pamiętajcie że szpinak lubi czosnek) 1 nieduża cebula lub 2 szalotki bananowe 2 łyżeczki soli 1 łyżeczka słodkiej i ostrej papryki 0,5 łyżeczki gałki muszkatołowej pieprz 250g serka ricotta 3-4 jajka masło i oliwa do smażenia Jak zrobić tartę(...)zwiędnie i zrobi się miękki. Przestudzić, a gdy będzie zimny, drobno pokroić. Na patelni rozgrzać tłuszcz i przesmażyć na nim czosnek wyciśnięty przez praskę oraz drobno pokrojoną cebulę (szalotkę). Dodać szpinak i chwilę smażyć, aby smaki się połączyły. Doprawić solą i pieprzem oraz słodką i ostrą papryką. Odstawić, aby przestygł. Do miski wbić jajka i lekko je roztrzepać. Dodać
Codzienne Gotowanieobserwować ryż i to jak stopniowo zmienia się jego kolor i jak wydziela się skrobia, która sprawia że risotto staje się kremowe. Risotto z zielonymi szparagami Składniki : 2 szalotki bananowe, lub 1 średnia biała cebula 1 szklanka ryżu do risotto (arborio) (może być odrobinę więcej) 0,5 szklanki białego wytrawnego wina 1 litr bulionu lub wywaru warzywnego pęczek zielonych(...)ryż będzie cały czas równomiernie się gotował. Na głębokiej patelni lub w rondlu o grubym dnie rozgrzać oliwę i 2 łyżki masła i zeszklić na nim drobno posiekaną szalotkę (cebulę), powinna być miękka, ale nie brązowa (soffritto). Na patelnię wsypać ryż do risotto (arborio) i dokładnie wymieszać go z cebulą, aby pokrył się tłuszczem. Do ryżu wlać białe wino
Codzienne Gotowanierecipe in English Jajka zapiekane z grzybami (4 porcje) Składniki: 20 g masła plus dodatkowo do posmarowania kokilek 400 g grzybów, oczyszczonych i pokrojonych w plasterki 2 duże szalotki (lub 1 cebula), obrane i posiekane w drobną kostkę listki z kilku gałązek tymianku sól i pieprz 4 duże jajka 4 łyżki śmietanki 36% 25 g startego sera cheddar lub innego(...)ulubionego żółtego sera Przygotowanie: Umieść patelnię na dużym ogniu, włóż masło i gdy zacznie się pienić włóż grzyby, szalotkę i tymianek. Dopraw solą i pieprzem i smaż, mieszając od czasu do czasu, przez 3-5 minut. Włącz piekarnik i ustaw go na 190 oC. Natłuść masłem 4 większe kokilki i wyłóż do każdej grzyby z patelni (ewentualnie można użyć jednego
karmelowymożna rzec, że byłam prawie w niebie.. no dobrze, w niebie nie ale w swoim żywiole z pewnością :) Składniki na placki ziemniaczane: 1 kg ziemniaków 1 szalotka 1 ząbek czosnku 2 jajka 4 łyżki mąki orkiszowej szczypta soli i pieprzu 1 łyżka masła oliwa z oliwek do smażenia Dodatkowo do podania: 100 gram(...)jednym, zdecydowanym ruchem jajko do garnka i gotuję przez minutę do półtorej. Wyławiam jajko i postępuję analogicznie z kolejnym. Ziemniaki ścieram na drobnych oczkach, odciskam z nadmiaru płynu. Szalotkę i czosnek siekam drobno i smażę na maśle do zarumienienia. Mieszam ze startymi ziemniakami. Dodaję jajka, mąkę, sól i pieprz. Dokładnie mieszam składniki. Na patelni rozgrzewam oliwę z oliwek
Mango Papaja